☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie mama wiedziała od samego początku jako jedyna z rodziny. Po prenatalnych dowiedział się także mój tata, brat, teściowie i rodzeństwo męża. Powoli też wieść idzie dalej w świat😄
Co do wyprawki to ja mam zamiar zacząć kupować już w tym miesiącu, ale moja sytuacja jest też trochę nietypowa, bo mieszkam poza Europą, a wiele rzeczy chcę mieć od nas i chcę sama to kupić, bo jestem z tych co muszą "pomacać" zanim kupią 🙈 Za tydzień lecę już prawdopodobnie poraz ostatni do Polski, więc plan jest wrócić z walichą wypchaną rzeczami dla malucha😅
rozia, ŚWIEŻYNKA97, Larnaka lubią tę wiadomość
-
Moi teściowie wiedzą od świat, bo wtedy zaczęły mi się plamienia i dziwnie się z mężem zachowywaliśmy, bo ciągle chodziliśmy do toalety 🙈 po USG w 2 dniu świąt, ja się okazało, że wszystko jest ok, to powiedzieliśmy teściom i moim siostrom. Mój tata i mężowie moich sióstr dowiedzieli się kilka dni temu na urodzinach jednego szwagra, bo mi podtykali alkohol, jakieś sery i szynki parmeńskie pod nos i byli zdziwieni, że nie chce jeść 😁
Mam pytanie do dziewczyn, które są mikrobiologami, które ostatnio się wypowiadały na temat sushi 🙏🏼 po temacie sushi wpadłam chyba w jakąś pułapkę i za dużo czytam o tej listeriozie. Chciałabym poznać wasze zdanie. Spotkałam się z opiniami, że tak naprawdę nie powinno się jeść nic przechowywanego w lodówce, żadnego obiadu zostawionego na później lub na następny dzień. Tak samo szynki - tylko podgrzane przed podaniem w mikrofalówce lub na tostach, nic surowego z lodówki. W dodatku zalecają unikania jakiegokolwiek jedzenia na wynos lub w knajpie, bo nigdy nie wiadomo jakie jest pochodzenie tego jedzenia i czy gotowe czy miało styczności z surowym. Ogólnie nie chcę popaść w paranoję i chciałabym poznać wasze zdanie.
I błagam niech to pytanie nikogo nie nakręci - ja mam nerwicę natręctw i na pewno srogo przesadzam, bo mój lek się rozkręcił na dobre 😁
Larnaka lubi tę wiadomość
👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
16.12 beta 2756,40 mIU/ml
18.12 beta 5322,50 mIU/ml
26.12 0,49cm ❤️
30.12 0,80cm 122/min • progesteron 38,47 ng/mL
20.01 2,95cm • progesteron
06.02 prenatalne ⏳
10.02 ⏳👨🏻⚕️
💊 Euthyrox 50 • Utrogestan 3x200 • Accard 75
💉 Clexane 0,4
27cs | 5cs Letrozol | 4cs Lipiodol | ⏸️ od 09.2023🤞🏼

-
Rodzicom chcielismy powiedziec po wynikach prenatalnych, ale uznalismy (w sumie to ja), ze chyba lepiej psychicznie bede sie czula jesli beda wiedziec przed, bo moge liczyc na ich wsparcie (zarowno jesli bedzie git, jak i nie). Prenatalne mam we wtorek, wiec lada moment, ale na wyniki kilka dni czekania, wiec decyzja padła na jutro albo sobotę.
-
rozia wrote:Ja też, ale trochę wcześniej, bo na 15. Też się trochę boję, co tam wyjdzie i czy się nie okaże, że poronienie zatrzymane (nadal się go podświadomie boję) 🤦🏼♀️
Będę trzymać kciuki! 🍀
Ja też… bo tak miałam ostatnio 😞 -
Ale dowiedziałaś się na prenatalnych? Ja słyszałam kilka historii, ale dziewczyny się dowiadywały wcześniej, u swojego lekarza prowadzącego. Ale ja się i tak bojęFlowerGirl wrote:Ja też… bo tak miałam ostatnio 😞👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
26.12 0,49cm ❤️
06.02 prenatalne ⏳
10.02 ⏳👨🏻⚕️
💉 Clexane 0,4

-
U mnie w sumie mama dowiedziała się praktycznie odrazu, bo się pytała czy już się staramy po poronieniu. A ja mówię, że już się postaraliśmy i w drodze jest dzidzia, to trudno jej było uwierzyć.
Brat i bratowa też szybko, bo kawy nie chciałam u nich pić no i strasznie blada byłam.
Teściowej i rodzinie męża powiedzieliśmy po prenatalnych.
A część rodzinki dalej nie wie, pewnie się dowie jak mnie zobaczy i będę grubszaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego, 21:03
ŚWIEŻYNKA97 lubi tę wiadomość
-
Mi tak nagle wywaliło brzuch dwa dni temu, że siedzę i szukam spodni ciążowych i jakiś obszerniejszych koszulek.Mart0511 wrote:U mnie w sumie mama dowiedziała się praktycznie odrazu, bo się pytała czy już się staramy po poronieniu. A ja mówię, że już się postaraliśmy i w drodze jest dzidzia, to trudno jej było uwierzyć.
Brat i bratowa też szybko, bo kawy nie chciałam u nich pić no i strasznie blada byłam.
Teściowej i rodzinie męża powiedzieliśmy po prenatalnych.
A część rodzinki dalej nie wie, pewnie się dowie jak mnie zobaczy i będę grubsza
Mojej rodzinie powiedziałam po prenatalnych (akurat dzwoniłam na dzień dziadka). Przyjaciele i rodzina męża wiedzieli szybciej. Nie udzielam się nagle w życiu więc od razu były pytania i domysły.👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
19.01. prenatalne
13.02 kontrola ⌛️

-
rozia wrote:Moi teściowie wiedzą od świat, bo wtedy zaczęły mi się plamienia i dziwnie się z mężem zachowywaliśmy, bo ciągle chodziliśmy do toalety 🙈 po USG w 2 dniu świąt, ja się okazało, że wszystko jest ok, to powiedzieliśmy teściom i moim siostrom. Mój tata i mężowie moich sióstr dowiedzieli się kilka dni temu na urodzinach jednego szwagra, bo mi podtykali alkohol, jakieś sery i szynki parmeńskie pod nos i byli zdziwieni, że nie chce jeść 😁
Mam pytanie do dziewczyn, które są mikrobiologami, które ostatnio się wypowiadały na temat sushi 🙏🏼 po temacie sushi wpadłam chyba w jakąś pułapkę i za dużo czytam o tej listeriozie. Chciałabym poznać wasze zdanie. Spotkałam się z opiniami, że tak naprawdę nie powinno się jeść nic przechowywanego w lodówce, żadnego obiadu zostawionego na później lub na następny dzień. Tak samo szynki - tylko podgrzane przed podaniem w mikrofalówce lub na tostach, nic surowego z lodówki. W dodatku zalecają unikania jakiegokolwiek jedzenia na wynos lub w knajpie, bo nigdy nie wiadomo jakie jest pochodzenie tego jedzenia i czy gotowe czy miało styczności z surowym. Ogólnie nie chcę popaść w paranoję i chciałabym poznać wasze zdanie.
I błagam niech to pytanie nikogo nie nakręci - ja mam nerwicę natręctw i na pewno srogo przesadzam, bo mój lek się rozkręcił na dobre 😁
Super pytanie, też boję się listeriozy i od początku ciąży praktycznie nie jem wędlin. Restauracji też się obawiam, ale i tak czasem korzystam
-
rozia wrote:Moi teściowie wiedzą od świat, bo wtedy zaczęły mi się plamienia i dziwnie się z mężem zachowywaliśmy, bo ciągle chodziliśmy do toalety 🙈 po USG w 2 dniu świąt, ja się okazało, że wszystko jest ok, to powiedzieliśmy teściom i moim siostrom. Mój tata i mężowie moich sióstr dowiedzieli się kilka dni temu na urodzinach jednego szwagra, bo mi podtykali alkohol, jakieś sery i szynki parmeńskie pod nos i byli zdziwieni, że nie chce jeść 😁
Chyba bym się aż tak nie nakręcała 😋
Listerioza nie jest taka częsta w ciąży. Ja bym po prostu nie jadła surowego mięsa, surowych ryb, serów plesniowych no i chyba unikałabym takich surówek pakowanych. Bo wiadomo im bardziej wilgotne środowisko tym może być większe ryzyko.
Co do odgrzewania obiadów, nie bałabym się tego, domyślam się, że te obiady nie stoją po tydzień w lodówce tylko pewnie zjada się je następnego dnia bądź max. 2 dni.
Jakbyśmy miały tak się wszystkiego bać to ciaza byłaby głodówka 😄
Larnaka, rozia, Sigi133 lubią tę wiadomość
-
Ojej, współczuję 💔FlowerGirl wrote:3 dni przed 😞
👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
26.12 0,49cm ❤️
06.02 prenatalne ⏳
10.02 ⏳👨🏻⚕️
💉 Clexane 0,4

-
Locus wrote:Mi tak nagle wywaliło brzuch dwa dni temu, że siedzę i szukam spodni ciążowych i jakiś obszerniejszych koszulek.
Mojej rodzinie powiedziałam po prenatalnych (akurat dzwoniłam na dzień dziadka). Przyjaciele i rodzina męża wiedzieli szybciej. Nie udzielam się nagle w życiu więc od razu były pytania i domysły.
Ja na vinted zamówiłam sobie od jednej babeczki parę par spodni, legginsów itd. śmieszne pieniądze w sumie za to wyszly -
Hej, wyszłam już ze szpitala, nie stwierdzili żadnej przyczyny torbieli na jajnikach i będę po prostu pod obserwacją - wizyty u mojego lekarza co 2 tygodnie. Bobasy w porządku, jeden jest odrobinę mniejszy ale to już od jakiegoś czasu i nie jest to duża różnica wg lekarzy i nie ma się czym martwic. W szpitalu byłam atrakcją dla młodych lekarzy i studentów przez to, że ciąża jednokosmówkowa 😅
Co do informowania rodziny - siostrze i rodzicom powiedziałam bardzo szybko, w mikołajki (5+1) bo bardzo wspierali mnie po poronieniach. A teściom i reszcie rodziny w wigilię (7+5), bo po prostu była idealna okazja 😌
Co do zakupów, to właśnie zamówiłam pierwsze komplety z h&m 😍
Larnaka lubi tę wiadomość
👩🏻30 👦🏻30 🦮
starania o pierwszego Bąbla od 10.24
05.25 cb 💔
08.25 11tc (8tc)💔
26.11 ⏸️ beta (72h): 19 ⮕ 114 ⮕ 532
16.12 na USG trzy malutkie, bijące serduszka ❤️❤️❤️
📏 30.12 1,5cm, 1,6cm i 1,6cm
📏 20.01 4,3cm, 4,3cm, 4,3cm
trojaczki jednojajowe 👶🏻👶🏻👶🏻
📏 27.01 5,5cm, 5,7cm, 5,8cm