☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam nawrót senności. Wczoraj musiałam sobie drzemkę strzelić.Asiok wrote:Hejka, jak sie czujecie?
Ja dzisiaj śmigam wieczorem do Pani doktor juz nie moge sie doczekac aby maluszka zobaczyć!
Zauważyłam ze mało pije, od dwóch dni wmuszam w siebie wodę
Coraz poważniej myślę o L4, bo po prostu mocno męczy mnie chodzenie do pracy…
Z wodą mam tak, że gazowaną wypiję w każdej ilości, ale jak nie mam do niej dostęp to ze zwykłą mam problem. -
zoltyjesiennylisc wrote:Dziewczyny, wg mojej wiedzy po prenatalnych które wyszły w porządku, ryzyko że coś pójdzie nie tak jest już na prawdę bardzo niskie
myślę że nie ma co się zamartwiać scenariuszem który ma 0.5% szans powodzenia.. ja myślę że o ile oczywiście ciążą można się cieszyć od początku, o tyle po prenatalnych to już mamy najświętsze prawo uznać że wszystko będzie dobrze 
Mi lekarz to samo powiedział po prenatalnych, że już możemy odetchnąć pełną piersią.
A raczej jest z tych lekarzy co mówił, żeby za szybko się nie cieszyc i nie chwalić.
Chociaż w moim otoczeniu było sporo poronień 15-16 tydz. Więc liczę, że po jutrzejszej wizycie będę już całkowicie spokojna
Amber86 lubi tę wiadomość
-
Serio? A wiesz czym były spowodowane? Nie jest to na tyle częste, żeby akurat w jednym skupisku mogło ich być “sporo”. Myślałam, ze na tym etapie, to już raczej nie wady genetyczne, które z reguły szybciej się ujawniają, ale albo jakieś zakażenia, albo właśnie np. niewykryte trombofilie 😮Mart0511 wrote:Mi lekarz to samo powiedział po prenatalnych, że już możemy odetchnąć pełną piersią.
A raczej jest z tych lekarzy co mówił, żeby za szybko się nie cieszyc i nie chwalić.
Chociaż w moim otoczeniu było sporo poronień 15-16 tydz. Więc liczę, że po jutrzejszej wizycie będę już całkowicie spokojna
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:08
Misia114 lubi tę wiadomość
👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
KIR Bx | PAI-1 homo, MTHFR i V R2 hetero
(białka C, S i antytrombina ✅)
🔬 histero 10.2024 - 3 polipy, CD138+
🔬 HSG 03.2025 ✅
🔬 histero 05.2025 - 1 polip, end. polipowate, CD138-
💊 Letrozol od 07.2025 | 🧪 08.2025 Lipiodol
10.02 7cm / tętno 151 / 90% 💙
10.03 👨🏻⚕️⏳
💊 Euthyrox 50 • Utrogestan 2x200 • Accard 75
💉 Clexane 0,4
27cs | 5cs Letrozol | 4cs Lipiodol | ⏸️ od 09.2023🤞🏼

-
Hejo ja już po prenatalnych . Wszystko dobrze.
Sigi133, rozia, Luna11, borowinka, Anilamk, Misia114, Irynka, martakam, Falka93., Mart0511, FlowerGirl, Piret, Ewelajna95, Liyss🧚🏻, Locus, Lulli, Flora96, Amber86, Kasiak621, ŚWIEŻYNKA97 lubią tę wiadomość
-
Asiok wrote:Hejka, jak sie czujecie?
Ja dzisiaj śmigam wieczorem do Pani doktor juz nie moge sie doczekac aby maluszka zobaczyć!
Zauważyłam ze mało pije, od dwóch dni wmuszam w siebie wodę
Mi co jakiś czas dokuczają migreny i paracetamol nic na to nie pomaga, może na godzinkę troche odpuszcza. Wczorai to ponad 3l wody wypiłam i u mnie najlepiej sprawdza się picie od razu z gwinta z butelki, bo widzę ile wypiłam i mam większą motywację.
A muszę pić dużo więcej bo też mam zaparcia, w ogóle mi się nie chce do toalety na II 🥲 I myślę, że więcej ruchu też tutaj może coś zadziałać, bo od kilku dni to tylko do osiedlowego sklepu wychodzę i kręcę się po mieszkaniu i dokładnie od tych kilku dni nie mogę się załatwić10.2024 rozpoczęcie starań
05.12 planowana kolejna histeroskopia (polip endometrium)
2.12 blada druga kreska 🤞
3.12 beta hcg 367
histeroskopia odwołana
12.12 USG 5+6: pęcherzyk ciążowy 10,7mm + żółtkowy
23.12 robaczek 12mm i serduszko ❤️
08.01 2,8cm szczęścia
27.01 prenatalne - wszystko super maluch 6,3cm 🧸

-
Ja dostałam wyniki z krwi z prenatalnych, ryzyka trisomii niskie, tylko ryzyko stanu przedrzucawkowego przed 37 tygodniem 1:114. Czy miała któraś z Was podobne wyniki? Jak to się skończyło? Czytałam, ze Acard zalecają przy takim wyniku, ale czy robić jakies dodatkowe badania?
Amber86 lubi tę wiadomość
-
Chat mówi że poronienia w 15-16 tygodniu to około 0,5% do 1%. To musiał się zadziałać jakiś niesamowity pech, że akurat w Twoim otoczeniu było ich sporoMart0511 wrote:Mi lekarz to samo powiedział po prenatalnych, że już możemy odetchnąć pełną piersią.
starania od 08.2024
👀
13 TC, dziewczynka 🩷 -
Asiok wrote:Ja też powoli będę kompletować rzeczy, poki co mam 4 kompleciki bo co byłam w h&m nie moglam sie oprzeć a tez bodziaki 15zł kosztuja a jakosciowo bardzo fajne i w suszarce nic sie z nimi nie dzieje.
Ale ogólnie przeraża mnie wybor laktatora,podgrzewacza itp. a zmora jest wózek bo to jednak duży koszt a mamy teren wiejski,błoto,kamienie i chciałabym taki aby dobrze się nim jeżdziło.
Ja mam po synku laktator Neno Uno, dokupię tylko części wymienne i na chwilę posłuży. Podgrzewacz miałam Lionelo taki co można wkładać 2 butelki na raz i był całkiem fajny. Użytkowany 2 lata i nadal działał. Teraz chciałabym ekspres do robienia mleka modyfikowanego jeśli znowu nie uda mi się KP.
FlowerGirl lubi tę wiadomość
-
borowinka wrote:Mi co jakiś czas dokuczają migreny i paracetamol nic na to nie pomaga, może na godzinkę troche odpuszcza. Wczorai to ponad 3l wody wypiłam i u mnie najlepiej sprawdza się picie od razu z gwinta z butelki, bo widzę ile wypiłam i mam większą motywację.
A muszę pić dużo więcej bo też mam zaparcia, w ogóle mi się nie chce do toalety na II 🥲 I myślę, że więcej ruchu też tutaj może coś zadziałać, bo od kilku dni to tylko do osiedlowego sklepu wychodzę i kręcę się po mieszkaniu i dokładnie od tych kilku dni nie mogę się załatwić
Współczuję, znam ten ból tylko u mnie w każdej ciąży są przewlekłe. Nic przyjemnego 😵 -
rozia wrote:Serio? A wiesz czym były spowodowane? Nie jest to na tyle częste, żeby akurat w jednym skupisku mogło ich być “sporo”. Myślałam, ze na tym etapie, to już raczej nie wady genetyczne, które z reguły szybciej się ujawniają, ale albo jakieś zakażenia, albo właśnie np. niewykryte trombofilie 😮
U sąsiadki nie znaleźli przyczyny - kolejna ciąża zdrowa córeczka.
A w rodzinie u męża w sumie nie pytaliśmy dokładnie, bo dowiedzieliśmy się przy moim poronieniu. Ale też mają teraz dwójkę zdrowych dzieciaczków.
Także prswdopodnie jakieś losowe przypadki -
Falka93. wrote:Ja mam po synku laktator Neno Uno, dokupię tylko części wymienne i na chwilę posłuży. Podgrzewacz miałam Lionelo taki co można wkładać 2 butelki na raz i był całkiem fajny. Użytkowany 2 lata i nadal działał. Teraz chciałabym ekspres do robienia mleka modyfikowanego jeśli znowu nie uda mi się KP.
Też bym chciała taki ekspres znalazłam baby brezza, ale cena dość wysoka, masz coś innego na oku? -
Amber86 pisałaś o ciałach ketonowych. Pamiętam, że też w poprzedniej ciąży miałam z tym problem, tylko ja jestem bardzo przyzwyczajona, że kolacje jem o 19, a śniadanie 10. Myślisz, że taka długa przerwa jest przyczyną tego?
-
Hej. U mnie wyszły takie ryzyka:Ewelajna95 wrote:Ja dostałam wyniki z krwi z prenatalnych, ryzyka trisomii niskie, tylko ryzyko stanu przedrzucawkowego przed 37 tygodniem 1:114. Czy miała któraś z Was podobne wyniki? Jak to się skończyło? Czytałam, ze Acard zalecają przy takim wyniku, ale czy robić jakies dodatkowe badania?
Preeklampsja przed 34 tygodniem - 1:236.
Preeklampsja przed 37 tygodniem - 1:77.
Zahamowanie wzrostu płodu przed 37. tygodniem 1:101.
Dzisiaj na wizycie dowiedziałam się, że codziennie na noc mam brać Acard 150 w ramach profilaktyki do 36. tygodnia ciąży. Nie mam robić żadnych dodatkowych badań.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:01
Ewelajna95, Locus, rozia lubią tę wiadomość
-
Luna11 wrote:Hej. U mnie wyszły takie ryzyka:
Preeklampsja przed 34 tygodniem - 1:236.
Preeklampsja przed 37 tygodniem - 1:77.
Zahamowanie wzrostu płodu przed 37. tygodniem 1:101.
Dzisiaj na wizycie dowiedziałam się, że codziennie na noc mam brać Acard 150 w ramach profilaktyki do 36. tygodnia ciąży. Nie mam robić żadnych dodatkowych badań.
Ooo, to super. Dzieki za info 😁 Ja to najchętniej wszystkie możliwe badania bym zrobiła jakie tylko się da 🫣🤣
Luna11 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny ja mam z wodą totalnie tak samo, czasem wręcz czuję, że jestem jakaś wysuszona 😣 przed ciążą piłam niegazowaną i zawsze wchodziła, teraz tylko gazowana ale i tak duża butelka na dwa dni 🫤 nie ważne czy z cytryną, syropem imbirowym czy miodem no ciężko mi idzie to picie wody, muszę zacząć robić sobie sok wyciskany z pomarańczy i dolewać wody do tego.
I również wróciła mi senność, ale może to dlatego, że ostatnio mam też bezsenność w nocy… i bardzo późno zasypiam 😬
A mam pytanko do osób po prenatalnych czy informacje/wynik z wizyty wypełnia ginekolog wykonujący prenatalne czy dopiero lekarz prowadzący wpisuje w kartę?Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:14
👩🏼 35 🧔🏻♂️ 37
cp 💔 2x cb 💔
💊 wit. B12, C, wit. D3, kwas foliowy, omega-3, magnez+b6,
✅ MUCHa, zespół antyfosfolipidowy, białko C i S, ANA1, ANA2 < 1:100; ASA, test CBA, immunofenotyp, homocysteina 7 📉 SonoHsg; fragmentacja DNA 6% ✔️
❌ Kir AA, mutacja MTHFR A1298C, antytrombina III, 06-09.25 r. walka z e.coli.
od 11.25 r.
~ monitorowane cykle
21.12 ⏸️ 🌟 ktoś tu chce być 🥹
9dpo beta 53, prog 37
11dpo beta 179, prog 47
13dpo beta 461
21dpo beta 13682 🌱prog. 40
7.01- jest🐣 CRL 0,4 cm i bije❤️
27.01 - 2,40 cm Gumisia 🧸
🙏
Only good mood & thoughts 🍀

-
FlowerGirl wrote:Też bym chciała taki ekspres znalazłam baby brezza, ale cena dość wysoka, masz coś innego na oku?
Jestem w fazie poszukiwań ale znalazłam Momini za 499zł. Jak nie uda znaleźć się nic godnego uwagi to kupię taki ekspresik na szybkie grzanie wody i będę dosypywać mieszankę. Powiem szczerze że przy płaczącym w nocy noworodku podgrzewacz który podgrzewa wodę w buteleczce w 8-10 min to kiepski pomysł 🫣
FlowerGirl lubi tę wiadomość
-
Piret wrote:Dziewczyny ja mam z wodą totalnie tak samo, czasem wręcz czuję, że jestem jakaś wysuszona 😣 przed ciążą piłam niegazowaną i zawsze wchodziła, teraz tylko gazowana ale i tak duża butelka na dwa dni 🫤 nie ważne czy z cytryną, syropem imbirowym czy miodem no ciężko mi idzie to picie wody, muszę zacząć robić sobie sok wyciskany z pomarańczy i dolewać wody do tego.
I również wróciła mi senność, ale może to dlatego, że ostatnio mam też bezsenność w nocy… i bardzo późno zasypiam 😬
A mam pytanko do osób po prenatalnych czy informacje/wynik z wizyty wypełnia ginekolog wykonujący prenatalne czy dopiero lekarz prowadzący wpisuje w kartę?
Wszystkie informacje z wizyty wypełnia i drukuje dla Ciebie lekarz od prenatalnych 🙂 Ja tylko zdjęć z USG nie dostałam ale na koniec powiedział że mam zrobić sobie zdjęcie telefonem tego wielkiego telewizora na którym ja miałam podgląd.

Irynka, Piret, Anilamk, Locus, Mart0511, rozia, Flora96, FlowerGirl, ŚWIEŻYNKA97, Luna11, Liyss🧚🏻, Misia114 lubią tę wiadomość
-
FlowerGirl wrote:Też bym chciała taki ekspres znalazłam baby brezza, ale cena dość wysoka, masz coś innego na oku?
Dla mnie ekspres do mleka to konieczność przy trójce, ale dopiero zaczynam się rozglądać i też chętnie poznam różne opinie 😌
Carrie12, Falka93., FlowerGirl, Luna11 lubią tę wiadomość
👩🏻30 👦🏻30 🦮
starania o pierwszego Bąbla od 10.24
05.25 cb 💔
08.25 11tc (8tc)💔
26.11 ⏸️ beta (72h): 19 ⮕ 114 ⮕ 532
16.12 na USG trzy malutkie, bijące serduszka ❤️❤️❤️
📏 30.12 1,5cm, 1,6cm i 1,6cm
📏 20.01 4,3cm, 4,3cm, 4,3cm
trojaczki jednojajowe 👶🏻👶🏻👶🏻
📏 27.01 5,5cm, 5,7cm, 5,8cm
badania prenatalne: ryzyka niskie 😮💨