Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
Odpowiedz

☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️

Oceń ten wątek:
  • rozia Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flora96 wrote:
    Też będę korzystać ze szkoły rodzenia i ze spotkań z położna. A dziewczyny może się orientujecie, od którego tygodnia ciąży się zapisywać na szkole rodzenia? Pewnie w każdym mieście inne zasady ale zastanawiam się czy już jest czas żeby tam zadzwonić i się zapisać na jakiś termin 😅
    Zazwyczaj też od tego 21 tygodnia w górę, ale tak jak piszesz to zależy od szpitala. U mnie przyjmują zapisy w 23tc, a ruszają w 25-26tc 😊

Flora96 lubi tę wiadomość

👩🏻 33 👱🏼‍♂️ 33
    starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
    💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0

KIR Bx | PAI-1 homo, MTHFR i V R2 hetero
    (białka C, S i antytrombina ✅)

🔬 histero 10.2024 - 3 polipy, CD138+
    🔬 HSG 03.2025 ✅
    🔬 histero 05.2025 - 1 polip, end. polipowate, CD138-
    💊 Letrozol od 07.2025 | 🧪 08.2025 Lipiodol

16.12 beta 2756,40 mIU/ml
    18.12 beta 5322,50 mIU/ml
    26.12 0,49cm ❤️
    10.02 7cm / tętno 151 / 90% 💙
    10.03 👨🏻‍⚕️⏳
    01.04 prenatalne ⏳

💊 Euthyrox 50 • Utrogestan 2x200 • Accard 75
    💉 Clexane 0,4
    27cs | 5cs Letrozol | 4cs Lipiodol | ⏸️ od 09.2023🤞🏼

preg.png
  • Amber86 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mart0511 wrote:
    Będziecie korzystały dziewczyny, że spotkań z położna środowiskowa, które przysługują od 21 tyg? Korzystała któraś w poprzedniej ciazy?

Nie mam pojęcia jeszcze, u mnie tak działa cokolwiek na NFZ, że nie wiem jak to załatwić nawet, ale czy dobrze rozumiem, że to ta położna co i tak przychodzi do domu, więc i tak muszę ją wybrać? Na pewno będę chciała szkołę rodzenia na NFZ, może jeszcze z zaufaj położnej wykupię aby mieć szerszy punkt widzenia.

Któraś z Was pytała o prowadzenie ciąży na NFZ, prowadzę prywatnie niestety, choć koszty są duże.
    Niestety jakbym miała prowadzić na NFZ to z korkami wychodzi z godzina na dojazd, co najmniej 30-40 minut na powrót plus to co w środku w przychodni z obsuwami etc. Pracując, miałabym ciągle pół dnia pracy do odpracowania albo brałabym urlopy. Także płać i płacz ;)

rozia, mój plan na weekend do przetrwać ;). A serio byłam na pobraniu krwi już w labie i powtórce moczu, zjadłam śniadanie i suple. Ogarnę się i może uda mi się nawet dojść do warzywniaka na osiedlu.
    Nie robię planów, bo wiem już, że za godzinę mogę mieć zjazd i będzie pozamiatane ;)

Wczoraj byłam w biurze i wróciłam skonana, ale trafiłam na ciekawą rzecz czytając forum w drodze powrotnej w busie ;)

Doradźcie mi jednak Dziewczyny proszę, bo nie wiem co zrobić. Na wątku wrześniowym jakaś dziewczyna wczoraj pisała, że robiąc prenatalne dobrze jest zrobić PIGF czyli łożyskowy ludzki czynnik wzrostu.
    Moja prowadząca jednak nie wspomniała o tym, ale widzę, że w przychodni gdzie robię PAPPę i prenatalne mają to badanie, dzwoniłam do nich, mogę dokupić.

Podobno to badanie znacznie poprawia dokładność predykcji stanu przedrzucawkowego czy przedwczesnego porodu.
    Czy któraś z Was miała to badane?

I teraz dylemat polega na tym czy je robić i jak to ogarnąć. Dowiedziałam się wczoraj ciekawych rzeczy przy okazji tego pytania o PIGF.
    W mojej przychodni działa to tak:
    25.02 - mam usg u lekarza z FMF, to nie jest moja prowadząca i pobierają mi krew na PAPPę i ten PIGF jeśli dokupię
    jak przyjdą wyniki z krwi to lekarz robiący USG z certyfikatami FMF etc. wrzuca to w program i wtedy są te wyniki wyliczone.
    Nie wiem czy oni mi to wyślą czy to trafi do karty, ale pewnie jakoś wyślą. Ja mam u nich prowadzącą, ale nie każdy musi mieć.
    Problem w tym, że dowiedziałam się wczoraj, że ten lekarz od usg wrzuca te dane w program tylko jak jest w przychodni, a będzie 26.02 i 4.03. Czyli jeśli wyniki z krwi przyjdą 26.02 to wrzuci mi wynik w program, ale jak nie to dopiero 4.03.

Przy becie i pappie niby jest 1 dzień roboczy, ale ja mam te badania wieczorem, więc one do labu trafią i tak dopiero 26.02. Przy PiGF wpisali aż 5 dni roboczych, choć mam nadzieję że jednak wcześniej (alab i diagnostyka piszą 1-3 a oni gdzieś wysyłają).

I teraz pojawia się zagwozdka. Moja prowadząca kazała mi przyjść na kolejną wizytę 3.03, wpisała mi to w kartę ciąży.
    Miałam już wtedy ustalone prenatalne, więc wiedziała kiedy ono jest, pytałam czy zrobić wcześniej, kazała zostawić.
    Ostatnio zastanawiała się nad Acard, ale nie widząc wskazań poza wiekiem odłożyła decyzję na po prenatalnych (myślałam, że czeka na pappę).
    Może jednak nie być tych ryzyk w ogóle jeszcze 3.03, tylko usg. Jeśli nie zrobię PIGF to może będą, ale jak zrobię to szansę maleją. Z drugiej strony jak zrobię PIGF to wynik będzie dokładniejszy.
    Nie mogę jej przełożyć na tydzień później, bo ma urlop no i kazała mi przyjść tego 3.03.

Robiłyście ten PIGF albo robiłybyście w takiej sytuacji?

Jeśli mamy wdrażać Acard to teraz (to będzie 14tc). Czy jakby coś mogę zacząć Acard a potem jeśli ryzyka pappy byłyby niskie to jednak odstawić? czy jak się zacznie to już nie ma zmiłuj i trzeba do końca ciąży kontynuować?
    Nie wiem czy mi jelita wytrzymają to, ale są chyba i łagodniejsze wersje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:05

👩🏻 86'
    AMH - około 3,5
    hiperandrogenizm (cechy PCOS, hirsutyzm)

poprawa cytokin między kwietniem a grudniem Wskaźnik TNF/Il10 ­ spadł z 13,0( 24.04.2025) na 2,9 (18.12.2025)

cross match(FCXM) wzrósł z 32,5(22.05.2025)- 36,3 (18.12.2025)

hormony i cytokiny uregulowane dietą i stylem życia
    KIR AA -> Accofil

👨🏻‍🦱 84'
    Wyniki dobre, po suplementacji gorsze,
    nadrabianie ilością

lipiec 2024 - wizyta w klinice, zlecony Duphaston od 18dc
    styczeń 2025 - skierowanie na IVF
    SIBO, IBS - nie poszliśmy, leczenie do jesieni

Naturalsik 💚
    22.12.2025 - beta HCG 38,9, prog 17,74
    Wsparcie: Duphaston
    29.12.2025 -beta HCG 1401
    13.01.2026 - pierwsze usg - bijące serduszko ❤️
    17.02.2026 - Felia Test -Synek 💙, niskie ryzyka

Cudzie trwaj! 🤞

preg.png
  • Locus Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny spokojnie, jesteście mile widziane na wątku nawet w rozkroku. Część z nas urodzi w lipcu, część w sierpniu, a część we wrześniu. 🥰♥️

Do mnie za moment przychodzi kuzynka z Irlandii, która akurat jest przejazdem. A popołudniu spróbujemy wyciągnąć nasze dziecko z domu żeby się wyszumiało i w sumie dzień się skończy.

Tak jak pisałam wczoraj, nie biorę dzisiaj bonjesty. Najwyżej jutro będę zgonować.

rozia, Carrie12, Amber86, Irynka lubią tę wiadomość

👫🏻 93&94 👩‍❤️‍💋‍👨 2013
    🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🦮

🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
    💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem

Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
    10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️

07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
    18.11.2025 kwalifikacja invitro
    12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
    30.11 ⏸️
    01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
    03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
    12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
    07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
    12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
    19.01. prenatalne
    13.02 9,86cm

preg.png
  • rozia Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amber, co do położnej, to to jest ta sama co przychodzi potem do domu. Musisz złożyć deklarację w ośrodku zdrowia, pod który należysz, albo do tego, z którego chcesz mieć położną i ona na pewno Ci wszystko powie - kiedy ruszają te spotkania itd.

A co do PIGF to u mnie było tak, że powiedzieli, że bez sensu, aby to badanie robił każdy (kosztuje 200-250 zł). I dopiero jak podczas USG wyjdzie ryzyko stanu przedrzucawkowego, to mnie na nie wyślą. I dokładnie tak to wyglądało, ryzyko mam graniczne, więc kazali mi je zrobić i czekałam na nie też jakoś 5 dni. Wszystkie wyniki dostałam wcześniej, a te ryzyka skorygowane stanu przedrzucawkowego będę dopiero odbierać - ale już wiem, że jest mniejsze niż zakładali pierwotnie.

Przy ryzyku stanu przedrzucawkowego Acard najlepiej wdrożyć przed 16tc, więc masz trochę czasu. Jeśli by ryzyka wyszły wyższe, a nie dostaniesz wyniku przed wizytą u prowadzącej, to może mogłabyś się z nią skontaktować telefonicznie lub mailowo. Ja też na wizytę u prowadzącego nie miałam wyników PIGF, ale już z prenatalnych miałam zalecenia, żeby brać Acard 150 i dr mi powiedział, że jeśli ten PIGF wyjdzie rzeczywiście źle, to mam się zastosować do tego zalecenia, a jeśli wyjdzie dobrze mimo wszystko, to zostajemy tak jak jest, bo ja już i tak biorę Acard 75 i Clexane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:23

Amber86 lubi tę wiadomość

👩🏻 33 👱🏼‍♂️ 33

🔬 HSG 03.2025 ✅

26.12 0,49cm ❤️
    10.03 👨🏻‍⚕️⏳
    01.04 prenatalne ⏳

💉 Clexane 0,4

preg.png
  • Piret Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chętnie skorzystała z takich spotkań z położną, ale ostatnio dowiedziałam się z IKP, że moja przychodnia nie ma położnej środowiskowej 😳 muszę tam zadzwonić, bo przecież w takim razie kto do mnie przyjdzie po porodzie? Z sąsiadującej przychodni jakąś wysyłają? Dziwne to.

U mnie w szpitalu już jest grafik na cały rok jeśli chodzi o szkołę rodzenia i daty od kiedy zapisy na daty cykl. Więc też będę chciałam korzystać ze szkoły rodzenia na NFZ.

Amber nie wiem co Ci doradzić, ja nie słyszałam o tych dodatkowych badaniach. Mi wyszło ryzyko preklampsji, miałam to wyliczone na podstawie biochemii oraz przepływów macicznych w usg, tętna i już wczoraj na noc wzięłam pierwszą dawkę acard 150, noc miałam koszmarną bo co chwilę byłam głodna i jeszcze stresowałam się czy nie za duża dawkę wzięłam skoro przyjmuje oprócz tego clexane w 0,6 ….
    Czy są tu dziewczyny co biorą heparynę i acard 150 ?

Teraz tak myślę, że może warto abym też zrobiła to badanie po co brać acard jak okazałoby sie, że nie trzeba ehhh pogadam z prowadzącym, ale wizyta dopiero za 10 dni. Do tego czasu będę brała acard…

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:32

👩🏼 35 🧔🏻‍♂️ 37

cp 💔 2x cb 💔

💊 wit. B12, C, wit. D3, kwas foliowy, omega-3, magnez+b6,

✅ MUCHa, zespół antyfosfolipidowy, białko C i S, ANA1, ANA2 < 1:100; ASA, test CBA, immunofenotyp, homocysteina 7 📉 SonoHsg; fragmentacja DNA 6% ✔️
    ❌ Kir AA, mutacja MTHFR A1298C, antytrombina III, 06-09.25 r. walka z e.coli.

od 11.25 r.
    ~ monitorowane cykle

21.12 ⏸️ 🌟 ktoś tu chce być 🥹
    9dpo beta 53, prog 37
    11dpo beta 179, prog 47
    13dpo beta 461
    21dpo beta 13682 🌱prog. 40
    7.01- jest🐣 CRL 0,4 cm i bije❤️
    27.01 - 2,40 cm Gumisia 🧸
    20.02 - 5,90 cm wiercipiętka 👣
    🙏

preg.png
  • Kornej Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amber - ja robiłam to badanie razem z pappa. Kosztowało 210 zł.
    Chodzę do 2 lekarzy i 1 to zaproponował.

U mnie w klinice najpierw było badanie USG a po nim
    Dopiero pobranie krwi. Lekarz za ok 2-3 dni opisywal USG+wyniki krwi. Gdyby było coś niepokojącego mia dzwonić a ja nie to mogłam odebrać wyniki i zgłosić się z nimi do lek. Prowadzącego

Amber86 lubi tę wiadomość

• Kornej Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja jestem po 1 prenatalnych i lekarz powiedział że wszystko jest ok i nie ma potrzeby robić dodatkowych badań nipt.
    To samo powiedziała moja lekarka i teraz nie wiem…
    Czy jednak dla spokoju wykupić je czy zaufać lekarzom i zostawić to.
    Na początku byliśmy z mężem pewni, że chcemy zrobić te badania a teraz się wahamy. Koszt nie jest mały bo polecają nam panoramę i tę najdroższą także koszt ok 2800zl

Mam 35 lat

rozia lubi tę wiadomość

• rozia Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornej wrote:
    Dziewczyny, ja jestem po 1 prenatalnych i lekarz powiedział że wszystko jest ok i nie ma potrzeby robić dodatkowych badań nipt.
    Na początku byliśmy z mężem pewni, że chcemy zrobić te badania a teraz się wahamy. Koszt nie jest mały bo polecają nam panoramę i tę najdroższą także koszt ok 2800zl

Mam 35 lat
    My stoimy przed takim samym dylematem, też się nadal wahamy. Lekarze mówili, że nie ma potrzeby, a ja jednak ze względu na wiek ciągle się nad tym zastanawiam

Kornej lubi tę wiadomość

👩🏻 33 👱🏼‍♂️ 33

🔬 HSG 03.2025 ✅

26.12 0,49cm ❤️
    10.03 👨🏻‍⚕️⏳
    01.04 prenatalne ⏳

💉 Clexane 0,4

preg.png
  • Piret Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornej wrote:

Mam 35 lat

Mam taką samą sytuację, wyszłam z założenia, że jak prenatalne wyjdą wporządku to nie będę robić NIPT, a że ryzyka niskie lekarz nie zalecał, w zaleceniach mam tylko prenatalne 2 trymestru.
    Jednak chodzą mi po głowie te badania, tymbardziej że na forum mnóstwo dziewczyn robi.
    Ale raczej nie zrobię.

rozia, Kornej lubią tę wiadomość

👩🏼 35 🧔🏻‍♂️ 37

cp 💔 2x cb 💔

💊 wit. B12, C, wit. D3, kwas foliowy, omega-3, magnez+b6,

✅ MUCHa, zespół antyfosfolipidowy, białko C i S, ANA1, ANA2 < 1:100; ASA, test CBA, immunofenotyp, homocysteina 7 📉 SonoHsg; fragmentacja DNA 6% ✔️
    ❌ Kir AA, mutacja MTHFR A1298C, antytrombina III, 06-09.25 r. walka z e.coli.

od 11.25 r.
    ~ monitorowane cykle

21.12 ⏸️ 🌟 ktoś tu chce być 🥹
    9dpo beta 53, prog 37
    11dpo beta 179, prog 47
    13dpo beta 461
    21dpo beta 13682 🌱prog. 40
    7.01- jest🐣 CRL 0,4 cm i bije❤️
    27.01 - 2,40 cm Gumisia 🧸
    20.02 - 5,90 cm wiercipiętka 👣
    🙏

preg.png
  • Ollaaa Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piret wrote:
    Ja bym chętnie skorzystała z takich spotkań z położną, ale ostatnio dowiedziałam się z IKP, że moja przychodnia nie ma położnej środowiskowej 😳 muszę tam zadzwonić, bo przecież w takim razie kto do mnie przyjdzie po porodzie? Z sąsiadującej przychodni jakąś wysyłają? Dziwne to.

U mnie w szpitalu już jest grafik na cały rok jeśli chodzi o szkołę rodzenia i daty od kiedy zapisy na daty cykl. Więc też będę chciałam korzystać ze szkoły rodzenia na NFZ.

Amber nie wiem co Ci doradzić, ja nie słyszałam o tych dodatkowych badaniach. Mi wyszło ryzyko preklampsji, miałam to wyliczone na podstawie biochemii oraz przepływów macicznych w usg, tętna i już wczoraj na noc wzięłam pierwszą dawkę acard 150, noc miałam koszmarną bo co chwilę byłam głodna i jeszcze stresowałam się czy nie za duża dawkę wzięłam skoro przyjmuje oprócz tego clexane w 0,6 ….

Teraz tak myślę, że może warto abym też zrobiła to badanie po co brać acard jak okazałoby sie, że nie trzeba ehhh pogadam z prowadzącym, ale wizyta dopiero za 10 dni. Do tego czasu będę brała acard…

Ja biorę heparynę 0,4 i Acard 150 ze względu na ryzyko preklempsji. Lekarz mówił, że to ok.

preg.png
  • martakam Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piret wrote:

To nie musi być położna z Twojej przychodni. Generalnie to wygląda tak, że kontaktujesz się z upatrzoną położną np. prowadzącą szkołę rodzenia, albo polecaną w Twojej okolicy, dowiadujesz się, czy będzie w stanie dojechać do Twojego miejsca zamieszkania i podpisujesz u niej papier, że wybierasz ją jako swoją położną. Wtedy ona jest do Ciebie przypisana tak długo, dopóki jej nie zmienisz lub ona nie odejdzie z zawodu.

rozia lubi tę wiadomość

👩🏼 ’88 🧔🏻‍♂️ ’88
    👦🏼 01.2020 (6 cs)
    👦🏼 08.2021 (2 cs)

Walka z IO, nadwagą 💪🏻

Mały cud ❤️
    15.12.2025 ⏸️
    15.12.2025 beta 107, prog 26,8
    17.12.2025 beta 332
    20.12.2025 beta 1568, prog 22,4
    08.02.2026 wyniki Nifty Pro, zdrowa dziewczynka 🌸

preg.png
  • Mart0511 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flora96 wrote:
    Też będę korzystać ze szkoły rodzenia i ze spotkań z położna. A dziewczyny może się orientujecie, od którego tygodnia ciąży się zapisywać na szkole rodzenia? Pewnie w każdym mieście inne zasady ale zastanawiam się czy już jest czas żeby tam zadzwonić i się zapisać na jakiś termin 😅

Od 21 TC u mnie. Ale wyczytałam że do położnej środowiskowej, żeby później przychodziła do dziecka też deklaracje trzeba złożyć od 20-30 tyg

preg.png
  • Mart0511 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piret wrote:

U mnie są dwie szkoły rodzenia na NFZ, i z jednej z nich będę brała polozna. A do drugiej szkoły rodzenia chodziła. Położna mam polecona od sąsiadki bo do niej przychodziła. A szkole rodzenia wolę przy szpitalna, bo tam planuje rodzic. Bo weekendzie tam zadzwonię i się wszystkiego dowiem

preg.png
  • Locus Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornej wrote:

Mam 35 lat
    Ja trochę żałuję tych wydanych pieniędzy bo wszystko było ok. Z drugiej strony, jakbym miała jakieś wysokie ryzyko to miałabym tego samego dnia wyniki NIPT. Prawie 3k zawsze znajdzie się coś do wydania z wyprawki.

Jeśli chodzi o to badanie krwi o którym piszecie to ja płaciłam 250 zł do tego były cztery pomiary ciśnienia i jeśli coś będzie nie tak to mają dzwonić.

Chodziłam na szkołę rodzenia prowadzoną przez szpital z porodówką. Fajne było to, że można było przy okazji zwiedzić szpital. Było kilka spotkań co tydzień. Bardzo mi się przydały i podobały.
    Teraz już trochę zapomniałam jak pielęgnować maleństwo, kikut itd. Myślę, że znajdę to info za free w internecie.

Kornej lubi tę wiadomość

👫🏻 93&94 👩‍❤️‍💋‍👨 2013
    🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🦮

🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
    💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem

Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
    10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️

07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
    18.11.2025 kwalifikacja invitro
    12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
    30.11 ⏸️
    01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
    03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
    12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
    07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
    12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
    19.01. prenatalne
    13.02 9,86cm

preg.png
  • Liyss🧚🏻 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też polecam szkołę rodzenia przy porodówce, w której chce się rodzić wtedy też jest zwiedzanie porodówki ☺️

Locus powodzenia w odstawianiu 🙏🏻

Locus lubi tę wiadomość

Nadzieja to początek wszystkiego✨

Pierwszy bobas 11cs 🍀 👧 01/2025

Drugi bobas 1cs 🍀:

⏸️ 7.12
    08.12 Beta 12dpo 105,60
    10.12 Beta 14dpo 423,40
    23.12 zarodek z serduszkiem ❣️
    13.01 2,17 cm bobaska 🥰
    04.02 5,28 cm szczęścia, wiemy kim jesteś 🥰
    12.02 7 cm skaczącego bejbika ❣️

preg.png
  • Kornej Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie te koszty, które nas czekają nie ukrywam trochę mnie przerażają. Już wiem, że nie ma co wierzyć w polecajki nainstagramie np. przewijaka za 550 zł tylko można kupić za 50 i jak coś wymienić. Po weselu , dziecko to kolejna zakupowa sekta. Pełno filmików z poleceniami bez, których nie przeżyjesz!
    Podchodzę minimalistycznie i najwyżej będziemy dokupować na bieżąco co będzie nam potrzebne.

Co do szkoły rodzenia to chcę iść na tą przy szpitalu. sam szpital trochę znam bo miałam tam kilka zabiegów w ostatnim czasie no i sama się w nim urodziłam 😅.
    Na mojej porodówce jest info kiedy trzeba się zapisać,
    Jak skorzystać z darmowej szkoły rodzenia i co wziąć ze sobą do szpitala ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:47

• tunka Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Locus wrote:
    Tak jak pisałam wczoraj, nie biorę dzisiaj bonjesty. Najwyżej jutro będę zgonować.

Oby Tobie poszło lepiej niż mi ✊️✊️ dawaj znać jak tam

Locus lubi tę wiadomość

👱‍♀️26👱‍♂️24 🐈‍⬛🐈‍⬛
    2 cs ⏸️
    10dpo beta 28,3 • 12dpo beta 111 • 16dpo beta 928,1
    2.01 3,7mm ❤️
    29.01 3,65cm
    6.02 ponad 5 cm małego wstydziocha
  • Amber86 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornej wrote:

Mam 35 lat

Szczerze to kwestia Waszego podejścia, my się zawsze wiedzieliśmy, że zrobimy bez względu na Pappę, bo bardzo baliśmy chorób genetycznych, a jak ostatnio przeczytałam, że PAPPA to ma tylko około 90% wykrywalności to tym bardziej cieszę się, że zrobiliśmy tą Felię.

Wręcz jak przeczytałam, że testy NIPT też przepuszczają z 1 przypadek na jakieś 200 ZD to zastanawiałam się czy Panoramy nie dorobić, żeby była druga metoda inna niż Feli;). Nie śmiejcie się proszę ani nie obruszajcie, po prostu wiem, że ciężko by było nam zaakceptować dziecko z tą chorobą. Felię chcieliśmy, bo bada cały kariotyp, ale Panorama też ma swoje plusy.

Jedna rzecz, jeśli masz Synevo to oni mają Panoramę z tego co patrzyłam i często są promocje typu -25%.
    Wtedy wychodzi dużo mniej niż te 2800zł.

Ostatnio jak poczytałam więcej o tej Pappie to coraz mniej ufam temu badaniu w takiej postaci prostej, więc jednak z tym PIGF to skłaniam się, żeby odżałować te 220zł (tyle u mnie kosztuje chyba) i wykupić. Trudno, najwyżej zmarnuję kasę, ale obawiam się, że jak za pierwszym razem lekarz mi już przeliczy bez tego, to potem już nie wróci po dorobieniu tego czynnika. Po prostu badanie na NFZ zakończone i tyle. Gdyby to przeliczała prowadząca to inaczej, ale przelicza ktoś inny.

Dzięki Dziewczyny za wszystkie podpowiedzi i jak to wszystko wyglądało. Pomogłyście mi podjąć decyzję :)
    Pójdę na tą wizytę 3.03 a potem najwyżej jakąś telewizytę ogarnę, ciekawe czy każe mi lekarka za nią dopłacać (wiem, że ma taką usługę), ale to już by wyszło chyba z 700zł w tydzień :(.

Ja chcę chodzić do szkoły rodzenia przyszpitalnej, żeby się oswoić ze szpitalem wybranym, przerażają mnie. Zależy mi też bardzo na zajęciach praktycznych z pielęgnacji maluszka i z fizjoterapeutą. Nie trzymałam nigdy nawet takiego noworodka na ręce, więc wszystko będzie dla nas nowe. Teorię to mogę posłuchać online nawet, ale praktyki nie ogarnę sama.
    Zastanawiam się też, czy będę jakoś w stanie nauczyć się o karmieniu piersi "na sucho" przed porodem. Wiem, że jest blog Hafija i zapisałam się na newsletter, ale nie wiem czy to wystarczy. Mam wątpliwości. Myślicie, że są takie lekcje z karmienia piersią już wcześniej?

Ze zwiedzaniem porodówki to przynajmniej w moim mieście wiele szpitali oferuje taką opcję (bez względu na szkołę rodzenia) i zamierzam z niej skorzystać w każdym szpitalu, który będę brała poważnie pod uwagę (muszą akceptować cc przez tokofobię). Postaram się wybrać ten, gdzie najlepiej się czuję. Myślę, że po połówkowych zajmę się tym tematem.

Z zakupami dla Bobasa to na razie mam na spokojnie, bo nie wiem co trzeba i nie mam gdzie tego trzymać jeszcze ;)
    W większości przypadków też muszę szukać co i jak, ale myślę że np. przewijak to ma jedną funkcję i nie ma co wydawać na niego majątku. Jedyne na czym nie zamierzam oszczędzać to fotelik do auta, bezpieczeństwo to podstawa.
    Na pewno też zechcę monitor oddechu kupić i dostawkę do łóżka.

Z ubrankami to pomyślę, na pewno coś nowego dla przyjemności kupię, ale pomyślę czy używek też nie kupować. Zwłaszcza np. z merynosa.

Jakiś laktator etc. to nawet nie wiem czy kupować przed porodem, może wybiorę i zapiszę na listę mężowi nazwę w razie czego i tyle. Z pieluchami też będzie podobnie, ja jestem alergikiem, jeśli dziecko odziedziczy po mnie skórę to będzie szukanie opcji nie uczulających, więc nie będę robić zapasu konkretnej firmy, raczej po paczce z różnych.

Aha, chyba nie pisałam. Dostaliśmy wynik RH z Felii i Bobas ma + (mają dokładność 99%), czyli mamy konflikt serologiczny, bo ja jestem minus.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:35

rozia lubi tę wiadomość

👩🏻 86'
    AMH - około 3,5
    hiperandrogenizm (cechy PCOS, hirsutyzm)

poprawa cytokin między kwietniem a grudniem Wskaźnik TNF/Il10 ­ spadł z 13,0( 24.04.2025) na 2,9 (18.12.2025)

cross match(FCXM) wzrósł z 32,5(22.05.2025)- 36,3 (18.12.2025)

hormony i cytokiny uregulowane dietą i stylem życia
    KIR AA -> Accofil

👨🏻‍🦱 84'
    Wyniki dobre, po suplementacji gorsze,
    nadrabianie ilością

lipiec 2024 - wizyta w klinice, zlecony Duphaston od 18dc
    styczeń 2025 - skierowanie na IVF
    SIBO, IBS - nie poszliśmy, leczenie do jesieni

Naturalsik 💚
    22.12.2025 - beta HCG 38,9, prog 17,74
    Wsparcie: Duphaston
    29.12.2025 -beta HCG 1401
    13.01.2026 - pierwsze usg - bijące serduszko ❤️
    17.02.2026 - Felia Test -Synek 💙, niskie ryzyka

Cudzie trwaj! 🤞

preg.png
  • Misia114 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornej wrote:

Mam 35 lat

Ja za 1,5 miesiąca będę mieć 35 lat i tak samo jak Ty myślałam na początku, że na pewno zrobię nipt. Później pomyślałam, że zależy jak wyjadą prenatalne, a że wyszły bardzo dobrze i lekarze tak jak u Ciebie powiedzieli, że nie widzą potrzeby żeby robić nipt, to stwierdziłam, że nie będę już robić dodatkowych badań. Decyzja jednak należy do Ciebie😊

rozia lubi tę wiadomość

08.2024 👼🏼 7tc

11.2025 ⏸️
    06.12 beta 1488
    08.12 beta 3370
    16.12 CRL 0,59cm i jest ❤️
    09.01 CRL 2,89cm
    16.01 CRL 4,12cm
    03.02 CRL 7,7cm 🩵

preg.png
  • Misia114 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie może jakieś sposoby na ból głowy? Od 3 dni się męczę🫠 lekarz powiedział, że jeśli potrzebuję to mogę brać paracetamol doraźnie, ale szczerze mówiąc niewiele pomaga 🙄

08.2024 👼🏼 7tc

11.2025 ⏸️
    06.12 beta 1488
    08.12 beta 3370
    16.12 CRL 0,59cm i jest ❤️
    09.01 CRL 2,89cm
    16.01 CRL 4,12cm
    03.02 CRL 7,7cm 🩵

preg.png
‹‹ 139 140 141 142 143
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ