☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zgadzam się. Dałam się tak nabrać przy pierwszym dziecku. Jemu jest wszystko jedno na jakim przewijaku leży i tak będzie ryczeć.Kornej wrote:Właśnie te koszty, które nas czekają nie ukrywam trochę mnie przerażają. Już wiem, że nie ma co wierzyć w polecajki nainstagramie np. przewijaka za 550 zł tylko można kupić za 50 i jak coś wymienić. Po weselu , dziecko to kolejna zakupowa sekta. Pełno filmików z poleceniami bez, których nie przeżyjesz!
Podchodzę minimalistycznie i najwyżej będziemy dokupować na bieżąco co będzie nam potrzebne.
Co do szkoły rodzenia to chcę iść na tą przy szpitalu. sam szpital trochę znam bo miałam tam kilka zabiegów w ostatnim czasie no i sama się w nim urodziłam 😅.
Na mojej porodówce jest info kiedy trzeba się zapisać,
Jak skorzystać z darmowej szkoły rodzenia i co wziąć ze sobą do szpitala
Amber86, Carrie12 lubią tę wiadomość
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
19.01. prenatalne
13.02 9,86cm

-
Pozycja dziecka z jogi - nie wiem jak to działa, ale mi pomaga 😁 na takie ekstremalne bóle głowy nie, ale jak mnie tak upierdliwie pobolewa, to jak najbardziej, no i dużo wody - mnie z reguły boli po dniu kiedy piłam mniej 😞Misia114 wrote:Dziewczyny macie może jakieś sposoby na ból głowy? Od 3 dni się męczę🫠 lekarz powiedział, że jeśli potrzebuję to mogę brać paracetamol doraźnie, ale szczerze mówiąc niewiele pomaga 🙄
Misia114 lubi tę wiadomość
👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
KIR Bx | PAI-1 homo, MTHFR i V R2 hetero
(białka C, S i antytrombina ✅)
🔬 histero 10.2024 - 3 polipy, CD138+
🔬 HSG 03.2025 ✅
🔬 histero 05.2025 - 1 polip, end. polipowate, CD138-
💊 Letrozol od 07.2025 | 🧪 08.2025 Lipiodol
10.02 7cm / tętno 151 / 90% 💙
10.03 👨🏻⚕️⏳
01.04 prenatalne ⏳
💊 Euthyrox 50 • Utrogestan 2x200 • Accard 75
💉 Clexane 0,4
27cs | 5cs Letrozol | 4cs Lipiodol | ⏸️ od 09.2023🤞🏼

-
Misia114 wrote:Dziewczyny macie może jakieś sposoby na ból głowy? Od 3 dni się męczę🫠 lekarz powiedział, że jeśli potrzebuję to mogę brać paracetamol doraźnie, ale szczerze mówiąc niewiele pomaga 🙄
Ja na bóle wszelakie lubię robić medytację, nawet jak miałam kiedyś paskudny ból jelit, gdzie nic nie dawało rady to trochę złagodziła.
Nie wiem czy mogę wrzucić link bez bana:
https://www.youtube.com/watch?v=x57uv2ZXCC0
Na pewno też dużo pij, odwodnienie może powodować bóle głowy.
Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy, kiedyś miała bóle głowy, ale od strony potylicy. Okazało się wtedy, że problemem była spięta szyja. Nie napisałaś, gdzie ta głowa Cię boli, ale też może być taka przyczyna.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:14
Misia114, rozia lubią tę wiadomość
👩🏻 86'
AMH - około 3,5
hiperandrogenizm (cechy PCOS, hirsutyzm)
poprawa cytokin między kwietniem a grudniem Wskaźnik TNF/Il10 spadł z 13,0( 24.04.2025) na 2,9 (18.12.2025)
cross match(FCXM) wzrósł z 32,5(22.05.2025)- 36,3 (18.12.2025)
hormony i cytokiny uregulowane dietą i stylem życia
KIR AA -> Accofil
👨🏻🦱 84'
Wyniki dobre, po suplementacji gorsze,
nadrabianie ilością
lipiec 2024 - wizyta w klinice, zlecony Duphaston od 18dc
styczeń 2025 - skierowanie na IVF
SIBO, IBS - nie poszliśmy, leczenie do jesieni
Naturalsik 💚
22.12.2025 - beta HCG 38,9, prog 17,74
Wsparcie: Duphaston
29.12.2025 -beta HCG 1401
13.01.2026 - pierwsze usg - bijące serduszko ❤️
17.02.2026 - Felia Test -Synek 💙, niskie ryzyka
Cudzie trwaj! 🤞

-
Amber86 wrote:Ja na bóle wszelakie lubię robić medytację, nawet jak miałam kiedyś paskudny ból jelit, gdzie nic nie dawało rady to trochę złagodziła.
Nie wiem czy mogę wrzucić link bez bana:
https://www.youtube.com/watch?v=x57uv2ZXCC0
Na pewno też dużo pij, odwodnienie może powodować bóle głowy.
Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy, kiedyś miała bóle głowy, ale od strony potylicy. Okazało się wtedy, że problemem była spięta szyja. Nie napisałaś, gdzie ta głowa Cię boli, ale też może być taka przyczyna.
Boli mnie w okolicy czoła i skroni, taki trochę migrenowy, nie jest intensywny, ale bardzo upierdliwy, pulsujący. Raczej nie jest to kwestia odwodnienia, bo codziennie piję na prawdę dużo. Spróbuję medytacji, może mi pomoże. -
A my właśnie powiedzieliśmy teściom o ciąży. Mam z nimi trudne relacje. Są mili, ale szczególnie teściowa - potrafi dopieprzyć. Niby niewinnie, w dobrych intencjach ale wiemy jak jest.
Ucieszyli się, to najważniejsze ale usłyszałam że najważniejsze to nie przytyć za dużo w ciąży, bo później ciężko jest zrzucić
. Dopytywała, dlaczego nie chcę rodzić naturalnie (nie to, że nie chcę - nie mogę, ze względu na wskazania neurologiczne). Na wszystko miała złote rady które są nieaktualne i często nieodpowiednie.
Dobrze, że już wróciliśmy. Mam nadzieję, że na razie mamy z nimi spokój. -
Carrie12 wrote:A my właśnie powiedzieliśmy teściom o ciąży. Mam z nimi trudne relacje. Są mili, ale szczególnie teściowa - potrafi dopieprzyć. Niby niewinnie, w dobrych intencjach ale wiemy jak jest.
Ucieszyli się, to najważniejsze ale usłyszałam że najważniejsze to nie przytyć za dużo w ciąży, bo później ciężko jest zrzucić
. Dopytywała, dlaczego nie chcę rodzić naturalnie (nie to, że nie chcę - nie mogę, ze względu na wskazania neurologiczne). Na wszystko miała złote rady które są nieaktualne i często nieodpowiednie.
Dobrze, że już wróciliśmy. Mam nadzieję, że na razie mamy z nimi spokój.
No super teściowa
Ja nie zamierzam swojej mówić jak chcę rodzić. To nie jej sprawa.Choć nie sądzę, żeby krytykowała CC. Raczej moja siostra może, ale nie ma to dla mnie znaczenia. Ona chce wszystko naturalnie, ale nie ma panicznego lęku jak jak. W sumie w tym temacie to zamierzam robić to co najlepsze i najbezpieczniejsze dla dziecka, a potem dla mnie a w tym przypadku uważam, że jest to CC.
U mnie mąż już tylko na usg prenatalne czeka, żeby ogłaszać. Powiedział, że nawet na Pappę nie zaczeka, bo chce powiedzieć rodzinie i takiemu dobremu znajomemu i tyle.
Zakładam, że jak usg prenatalne będzie ok i Felia też jest to już nam to życia nie zmieni, więc niech będzie.
Najlepsze, że on chciał napisać po prostu na ich kanale rodzinnym, ale po rozmowie ze mną jednak ma zadzwonić i powiedzieć sam
. Więc raczej nie spodziewam się wizyty u jego rodziny.
Najtrudniej będzie ich trzymać od nas na początku po porodzie. Śmiałam się dziś, że widzę się z nimi tak rzadko, że jakby nie mówił to mogą się dowiedzieć po porodzie zdrowo i problem się sam rozwiążę
. Zdałam sobie sprawę, że teściowa jako zakupoholiczka może nas zasypać rzeczami stety niestety. Także z tymi relacjami z teściami to u nas też śmiesznie jest i będzie;). I tak, wiem, że jestem wyrodną synową, ale to długa historia i zaczęła się od tego, że teściowa próbowała namówić męża, żeby ze mną nie był. Nasze relacje są poprawne, ale nie są bliskie i nie będą. I tak jakoś będę musiała tak zrobić, żeby dziecko ich widywało regularnie, więc siłą rzeczy ja też będę częściej musiała, co samo w sobie łatwe nie będzie.
Też tak myślę, że jakby było ok to może w kolejny weekend wybierzemy się do moich rodziców to im powiem.
W sumie nie wiem nawet czy się ucieszą, bo moi rodzice, a szczególnie mama to raczej spanikuje pewnie.
W sensie są świetnymi dziadkami jak już wnuki są, ale w brzuchach to się raczej stresują niż cieszą.
Oni jednak muszą wiedzieć, bo planują wszystko pod urodziny potomka mojej siostry, a nie biorą pod uwagę, że ja mogę być niedostępna w pewnym momencie, aby im pomóc z lekarzami etc., więc np. odkładanie pewnych tematów może się potem zemścić.
I też będę na pewne mniej jeździć do nich w tym roku niż zawsze, więc powinni wiedzieć o co chodzi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:06
👩🏻 86'
AMH - około 3,5
poprawa cytokin między kwietniem a grudniem Wskaźnik TNF/Il10 spadł z 13,0( 24.04.2025) na 2,9 (18.12.2025)
KIR AA -> Accofil
👨🏻🦱 84'
nadrabianie ilością
Naturalsik 💚
Cudzie trwaj! 🤞

-
Carrie12 wrote:A my właśnie powiedzieliśmy teściom o ciąży. Mam z nimi trudne relacje. Są mili, ale szczególnie teściowa - potrafi dopieprzyć. Niby niewinnie, w dobrych intencjach ale wiemy jak jest.
Dobrze, że już wróciliśmy. Mam nadzieję, że na razie mamy z nimi spokój.
W jaki sposób przekazywaliście wiadomość? Jakoś szczególnie czy po prostu. Przede mną czeka dla Teściów i chcę w jakiś unikatowy sposób i tak żeby na początku się nie domyślili będą to okolice urodzin "dziadka" i będzie też spora część rodziny, myślałam żeby dać zwykły album i powiedzieć że wywolalismy zdjęcia ze ślubu (ostatnio dopytywali) i włożyć 2 ślubne i 3 usg ale waham się jednak 🤣
Podzielcie się dziewczyny jakie formy wybralyscie, niekoniecznie dla rodziców
A tak dodatkowo może jeszcze wpleciemy w wątki z jakich miast jesteście?
U mnie Białystok 💞
I kilka pierwszych wizyt miałam prywatnie, a od 6 marca idę na NFZ szpitalnego - tez maja tam szkole rodzenia, jeszcze jest jedną w mieście. Chciałam do szpitalnej ale trochę średnie godziny gdybym miała z mężem chodzić, a w drugiej dodatkowo są jeszcze jakieś ćwiczenia i tak na razie myślę, po 6 lekarki dopytam i będę dzwonić i wybierać.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:58
-
Misia114 wrote:Boli mnie w okolicy czoła i skroni, taki trochę migrenowy, nie jest intensywny, ale bardzo upierdliwy, pulsujący. Raczej nie jest to kwestia odwodnienia, bo codziennie piję na prawdę dużo. Spróbuję medytacji, może mi pomoże.
Współczuje, mam nadzieję, że pomoże medytacja.
Może też masz możliwość wybrać się do fizjo albo chodzisz? Jak ktoś by dobrze opracował twarz i szyję to też mogłoby pomóc.
Ewentualnie masaż twarzy/jogę twarzy ogarnąć spróbować jakąś można jeszcze, ale ja sama nie testowałam czy jakiś działa na migrenowy ból głowy. U mnie ból głowy pojawia się od zatok, ze zmęczenia i odwodnienia.
👩🏻 86'
AMH - około 3,5
KIR AA -> Accofil
👨🏻🦱 84'
nadrabianie ilością
Naturalsik 💚
Cudzie trwaj! 🤞

-
Ech, dostałam wyniki z moczu. Nadal ciała ketonowe. 11.5h przerwa w jedzeniu to nadal za dużo.
Wykończy mnie to badanie
👩🏻 86'
AMH - około 3,5
KIR AA -> Accofil
👨🏻🦱 84'
nadrabianie ilością
Naturalsik 💚
Cudzie trwaj! 🤞

-
Carrie współczuję, dobrze, że już wróciliśmy. Oby za dużo nie gadała po porodzie bo nikomu to niepotrzebne 🙏🏻
Carrie12 lubi tę wiadomość
-
Lulli wrote:W jaki sposób przekazywaliście wiadomość? Jakoś szczególnie czy po prostu. Przede mną czeka dla Teściów i chcę w jakiś unikatowy sposób i tak żeby na początku się nie domyślili będą to okolice urodzin "dziadka" i będzie też spora część rodziny, myślałam żeby dać zwykły album i powiedzieć że wywolalismy zdjęcia ze ślubu (ostatnio dopytywali) i włożyć 2 ślubne i 3 usg ale waham się jednak 🤣
Powiedział partner - po prostu, że będą dziadkami. Nie robiliśmy żadnych niespodzianek i prezentów z tej okazji. Myślę, że może gdyby atmosfera była inna może pomyślelibyśmy o jakiejś ekstrawagancji
. Z teściowymi różnie bywa. Moja, cierpi na zintercalizowaną mizoginię - nie lubi kobiet. Zawsze znajdzie powód, żeby do czegoś się przyczepić. Ma problem z własną wagą i lubi komentować negatywnie wygląd innych osób.
Bardzo będę chciała zadbać żeby moja córka nie słyszała takich komentarzy. -
Carrie, ja też mam teściową z koszmarów, w dniu, w którym mieliśmy powiedzieć o ciąży było kolejne przemówienie, dlaczego jeszcze nie macie dziecka, kolega X ma już 2, a u was nic, że na pewno mój mąż chodzi zirytowany przez to, że jeszcze nie ma dziecka, ona w tym wieku miała już 3 itd itp. Męża nie było akurat, ja mówiłam, że to nasze sprawy, a ona nie odpuszczała. Wyszłam do innego pokoju sobie popłakać, było mi przykro, a jakby nadal nam nie wychodziło to już w ogóle byłoby mi strasznie. Potworna kobieta. Jak mąż wrócił to powiedziałam, że chcę wracać do domu i się zebraliśmy, a on wychodząc wręczył im kupione wcześniej powiadomienie o ciąży. Do tej pory teściowie się nie odezwali do mnie z jakimikolwiek gratulacjami. Wiem, że i tak zawsze będzie źle. Chłopak źle, dziewczynka źle, jedno źle, dwójka źle, brak dzieci źle…
-
Ja nie robiłam tego dodatkowego badania w kierunku preklampsji, stwierdziłam, że tylko bardziej bym się stresowała jakby wyszedł jakiś zły wynik, a od początku biorę zapobiegawczo Acard 150 ze względu na kir AA, który ponoć zwiększa ryzyko plus ciąża z IVF też jest czynnikiem zwiększającym ryzyko. Chociaż z prenatalnych nie wyszło bardzo źle, chyba 1:330 przed 37 tc. My się nie zdecydowaliśmy na dodatkowe badania, w tym roku będę mieć 34 lata, ale w USG nie było nic niepokojącego i ryzyka wyszły niskie.
Ale każdy robi jak czuje oczywiście 🙂
Piret lubi tę wiadomość
-
Frajda wrote:Carrie, ja też mam teściową z koszmarów, w dniu, w którym mieliśmy powiedzieć o ciąży było kolejne przemówienie, dlaczego jeszcze nie macie dziecka, kolega X ma już 2, a u was nic, że na pewno mój mąż chodzi zirytowany przez to, że jeszcze nie ma dziecka, ona w tym wieku miała już 3 itd itp. Męża nie było akurat, ja mówiłam, że to nasze sprawy, a ona nie odpuszczała. Wyszłam do innego pokoju sobie popłakać, było mi przykro, a jakby nadal nam nie wychodziło to już w ogóle byłoby mi strasznie. Potworna kobieta. Jak mąż wrócił to powiedziałam, że chcę wracać do domu i się zebraliśmy, a on wychodząc wręczył im kupione wcześniej powiadomienie o ciąży. Do tej pory teściowie się nie odezwali do mnie z jakimikolwiek gratulacjami. Wiem, że i tak zawsze będzie źle. Chłopak źle, dziewczynka źle, jedno źle, dwójka źle, brak dzieci źle…
Współczuję. Staraj się jednak nie przejmować, szkoda zdrowa.
Ja wychodzę z założenia, że teściowie to nie rodzina i nasze relacje powinny być poprawne, ale to nigdy nie będą moi rodzice i zawsze będą po stronie męża, a nie mojej w razie jakichś problemów.
Też cokolwiek złego to zawsze synowa
więc po diabła mam się wysilać.
Frajda lubi tę wiadomość
👩🏻 86'
AMH - około 3,5
KIR AA -> Accofil
👨🏻🦱 84'
nadrabianie ilością
Naturalsik 💚
Cudzie trwaj! 🤞

-
Lulli wrote:W jaki sposób przekazywaliście wiadomość? Jakoś szczególnie czy po prostu. Przede mną czeka dla Teściów i chcę w jakiś unikatowy sposób i tak żeby na początku się nie domyślili będą to okolice urodzin "dziadka" i będzie też spora część rodziny, myślałam żeby dać zwykły album i powiedzieć że wywolalismy zdjęcia ze ślubu (ostatnio dopytywali) i włożyć 2 ślubne i 3 usg ale waham się jednak 🤣
U mnie Białystok 💞
I kilka pierwszych wizyt miałam prywatnie, a od 6 marca idę na NFZ szpitalnego - tez maja tam szkole rodzenia, jeszcze jest jedną w mieście. Chciałam do szpitalnej ale trochę średnie godziny gdybym miała z mężem chodzić, a w drugiej dodatkowo są jeszcze jakieś ćwiczenia i tak na razie myślę, po 6 lekarki dopytam i będę dzwonić i wybierać.
Myślałam o czymś takim dla moich rodziców, bo mam dla nich wywołać zdjęcia zaległe chyba z 5 lat, ale niestety przez te zjazdy energii nie dałam rady i nie mam tego jeszcze. Powiemy im po prostu, jak dostanę jakieś zdjęcie z prenatalnych to może pokażę, a jak będzie ich więcej to może jedno dam. Ale szczerze to nawet nie wiem czy oni się ucieszą.
W sensie ucieszą się jak się urodzi i wszystko będzie dobrze, ale wcześniej to słabo, więc mam też mieszane uczucia z mówieniem. Z jednej strony już mnie męczy tajemnica, a z drugiej strony nie chcę pytań jak się czuję co chwilę
Ja mieszkam w Warszawie od 15 lat (wow, kiedy to zleciało), przyjechałam tu po studiach, a studiowałam właśnie w Białymstoku
Lulli lubi tę wiadomość
👩🏻 86'
AMH - około 3,5
KIR AA -> Accofil
👨🏻🦱 84'
nadrabianie ilością
Naturalsik 💚
Cudzie trwaj! 🤞

-
Frajda wrote:Ja nie robiłam tego dodatkowego badania w kierunku preklampsji, stwierdziłam, że tylko bardziej bym się stresowała jakby wyszedł jakiś zły wynik, a od początku biorę zapobiegawczo Acard 150 ze względu na kir AA, który ponoć zwiększa ryzyko plus ciąża z IVF też jest czynnikiem zwiększającym ryzyko. Chociaż z prenatalnych nie wyszło bardzo źle, chyba 1:330 przed 37 tc. My się nie zdecydowaliśmy na dodatkowe badania, w tym roku będę mieć 34 lata, ale w USG nie było nic niepokojącego i ryzyka wyszły niskie.
Ale każdy robi jak czuje oczywiście 🙂
Ciekawe, nie wiedziałam, że KIR AA może zwiększać te ryzyka. Ja też mam tą radość go mieć, ale moja ginekolog z tym KIRem to nie bardzo, a pod opieką immunolog nie jestem już, bo hematologicznie jest ok.
U nas nie ma ryzyka HLA-C2 to nie wiem w sumie czy ten KIR tutaj tak dużo namiesza, choć Accofilu nie odważyłam się nie wziąć.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 19:47
👩🏻 86'
AMH - około 3,5
KIR AA -> Accofil
👨🏻🦱 84'
nadrabianie ilością
Naturalsik 💚
Cudzie trwaj! 🤞

-
U mnie Białystok 💞
Ja dla moich rodziców przygotowałam "Voucher na wakacje" jako, że przeprowadzamy się z duzego miasta na wieś, z zachodu Polski na wschód to stwierdziłam, że nie będą bardzo podejrzewać tego jako ogloszenia o ich pierwszym wnuczątku - a o tym byla tylko niewielka wzmianka w opisie wakacyjnych atrakcji 😀
👱♀️26👱♂️24 🐈⬛🐈⬛
2 cs ⏸️
10dpo beta 28,3 • 12dpo beta 111 • 16dpo beta 928,1
2.01 3,7mm ❤️
29.01 3,65cm
6.02 ponad 5 cm małego wstydziocha -
Jejku dziewczyny współczuję takiej teściowej… człowiek by chciał, aby ta relacja była chociaż poprawna a na pewno bardziej przyjemna niż męcząca. Nie ma co się denerwować i robić swoje.
Mam pytanko, Orientujecie się może czy można stosować olejek z drzewa herbacianego w ciąży? Inhalacje lub punktowo? Zawsze mi pomagał na problemy z nosem ostatnio mam znowu sucho jak pieprz, przez co mam przekrwioną śluzówkę nosa i uczucie zatkanego. Inhalacje załatwiały sprawę, on działa antybakteryjnie. A teraz się waham czy mogę użyć 🧐😐👩🏼 35 🧔🏻♂️ 37
cp 💔 2x cb 💔
💊 wit. B12, C, wit. D3, kwas foliowy, omega-3, magnez+b6,
✅ MUCHa, zespół antyfosfolipidowy, białko C i S, ANA1, ANA2 < 1:100; ASA, test CBA, immunofenotyp, homocysteina 7 📉 SonoHsg; fragmentacja DNA 6% ✔️
❌ Kir AA, mutacja MTHFR A1298C, antytrombina III, 06-09.25 r. walka z e.coli.
od 11.25 r.
~ monitorowane cykle
21.12 ⏸️ 🌟 ktoś tu chce być 🥹
9dpo beta 53, prog 37
11dpo beta 179, prog 47
13dpo beta 461
21dpo beta 13682 🌱prog. 40
7.01- jest🐣 CRL 0,4 cm i bije❤️
27.01 - 2,40 cm Gumisia 🧸
20.02 - 5,90 cm wiercipiętka 👣
🙏

-