☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
rozia wrote:Dla mnie te kontrole z ZUS w ciąży są po prostu śmieszne. Całe życie płacimy składki, a ile razy zachodzimy w ciążę? W mojej poprzedniej pracy byli ludzie co każdego miesiąca mieli L4, znam też co najmniej 2 facetów, którzy L4 to mają wyliczone co do dnia i w całym roku wybierają tyle, ile maksymalnie mogą i na grudzień zostawiają sobie 2 tygodnie „just in case”, gdyby się rzeczywiście rozchorowali. A na L4 idą z każdego powodu - a bo ból brzucha, palca, głowy itd. I takich osób nikt nie kontroluje… a na kobiety w ciąży się uwzięli. I tak - macie rację, w innych krajach dziewczyny pracują dłużej, dlatego się tym nie wkurzam, ale jednak trochę się boję tego tłumaczenia się potem… ja nie planuję nigdzie wyjeżdżać ani nic, ale wciąż się obawiam np o spacery, bo też dużo chodzę, ale no mam nadzieję, że żadna kontrola mi nie wpadnie, a jak wpadnie to ogarnie logiczne argumenty 😁 podobno warto mieć od lekarza zalecenia - żeby np. spotykać się z ludźmi, żeby uniknąć depresji, albo ćwiczyć czy spacerować i być aktywnym fizycznie. Ale nie gadałam o tym jeszcze z dr, tak narazie mi podpowiedział chatGPT i inne fora 😊
Mam takie same podejście. Tyle lat płacenia składek bez de facto korzystania z NFZ. Okradają mnie radośnie, a jak raz chcę skorzystać, bo wreszcie jestem w ciąży to kontrole, straszenie. Serio myślą, że kobiety w ciąży potrzebują dodatkowego stresu. Ludzie biorą L4 na wypalenie zawodowe i cacy, a tutaj boisz się o małego człowieka i problem.
Ja wiem, że jest wiele nadużyć, ale ta atmosfera terroru ma chyba po prostu zniechęcać.
rozia, Piret lubią tę wiadomość
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
lipiec 2024 - wizyta w klinice, zlecony Duphaston od 18dc
styczeń 2025 - skierowanie na IVF
SIBO, IBS - nie poszliśmy, leczenie do jesieni
Naturalsik 💚
22.12.2025 - beta HCG 38,9, prog 17,74
Wsparcie: Duphaston
29.12.2025 -beta HCG 1401
30.12- wdrożony Accofil
13.01.2026 - pierwsze usg - bijące serduszko ❤️
2.02 - ostatni Accofil
17.02.2026 - Felia Test -Synek 💙, niskie ryzyka
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
zoltyjesiennylisc wrote:Ja nie chcę tutaj byc adwokatem diabła, gdybym była prezydentem to bym dała wszystkim kobietom L4 od pozytywnego testu 😁 ale jednak trzeba też zrozumieć że jak kobieta idzie na L4 w pierwszym trymestrze, to to jest 6 bitych miesięcy, dzień po dniu, płacenia 100% wynagrodzenia. Ja tam uważam że nam się należy bo tworzymy nowych obywateli
ale też nie ma się co dziwić że ZUS skupi się bardziej na kimś kto pół roku wymagania płacenia 100%, bo to są ogromne koszta dla państwa, niż na osobach które które biorą dwa tygodnie na grypę i to jeszcze na 80%
Wiesz, nie każda kobieta chce L4 od pozytywnego testu. Wiele kobiet chce pracować, bo to jednak często na głowę dobrze robi. Zależy od pracy etc.
Ja też zakładałam, że chociaż do połówkowego popracuję, popodróżuję w drugim trymestrze i luzik. Ale życie to zweryfikowało i wiem, że nie pójdzie mi to tak łatwo. I ok, biorę to na klatę. Oby był cały i zdrowy.
Ludzie idą na L4 na pół roku na wypalenie zawodowe, na stany depresyjne i jakoś nie ma takiej nagonki. Znam naprawdę dużo osób co przesiedziało pół życia na lewych rentach i też cacy. Cała mundurówka ma L4 płatne 100% i też spoko.
Tutaj jest po prostu straszenie i zniechęcanie.
Też rozumiem, że niektóre dziewczyny przeginają. Idą do pracy na kilka miesięcy, zaraz ciąża, potem po chwili druga i tak najlepiej do 4 dobić, żeby mieć emeryturę państwową. To jest dla mnie skrajnie nie fair wobec firmy też, ale są takie sytuacje. Jednak to mniejszość jednak mam wrażenie.
rozia lubi tę wiadomość
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
zoltyjesiennylisc wrote:Ja też tego nie uważam za nadużycie, sama mam podobną sytuację jak Ty, ciąża prawdopodnie jedyna, wystarana, z invitro i też nie mam żadnych obiekcji żeby państwo płaciło
i mam najzupełniej gdzieś mojego pracodawcę 😁 po prostu równocześnie uważam że nasza sytuacja jest i tak bardzo dobra (w porównaniu z innymi) i że trochę rozumiem to że ZUS robi te kontrole (rozumiem, nie znaczy że popieram!).
A co do składek to właśnie śmieszne jest to że w takich krajach jak kraje nordyckie, czy hiszpania, składki są raczej spore a niewiele z tego mają dla matek. A USA to w ogóle inna bajka, oni nie mają tam ani jednego dnia płatnego macierzynskiego! Jeśli chcą mieć dziecko i przerwac pracę to po prostu przestają dostawać wypłatę 😵 ale oni tam faktycznie duuuzo więcej zarabiaja przez brak składek, więc ich to mi nawet nie szkoda.
Stany to dla mnie jest serio najgorszy kraj do życia z tych "cywilizowanych". W sensie to jest taki kraj jesteś młody i zdrowy spoko, ale jak Ci się noga powinie to leż na ulicy i zdychaj.
Nie mówię, że socjal jakiś kosmiczny i składki to cud, miód i orzeszki, ale ten brak macierzyńskiego czy opieki medycznej dla mnie jest nie do przejścia.
I mówię to jako osoba, która ostatni raz leżała w szpitalu jako niemowlak, wszystko leczę prywatnie od wielu lat buląc za to i za składki zdrowotne na NFZ, bo dostanie się gdziekolwiek na NFZ w moim mieście graniczy z cudem i koliduje z pracą tragicznie. Jednak w ciężkich chorobach to nasze kijowe państwo jakoś tam działa, nikt nie dostaje rachunku za pobyt na onkologii, porodówce czy neonatologii bobasa.
Widziałam przypadki, że ludzie w Stanach latami spłacali długi za szpitale, bo np. ich dziecko było wcześniakiem.
Dla mnie kraj nie do życia.
rozia, Carrie12 lubią tę wiadomość
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
zoltyjesiennylisc wrote:W każdym razie mam wielką nadzieję że jednak spacery, spotkania ze znajomymi, jakieś jogi prenatalne, czy nawet wyjazdy na weekend to nie jest coś do czego ZUS się przyczepi, bo umówimy się, to są rzeczy dla naszego zdrowia (fizycznego i psychicznego!!). Mam nadzieję że nikt nie tego nie podważa, że zamknięcie ciężarnej w 4 ścianach to nie jest dobry pomysł..
Ja też w ogóle się zastanawiałam czy zus chodzi w weekendy? Bo w sumie oni chyba pracują poniedziałek - piątek?
Słyszałyście coś?👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
Ewelajna95 wrote:Cześć dziewczyny
Mnie dzisiaj tak pachwiny i jakby jajniki ciągną, że az zastanawiam sie czy to normalne 🤣 Maz mowi, ze brzuch juz trochę widać, ale ja tam nic nie widzę 😅
To pewnie więzadła, może jakieś lekkie rozciąganko jeśli możesz? W sensie jak lekarz nie zakazał ruchu
U mnie też trochę widać, w sumie od razu jak puściły mięśnie brzucha to brzuszek się zaokrąglił.
Mam też lordozę dużą naturalnie więc spodziewam się wypiętego brzuszka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego, 17:58
Ewelajna95 lubi tę wiadomość
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
Amber86 wrote:Ja też w ogóle się zastanawiałam czy zus chodzi w weekendy? Bo w sumie oni chyba pracują poniedziałek - piątek?
Słyszałyście coś?
Wydaje mi się, że w weekendy nie sprawdzają. I na tyg też do którejś godziny. Ale pewności nigdy nie będzie -
Dziewczyny a ćwiczycie coś? Jakieś zajęcia zorganizowane (pilatesy, joga) albo jakieś ćwiczenia w domu? Ja przyznam, że po dwóch miesiącach leżenia, ciężko mi się za cokolwiek zabrać, mimo, że już dolegliwości pierwszego trymestru minęły i w teorii mogłabym coś porobić. Ale organizm się zasiedział
starania od 08.2024
👀
14 TC, dziewczynka 🩷 -
Dziewczyny, czy Acard na pewno jest bezpieczny w ciąży? Czytam ulotkę i boję się wziąć...
"Ciąża - pierwszy i drugi trymestr
Nie należy przyjmować leku ACARD w ciągu pierwszych 6 miesięcy ciąży, chyba że jest to
bezwzględnie konieczne i zalecone przez lekarza. Jeśli u pacjentki konieczne jest leczenie w tym
okresie lub podczas próby zajścia w ciążę, należy zastosować najmniejszą skuteczną dawkę leku przez
możliwie najkrótszy czas. Lek ACARD przyjmowany przez okres dłuższy niż kilka dni, począwszy od
20. tygodnia ciąży, może powodować zaburzenie nerek u nienarodzonego dziecka, co może prowadzić
do niskiego poziomu płynu owodniowego otaczającego dziecko (małowodzie), lub zwężenie naczynia
krwionośnego (przewodu tętniczego) w sercu dziecka. Jeśli konieczne jest leczenie dłuższe niż kilka
dni, lekarz może zalecić dodatkowe monitorowanie." -
Ja z kolei na grupie na fb Mama i ZUS wyczytałam, że w weekend tak samo chodzą. Ale czytałam historię, że przyszła kontrola, ciężarna była w domu, ale miała zepsuty domofon i nie słyszała. Po paru dniach przyszedł polecony, aby stawi się celem wyjaśnienia. Poszła, powiedziała, że była w domu, ale ma zepsuty domofon i tyle. Przeszło bez problemu.
Byłam w 2 ciążach, nikt do mnie nie przyszedł, mam w koło siebie sporo znajomych z małymi dziećmi, u żadnej nie było kontroli.
Sigi133, rozia, Carrie12, Luna11 lubią tę wiadomość
-
Larnaka wrote:Dziewczyny, czy Acard na pewno jest bezpieczny w ciąży? Czytam ulotkę i boję się wziąć...
"Ciąża - pierwszy i drugi trymestr
Nie należy przyjmować leku ACARD w ciągu pierwszych 6 miesięcy ciąży, chyba że jest to
bezwzględnie konieczne i zalecone przez lekarza. Jeśli u pacjentki konieczne jest leczenie w tym
okresie lub podczas próby zajścia w ciążę, należy zastosować najmniejszą skuteczną dawkę leku przez
możliwie najkrótszy czas. Lek ACARD przyjmowany przez okres dłuższy niż kilka dni, począwszy od
20. tygodnia ciąży, może powodować zaburzenie nerek u nienarodzonego dziecka, co może prowadzić
do niskiego poziomu płynu owodniowego otaczającego dziecko (małowodzie), lub zwężenie naczynia
krwionośnego (przewodu tętniczego) w sercu dziecka. Jeśli konieczne jest leczenie dłuższe niż kilka
dni, lekarz może zalecić dodatkowe monitorowanie."
Jeżeli masz wskazania np. profilaktyka stanu przedrzucawkowego, nadciśnienie ciążowe, otyłość, trombofila itp. to pozytywy przewyższają te negatywne aspekty.
Ja biorę acard75 od początku starań. Od pozytywnego testu również heparynę. Mam trombofilię (czynnik V Leiden w heterozygocie). Jeżeli masz wątpliwości - dopytaj lekarza
.
Larnaka lubi tę wiadomość
-
zoltyjesiennylisc wrote:Dziewczyny a ćwiczycie coś? Jakieś zajęcia zorganizowane (pilatesy, joga) albo jakieś ćwiczenia w domu? Ja przyznam, że po dwóch miesiącach leżenia, ciężko mi się za cokolwiek zabrać, mimo, że już dolegliwości pierwszego trymestru minęły i w teorii mogłabym coś porobić. Ale organizm się zasiedział

W lutym praktycznie nie, nie miałam siły, w styczniu robiłam takie lekkie ćwiczenia z piłką z YT, znalazłam takie prowadzone przez położną urofizjo dla kobiet w ciąży.
Z zajęciami zorganizowanymi mam kiepski dojazd, więc raczej wątpię czy pójdę. Poza tym nie szczepiłam się na grypę i unikam tłumów jak mogę.
zoltyjesiennylisc lubi tę wiadomość
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
U mnie od potwierdzenia ciazy, a do wtorku prawie 2kg na plusie, sama nie wiem czy to ok czy nie
Ale z moją małą nadwagą chyba nie jest zle 😅
Co do ZUSu, sama nie wiem co myśleć 🫣 z tyłu głowy trochę sie cykam, ale jednak wychodzę z domu, jeżdżę do rodziców czy na budowę
Mam małą zagwozdkę, bo w sumie jestem na zwolnieniu od 1 stycznia, w pracy mam cos takiego jak "wczasy pod gruszą " i myślałam czy nie zrobic przerwy w l4 na jakis 1tydzien..sama nie wiem, kojarzy któraś z was temat?
U nas to w sumie nie male pieniądze i troche kusi, ale co na to właśnie ZUS 🫣🤔😅👱♀️29 ♥️ 32👦
10.2025 💔
05.12 ⏸️
08.12 beta 73.4
10.12 beta 72.6
12.12 beta 115
15.12 beta 424
17.12 beta 860
30.12 1.1cm i ♥️ • 03.01 1.5cm • 27.01 4.8cm • 02.02 6.0 cm -
Właśnie czytałam artykuł na wp o kontrolach ZUS. I rzeczywiście wzrosła znacznie liczba kontroli zasadności zwolnień, ale w przypadku ciężarnych na rok 2025 skontrolowano 5000 kobiet na całą Polskę.
Także dziewczyny, no stress, relax i żyjmy normalnie.
Larnaka, ŚWIEŻYNKA97, Piret, Flora96, Amber86, rozia, Luna11 lubią tę wiadomość
-
ŚWIEŻYNKA97 wrote:
Mam małą zagwozdkę, bo w sumie jestem na zwolnieniu od 1 stycznia, w pracy mam cos takiego jak "wczasy pod gruszą " i myślałam czy nie zrobic przerwy w l4 na jakis 1tydzien..sama nie wiem, kojarzy któraś z was temat?
U nas to w sumie nie male pieniądze i troche kusi, ale co na to właśnie ZUS 🫣🤔😅
A nie można tego wykorzystać po powrocie z macierzyńskiego? Wiem, że skumulowane dni urlopu, nawet za rok kiedy było się w ciąży można raczej odebrać hurtem i wtedy dziewczyny wracały dopiero do pracy z macierzyńskiego jak po zakończonym macierzyńskim kolejno wykorzystały zaległy urlop. Tylko jak to się ma do płacenia gruszy chyba faktycznie taka dodatkowa kasa przepada….
Z kolei jak się zrobi przerwę i odrazu wykorzysta tydzień/ dwa gruszy a potem płynnie przeskoczy znowu na l4 to nie wiem czy nie będzie się na świeczniku, że coś było zmieniane (choć to byłoby bardzo sprawiedliwe) ale co tam ZUS potem z tym zrobi, nie wiadomo 🤔🤔🤔 jak wtedy też wynagrodzenie wylicza ? Pół miesiąca znowu pracodawca a drugie pół ZUS? Czy kolejno znowu „pierwszy miesiąc” po urlopie pracodawca?
Co do ćwiczeń generalnie mam przerwę od aktywności od zeszłego czerwca…. Ale chcę wrócić i zobaczyłam, że studio blisko mnie zaczęło od tego roku prowadzić pilates dla ciężarnych od 2 trymestru i chyba się skuszę w marcu 😃Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego, 14:00
👩🏼 35 🧔🏻♂️ 37
cp 💔 2x cb 💔
💊 wit. B12, C, wit. D3, kwas foliowy, omega-3, magnez+b6,
✅ MUCHa, zespół antyfosfolipidowy, białko C i S, ANA1, ANA2 < 1:100; ASA, test CBA, immunofenotyp, homocysteina 7 📉 SonoHsg; fragmentacja DNA 6% ✔️
❌ Kir AA, mutacja MTHFR A1298C, antytrombina III, 06-09.25 r. walka z e.coli.
od 11.25 r.
~ monitorowane cykle
21.12 ⏸️ 🌟 ktoś tu chce być 🥹
9dpo beta 53, prog 37
11dpo beta 179, prog 47
13dpo beta 461
21dpo beta 13682 🌱prog. 40
7.01- jest🐣 CRL 0,4 cm i bije❤️
27.01 - 2,40 cm Gumisia 🧸
20.02 - 5,90 cm wiercipiętka 👣
🙏

-
Chce wrócić na pilates, iść do fizjo urogin i ew na jakieś ćwiczenia dedykowane ciężarnym. Czekam na lepsze samopoczucie. Realistycznie myślę, że może w kwietniu.
Miałam trzy słabe dni pod rząd, mało energii, strasznie chciało mi się spać. Dzisiaj spałam krócej niż w poprzednich dniach, a w sumie czuję się bardzo ok. Naprawdę to jest absurdalne jak te dni się układają. Co nie zrobisz to źle 😴🙃😮💨
Jak Wasze brzuchy? Mój jest już mocno widoczny, w tym tygodniu powoli zaczyna mi przeszkadzać gdy kucnę, zegnę się… nie umiem tego opisać, ale nagle robi mi się w środku twardo i niewygodnie. Czasem ma wrażenie, że delikatnie czuję ruchy, ale przy łożysku z przodu raczej się nie nastawiam.
north_node lubi tę wiadomość
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
19.01. prenatalne
13.02 9,86cm

-
martakam wrote:Właśnie czytałam artykuł na wp o kontrolach ZUS. I rzeczywiście wzrosła znacznie liczba kontroli zasadności zwolnień, ale w przypadku ciężarnych na rok 2025 skontrolowano 5000 kobiet na całą Polskę.
Także dziewczyny, no stress, relax i żyjmy normalnie.
Jeśli tak jest to rzeczywiście na luzie, w sensie wyszło mi około 2% kontroli na ilość urodzonych bobasów. Nie brałam pod uwagę ciąż mnogich, zaokrągliłam urodzenia w dół.👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
ŚWIEŻYNKA97 wrote:U mnie od potwierdzenia ciazy, a do wtorku prawie 2kg na plusie, sama nie wiem czy to ok czy nie
Ale z moją małą nadwagą chyba nie jest zle 😅
Co do ZUSu, sama nie wiem co myśleć 🫣 z tyłu głowy trochę sie cykam, ale jednak wychodzę z domu, jeżdżę do rodziców czy na budowę
U nas to w sumie nie male pieniądze i troche kusi, ale co na to właśnie ZUS 🫣🤔😅
Wiesz co, ja nie wiem czy to takie proste, żeby zrobić przerwę na L4 jak masz aż od stycznia, bo podlegasz już pod medycynę pracy. W sensie po 30 dniach przerwy musisz przejść badania od nowa o ile dobrze sprawdzałam. Pytanie czy Ci się chce to ogarniać i jak oni podejdą do ciąży.
U mnie też są wczasy pod gruszą, ale ja muszę brać urlop na 2 tygodnie, więc raczej zostawię już sobie ten urlop na bobasa a kasa przepadnie. Zresztą u mnie to nie duża kasa.
Moja siostra robiła fajny patent, jak wracała do pracy to obniżyła sobie etat do połowy (nie mogą odmówić) i wtedy z tych 2 tygodni urlopu robi się miesiąc z bobasem płatny połowę wypłaty.
Też np. moja siostrzenica mimo usilnych adaptacji nie dała się przekonać do żłobka, więc ostatecznie przydało jej się to bardzo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego, 15:24
north_node lubi tę wiadomość
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
Ja mam gigantyczny brzuch 🙈 ogólnie zawsze byłam szczupła, więc jestem w szoku jak bardzo mi wywalilo brzuch. I to nie kwestia dzidzi, bo umówmy się, ona ma jakieś 8 cm, tylko mam wrażenie że puściło mi wszystkie mięśnie trzymające tej brzuch w ryzach+ mega wzdęcia. Wyglądam jak w 8 miesiącu, serio. Dziewczyny w okolicach 14 tygodnia, też tak macie? Bo ja się zaczynam martwić tym jak to wygląda 😅starania od 08.2024
👀
14 TC, dziewczynka 🩷 -
U mnie z rana brzuch jak normalnie w sumie, tylko faldka pod pepkiem moze wieksza, ale ja tez mam nadwagę kilka kg i to 1 ciaza, więc wyczytałam w necie, ze brzuch moze byc później widać. Za to jak cos zjem, to wciągnąć się go nie da 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego, 16:02