☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
ŚWIEŻYNKA97 wrote:Tak, 3 są płatne

U mnie 380 zł
Asiok na 2 prenatalnych mialas pobieraną krew? To cos dodatkowego?
U mnie psychicznie chyba oki, ale dzis I jutro znow maly " stresik " bo zmarła babcia męża 🫣
Mnie aktualnie przeraża jak zabrac sie za wyprawkę, mam wrażenie, ze jestem w tym zielona nadal 🙉
Byłam normalnie na fundusz miałam krew pobierana aż byłam w szoku ale dowiedziałam się ze po prostu ta przychodnia jest typowo prenatalna, i każde prenatalne jest z krwią u nich. Przed 3 badaniem też bedzie krew.
Dostałam wyniki krwi to badali markery i analize ryzyka w 2 trymestrze.
Ale ogólnie byłam w szoku bo byłam pewna że nie ma krwi na 2 prenatalnych, -
Dziewczyny, a puchną Wam stopy/kostki? Ja od kilku dni zauważyłam, że jak dłużej pochodzę czy postoję to mam spuchnięte. Kolejna rzecz, której nigdy wcześniej nie doświadczyłam🫠
-
Dzisiaj przechodziłam obok Primark, weszłam tylko popatrzeć (serio!!🤣), a tam ciepłe kombinezony na jesień-wiosnę po 9 zł (kiedyś były po 90 zł). Wzięłam dwa - w rozmiarach 3-6 m i 6-9 m. Może nie będą jakieś super, ale za taką cenę - niech będą 😊
rozia, Luna11, Piret, Sigi133, Falka93., Misia114, Flora96 lubią tę wiadomość
👩🏻36 🧔🏻♂️42
🍀 Początek starań 09.2024
🤞🏻 Na poważnie od 01.2025
10.2025 💔 4+3
01.12.2025 ⏸️
09.12.2025 hcg 837,1 mIU/ml
15.12.2025 hcg 10281,60 (+130%), TSH 1,054, FT4 1,23
13.01.2026 2,75 cm 🥰
02.02 1 prenatalne 6,33 cm 🥳
17.02 wizyta Ok. FeliaTest - Zdrowy Chłopczyk 💙
24.03 rośnie 💙
30.03 2 prenatalne - 330g wygląda super 🥰
21.04 wizyta kontrolna
👩🏻 Hashimoto, niedoczynność tarczycy.

-
Mam tak już od około tygodnia… Jak dłużej postoję albo posiedzę, zostają ślady od skarpetek. Wcześniej tak nie było.Misia114 wrote:Dziewczyny, a puchną Wam stopy/kostki? Ja od kilku dni zauważyłam, że jak dłużej pochodzę czy postoję to mam spuchnięte. Kolejna rzecz, której nigdy wcześniej nie doświadczyłam🫠
Falka93. lubi tę wiadomość
👩🏻36 🧔🏻♂️42
🍀 Początek starań 09.2024
🤞🏻 Na poważnie od 01.2025
10.2025 💔 4+3
01.12.2025 ⏸️
09.12.2025 hcg 837,1 mIU/ml
15.12.2025 hcg 10281,60 (+130%), TSH 1,054, FT4 1,23
13.01.2026 2,75 cm 🥰
02.02 1 prenatalne 6,33 cm 🥳
17.02 wizyta Ok. FeliaTest - Zdrowy Chłopczyk 💙
24.03 rośnie 💙
30.03 2 prenatalne - 330g wygląda super 🥰
21.04 wizyta kontrolna
👩🏻 Hashimoto, niedoczynność tarczycy.

-
Misia, Irynka u mnie tak samo. Staram się wieczorami trochę poleżeć z nogami wyżej (na poduszkach lub ścianie) i dr powiedział, że mogę nosić podkolanówki, one się chyba nazywają kompresyjne. A dopiero upały przed nami 🙈Irynka wrote:Mam tak już od około tygodnia… Jak dłużej postoję albo posiedzę, zostają ślady od skarpetek. Wcześniej tak nie było.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:54
👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
KIR Bx | PAI-1 homo, MTHFR i V R2 hetero
(białka C, S i antytrombina ✅)
🔬 histero 10.2024 - 3 polipy, CD138+
🔬 HSG 03.2025 ✅
🔬 histero 05.2025 - 1 polip, end. polipowate, CD138-
💊 Letrozol od 07.2025 | 🧪 08.2025 Lipiodol
01.04 344g zdrowego chłopaka 💙 (chyba będzie Hubert), tętno 154/min
05.05 👨🏻⚕️⏳
💊 Euthyrox 50 • Utrogestan 1x200 • Accard 75
💉 Clexane 0,4
27cs | 5cs Letrozol | 4cs Lipiodol | ⏸️ od 09.2023🤞🏼

-
Hej ja po wizycie!
Nie zauważyłam, że wyszedł mi cukier w moczu - będę sprawdzić glukometrem w domu. Do 28 tc mam zrobić krzywą i zobaczymy. Mogę mieć problemy z cukrem od samych sterydów…
Mały ma 562g, na razie nie ma co wyrokować o masie końcowej bo to się okaże w ostatnich tygodniach. Ja mam + 1kg w końcu do mojej początkowej wagi. Wszystko jest adekwatne do tc. Mały co chwilę zasłaniał się rączkami, ale w końcu udało się zrobić sensowne ujęcie 4D. To pierwsze jakie mamy, pomimo prób co miesiąc 😅
Mam zleconą krzywą, toxo, mocz i morfologię, ale niekoniecznie na następną wizytę, bo deadline do 28tc.
W pierwszej ciąży nie robiłam 3 prenatalnych, teraz też nie będę. Wiem, że później będę miała wizyty co chwilę - mój ginekolog na każdej sprawdza szyjkę, dziecko, łożysko także nie czuję potrzeby dodatkowej wizyty.
Sigi133, Irynka, rozia, Falka93., Misia114, borowinka, Luna11 lubią tę wiadomość
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
19.01. prenatalne
13.02 9,86cm /13.03 284g/10.04 562g

-
ŚWIEŻYNKA97 wrote:Tak, 3 są płatne

U mnie 380 zł
Asiok na 2 prenatalnych mialas pobieraną krew? To cos dodatkowego?
U mnie psychicznie chyba oki, ale dzis I jutro znow maly " stresik " bo zmarła babcia męża 🫣
Mnie aktualnie przeraża jak zabrac sie za wyprawkę, mam wrażenie, ze jestem w tym zielona nadal 🙉
Mam to samo od kilku dni przeglądam strony, apteki, allegro i nie wiem w sumie skąd najlepiej czy w zwykłych sklepach typu Auchan, Lidl iść kupić czy kupować paki z all. Kosmetyki, płatki itp z jakich firm/marek. Chcę też kupić to po taniosci.
Z mężem już się o fotelik poklocilam.. On to w ogóle skanera jest i hiper oszczędny więc wyprawka mnie przeraża zamiast cieszyć. Czuję że tracę na to czas tylko przeglądanie i nic więcej. Na ubranka nawet na razie nie patrzę bo dużo dostanę wiem, ale najpierw musimy mebel do pokoiku kupić żebym miała gdzie to powkladac, tu też z kolei czy zwykłe najtańsze z Ikei są okej, ma ktoś?
Mozecie napisać co już macie z jakich Firmami 😄
Np cena za butelkę do karmienia 40zl mnie przeraża myślałam kiedyś że no tańsze to jest 😅
-
Jest jeszcze baaaaardzo dużo czasu na wyprawkę. Mamy 21w i paczkomaty/kuriera także spokojnie.Lulli wrote:Mam to samo od kilku dni przeglądam strony, apteki, allegro i nie wiem w sumie skąd najlepiej czy w zwykłych sklepach typu Auchan, Lidl iść kupić czy kupować paki z all. Kosmetyki, płatki itp z jakich firm/marek. Chcę też kupić to po taniosci.
Z mężem już się o fotelik poklocilam.. On to w ogóle skanera jest i hiper oszczędny więc wyprawka mnie przeraża zamiast cieszyć. Czuję że tracę na to czas tylko przeglądanie i nic więcej. Na ubranka nawet na razie nie patrzę bo dużo dostanę wiem, ale najpierw musimy mebel do pokoiku kupić żebym miała gdzie to powkladac, tu też z kolei czy zwykłe najtańsze z Ikei są okej, ma ktoś?
Np cena za butelkę do karmienia 40zl mnie przeraża myślałam kiedyś że no tańsze to jest 😅
Jak pierwszy raz rodziłam to Gemini miało najlepsze ceny, nie wiem jak teraz. Nie musisz też wszystkiego kupić w jednym miejscu. Jeśli masz zamiar kp to jedna butelka wystarczy, jeśli nie to więcej. Najlepiej kupić wtedy z różnych firm po jednej. Która przypasuje dziecku najbardziej to sobie domówić więcej. Tak samo smoczki po jednym z trzech firm i jak coś to dokupić.
Możesz polować na zamknięte opakowania na vinted/olx, ale z doświadczenia jak dojdzie ochrona kupujących i przesyłka to już jesteś blisko ceny nowej butelki.
Nie polecam kupowania pampersów na zapas - moje dziecko miało podrażnienia po wszystkich, a po drugie chyba dwie paczki gdzieś złapały wilgoć i były do wyrzucenia. Teraz gdzieś w czerwcu/lipcu zrobie zapas po jednej paczce z każdej firmy i co nam siądzie to będziemy dalej kupować.
Jeśli masz potrzebę wić gniazdo, to bardziej skupiłabym się na ubrankach, miejscu do spania, pościeli, fotelik, wózek, jakieś monitory oddechu, nianie itd.
rozia, Falka93., borowinka lubią tę wiadomość
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
19.01. prenatalne
13.02 9,86cm /13.03 284g/10.04 562g

-
Locus wrote:Jest jeszcze baaaaardzo dużo czasu na wyprawkę. Mamy 21w i paczkomaty/kuriera także spokojnie.
Jak pierwszy raz rodziłam to Gemini miało najlepsze ceny, nie wiem jak teraz. Nie musisz też wszystkiego kupić w jednym miejscu. Jeśli masz zamiar kp to jedna butelka wystarczy, jeśli nie to więcej. Najlepiej kupić wtedy z różnych firm po jednej. Która przypasuje dziecku najbardziej to sobie domówić więcej. Tak samo smoczki po jednym z trzech firm i jak coś to dokupić.
Możesz polować na zamknięte opakowania na vinted/olx, ale z doświadczenia jak dojdzie ochrona kupujących i przesyłka to już jesteś blisko ceny nowej butelki.
Nie polecam kupowania pampersów na zapas - moje dziecko miało podrażnienia po wszystkich, a po drugie chyba dwie paczki gdzieś złapały wilgoć i były do wyrzucenia. Teraz gdzieś w czerwcu/lipcu zrobie zapas po jednej paczce z każdej firmy i co nam siądzie to będziemy dalej kupować.
Jeśli masz potrzebę wić gniazdo, to bardziej skupiłabym się na ubrankach, miejscu do spania, pościeli, fotelik, wózek, jakieś monitory oddechu, nianie itd.
Moja ciąża jest tak bezobjawowa, żadnych złego samopoczucia, bóli, humorkow, hormonów itp więc i wicia gniazda nie mam raczej po prostu wiem że mam tendencje do odkładania wszystkiego na później(czesto za późno) to boję się będę odwlekac w nieskończoność, jak dla mnie właśnie jest bardzo dużo czasu itp ale tak patrząc po innych że już mają, kupują plus koleżanki też ze czas najwyższy, nie chce mi się tego 🙈 pewnie po prostu przez to że jest za duży milionowy wybór... Plus jakieś rzeczy chce mieć w razie W jakby jakiś szpital wcześniej by wypadł. A foteliki wózki to też wolę na później żeby w sumie nie stały teraz mi pół roku i kurzyly się 😅
Do tej pory w sumie jeszcze ogarnialam swoje rzeczy porządki w szafach, naprawy wszystko na co nie miałam czasu i się tylko frustrowalam że w szafie nie mieszczę xd
rozia lubi tę wiadomość
-
Hmm a co do monitor oddechu, nianie, kamerki to nawet nie planowałam kupować na start, myślę że da się bez tego obejść, ewentualnie jak później stwierdze że potrzebuję to dokupić to raczej właśnie rzeczy nie pierwszej potrzeby. Chciałam się skupić na tym co jest nieuniknione i tak do kupienia :p
-
Lulli wrote:Mam to samo od kilku dni przeglądam strony, apteki, allegro i nie wiem w sumie skąd najlepiej czy w zwykłych sklepach typu Auchan, Lidl iść kupić czy kupować paki z all. Kosmetyki, płatki itp z jakich firm/marek. Chcę też kupić to po taniosci.
No ja oprócz ubranek i mini kosmetyków higienicznych do szpitala mam po synku fotelik Avionaut Cosmo, wózek Riko Senso, laktator Neno Uno do którego muszę kupić części na wymianę, nakładkę do przewijaka, wanienkę ze stojakiem i to by było na tyle 😅 A co do mebelków to planuję kupić zwykły przewijak drewniany z Ikea za 149zł bo nie chcę już kupować całego zestawu mebli jak przy starszaku było. Łóżeczko dostawne do tego i będzie ok 👍 Małą komodę z szufladami zwolnię dla dzidziusia po sobie bo chcę kupić nową szafę z lustrem więc szkoda wyrzucać coś co kupiłam pół roku temu a dziecku jak najbardziej się przyda na ciuszki i rzeczy 🙂 -
Locus wrote:Jest jeszcze baaaaardzo dużo czasu na wyprawkę. Mamy 21w i paczkomaty/kuriera także spokojnie.
Mi się wydaje że teraz chyba najtaniej na Rosa24. Zgadzam się ze wszystkim co piszesz, szczególnie z pampersami i butelkami. U mnie to była jakaś abstrakcja. Zanim trafiłam na pieluchy które nie przeciekały musiałam spróbować 4 firm. Lupilu złote były najlepsze w naszym przypadku a później Lupilu niebieskie i tak sobie myślę że na start kupię Lupilu na próbę. Butelki? Mój się głodził na Avent. Pediatra polecił Lovi i wszystko wróciło do normy także chyba Lovi też wezmę na start na spróbowanie. Może dla tego egzemplarza dziecka będzie dobre.
Locus lubi tę wiadomość
-
Lulli wrote:Hmm a co do monitor oddechu, nianie, kamerki to nawet nie planowałam kupować na start, myślę że da się bez tego obejść, ewentualnie jak później stwierdze że potrzebuję to dokupić to raczej właśnie rzeczy nie pierwszej potrzeby. Chciałam się skupić na tym co jest nieuniknione i tak do kupienia :p
Ja miałam monitor oddechu z firmy Nanny i szczerze? Polecam. Trzykrotnie uratowało to życie mojemu synowi i nie wyobrażam sobie go nie mieć i teraz. Ale kto jak woli 🙂
Lulli lubi tę wiadomość
-
Lulli wrote:Mam to samo od kilku dni przeglądam strony, apteki, allegro i nie wiem w sumie skąd najlepiej czy w zwykłych sklepach typu Auchan, Lidl iść kupić czy kupować paki z all. Kosmetyki, płatki itp z jakich firm/marek. Chcę też kupić to po taniosci.
U mnie fotelik dla dziecka też ostatnio zajmuje dużo myśli ale nie dla dzidziusia tylko dla starszaka bo wyrasta. Jak ja coś powiem to mąż nic do gadania niestety nie ma. Wiem że sam by pewnie wybrał najtańszy bubel antymandatowy niż patrzał na bezpieczeństwo. U niego fotelik to po prostu fotelik 😅 Wiktor dostanie po starszaku fotelik łupinę Avionaut Cosmo a starszak będzie miał przesiadkę z Sesttino na Britax Römer lub Cybex. Zmianę przewiduję na koniec tego miesiąca. -
Falka93. wrote:Mi się wydaje że teraz chyba najtaniej na Rosa24. Zgadzam się ze wszystkim co piszesz, szczególnie z pampersami i butelkami. U mnie to była jakaś abstrakcja. Zanim trafiłam na pieluchy które nie przeciekały musiałam spróbować 4 firm. Lupilu złote były najlepsze w naszym przypadku a później Lupilu niebieskie i tak sobie myślę że na start kupię Lupilu na próbę. Butelki? Mój się głodził na Avent. Pediatra polecił Lovi i wszystko wróciło do normy także chyba Lovi też wezmę na start na spróbowanie. Może dla tego egzemplarza dziecka będzie dobre.
Tak też mam upatrzone że chce zacząć od lupilu gdyż najczęściej po prostu tam robimy zakupy, i butelka Lovi też mam w planach kupić to tak rozsądnie cenowo myślę. Ja wręcz odwrotnie chce minimum kupić bo wiem ile może się nie przydać i zapasów nie robić i nie ma miejsca na to xd
Łóżeczko, komode, przewijak na komodę plus ta mate nowe chce kupić bo robimy oddzielny pokoik(po graciarni/pokój kotów 😅)
Wanienke, laktator nawet dostanę plus milion ciuchów, misiów i zabawek wszystko z takich co trzeba na strat to nie zaprzatam głowy.
-
A powiedzcie czy macie lub rozwazaxie kupno łóżeczka takiego 3w1 zwykle drewniane ale co są 3 poziomy wysokości, późnej wyjmowane kilka szczebelkow, a później zdjęcie przedniej części i taka deseczke zostawiona i robi się łóżko co starszaki mogą spać. Widziałam na all za 399 i własnie czy dopłacić (i tak niewiele) czy lepiej z Ikea te nazwyklejsze? Ale z kolei co po 2/3latach trzeba wymienić jak już zacznie samo spać
-
Asiok - Też się przymierzam do butelek Lovi Mammafeel. Na allegro jest zestaw 2 sztuk 150ml za 68zł 🙂
Lulli - Kupuję osiatkowaną dostawkę. Nie będę bawić się w drewniane łóżeczka. Mój syn jak zaczął stawać w takim drewnianym to z milion razy obił sobie tył głowy. Przeniosłam go na turystyczne i było bezpiecznie 🙂 -
Ostatnia tura ciuszków do wyprawki. Te 4 komplety body + spodnie upolowałam na Vinted w stanie nowym lub tylko wypranym i nie noszonym 🤩 Byłoby 5 ale kobieta mnie oszukała z 1 kompletem i wysłała żółty od mleka złahany co nadaje się do kosza 😑 Zdjęcia ofiltrowała że wyglądał jak nowy i w opisie też miał być tylko wyprany nigdy nie noszony. Oddała kasę bo zgłosiłam.

-