❤️Sierpień 21❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja kolektor kupuje, myślę, że to świetny gadżet za niewielkie pieniądze.
A co do grubości kocyków to sama w sumie nie wiem na co się zdecydować.... U nas poród wypadnie w 2 połowie sierpnia, a patrząc na poprzedni rok to wrzesień był jeszcze bardzo ciepły -
Kika, gratuluję zakupu wózka!
Ja mam laktator, a planuje kupić kolektor. W początkach laktacji często jest tak, że gdy karmi się z jednej piersi z drugiej mleko samo wycieka. Może trafiać do wkładki laktacyjnej, czyli się marnować, albo do jakiegoś zbiorniczka. Ja poprzednio używałam muszli laktacyjnych. Kolektor jest o tyle lepszy, że wytwarza podciśnienie, więc tego wyciekającego mleka jest więcej, łatwiej zebrać zapas. Wydaje mi się jednak, że po stabilizacji laktacji może być trudno w ten sposób pozyskać mleko. Uciskanie tej buteleczki może coś zdziałać, ale stymulacji zwykłego laktatora raczej nie zastąpi, więc gdy kobieta zmaga się z niedoborem pokarmu chyba niewiele pomoże. To takie moje przemyślenia, może wypowie się ktoś, kto stosował laktator i kolektor i ma porównanie.
Agulineczka, co to za wkład do gondoli? Zaciekawiłaś mnie🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2021, 15:49
Kika lubi tę wiadomość
-
Myślę, że kolektor to też fajna opcja, żeby właśnie się cenne mleczko nie marnowało. Ja mam cicha nadzieję, że uda mi się karmić dwójkę na raz, ale gdybym miała jedno dzieciątko na pewno rozważyłabym zakup kolektora.
PS. Właśnie wracam z kontrolnego USG. 5 tygodni po połówkowych i u Synka niema śladu po torbielce🥰 Wszystko się wchłonęło. Jestem happy!Aaasti, Agi83, aganieszkam, Sylwia_i_Niki, agulineczka, Kika, Aleczemutek, bezsilna, Mała Matylda, Patryśka, Kleng, Glenka, BitterSweetSymphony, ❤️ Heart ❤️ lubią tę wiadomość
Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
11.2020- II CS z Lamettą - 💕
19.05. 2020-III badania prenatalne:
♀️ 2048g 💓150/ min
♂️ 2272g💓 145/min
"Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie" -
Ja Młodego czuje prawie cały dzień (i w nocy) ale bardzo delikatnie przez to łożysko na przedniej ścianie. Córkę czułam o wiele mocniej i cały brzuch aż skakał 😅 a łożysko było na tylniej ścianie. Także Toma duże znaczenie.
No i tak jak wyżej dziewczyny pisaly:na razie maluch ma dużo miejsca i ruchy mogą byz czasem przez nas niewyczuwalne. Dopiero po 28tc (jeśli dobrze pamiętam) jest regularność tych ruchówWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2021, 16:27
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Elleen wspaniala wiadomość! 🍀
Elleen lubi tę wiadomość
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
23dpt jest ♥️
Starania od 10.2016r. -
Ellen super informacje! Gratuluję!
Ja kolektor pokarmu teraz na pewno kupię. Wcześniej nie używałam, dosć późno dowiedziałam się o jego istnieniu, kiedy laktację miałam już ustabilizowaną. Pamiętam, że spora część pokarmu lądowała w pieluszce tetrowej, którą przykładałam (zwłaszcza w nocy) do drugiej piersi podczas karmienia z pierwszej. Jak piersi są obrzmiałe, to mleko samo wypływa podczas karmienia z drugiej piersi dosc dużym strumieniem i mleczko się marnuje, a fajnie byłoby je zebrać i nawet zamrozić na wypadek jakiegoś wyjścia. Jak jeszcze wytworzy sie podciśnienie to naprawdę sporo moze tego wylecieć. Laktator też posiadam (LOVI Prolactis), myślę podobnie do MAłej Matyldy, jedno drugiego raczej w 100% nie zastąpi.
Matyldo o takie coś mi chodzi :
https://allegro.pl/oferta/promocja-wklad-do-gondoli-materac-poduszka-8421770637
Ja co prawda zamawiałam na innej stronie (owieczka.com.pl) bo bardziej spodobały mi się tamtejsze wzory. NA tych z allegro wiecej ciekawych wzorów dla dziewczynki, dla chłopca już gorzej jak dla mnie.Elleen, Mała Matylda lubią tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Mała Matylda dziękuję za recenzję kocyków! Podoba mi się ten w cegiełkę Bynajmniej splot i gęstosć tkania wydają się takie uniwersalne. Ciekawa jestem jak w praniu i użytkowaniu wychodzi taki 100% bawełniany.
Mała Matylda lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Agulineczka ja też będę tak odnawiać wózek 😁 wygląda to pięknie!
My też mamy biało szary i chyba zdecyduje się na dwa 🙈 i tak ciężko wybrać, a tak będziemy mogli zmienić w razie jakiejś wpadki, czy tak o do prania po prostuWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2021, 17:55
-
Przy kolejnym dziecku można zaszaleć, bo wyprawka aż tyle nie kosztuje jak przy pierwszym kiedy trzeba wszystko kupic. Ja to co chwilę coś wymyślam , a nad kocykami siedzę juz 3 wieczór Początki były dla mnie bardzo stresujące, teraz staram się chłonąć każdy dzień i cieszyć się z takich zakupów, tym bardziej, ze to moja ostatnia ciąża.
Mała Matylda, ❤️ Heart ❤️ lubią tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Ellen, wspaniale że u synka wszystko w porządku😊.
Agulineczka, jakie to fajne! Nawet nie wiedziałam, że można kupić coś takiego. Dołączam do teamu biało-szarych wózków😋. Też uważam że przy kolejnym dziecku można zaszaleć. Pokusę mam tym większą, że gdy byłam w pierwszej ciąży zdecydowaliśmy się kupić mieszkanie, w stanie deweloperskim, więc środki na wyprawkę musiały być ograniczone kosztem materiałów wykończeniowych i mebli. Teraz chcę to sobie odbić 😉. Dla mnie to też ostatnia ciąża.
Sylwia, obejrzałam prześcieradełko. Materiał rzeczywiście jest sztywniejszy i zupełnie nieelastyczny, ale nie sądzę aby był to problem w użytkowaniu. Materacyk w gondoli jest mały i elastyczny, więc założenie takiego prześcieradła nie będzie problemem, a wygląda bardzo ładnie. Nad wyborem do dostawki jeszcze się zastanowię, tu jednak materac jest większy i grubszy. Najpierw jednak muszę kupić dostawkę. Prawdopodobnie Next2me Magic, rozważam jeszcze model Dream, ale jest wycofywany. Zależy mi na funkcji kołyski. A Ty które masz?
Bezsilna, nie znam tych kocyków, ale zajrzałam na ich stronę - kolory i sploty mają piękne😍. Trzeba dokładnie czytać opisy, bo widzę że w nazwie często jest "bambusowy", a w informacji o składzie bambus 50%, bawełna 50%. To dobry skład, sama taki wybrałam, tylko warto wiedzieć co się kupuje, a oni trochę wprowadzają w błąd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2021, 21:07
bezsilna, Elleen lubią tę wiadomość
-
Kocyki piękne polecacie 🤩
Ja osobiście nie mam parcia na kokosy i bambusy 😁 ważne dla mnie aby kocyk spełniał swoją funkcję na daną porę roku i był ładny 😅
Muszę być rozsądna w zakupach dla Młodego bo dużo muszę kupić a nie bardzo mogę sobie pozwolić na kocyki za 100zl i więcej 🤷♀️
Może kiedyś 🤗
bezsilna lubi tę wiadomość
-
Mała Matylda my dopiero będziemy kupować i po obejrzeniu w sklepie stacjonarnym dream jest po prostu ładniejsza 🙈 no oczywiście zależy komu co się podoba dla mnie wygląda porządniej i wbrew pozorom delikatniej jest miłość 😁
Dzięki za recenzje, chyba i tak lepszej opcji nie ma, bo podobają mi się te wzorki 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2021, 22:14
Mała Matylda lubi tę wiadomość
-
bezsilna wrote:https://zapodaj.net/4c470fe8fdd49.jpg.html
Znalazłam taki kocyk bambusowy nawet w spoko cenie. Tylko pytanie jak z jakością w tej firmie 🧐
Bocioland ponoć tez jest całkiem ok, choc ja się osobiście nie wypowiem, bo nie testowałam, ale spotkałam się z pozytywnymi ocenami. Ponoć tez bambusowo-bawełniane z sensillo są bardzo dobre jakościowo i nieco tańsze od np lullalove czy memi. Sama się nad nim zastanawiam, ze względu na odcień niebieskiego, bo jedynie te z colorstories i właśnie sensillo odpowiadają temu czego szukam
Na allegro spotkałam się tez z kocykami baby love, ale nie mam pojęcia jak z ich jakością Przepadłambezsilna lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Patryśka ja polecam vinted fajne marki i można upolować za grosze. Ostatnio kupilam 3 bluzy h&m 3-6msc za 15zł plus wysyłka
Ja dużo nie planuję kupić bo wszystko mam po 3latce a później i tak bede oddawać siostrze (różnica niecałe 3msc). Jedynie planuję kupić laktator i mam pytanie do dziewczyn ktore wczesniej karmiły piersią czy warto inwestowac 500zl na 2 piersi czy lepiej na jedna tanszy np ten z canpol. W pieewszej ciazy nie chcialam kp i od razu mala dostala mm teraz jest mi jedno wolałabym odciagac i podawac mleko z butelki ale obawiam sie ze to taka podwojna zabawa i na dluzsza mete sie poddam i nie wiem wlasnie jak ta kwestie rozwiazac. Pomozecie?
Planuje kupic jedynie nowe butelki, bardzo sprawdzily nam sie tommy tippee i wyparzacz elektryczny do nich. To byl ekstra gadzet. 7 butelek mialam i raz dziennie porzadne wyparzenie. Uzywalam ponad rok, bardzo polecam.
Kupiłam tez nosidło tula, bardzo chciałam dla corki ale jakos skonczylo sie na marzeniach. Teraz znalazlam na vinted i juz czeka wyprane.
Ja osobiscie polecam spiworki do spania. Prawie przez pierwszy rok uzywalismy. Mala spala u siebie w pokoju a my moglismy spokojnie spac wiedzac ze cala noc jest przykryta i niczym buzi nie zakryje. Ale w spiworku spala od malego rowniez na drzemkach. Mialam kilka grubosci wypelnienia wiec na kazda pore rokuWiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2021, 09:32
Mała Matylda, Patryśka lubią tę wiadomość
W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
U mnie śpiworki się nie sprawdziły 🤷♀️ więc to zależy od dziecka.
Co do laltatora to użyłam z 3 razy a karmiłam 10 miesięcy. Używałam tylko przy zastojach. Plan był ściągać pokarm ale jakoś wyszło, że wolałam cycka wyciągnąć i dać. Jeśli będzie się karmić tylko piersią to wystarczy najprostszy laktator.Agi83 lubi tę wiadomość
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
23dpt jest ♥️
Starania od 10.2016r. -
Sylwia, widziałaś oba te łóżeczka gdzieś w Warszawie? Jeśli tak podziel się proszę informacją gdzie można je zobaczyć. Byłam w dwóch sklepach, w jednym już nie mają Dream i powiedzieli że producent je wycofuje, w drugim sprzedają oba, ale sprowadzają tylko na zamówienie.
Agi, jeśli planujesz karmić wyłącznie odciąganym mlekiem to moim zdaniem warto dopłacić. To redukuje czas odciągania o połowę. Zamiast co najmniej 8 razy na dobę spędzać przy laktatorze po pół godziny każda sesja zajmowałaby 15 minut. W ciągu doby zyskujesz 2h, to bardzo dużo czasu. Ja na początku odciągałam po kilka razy na dobę, siedzenie w nocy to była męka, w ciągu dnia drzemka czasem kończyła się zanim zdążyłam odciągnąć mleko z obu piersi. Z czasem ściągałam coraz rzadziej, raz na dobę, a w końcu przestałam i karmiłam wyłącznie piersią ponad rok, ale nawet gdy ściągałam tylko raz doceniałam, że to tylko kwadrans. Są takie specjalne staniki, dzięki którym nie trzeba trzymać laktatora, ale są drogie. Ja za radą znalezioną w internecie wycięłam dziurki na lejki w sportowym staniku z Pepco i mogłam uwolnić ręce, a mleko leciało.
Też polecam śpiworki, przestaliśmy używać dopiero podczas odpieluchowania bo stały się zbyt kłopotliwe, córka miała wtedy rok i 9 miesięcy. Używaliśmy tylko na noc. Myślę, że dzieci lepiej je tolerują gdy śpią w nich od wczesnego etapu, od samego początku lub gdy zastępują rożek albo inną formy opatulania.
Agi83 lubi tę wiadomość
-
Agi83 wrote:Ja dużo nie planuję kupić bo wszystko mam po 3latce a później i tak bede oddawać siostrze (różnica niecałe 3msc). Jedynie planuję kupić laktator i mam pytanie do dziewczyn ktore wczesniej karmiły piersią czy warto inwestowac 500zl na 2 piersi czy lepiej na jedna tanszy np ten z canpol. W pieewszej ciazy nie chcialam kp i od razu mala dostala mm teraz jest mi jedno wolałabym odciagac i podawac mleko z butelki ale obawiam sie ze to taka podwojna zabawa i na dluzsza mete sie poddam i nie wiem wlasnie jak ta kwestie rozwiazac. Pomozecie?
Jeżeli planujesz odciągać i podawać swoje mleko to tylko podwójny laktator. Natomiast, jeżeli podejrzewasz, że szybko stracisz motywację to chyba szkoda kasy. Moja przyjaciółka urodziła bliźniaki wcześniaki i była mamą kpi (odciągającą i podawającą przez butelkę swoje mleko). Wykarmiła je tylko swoim mlekiem do ukończenia 1.r.ż., ale to ile to wymagało od niej poświęcenia, to dla mnie była mega heroską. Początek mojego karmienia piersią to była droga przez mękę, ale miałam dużo mleka i byłam totalnie zdeterminowana (właśnie też widząc jak wygląda kpi w praktyce), żeby córka jadła z piersi a nie odciągnięte. Ale rozumiem, że niektóre kobiety nie chcą karmić piersią z jakiś osobistych powodów i szanuję to. Z pozytywnych historii kp mogę powiedzieć, że moja sąsiadka z sali, jak leżałam po porodzie, 1. dziecko karmiła tylko mlekiem modyfikowanym, do 2. porodu wzięła już swoje mleko modyfikowane, żeby dzidziuś dostał to co będzie miał w domu, ale położne przekonały ją, żeby spróbowała, pomogły jej przystawić do piersi, mały super załapał i wychodziła ze szpitala karmiąc tylko piersią i dziecko ostatecznie nie dostało w ogóle mleka modyfikowanego w szpitaluAgi83, Mała Matylda lubią tę wiadomość