❤️Sierpień 21❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Żonkil wrote:Mała Matylda dzięki za ten artykuł.
I moje pytanie stąd: dziewczyny skąd czerpiecie wiedzę odnośnie opieki nad niemowlęciem? Lub czerpałyście w 1 ciąży?
Pomijam już szkołę rodzenia, chodzi mi o książki, blogi, kanały na yt.
Karmienie to np. blog https://www.hafija.pl/,
inne tematy to wspomniana wyżej np. mamaginekolog.
Co jeszcze polecacie?W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
Żonkil dokładnie, potwierdzam - książka Pawła Zawitkowskiego - fizjoterapeuty o opiece, pielęgnacji, rozwoju. Fajne źródło informacji dla przyszłych mamuś
KarolinaK, ale Ci kluseczka urosła Super, że wszystko dobrze
Co do ubranek to potwierdzam, dla dziewczynek zdecydowanie ładniejsze i większy wybór. U mnie pierwszy był synek, chłopcy tez są wspaniali. Mój nie jest typowym łobuzem, to wrażliwe i dojrzałe, bardzo mądre jak na swój wiek dziecko. Jest taki kochany Bardzo cieszy się, ze w domu będzie dzidziuś, całuje mnie w brzuszek, mówi do maluszka, modli się o jego zdrówko, a wychodząc do przedszkola żegna się z nim
Po synku pojawiła się córeczka, choć od początku stawiałam, że będzie drugi chłopak - z mojej strony tez większość chłopców. No i zaszalałam z ubrankami I choć córka jest bardziej temperamentna, ma charakterek to jest też baaardzo słodka, taki przytulasek kochany
Także Aasti gratuluję córeczki Dziewczynki są słodziutkie i kochane
I jak dla mnie to też banał, że każdy życzy parki, ale ja naprawdę się cieszę, że dane mi jest być mamą i chłopca i dziewczynki
Aaasti, Patryśka, Żonkil, Mała Matylda lubią tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Mała Matylda może warto skonsultować się z innym endokrynologiem? U mnie, tak jak Ci kiedyś pisałam, w każdej ciąży TSH mocno poniżej normy, FT3/ FT4 w dolnej granicy, ale nigdy nie brałam żadnych leków. Po ciąży moja tarczyca pomału wraca na swoje tory.
Co do rozstępów to ja się nie wypowiem. Nie mam żadnych po żadnej ciąży i mam nadzieję, że tak zostanie.
Dziękuje Wam za polecenia kanału fizjoterapeutki, pooglądam sobie. Mam lekkie rozejście spojenia i ból w nocy przy wstawaniu bywa spory. W dzień jakoś funkcjonuję o ile się nie przeciązę.
Mała Matylda lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Kobietki, które miałyście włączony tradyferon lub inne żelazo: jak sobie radziłyście z zaparciami? Zaczynam brać, bo niestety wyniki mi poleciały i się trochę boję bo u mnie normalnie jest z tym problem a teraz jeszcze żelazo😔
AgnesNitt lubi tę wiadomość
Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
11.2020- II CS z Lamettą - 💕
19.05. 2020-III badania prenatalne:
♀️ 2048g 💓150/ min
♂️ 2272g💓 145/min
"Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie" -
Elleen wrote:Kobietki, które miałyście włączony tradyferon lub inne żelazo: jak sobie radziłyście z zaparciami? Zaczynam brać, bo niestety wyniki mi poleciały i się trochę boję bo u mnie normalnie jest z tym problem a teraz jeszcze żelazo😔
Elleen lubi tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
2023 (5FET)ostatni 💝 ❄ 3.1.2 🙏🍀
3-7dpt II, 7dpt bhcg 83,32| 9dpt 267,7| 11dpt 626,6 🙏 | 17dpt 6006,0 -
Ja codziennie biore tardyferon fol 2x1, burak forte 3x1 i floradix 1x1 i mam po tym zestawie biegunki. Zawsze na tydz przed wizyta przestaje brac zelazo zeby na spokojnie dojechac. Zadnej diety na zaparcia nie stosuje, wiec moze nie bedzie tak zle?
Elleen lubi tę wiadomość
W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
Sto_krotka, Agi83 dzięki dziewczyny za rady. Jem suszone śliwki i przez to nie jest tak źle, ale też myślę wprowadzić morele i więcej ziarna. Ten floradix jest ciekawy. Jak w smaku?
♀️ 2048g 💓150/ min
♂️ 2272g💓 145/min
Dzięki dziewczyny
Mała Matylda, ja mam różne doświadczenia z endokrynologami. Polecam znaleźć jednego i dobrego. Sama przed moją obecną ciążą byłam chyba u 3, każdy mi mówił co innego. Miałam wskazanie do niedoczynności w poprzedniej ciąży, miałam podwyższone TSH i jeden z lekarzy dał mi Euthyrox w ciemno, na samo TSH. Czułam się źle, miałam uderzenia gorąca... Nie skończyło to się dobrze...Zmieniłam wtedy lekarza.
Mój obecny lekarz jest zwolennikiem zasady, że TSH nie jest miarodajne - może być nieprawidłowe (oczywiście nie jakoś bardzo przekroczone), ale przy innych parametrach prawidłowych nie ma konieczności dawania hormonów. Z kolei też dobre TSH też nie świadczy o tym, że wszystko jest ok, raczej ft3 i ft4 to minimum jakie jeszcze trzeba sprawdzić.
No i nie każda kobieta jest "typowa" czyli jedne dobrze reagują na hormon, a są takie, które naturalnie po prostu mają tendencje do nieprawidłowości, ale im to nie szkodzi.
Mała Matylda lubi tę wiadomość
-
Elleen, ja podobnie jak Sto_krotka jem jogurty, suszone morele czy śliwki ale dopiero jak włączyłam Magne B6 (lek) wszystko się unormowało (ani zaparc ani biegunki).
Elleen, Sto_krotka lubią tę wiadomość
03.06 - 1 IUI 🎉
18.07 - Aniołek - poronienie zatrzymane w 8tc 💔
15.10 - 2 IUI 🍷
12.11 - 3 IUI 🙏✊
24.11(25dc) - beta 48,4 mlU/ml
26.11(27dc) - beta 191,0 mlU/ml, progesteron 71,9 ng/ml
01.12 (32dc) beta 3855 mlU/ml
03.12 (34dc) beta 7657 mlU/ml, progesteron 51,6 ng/ml
12.12 jest ❤️
Kropeczko, zostań z nami ❤️🙏 -
Kika wrote:Elleen, ja podobnie jak Sto_krotka jem jogurty, suszone morele czy śliwki ale dopiero jak włączyłam Magne B6 (lek) wszystko się unormowało (ani zaparc ani biegunki).
Kika lubi tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
Też biorę magneb6 lek ale jak nie jem śliwek kilka dni to tragedia, tak że raczej u mnie magneb6 nie działa w ten sposób niestety. No nic zobaczymy jak to będzie za parę dni, dzisiaj zaczęłam dopiero ten tradyferon. Oby tylko morfologie poprawił.
Sto_krotka lubi tę wiadomość
♀️ 2048g 💓150/ min
♂️ 2272g💓 145/min
Poprawi 😘 a Floradix w smaku jest specyficzny dla mnie, ale nalewam do kieliszka i siup 🤣 da się przyzwyczaić. A Tardyferon też ma taki zapaszek i nie wiem czy mi zgagi+podrażnienia żolądka nie powoduje, a może to zbieg okoliczności? 🤔
Elleen lubi tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
Ja biorę Biofer x2 dziennie i też magne B6 3 - 4 razy dziennie i generalnie problemów większych nie mam z zaparciami chociaż ogólnie mam do nich tendencje. Kupiłam kiedyś babkę plesznik w ziarnach, można czasem wrzucić sobie do jogurtu. Dziewczyny, a pijecie kawę? Ja piję i wydaje mi się że dlatego też lepiej radzę sobie z zaparciami bo jak na początku odstawiłam to była masakra...
Elleen lubi tę wiadomość
-
Karolina, cieszę się że jesteś zadowolona z wizyty. Synek rzeczywiście jest dużym maluszkiem 😉
Moja córka też ma charakterek, a jednocześnie jest urocza i czuła. Kocha siostrę, często o niej wspomina, opowiada w jaki sposób będzie się nią opiekowała. A na razie opiekuje się brzuchem😂 - przytula, całuje, daje butelkę lub smoczek dla lalek, przykrywa kocykami, które co jakiś czas wymienia twierdząc, że Hania się zsiusiała. Wczoraj mnie zaskoczyła proponując "Mamusiu, a może jak się Hania urodzi to włożymy do brzuszka taką malutką Lenkę?"😅. Ja jednak odmawiam współpracy, zawsze marzyłam o rodzinie 2+2.
Agulineczka, dziękuję że wspomniałaś o swoich wynikach. Pamiętałam, że też masz niskie TSH, ale pozostałe hormony mi umknęły. To nietypowe aby wszystkie wyniki były niskie - lekarz jakoś Ci to wyjaśnił? To uspokajające, że po ciąży wszystko się u Ciebie normuje.
Agi, fajnie że napisałaś tutaj o darmowej dostawie, właśnie potrzebowałam kilku rzeczy z apteki.
Ellen, ja teraz nie biorę żelaza poza dawką zawartą w witaminach prenatalnych, wczoraj szczęśliwie hemoglobina mi wyszła 12.6, ale w poprzedniej ciąży brałam chyba od 24 tygodnia i też szukałam sposobu na zaparcia. Najlepiej sprawdzała się kawa na czczo, z błogosławieństwem lekarza bo miałam bardzo niskie ciśnienie.Elleen, Agi83 lubią tę wiadomość
-
Ja od początku miesiąca biorę Tradyferon 2x1. Miałam ładny zapas magnezu na początku ciąży i jakoś uciekło to wszystko.
Nigdy nie brałam magnezu i jak dla mnie okropny jest w smaku. Na szczęście tabletka jest mała i szybko przełknę.
Co do toalety to fakt, jest opóźnienie ale źle nie jest. Jem przynajmniej 1x dziennie jogurt, jabłko.
KarolinaK cieszę się, że wszystko dobrze 😄❤️
Dzidzia rośnie jak się patrzy 🤩Elleen, bezsilna lubią tę wiadomość
-
Lekarz stwierdził, że tłuściutki, ale nie mówił, że to źle. Zobaczymy, co powie prowadząca
Mała Matylda : Twoja córeczka jest przekochana
Dziewczyny, przyszła mi dziś kupiona na vinted sukienka z H&M Mama, jest nowa z metką, aktualna kolekcja, ale się z nią nie polubiłam, bo jest trochę za mała, a liczyłam, że będę w niej chodzić w sierpniu / lipcu. Wrzucam linka na vinted, może akurat którejś z Was się spodoba, bo dużo tu szczuplutkich mamuś Ja powoli zamieniam się w wieloryba
https://www.vinted.pl/kobiety/sukienki-midi/132133281-hm-mamaElleen, Aaasti, Mała Matylda lubią tę wiadomość
08.2021 - synek 💙
06.2024 - synek 💙 -
Dziewczyny, czy któraś z Was używała lub słyszała opinie o nosidelku Babybjorn baby mini? Zastanawiam się nad kupnem, a opinie ma ok.
03.06 - 1 IUI 🎉
18.07 - Aniołek - poronienie zatrzymane w 8tc 💔
15.10 - 2 IUI 🍷
12.11 - 3 IUI 🙏✊
24.11(25dc) - beta 48,4 mlU/ml
26.11(27dc) - beta 191,0 mlU/ml, progesteron 71,9 ng/ml
01.12 (32dc) beta 3855 mlU/ml
03.12 (34dc) beta 7657 mlU/ml, progesteron 51,6 ng/ml
12.12 jest ❤️
Kropeczko, zostań z nami ❤️🙏