SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa mam gina 5 stycznia i cudem udało mi się zarejestrować prywatnie do endo na 8 stycznia. Jestem już po 2 poronieniach i bardzo chciałabym uniknąć kolejnego rozczarowania. Póki co biorę dupka 2x1, luteine 2x1 i acard 1x1, no i oczywiście kwas foliowy.
-
lys wrote:Jakiś niepoważny ten lekarz. Norma dla TSH w I trymestrze jest do 2,5. Ja bym poszła do innego lekarza po to skierowanie, albo w ogóle prywatnie do endo, bo na nfz pewnie mega długie terminy.
no właśnie to samo powiedziałam ale "taki mamy klimat" podobno u nas kazdy ma podwyższone TSH i to norma ehhh na NFZ na sierpień są wolne terminyto moge w czasie porodu ewentualnie się udać na konsultacje
prywatnie też łatwiej nie jest
początkiem stycznie mam zamiar zrobić jeszcze raz badania i się już na siłe do kogoś prywatnie wcisnąć
ewentualnie do Krakowa pojechać może tam lekarze inaczej na to patrzą ehh
-
nawiasem mówiąc jeden z lepszych zawodów wśród lekarzy to chyba endokrynolog .... a choroby tarczycy to jakaś epidemia
skąd się u nich biorą aż takie długie kolejki
a właśnie ile płacicie za wizyte u endo? słyszałam że za 5 min rozmowy biorą nawet po 400 złWiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2014, 18:46
-
nick nieaktualny
-
Sana wrote:Terminy porodów:
01.08 - martaa14, Sana
02.08 - Ewela28, Martika87, zasmucona, qska, Amberla
03.08 - 0na88
04.08 - Loveboiled, Syrenka, Malagosia, kasiaczkowa
06.08 - futuremama, Edka, czekoladowa, kate851, wiola77, Angelika30
07.08 - staraczka24, małgorzata_tk, Młoda Mama
08.08 - Maadzik1207, ainer85, gosiak2412, gagat82
09.08 - Poli, spinnka
11.08 - Lusia_BB, klaudia., magda sz
12.08 - kehlana_miyu
13.08 - Kropka_1, marzen2210, amysia
14.08 - Magnusia, małaMyszka, Brawurka84, Meggi31, Ofka
15.08 - Kitaja
16.08 - Pati Belgia, Miru
17.08 - apaczka, czarnaruda
18.08 - lys, Avensis, brzydal
19.08 - gosia.b, Paula_071
20.08 - ekropka, AgaSad, Y
21.08 - Cassie
22.08 - Marika84, zabka11
23.08 - Zetka
24.08 - Ellena
26.08 - olusia24, Kkarolinaaaa
27.07 - Aska87
Nasza tabelka:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1iUMb5l8IIRgUoQ2Vjkh8C4NgT8A82-kRO1rbuEv32UU/edit?pli=1#gid=0
Jest nas już 60!termin na 3.08
lys, 0na88, Y, gagat82, zabka11, Cassie lubią tę wiadomość
. -
0na88 wrote:Lys co ile robisz TSH ? ostatnie robilam 22 grudnia , i nie wiem czy 8 dni brania euthyroxu wystarczy aby wynik spadal.
Mi endo kazał sprawdzić TSH i ft4 ponownie po 4 tyg od zmiany dawki. Podobno TSH potrzebuje tak właśnie min 4 tyg, żeby ładnie się unormowało, ale wiele dziewczyn sprawdza TSH już po 2 tyg od rozpoczęcia leczenia. Tsh wolno zmienia się w czasie, więc jeśli robisz badanie dziś to ono nie pokazuje poziomu z dziś tylko sprzed kilku tygodni, dlatego robi się w komplecie FT4, które pokazuje stan hormonu na daną chwilę i ma być przy górnej granicy normy. Tylko trzeba pamiętać, że FT4 robimy przed zażyciem euthyroxu, a tabletkę łykamy po badaniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2014, 18:48
0na88 lubi tę wiadomość
-
Aska87 z tarczyca nie ma zartow.... Idz prywatnie i zaznacz ze masz TSH ponad norme oraz koniecznie ze jestes w ciazy i potrzebujesz pilnej konsultacji - nie powinno byc problemu z przyjeciem . Albo nawet w dniu w ktorym przyjmuje zapukac do gabinetu i powiedziec ze jestes w ciazy i jak sytuacja wyglada na pewno Cie przyjmie.
Ja kiedy odebralam swoje wyniki TSH od razu wlaczylam internet , wpisalam haslo "niedoczynnosc tarczycy w ciazy" i cala noc nie przespalam.
-
nick nieaktualnyAska87 wrote:no właśnie to samo powiedziałam ale "taki mamy klimat" podobno u nas kazdy ma podwyższone TSH i to norma ehhh na NFZ na sierpień są wolne terminy
to moge w czasie porodu ewentualnie się udać na konsultacje
prywatnie też łatwiej nie jest
początkiem stycznie mam zamiar zrobić jeszcze raz badania i się już na siłe do kogoś prywatnie wcisnąć
ewentualnie do Krakowa pojechać może tam lekarze inaczej na to patrzą ehh
-
Jeżeli macie euthyrox i nie potrzebujecie recepty tylko informacji co do zmiany dawki itd to można się skonsultować on-line. Koszt 80 zł. Odpowiedź od lekarza w ciągu 72h.
http://e-endokrynolog.pl/kontakt/
Ja tak zrobiłam ostatnim razem, jak mi TSH skoczyło do 3,88. Tabletki miałam, ale nie wiedziałam jaką dawkę powinnam brać przy takim skoku.0na88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Y wrote:Rozumiem że samo tsh to za mało i muszę jeszcze oznaczyć ft4. A ft3 tez będzie potrzebne ?
Zawsze pierwsze oznaczenie hormonów tarczycy powinno być w komplecie - tsh, ft3, ft4. Dopiero później jak już ktoś jest leczony i przyjmuje lewotyroxynę to oznacza się przeważnie tylko tsh. Jednak w ciąży z racji na to, że tsh może trochę "świrować" zaleca się wykonywanie go w komplecie z ft4. Często wtedy jeśli tsh jest lekko podwyższone, ale ft4 utrzymuje się w górnej granicy normy to lekarze tak to zostawiają. No i co jakiś czas kontrola oczywiście. -
nick nieaktualny
-
Kkarolinaaaa wrote:Ale masz tak ze prawie w ogóle cie nie bolą?
Łzy mam juz w oczach ze strachu..
ja mam tak że momentami w ogóle się dotknąć nie mogę a innym razem muszę porządnie podotykać żeby cokolwiek zaczęło boleć... czytałam że to normalne
cytat z opisu tygodnia na belly
"Nie jest niczym dziwnym, że intensywność odczuwanych objawów ciąży waha się. Zatem mogą być dni w których praktycznie nie odczuwasz, że jesteś w ciąży lub takie w których objawy ciąży wyjątkowo Ci dokuczają. "Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2014, 19:18
-
Kkarolinaaaa wrote:Dziewczyny....do tej pory strasznie bolały mnie piersi, dzisiaj w dzień też, dopiero wróciłam do domu, przebierałam się i standardowo pomacałam je ..nie bolą..delikatnie tylko..
Mam złe przeczucia..
Ja też tak miałam w niedziele, ale jak zaczęły boleć mnie z nocy to nie mogłam się przerzucać z boku na bok. I też wpadłam w fazę nakręcania się, ale dzisiaj zaczęłam pracę nad pozytywnym myśleniem. Będzie dobrze:)
Byłam dzisiaj u cioci - specjalista chorób zakaźnych. Powiedziała, że zabrałaby dyplom ten gin u której byłam, bo jest niekompetentna. Gin nastraszyła mnie, że mam za wysokie IgG Tox a wg ciotki to dobrze. Więc jak któraś z Was ma wysokie IgG, zaś małe IgM to tylko się cieszyć, bo są duże szanse, że się nie zarazicie toxo w ciąży. Tak samo CMV - mam bardzo dużą liczbę przeciwciał, a przeszłam chorobę bezobjawowo, więc też super. Nie dajcie się zastraszyć ginom:)
Test PAPP-A oraz AFP - alfa - fetoproteina mam w ramach abonamentu w prywatnej przychodni, więc chyba robią standardowo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2014, 19:57
Cassie lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Hej Kochane
Melduje się już z domku rodzinnego - jeszcze jutro czeka mnie podróż do domu
Wszystko dobrze z nami - dziś miałam USG, dzidzia ma 10 mm i serduszko ładnie bije. Lekarz nie doszukał się przyczyny mojego, jak to określił "miernego plamienia"
Kurczę trochę mam do siebie pretensje bo byłam wtedy na weselu u koleżanki - niby nie tańczyliśmy intensywnie, ale chyba zmęczenie i twarde krzesło zrobiły swoje.
No nic teraz wiem, że muszę poleżeć przez jakiś czas i koniec
Co do wizyty u endo to płacę 150 zł za ok. 10 min. więc tragedii nie ma
Też TSH skoczyło mi z 1,9 przed ciążą do 2,8 w ciąży. Biorę dawkę 50 i wizyta końcem stycznia.
Karolina nie przejmuj się piersiami - jeszcze pewnie dadzą Ci popalić
Dziewczyny dziękuję za wsparcie - modlę się żeby każda z nas szczęśliwie urodziła w sierpniu
Aaa no i dostałam dziś olśnienia - wybrałam imię dla chłopczyka - mąż jeszcze nie wie, ale może się mu spodoba
Pozdrawiamgagat82, magda sz, kehlana_miyu, Cassie, zabka11 lubią tę wiadomość