SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja nie mam preferencji co do płci, ale o dziwo łapię się na tym że jak mówię o dziecku to używam raczej słowa ona. Jakoś tak samo mi wyszło. Imiona już 3 razy przerobiłam i mam kilka swoich typów i także łatwiej mi wybrać imiona żeńskie, niż męskie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2014, 19:52
0na88 lubi tę wiadomość
-
Daisy wrote:Witajcie dziewczyny, wpadam pogratulowac Wam wszystkim
Serdecznie tez gratuluje wszystkim moim kolezankom z owu ♡♡♡
Oj dziewczynki przesadzacie z niektorymi sprawami.
Po pierwsze kwas foliowy jest nie tylko w tabletkach do lykania, ale tez w produktach spozywczych. Mozna sobie zrobic badanie z krwi na kwas foliowy i wiedziec jak znaczny i czy w ogole ma sie niedobor.Dla przypomnienia ryz, sok pomaranczowy wyciskany, zoltka jaj, groszek i inne tego typu warzywka zawieraja kwas foliowy. Kiwi ma go dosc sporo, truskawki, banany, pietruszka. Te i inne produkty maja go na pewno wiecej niz 0.4mg ktore wiekszosc z nas przyjmuje w czasie ciazy
takze niepotrzebnie na siebie naskakujecie.
Coca cola. Czasami lekarz zaleca zjesc cos slodkiego lub wypic troszke czegos typu coca cola wlasnie po to zeby na usg moc zobaczyc ruszajace sie dziecko. To samo w pozniejszym etapie ciazy, przy liczeniu ruchow gdy dziecko juz zajmuje wiecej miejsca poleca sie to samo. Nie wydaje mi sie by kilka lykow coca coli mialo morderczy wplyw na nas czy nasze dzieci.Chyba zadna z nas nie wypija hektolitrow coca coli dziennie? Pomyslcie o innych gorszych rzeczach ktore maja zly wplyw, np trzymanie laptopa blisko brzucha. Osobiscie coli nie pije bo nie lubilam nigdy.
Nie robmy z ciazy choroby, to ma byc przyjemny czas i jak wiadomo kazdy z nas postepuje wedlug wlasnych zasad i wlasnego rozsadku, kazda z nas ma swoj rozum i niestosowne jest pisanie do kogos ze ktos jest nieodpowiedzialny. Co maja powiedziec dziewczyny, ktore wpadly i nie braly zadnych kwasow przed zajsciem? A co z tymi dla ktorych nie maja pieniedzy na takie wydatki, a na pewno takie dziewczyny istnieja (niekoniecznie na forum)?
Witaminki - zalecane sa od 2 trymestru ciazy, tak samo jak wiekszosc kremow do smarowania ciala dla ciezarnych. Bylam juz w jednej ciazy kilka dobrych lat temu i lekarze zawsze powtarzali to samo - ze od nadmiaru witamin rodza sie wieksze dzieci. A poza tym pamietajmy ze to co kupujemy w sklepach czy w aptekach jest bez recepty i sa to suplementy diety, a nie witaminy. Takze lepiej zajadac warzywa i owoce niz spedzac czas obrazajac sie nawzajem. Nalezy pamietac o dokladnych badaniach krwi w ciazy. Chyba kazda witamine mozna wybadac i jej stan w organizmie.
Jeszcze raz gratuluje!
Daisy bardzo dobrze powiedziała! Lepiej szukajcie witamin w produktach ktróe spożywacie! Tabletki to jedynie uzupełnienie. Ja mam przyjaciół lekarzy. I oni sami są przeciwko "nadmiernemu" stosowaniu tabletek. A mamy podobno do tego skłonność. Zażywać tylko to co konieczne! koniec kropka. Zastępować ziołami. Ja sama nieraz zapominam brać to co kupiłam! A dzieciatko się wspaniale rozwija. 19. 01. 2015 o 19 mam pierwsze USG genetyczne! W trakcie Świąt 25.12 pojechałam do szpitala - bo moja koleżanka akurat miała dyżur. A miałam od Wigilii dość duże bóle brzucha i krzyża. Okazało się że z dzidziusiem super. Bóle muszą być od kręgosłupa. Fakt, że jestem starsza 2 lata i dźwiganie dziecka ponad 11 kg robią swoje...
Na razie mały człowiek miał (na 25.12) 1,98 cm :)Nie mogę się już doczekać, żeby wiedzieć co jest...
magda sz, Daisy lubią tę wiadomość
-
Też mamy wybrane imiona i żeńskie i męskie:) od razu wiedziałam, pierwsza myśl i na razie się tego trzymamy ale i tak używamy ksywki Fasolka
może 27.01 dowiemy się rąbka tajemnicy
oszaleje jak w 4 miesiącu nie będę mogła kupić żadnych skarpetek czy czapeczki w konkretnym kolorze a nie unisex
-
Mam wyniki moczu - obecne bakterie oraz nabłonki płaskie. Lekarz do którego trafiłam był młodszy ode mnie i nie wiedział co może mi podać w ciąży (chyba z 15 minut wertował w internecie). Przypisał mi antybiotyk, ale nie biorę go na razie. Próbuję wyleczyć się żurawiną i wodą z cytryną.
Jest też druga sprawa która mnie martwi. 25.12 o 18:50 robiłam betę i wyszła: 15722, drugą robiłam 27.12 o 9:10 i wyszła 20429. To jest zaledwie 40% w 38 h. Wyniki był dopiero przed chwilą, bo zepsuł się sprzęt i musieli wysyłać do innego laboratorium, (czyli moja pierwsza próbka krwi przeleżała aż 5 dni). Mąż mówi, że to właśnie dlatego wynik może być zakłamany. W środę idę do gina...13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Paula im wyższa beta i im starsza ciąża tym beta wolniej przyrasta. U Ciebie między badaniami nie było nawet odstępu 48h.
Cytat z netu:
"Aby sprawdzić, czy wszystko przebiega pomyślnie, dobrze jest powtórzyć test po 48 - 72 godzinach i porównać oba wyniki.
W pierwszych tygodniach ciąży, czyli właśnie wtedy, gdy zwykle wykonujemy to badanie, przyrost powinien wynosić:
- 66% w ciągu 48 godzin w przedziale do 1 200 mIU/ml
- 114% w ciągu 72 godzin w przedziale do 1 200 mIU/ml
- podwojenie w ciągu 96 godzin w przedziale 1 200 - 6 000 mIU/ml
- w późniejszej ciąży przyrost może być jeszcze niższy
Warto pamiętać, że poziom HCG osiąga szczyt około 10 tygodnia ciąży i późniejszy jego spadek jest jak najbardziej prawidłowy."Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2014, 21:11
Daisy lubi tę wiadomość
-
I na dzidziusiowo.pl też takie info widnieje:
"W prawidłowej ciąży w ciągu 48 godzin poziom hCG wzrasta o 66%, a w ciągu 72 godzin aż o 114%.
Wraz z rozwojem zarodka wzrost stężenia hCG staje się wolniejszy i w szóstym tygodniu, aby podwoić swoją wartość potrzebuje aż 96 godzin."
Tak, więc Paula chyba wszystko jest ok.
Daisy lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny! byłam dziś na wizycie
Moja FASOLKA ma 1,73 cm serduszko biło 167/1 min, łzy płynęły po policzkach ze szczęścia. Lekarz powiedział, że wszystko się super rozwija, termin porodu na razie przesunął się o 1 dzień z 08.08. na 09.08. Kolejna wizyta 12.01.2015r. muszę zrobić serię badań. Ale jestem szczęśliwa
)))))
lys, Aska87, 0na88, magda sz, Kkarolinaaaa, Paula_071, Cassie, Blueberry1989, Daisy, zabka11 lubią tę wiadomość
-
lys wrote:I na dzidziusiowo.pl też takie info widnieje:
"W prawidłowej ciąży w ciągu 48 godzin poziom hCG wzrasta o 66%, a w ciągu 72 godzin aż o 114%.
Wraz z rozwojem zarodka wzrost stężenia hCG staje się wolniejszy i w szóstym tygodniu, aby podwoić swoją wartość potrzebuje aż 96 godzin."
Tak, więc Paula chyba wszystko jest ok.
Dzięki na wsparcie:*
Edka, strasznie mi przykro:( Trzymam kciuki, żeby się udało następnym razem.Edka lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
nick nieaktualny