X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • lys Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam preferencji co do płci, ale o dziwo łapię się na tym że jak mówię o dziecku to używam raczej słowa ona. Jakoś tak samo mi wyszło. Imiona już 3 razy przerobiłam i mam kilka swoich typów i także łatwiej mi wybrać imiona żeńskie, niż męskie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2014, 19:52

0na88 lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Amberla Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy wrote:
    Witajcie dziewczyny, wpadam pogratulowac Wam wszystkim :) Serdecznie tez gratuluje wszystkim moim kolezankom z owu ♡♡♡

Oj dziewczynki przesadzacie z niektorymi sprawami.
    Po pierwsze kwas foliowy jest nie tylko w tabletkach do lykania, ale tez w produktach spozywczych. Mozna sobie zrobic badanie z krwi na kwas foliowy i wiedziec jak znaczny i czy w ogole ma sie niedobor. :) Dla przypomnienia ryz, sok pomaranczowy wyciskany, zoltka jaj, groszek i inne tego typu warzywka zawieraja kwas foliowy. Kiwi ma go dosc sporo, truskawki, banany, pietruszka. Te i inne produkty maja go na pewno wiecej niz 0.4mg ktore wiekszosc z nas przyjmuje w czasie ciazy ;) takze niepotrzebnie na siebie naskakujecie.

Coca cola. Czasami lekarz zaleca zjesc cos slodkiego lub wypic troszke czegos typu coca cola wlasnie po to zeby na usg moc zobaczyc ruszajace sie dziecko. To samo w pozniejszym etapie ciazy, przy liczeniu ruchow gdy dziecko juz zajmuje wiecej miejsca poleca sie to samo. Nie wydaje mi sie by kilka lykow coca coli mialo morderczy wplyw na nas czy nasze dzieci. :) Chyba zadna z nas nie wypija hektolitrow coca coli dziennie? Pomyslcie o innych gorszych rzeczach ktore maja zly wplyw, np trzymanie laptopa blisko brzucha. Osobiscie coli nie pije bo nie lubilam nigdy.

Nie robmy z ciazy choroby, to ma byc przyjemny czas i jak wiadomo kazdy z nas postepuje wedlug wlasnych zasad i wlasnego rozsadku, kazda z nas ma swoj rozum i niestosowne jest pisanie do kogos ze ktos jest nieodpowiedzialny. Co maja powiedziec dziewczyny, ktore wpadly i nie braly zadnych kwasow przed zajsciem? A co z tymi dla ktorych nie maja pieniedzy na takie wydatki, a na pewno takie dziewczyny istnieja (niekoniecznie na forum)?

Witaminki - zalecane sa od 2 trymestru ciazy, tak samo jak wiekszosc kremow do smarowania ciala dla ciezarnych. Bylam juz w jednej ciazy kilka dobrych lat temu i lekarze zawsze powtarzali to samo - ze od nadmiaru witamin rodza sie wieksze dzieci. A poza tym pamietajmy ze to co kupujemy w sklepach czy w aptekach jest bez recepty i sa to suplementy diety, a nie witaminy. Takze lepiej zajadac warzywa i owoce niz spedzac czas obrazajac sie nawzajem. Nalezy pamietac o dokladnych badaniach krwi w ciazy. Chyba kazda witamine mozna wybadac i jej stan w organizmie. :)

Jeszcze raz gratuluje! :)

Daisy bardzo dobrze powiedziała! Lepiej szukajcie witamin w produktach ktróe spożywacie! Tabletki to jedynie uzupełnienie. Ja mam przyjaciół lekarzy. I oni sami są przeciwko "nadmiernemu" stosowaniu tabletek. A mamy podobno do tego skłonność. Zażywać tylko to co konieczne! koniec kropka. Zastępować ziołami. Ja sama nieraz zapominam brać to co kupiłam! A dzieciatko się wspaniale rozwija. 19. 01. 2015 o 19 mam pierwsze USG genetyczne! W trakcie Świąt 25.12 pojechałam do szpitala - bo moja koleżanka akurat miała dyżur. A miałam od Wigilii dość duże bóle brzucha i krzyża. Okazało się że z dzidziusiem super. Bóle muszą być od kręgosłupa. Fakt, że jestem starsza 2 lata i dźwiganie dziecka ponad 11 kg robią swoje...
    Na razie mały człowiek miał (na 25.12) 1,98 cm :)Nie mogę się już doczekać, żeby wiedzieć co jest... :)

magda sz, Daisy lubią tę wiadomość

• magda sz Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mamy wybrane imiona i żeńskie i męskie:) od razu wiedziałam, pierwsza myśl i na razie się tego trzymamy ale i tak używamy ksywki Fasolka :) może 27.01 dowiemy się rąbka tajemnicy :) oszaleje jak w 4 miesiącu nie będę mogła kupić żadnych skarpetek czy czapeczki w konkretnym kolorze a nie unisex :)

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki moczu - obecne bakterie oraz nabłonki płaskie. Lekarz do którego trafiłam był młodszy ode mnie i nie wiedział co może mi podać w ciąży (chyba z 15 minut wertował w internecie). Przypisał mi antybiotyk, ale nie biorę go na razie. Próbuję wyleczyć się żurawiną i wodą z cytryną.
    Jest też druga sprawa która mnie martwi. 25.12 o 18:50 robiłam betę i wyszła: 15722, drugą robiłam 27.12 o 9:10 i wyszła 20429. To jest zaledwie 40% w 38 h. Wyniki był dopiero przed chwilą, bo zepsuł się sprzęt i musieli wysyłać do innego laboratorium, (czyli moja pierwsza próbka krwi przeleżała aż 5 dni). Mąż mówi, że to właśnie dlatego wynik może być zakłamany. W środę idę do gina...

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • lys Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula im wyższa beta i im starsza ciąża tym beta wolniej przyrasta. U Ciebie między badaniami nie było nawet odstępu 48h.

Cytat z netu:
    "Aby sprawdzić, czy wszystko przebiega pomyślnie, dobrze jest powtórzyć test po 48 - 72 godzinach i porównać oba wyniki.

W pierwszych tygodniach ciąży, czyli właśnie wtedy, gdy zwykle wykonujemy to badanie, przyrost powinien wynosić:

- 66% w ciągu 48 godzin w przedziale do 1 200 mIU/ml

- 114% w ciągu 72 godzin w przedziale do 1 200 mIU/ml

- podwojenie w ciągu 96 godzin w przedziale 1 200 - 6 000 mIU/ml

- w późniejszej ciąży przyrost może być jeszcze niższy

Warto pamiętać, że poziom HCG osiąga szczyt około 10 tygodnia ciąży i późniejszy jego spadek jest jak najbardziej prawidłowy."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2014, 21:11

Daisy lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I na dzidziusiowo.pl też takie info widnieje:
    "W prawidłowej ciąży w ciągu 48 godzin poziom hCG wzrasta o 66%, a w ciągu 72 godzin aż o 114%.
    Wraz z rozwojem zarodka wzrost stężenia hCG staje się wolniejszy i w szóstym tygodniu, aby podwoić swoją wartość potrzebuje aż 96 godzin."

Tak, więc Paula chyba wszystko jest ok.

Daisy lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślicie że 6tc+2 będzie widoczne tętno ?

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolinaaaa wrote:
    Myślicie że 6tc+2 będzie widoczne tętno ?

Serduszko może być już widoczne/słyszalne, ale nie musi :)

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby bylo,oby było,oby było..:P

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • gagat82 Koleżanka

Wysłany: 29 grudnia 2014, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! byłam dziś na wizycie :) Moja FASOLKA ma 1,73 cm serduszko biło 167/1 min, łzy płynęły po policzkach ze szczęścia. Lekarz powiedział, że wszystko się super rozwija, termin porodu na razie przesunął się o 1 dzień z 08.08. na 09.08. Kolejna wizyta 12.01.2015r. muszę zrobić serię badań. Ale jestem szczęśliwa :))))))

lys, Aska87, 0na88, magda sz, Kkarolinaaaa, Paula_071, Cassie, Blueberry1989, Daisy, zabka11 lubią tę wiadomość

xnw4pc0zxn34idh4.png
  • przyszła mama Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :) mogę dołączyć? :) ja wg programu mam termin na 31 sierpnia :) pozdrawiam :)

lys, Cassie, Daisy, zabka11 lubią tę wiadomość

Marzenia się spełniają :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • Edka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ciąża bezzarodkowa....w piątek mam pojawić się w szpitalu....Powodzenia dziewczyny...

ijpbi09kncb0qlr5.png
  • Malagosia Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka czy to juz napewno pewne?

• Edka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak pewne

ijpbi09kncb0qlr5.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka bardzo mi przykro, takie ciążę zdarzają się bardzo rzadko, następna będzie juz z bijące serduszkiem zobaczysz :* trzymaj się.

Edka lubi tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka trzymaj sie... ja dzisiaj pierwsza wizyta, bardzo sie boje...

Edka lubi tę wiadomość

tb73i09k881y3sjt.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    I na dzidziusiowo.pl też takie info widnieje:
    "W prawidłowej ciąży w ciągu 48 godzin poziom hCG wzrasta o 66%, a w ciągu 72 godzin aż o 114%.
    Wraz z rozwojem zarodka wzrost stężenia hCG staje się wolniejszy i w szóstym tygodniu, aby podwoić swoją wartość potrzebuje aż 96 godzin."

Tak, więc Paula chyba wszystko jest ok.

Dzięki na wsparcie:*

Edka, strasznie mi przykro:( Trzymam kciuki, żeby się udało następnym razem.

Edka lubi tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka bardzo mi przykro.

Witam nowe mamusie :)

Edka lubi tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • maaadzik1207 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Edka tak mi przykro:-(
    Gratuluje wizyty! I witam nowe mamy:-)

Edka lubi tę wiadomość

Rośnij kinderku ❤❤❤
    16udgywlq3r6pkjj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2014, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc milego dnia :)

Edka trzymaj sie <3

Witam nowe mamusie i gratuluje wizyt :) do mojej pozostal rowny tydzien :)

Edka lubi tę wiadomość

‹‹ 101 102 103 104 105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ