SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Miru wrote:Lys lekarz mi powiedzial ze na podstawie daty owu nie wylicza sie daty poroxu, nie wazne. Poki co trzymam sie daty jak mialam na poczatku. Tylko mowie co wyszlo na wizycie.
Wylicza się. Nie chcę się spierać, bo nie taka była moja intencja. Ja raczej z troski. Chodzi o to, że info od Twoich lekarzy jest dziwne co najmniej, a już na pewno liczenie nowego terminu porodu w III trymestrze i w ogóle. Mi by się zapaliła lampka ostrzegawcza, że coś jest nie tak z lekarzem.
Ja na każdej wizycie dostaję opis przebiegu wizyty ze wszystkimi informacjami, z terminem porodu wyliczonym z ost. miesiączki, jak i z tym wyliczanym na każdej wizycie przez USG, do tego otrzymuję poszczególne parametry dziecka, a także ilość wód płodowych itd rozmieszczone na siatkach centylowych, po powrocie do domu nawet wprowadzam te wszystkie dane na belly i też patrzę na te siatki centylowe tutaj. To wszystko daje mi poczucie kontroli nad tym, jak rozwija się moje dziecko i myślę, że o to w tym wszystkich chodzi. Jasna sytuacja, nie jakieś domysły, rozbieżności.
W ustawieniach belly masz zakładkę ciąża i tam wybierasz jak ma być liczona ciąża, jeśli znasz datę owu to tam powinnaś ustawić żeby liczyło na podstawie owu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2015, 23:11
małaMyszka, Amberla lubią tę wiadomość

-
lys wrote:Wylicza się. Nie chcę się spierać, bo nie taka była moja intencja. Ja raczej z troski. Chodzi o to, że info od Twoich lekarzy jest dziwne co najmniej, a już na pewno liczenie nowego terminu porodu w III trymestrze i w ogóle. Mi by się zapaliła lampka ostrzegawcza, że coś jest nie tak z lekarzem.
Ja na każdej wizycie dostaję opis przebiegu wizyty ze wszystkimi informacjami, z terminem porodu wyliczonym z ost. miesiączki, jak i z tym wyliczanym na każdej wizycie przez USG, do tego otrzymuję poszczególne parametry dziecka, a także ilość wód płodowych itd rozmieszczone na siatkach centylowych, po powrocie do domu nawet wprowadzam te wszystkie dane na belly i też patrzę na te siatki centylowe tutaj. To wszystko daje mi poczucie kontroli nad tym, jak rozwija się moje dziecko i myślę, że o to w tym wszystkich chodzi. Jasna sytuacja, nie jakieś domysły, rozbieżności.
Lys absolutnie tego nie odebralam jako sprzeczanie sie. Widzisz u nas wizyty czy pdywatnue czy na nfz wygladaja tak samo. Jsszcze zafen lekarz nie usiadl i nie wyliczyl terminu porodu tylko orientacyjnie. Wkurza mnie to... ta z nfz liczy na lodstawie hc i dna macicy. I caly czas trzyma sie jednej wersji porod miedzh 23-30 lipiec.
Za to prywafnie mi wyliczyl polozny ze skoro owu byla 23.11 to porod 23.08. Masakra.
A na prenatalnych pierwszych na podstawie wagi.
A urodzi sie wtexy jak bedzie gotowy
Nie wnikam w to bo do glowy dostane ... wiecej danych nie posiadam z wizyt
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Miru wrote:Lys absolutnie tego nie odebralam jako sprzeczanie sie. Widzisz u nas wizyty czy pdywatnue czy na nfz wygladaja tak samo. Jsszcze zafen lekarz nie usiadl i nie wyliczyl terminu porodu tylko orientacyjnie. Wkurza mnie to... ta z nfz liczy na lodstawie hc i dna macicy. I caly czas trzyma sie jednej wersji porod miedzh 23-30 lipiec.
Za to prywafnie mi wyliczyl polozny ze skoro owu byla 23.11 to porod 23.08. Masakra.
A na prenatalnych pierwszych na podstawie wagi.
A urodzi sie wtexy jak bedzie gotowy
Nie wnikam w to bo do glowy dostane ... wiecej danych nie posiadam z wizyt
Cieszę się, nie chciałam być źle odebrana. W ustawieniach belly masz zakładkę ciąża i tam wybierasz jak ma być liczona ciąża, jeśli znasz datę owu to tam powinnaś ustawić żeby liczyło na podstawie owu. Ustaw sobie i zobacz co Ci belly pokaże.

-
Tak wiem mam ustawione. 08.08.lys wrote:Cieszę się, nie chciałam być źle odebrana. W ustawieniach belly masz zakładkę ciąża i tam wybierasz jak ma być liczona ciąża, jeśli znasz datę owu to tam powinnaś ustawić żeby liczyło na podstawie owu. Ustaw sobie i zobacz co Ci belly pokaże.
Ja tam zle nikogo nie odbieram
Ale jesli o mnie chodzi nie h sie urodzi tego 23.07
lys, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
jeszcze tak mi sie przypomnialo (chyba tylko ja po nocy siedze

jak Amberla mowila o karmieniu i diecie.
Ja inaczej odebralam ten artykul. wiadomo ze skladniki przenikaja do krwi ale chodzi o to ze jak np. przez dwa dni nie zjemy odpowiedniej ilosci witamin czy innych mikroelementow to organizm wykorzysta nasze zapasy (o ile je mamy) i bedzie czerpal z innych zrodel tak aby mleko bylo jak najlepsze. czyli mimo ze nie dostarczymy niezbednych skladnikow to i tak przez jakis czas dzidzius je otrzyma.
dlatego oczywiscie wazne jest to co spozywamy, alergeny tez sie dostaja do krwi jednak co bedzie czynnikiem uczulajacym dla jednego malca, dla drugiego nie musi. np mleko nie bedzie mialo zapachu czosnku bo my jemy czosnek, to bardziej nasza skora bedzie miala specyficzny zapach;-)
przede wszystkim ma byc zdrowo dla nas bo wtedy bedzie zdrowo dla malca,
zgodze sie ze musimy obserwowac reakcje dziecka i odpowiednio reagowac ale sa matki ktore prawie nic nie jedza, oslabiajac swoj organizm w obawie ze moga zaszkodzic dziecku, a wlasnie przez takie postepowanie obnizaja jakosc pokarmu bo we krwi nie ma odpowiednich skladnikow
małaMyszka, Amberla lubią tę wiadomość
-
Autko przetestowane! Pojeździliśmy po okolicy. Jest super extra. Teraz tylko bazę zamontować i niech już sobie jeździ i czeka. Wzięłam od teściowej wyprawkę. Zajęła całą dużą torbę... Nie wiem jak to zmieszczę w szafie.
A tak poza tym to było miło i fajnie. Kawał kurczaka wpierdzieliłam, na teścia nie zwracałam uwagi i było git majonez...Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 00:39
lys, Laura, Maniuś, Weridiana, mamasia lubią tę wiadomość
-
Dzien dobry!!!
wczoraj sie nie odzywalam, bo czasu mi zabraklo. Zalatwialam kafle do lazienki, dzien matki oczywiście, szkola mlodej, a wieczorkiem ponagalam starszemu robic plakat na wos i tłumaczyłam fizyke. Padlam na twarz w łóżku i czesciowo przed snem was nadrobilam, a skonczylam teraz.
Cieszę sie, ze jak na razie wszystko ok u wsxystkich. Trzymajmy się jak najdluzej.
Co do wyliczania terminu z wagi... tez mysle ze przy znanym terminie owulacji plus to ze w innym tetminie nie było wspolzycia, to chyba wg tego powinno sie liczyc. Dla przykladu ja np urodzilam syna w 36 tyg, wg wagi to on spokojnie byl donoszony bo wazyl 3,5 kilo. Ale mial jednak tzw drgawki wczesniacze czyli ze brakowalo mu troche do pelnej dojrzalosci.
teraz tez doskonale wiem kiedy zaszlam w ciążę, bo owu mialam 30.11 i tylko wtedy wspolzylismy. Termin mam na 23.08.
mamasia, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Cześć Siostry!
Późno wróciliśmy wcz ze SR ,więc już nie pisałam. Było super, popłakaliśmy się ze śmiechu, choć do śmiechu nie było:) Temat: poród- więc ze szczegółami, po kolei co i jak, ale jak położona walnęła tekstem: "że przy 7cm rozwarcia kobieta zazwyczaj ma kryzys i wykrzykuje dziwne rzeczy- i tu uwaga do tatusiów- z ciężarną się nie dyskutuje!!! "-to posikałam się w gacie. Mnóstwo tego było, każdy dorzucił jakiś tekst, tatusiowie się bardzo udzielali, to śmiech na sali panował
Tak czy siak też wspomniała o terminie porodu: idealnie da się obliczyć, jeśli znasz datę zapłodnienia lub miałaś idealnie równe cykle- to wtedy można to obliczyć.W każdym innym wypadku a tym bardziej przez usg -termin jest dyskusyjny i tylko orientacyjny.
Dziś muszę śmignąć zapisać się do przychodni tu we Wro, bo mieszkam 3 msc i jeszcze tego nie zrobiłam, a wypadałoby. Później Leona trzeba będzie zgłosić.
Mój kochany synek wczoraj na koniec dnia dał mamie cudowne prezenty w postaci kopniaków:) Warto było czekać cały dzień.
Miłej środy! A w pt już III prenatalne!
niecierpliwa, Maniuś, Amberla, Laura, mamasia, Y, małaMyszka, Paula_071 lubią tę wiadomość

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
-
hello dziewuszki!!
Ale pogoda deszcz i 6 stopni!!! zimówki trzeba wyciągać
a humorek mi dopisuję, bo na wycieczce wczoraj było fajnie i kaska wczoraj z zusu przyszła juuuppiii
zaraz Was poczytam, co tam się wczoraj działo
psioszka11, Maniuś, mamasia, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Hej! Dziewczyny od wczoraj siedzi mi w glowie jeden temat. Skoro wystepuje u mnie ryzyko przedwczesnym porodem to co z zastrzykiem na rozwoj pluc u dziecka?? Kiedy lekarze go podaja, czy np jak juz cos zacznie sie dziac czy profilaktycznie?? Jak szybko w ogole te sterydy dzialaja?
-
A ja wam powiem z doświadczenia ze te co są z was na podtrzymaniu to urodza w terminie lub po tak działają te leki podtrzymujące. I lekarz mi to samo mowil juz nie będę mówiła ze dziewczyny które znam tez miały wywolywany poród lub po terminie rodzily dlatego nie martwcie sie. U nsd na plucka dają dopiero jak się zaczyna akcja przed wcześnie porodowa.
-
Witamy
Jezuuuu co za pogoda, mam juz dość tego deszczu, pranie tak schnie ze ja pierduuu ;/ bardziej kisnie niż schnie
Niecierpliwa, moja siostra będąc w szpitalu dostała taki zastrzyk, szyjka całkowicie skrócona ale ona miała skurcze na ktg, takie jakie dziewczyny leżące z nią na sali do porodu nie miały
hm.. nie wiem co by tu robić dziś..

27.07.2015

ciekawe jaki się sierpień trafi. W sumie może i nam łatwiej by było gdyby był chłodny. Miłego dnia!