X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry milego dnia :)

zetka progesteron dopiero zanika po 16tc i wtedy jego funkcje przejmuje lozysko, pewnie dlatego lekarz Ci go przepisal.

• maaadzik1207 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mysle o zumbie i o cwiczeniach dla ciezarnych w domu.

Dziewczyny ktore maja mega mdlosci polecam.na sniadanie biszkopty i gorzka herbate,mi pomogla:-) w koncu czuje sie lepiej:-)

Jutro planuje zabrac dzieci do kina:-) na bajke a ze sa mali to ide z nimi obejrzec:-)

Ooo moj ostatnio smazyl kotlety az w wc wyladowalam tak skonczylo sie smazenie...

Rośnij kinderku ❤❤❤
    16udgywlq3r6pkjj.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.szpitalkarowa.pl/sr_cwicz.htm
    A co myalicie o takim zestawie cwiczen? Wydaje mi sie, ze nawet teraz nie bedzie to dla nas zbyt obciazajace.
    A Pilates? Zastanawiam sie, czy w drugim trymestrze wybrac sie juz do klubu na takie zajecia.

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez myslalam o cwiczeniach a konkretnie o zumbie w wersji light ale poki co meczy mnie wejscie na pietro wiec sobie odpuszcze ;)

Cala noc przez ten wiatr nie spalam ale dzisiaj 16*C w szoku jestem.

Ide cos ogarnac bo po poludniu mamy gosci, musi w domu jaks wygladac ;)

• Ofka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba postawie na pilates od drugiego semestru no i cwiczenie miesni Kegla, mimo, ze bede miala cesarke:)podobno to baaaaardzo wazne.

tb73i09k881y3sjt.png
  • sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu bardzo mi przykro, wiem co czujesz bo w poprzedniej ciąży przechodziłam to samo. Pojechałam na pierwsze usg w 11 tyg 4 dniu a okazało się że moje dzieciątko umarło na przełomie 6/7 tyg... Pamiętaj aby mieć teraz obok siebie kogoś bliskiego nie izoluj się...
    Mam nadzieję że niebawem będziesz się cieszyła ciążą tym razem już 9 miesięcy :)

Jeśli chodzi o aktywność w ciąży to moja gin powiedziała że moją główną aktywnością ma być leżenie na kanapie :)

Ofka chciałabym się poradzić w sprawie pracy a mianowicie... Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas określony (jest to moja 3 umowa), która kończy się 21.03.2015. Moja pensja składa się z dwóch kwot tzn wynagrodzenie podstawowe oraz dodatek funkcyjny. Dodatek jest za przejęcie stanowiska koleżanki która jest na macierzyńskim i teoretycznie wraca w marcu. Dodam, tylko że najchętniej już by mi dali wypowiedzenie a od miesiąca jest zatrudniona osoba na moje stanowisko. Stąd moje pytania :)
    1. Czy mogą mi tej umowy nie przedłużyć? A jeśli nie, to przedłużą mi ją tylko do daty porodu? Czy wynagrodzenie za dni urlopowe muszą mi wypłacić a nie "wrzucić" w czas trwania umowy?
    2. W umowie nie mam nawet słowa o tym, że dodatek funkcyjny jest za koleżankę, i nie ma mowy o długości wypłacania dodatku, czy w takiej sytuacji z końcem umowy mogą mi ją aneksować zmniejszając wynagrodzenie o ten dodatek?
    3. Zakładając, że przedłużą mi umowę do dnia porodu, czy będę mogła się starać o zasiłek macierzyński z Zusu???
    Przepraszam że tak się rozpisałam ale ostatnio nie daje mi to spokoju :)

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Griszanka, byłam u lekarza w srode-wskazanie pelavo Kids syrop i cukierki tymianek i podbiał (których podobno nie mozna) i optimum do ucha, nic groznego nie widziała.

Miru, Cassie dzięki.
    Wypróbuję ta cytrynke-tylko miód można dodać do max 40stopni bo inaczej traci swoje właściwości.

Miłego dnia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2015, 11:33

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kehlana.. bardzo mi przykro.. niesprawiedliwe to życie.. ale trzeba wierzyć że następnym razem będzie dobrze.. moje najbliższe koleżanki miały straszne doświadczenia.. jedna poroniła w 12 tygodniu ale dziś cieszy się 6 miesięcznym synkiem, druga 4 razy pod rząd i teraz jest w 7 miesiącu i wygląda na to że wszystko będzie dobrze.. trzecia straciła bliźniaczki w 6 miesiącu, był pogrzeb..traumatyczne przeżycia ale dziś jej córeczka ma 3 latka.. wszystkie starły się kilka lat o dzieci.. jakaś plaga dzisiejszych czasów ale trzeba mocno wierzyć że w końcu uda się szczęśliwie donosić ciążę..

Dziewczyny odnośnie ćwiczeń mój ginekolog powiedział że jeżeli dobrze się czuję i byłam aktywna przed ciążą to mam dalej być i nie widzi przeciwwskazań oczywiście w granicach rozsądku. Ważne jest aby nie eksperymentować z nowymi ćwiczeniami i obciążeniami do których organizm nie jest przyzwyczajony. Ja chcę odczekać I trymestr i zapisać się na zajęcia typu aktywne 9 miesięcy ale znalazłam też takie ćwiczenia w domu, może któraś skorzysta - podsyłam link do całego artykułu i ogólnie polecam ten blog odnośnie odżywiania.

http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/06/odzywianie-w-ciazy-i-aktywnosc-fizyczna.html

1usawn15ju6q9qwm.png
  • euforia Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry,
    Od dwóch dni budzę się bez żadnych mdłości, z jednej strony to dobrze, a z drugiej znowu się martwię czy to nie jest oznaką czegoś złego. W ogóle od wczoraj czuje się bardzo dobrze tylko delikatnie bolą mnie piersi. Czy u Was też mdłości tak szybko ustały?

Synek Mamusi :)
    f2w33e3kum1d34qa.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    euforia ja juz nie mam mdlosci, czasem mnie zlapia ale zdecydowanie mniej jak na poczatku, piersi tez bola mniej (moze i tak samo tylko do bolu sie przyzwyczailam).
    Pora wlaczyc pozytywne myslenie ;)

euforia lubi tę wiadomość

• AgaSad Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Euforia ja np dziś też nie mam, nie martw się na zapas, mdłości pomału mają nam przechodzić więc wyjdź z założenia że tak własnie się dzieje..

1usawn15ju6q9qwm.png
  • euforia Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, ale po takich przeżyciach ciężko mi pozytywnie myśleć:(

f2w33e3kum1d34qa.png

• sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    euforia mi też mdłości ustały na ponad tydzień na przełomie 8/9 tygodnia a później wróciły trochę mocniejsze :) więc głowa do góry będzie dobrze :)

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka, nie wiem co za lekarz powiedzial, zeby brac tymianek i podbial, lepiej to odstaw, tymianek moze wywolywac plamienia, a podbial to katastrofa dla zarodka. Ponizej link...
    http://paniemagistrze.blogspot.com/2012/02/zioa-nie-zawsze-bezpieczne.html?m=1
    Zmien lekarza!!! Kup sobie tantum verde lub orofar, dzialaja przeciwzapalnie i przeciwbolowo, duza dawka witaminy C i powinno byc lepiej.
    AgaSad fajny blog, dziekuje za podeslanie. Z odzywianiem, yo jak na razie nie jem za wiele, a w zasadzie tylko to co mi nie smierdzi ;) Ale postaram sie zaglebic w tego bloga, moze bedzie mi latwiej komponowac posilki.
    W kwesyii cwiczen, tez chcialam zaczekac do konca pierwszego trymestru, ale jako, ze sie lepiej poczulam, mam jakies takie wewnetrzne przekonanie, ze bedzie dobrzs. Dodatkowo czuje, ze nieco zardzewialam na kanapie i musze sie choc troche porozciagac, choc nie bede trenowala zbyt intensywnie. Na poczatek bede robila po kilka cwiczen z tej szptalnej stronki, a pozniej bedziemy dalej cos kombinowac. Ale wzmozenie wysilku bede konsultowala juz z moim ginem i polozna ;)

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • euforia Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwucha89 wrote:
    euforia mi też mdłości ustały na ponad tydzień na przełomie 8/9 tygodnia a później wróciły trochę mocniejsze :) więc głowa do góry będzie dobrze :)

Sylwucha, trochę mnie pocieszyłaś, tak w ogóle przejrzałam Twoje ost wpisy i nasze historie są bardzo podobne, u mnie też niestety 2 poronienia, obecnie dziecko o tydz mniejsze niz wskazywałaby na to OM ( powinnam byc już w końcówce 10 tyg), no i chyba jesteśmy w tym samym wieku :)

f2w33e3kum1d34qa.png

• zabka11 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie

Ja bardzo lubie basen, muszę zapytac gin czy mogę chodzić.tylko boje sie infekcji, które bardzo często mnie dopadaly przed ciąża a nawet juz w ciazy miałam i brałam nystatyne.

Z babcia wciaz bez zmian...czekanie jest najgorsze.nie wiemy co sie wydarzy i kiedy.
    We wtorek mam lekarza a w piatek mamy ba weekend jechać do zakopanego na puchar świata w skokach narciarskich.bilety kupiliśmy juz w listopadzie...mam nadzieje ze uda nam sie pojechac...ech....

Dzis zaczęłam 3 miesiąc :) ale ten czas leci :)
    Ciągle głodna jestem.zjadlam godzinę temu dwa gołąbki i juz mnie ssie i jest mi niedobrze.ide na ogorkowa ;)

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Griszanka, tak wiem o tych cukierkach dlatego nie brałam. Z TANTUM VERDE tez są różne opinie. Mam cukierki Pregna i syrop. No i domowe specyfiki :)
    Na pęcherz mój gin potwierdził ze Monural jest dobry. No i nie wolno pić zielonej herbaty i to nie ze względu na obniżone wchłanianie kwasu foliowego, tylko coś chyba z naczyniami krwionośnych ale nie pamiętam dokładnie.

Z objawami tez mam różnie.

Dziś biorę pierwsza tabletkę duphastonu,nie mam nic do tego leku tylko po prostu się zastanawiałam czy w 8 tyg nagły wzrost progesteronu nie będzie szkodliwy.

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Griszanka ja też czuję że zardzewiałam przez ten ostatni miesiąc.. niby chodzę na spacery ale ta pogoda ostatnio to mało zachęcająca i też nie da się na długo wyjść.. chyba też odpalę sobie jakiś zestaw ćwiczeń domowych..

1usawn15ju6q9qwm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie czuje ze zardzewialam ;) moze dlatego ze mam dwoje dzieci 8 i 5 gdy sa w domu to mam co robic i nie mam chwili spokoju ;)
    Gdyby ich nie bylo to nie wiem co bym ze soba zrobila - po prostu byloby nudno ;)

Obiadek zjadlam, nawet troszke mieska udalo mi sie przelknac. Ale to co kroluje u mnie na talerzu od jakiegos tygodnia to ziemniaczki tluczone z przypieczana cebulka na maselku :)

• Griszanka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka wzrost na pewno nie zaszkodzi, mozesz byc spokojna :)
    Cassie, jak ja Ci zazdroszcze. Ja jeszcze nie mam zadnego dzieciatka, poza tym pod serduchem. Wiadomo, ze jak sa dzieci, to trzeba sie ruszyc i zmobilizowac sie do ogarniecia codziennosci. A ja nie mam przymusu, od tygodnia nie moge sis zmobilizowac, zeby wejsc na pietro i zrobic pranie, bo w glowie mi sie kreci i boje sie, ze spadne ze schodow. Jak dotad zajmuje sie glownie polegiwaniem ;)
    Dzisiaj wybralismy sie z m na godzinny spacer. Bylo niezwykle przyjemnie, pogoda dopisala, przestalo wiac i 16 stopni na plusie :D Niech taka pogoda potrwa choc kilka dni, jak dla mnie moglaby przyjsc wiosna :)

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
‹‹ 129 130 131 132 133 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ