SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny ja już po wizycie
2 tygodnie temu mój bąbelek miał 1,73 cm a dzisiaj 3,3 cm!!! Serduszko mocno bije, wszystko wporządku
Życzę wszystkim takich wizyt
Trzymam kciuki i czekam na info od Was
PozdrowionkaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 22:58
sylwucha89, zabka11, mamasia, euforia, Cassie, futuremama, lys, Maniuś, Zetka, gosia.b, Aga89, magda sz, Paula_071, Y, Sana lubią tę wiadomość
-
gagat82 wrote:Dziewczyny ja już po wizycie
2 tygodnie temu mój bąbelek miał 1,73 cm a dzisiaj 3,3 cm!!! Serduszko mocno bije, wszystko wporządku
Pozdrowionka"kawał"dziecia
ja mam wizytę w środę,ciekawe ile moje urosło
gagat82 lubi tę wiadomość
-
Pozdrowionka
Ale Ci zazdroszczę, że widziałaś swoją Kruszynkę, ja muszę czekać jeszcze tydzieńostatnio mój bąbelek miał 1,45 cm zobaczymy ile urósł.
Dobrej nocygagat82 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Paula_071 wrote:To był zły dzień. Tak zaczęła mnie boleć głowa, potylica, że nie byłam w stanie ruszyć głową. Jeszcze nigdy tak nie miałam, ból był nie do zniesienia. Mąż był w pracy, a ja leżałam nieruchomo przez 3,5 godziny przy otwartym oknie, było mi zimno, a za oknem hałasowała jeszcze jakaś koparka co wzmagało mój ból, a ja nie byłam w stanie go zamknąć. Mąż telefonicznie wezwał teścia, teściową (oboje lekarze) i moją mamę. Zrobili mi zimne okłady, wzięłam paracetamol i jakoś po godzinie wróciłam do życia. Nie wiem dlaczego tak mnie siekło, całe szczęście że zostałam w domu i nie poszłam do pracy...
Mi też ginekolog mówiła, żeby łykać kwas foliowy z jodem (jest taki specyfik, ale nie pamiętam nazwy). Ostatnio w sklepie znalazłam jednak Ustroniankę z jodem (napisane jest, że jest gazowana, ale to chyba jakaś pomyłka w nazwie), bardzo mi smakuje, więc zamiast tabletek popijam tą wodą.
gagat82 gratuluję takiej dużej pociechy:) trzymam za resztę kciuki, moja wizyta 27 stycznia, ostatnio moje maleństwo miało 13 mm:)gagat82 lubi tę wiadomość
-
Godz. 10 wizyta...
Trochę się boję a z drugiej strony ciekawość jest silniejsza niż strach... Oby fikał i serduszko mocno biło...
Trzymajcie kciuki proszęCassie, Maniuś, Zetka, magda sz, sylwucha89 lubią tę wiadomość
-
maaadzik1207 wrote:Ofka a normalnie bede miala placone na zwolnieniu??
No ja musialam pisac 30 dni przed rozpoczeciem ze chce wrocic do pracy
Mnie sie wydaje, ze po wychowawczym, kiedy nie mialas wyplacanego wynagrodzenia i byl to okres bezskladkowy, nie beda mieli z czego wyliczyc sredniej. To jest chyba tak, jak z nowymi pracownikami, dopiero po przepracowaniu pelnego miesiaca jest podstawa do wyliczenia chorobowego, stad taka informacja.
Jezeli mam racje, to w dniu, w ktorym przyjdziesz do pracy, zabierz ze soba zaswiadczenie o ciazy i beda musieli zapewnic Ci na ten czas wszelkie dogodnosci, ktore przysluguja ciezarnej, chocby wolne na badania i wizyty lekarskie, praca 4 godz przy komputerze i kilka innych, wiec nawet gdyby nie bedzie tak zle -
Pozdrowionka
MalaMyszko, szkoda nerwow, tez bedziesz miala dla nas radosne wiadomoscimałaMyszka, gagat82 lubią tę wiadomość
-
A ja dzisiaj mialam seanse senne. Snilo mi sie, ze pomimo, ze na kazdym usg bylo widac jednego maluszka, urodzilam bliznieta, chlopcow - Wojtusia i Tomusia
Po porodzie poszlam na spacer i zapomnialam o dzieciach. Na drugi dzien ranon zerwalam sie,i w panice pobieglam do lozeczka, bo maluchy nie dawaly o sobie znac, nie upominaly sie o jedzenie. A oni usmiechnieci od ucha do ucha, ze zebami :p Jeden mial calego czarnego zabka, okazalo sie, ze cos mu sie przykleilo do zabka, bo obgryzali wszystko co bylo w zasiegu
A pozniej snil mi sie kumpel ze szkoly podstawowej, ktorego nie widzialam z 10 lat - chyba, go zaraz poszukam na fb i sie do niego odezwe
Milego dniaManiuś lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymałaMyszka wrote:Godz. 10 wizyta...
Trochę się boję a z drugiej strony ciekawość jest silniejsza niż strach... Oby fikał i serduszko mocno biło...
Trzymajcie kciuki proszę
Kciuki zacisniete
Ja mam do wizyty jeszcze cale 3 tygodnie.
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Gagat to już wielkolud jest
Cudowna wiadomość.
małaMyszka oczywiście że trzymamy i czekamy na wieści
Ja się cieszę, że przesunęłam ta wizytę bo 10 dni do wizyty brzmi lepiej niż 13
A wczoraj z kierowniczką załatwiałyśmy sprawy na mieście i wyciągnęła mnie na jedzenie. Śmiesznie to jest, bo ona jest w 4 miesiącuI tak idziemy, idziemy a ona nagle... "O jaaaa Ty wiesz jakie tu są pyszne hamburgery?" A ja w śmiech.
No i poszłyśmy na jakieś fryty holenderskie, zapiekanki i w ogóle
Jak ja mam zachciankę i się na oś rzucam, uważam za normalne bo przecież po prostu muszę to zjeść, ale nigdy nie myślałam o tym jak to z boku wygląda
Teraz stwierdzam że nasi mężowie muszą mieć z nas niezły ubawCassie, Maniuś, sylwucha89, zabka11, małaMyszka, gagat82 lubią tę wiadomość
-
Griszanka wrote:Madzik, ja jeszcze zaciagnelabym jezyka w inspekcji pracy, zebys nie obudzila sie z reka w nocniku.
Mnie sie wydaje, ze po wychowawczym, kiedy nie mialas wyplacanego wynagrodzenia i byl to okres bezskladkowy, nie beda mieli z czego wyliczyc sredniej. To jest chyba tak, jak z nowymi pracownikami, dopiero po przepracowaniu pelnego miesiaca jest podstawa do wyliczenia chorobowego, stad taka informacja.
Jezeli mam racje, to w dniu, w ktorym przyjdziesz do pracy, zabierz ze soba zaswiadczenie o ciazy i beda musieli zapewnic Ci na ten czas wszelkie dogodnosci, ktore przysluguja ciezarnej, chocby wolne na badania i wizyty lekarskie, praca 4 godz przy komputerze i kilka innych, wiec nawet gdyby nie bedzie tak zle
Madzik oczywiście, że nie musisz sugerować się tym co piszę, i możesz to sprwdzić, tylko może nie w iinspekcji pracy a w ZUS. Ja podtrzymuję swoją opinię: Zasiłek chorobowy W TRAKCIE TRWANIA URLOPU WYCHOWAWCZEGO jest niepłatny. Natomiast po jego zakończeniu /przerwaniu już w pierwszy dzień możesz iść na płatne L4, ponieważ do okresów wyczekiwania wlicza się przerwy spowodowane m.in urlopem wychowawczym, przepis mówi o tym wprost.:
Rozdział 2
Zasiłek chorobowy
Art. 4.
1. Ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego:
1) po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego – jeżeli pod-lega obowiązkowo temu ubezpieczeniu;
2) po upływie 90 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego – jeżeli jest ubezpieczony dobrowolnie.
2. Do okresów ubezpieczenia chorobowego, o których mowa w ust. 1, wlicza się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana urlopem wychowawczym, urlopem bezpłatnym albo odbywaniem czynnej służby wojskowej przez żołnierza nieza-wodowego.
Amberla lubi tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 15:07
Miru, sylwucha89, Cassie, futuremama, lys, Griszanka, zabka11, gosia.b, gagat82, Sana lubią tę wiadomość
-
Ofka, ja nie jestem oblatana niestety tak dobrze w prawie pracy, a w końcu jej pracodawca skądś tę informację wziął. Tak mi się skojarzyło, jak widać błędnie
Przytoczony przez Ciebie przepis nie zostawia wątpliwości.
Aga super wiadomości, niech rośnie grzecznie nadal i nie przysparza mamie stresu
Aga89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Pozdrowionkagagat82 lubi tę wiadomość