X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolinaaaa wrote:
    Dziewczynki, co na obiad robicie na tak upał ? Nie mam checi na zadne mięso..cos takiego lżejszego się chce.
    Nalesniki robiłam wczoraj, wiec cos innego trzeba.

Za godzine mają przyjechac kupcy na nasz motor, oby kupili...
    Sprzedajemy bo teraz nigdzie nie bedziemy jezdzic moto, tylko samochodem z Poleczka, wiec szkoda zeby latka mu leciały i placic ubezpieczenie tez trzeba..płakać nam sie chcialo jak podejmowalismy decyzje ale tak bedzie najrozsądniej..

Ja robię sernik na zimno XD

małaMyszka lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona ta dr Preeti jeśli dobrze kojarzę to ona przyjmuje tu we wro i ma jak dla mnie niektóre dziwne poglądy. Ja wierzę w czysta medycynę a ona jak dla mnie za duzo wplata tam innych wątków jakby to ująć mało popartych dowodami. Tak ciągnie trochę znachorstwem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 11:15

9f7jtv73juycdhvl.png
  • magda sz Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie jak się okaże że się obróciła to poszukam innego szpitala bo z tego co mówili na SR w moim to tak: tata nie może być przy CC (to ok, jestem w stanie zrozumieć), po porodzie przewożą mamę do sali pooperacyjnej i tata nie może tam wejść, to czy tata będzie mógł zobaczyć dziecko wcześniej to zależy od pielęgniarki...dziecko zabierają na 12 godz, czasem pielęgniarka może przystawić do piersi o ile mama będzie miała pokarm jak nie to mleko modyfikowane. No chore to, wiem że po CC zwykle jest się pół przytomnym ale fakt że obok mnie jest i dziecko i mąż daje poczucie spokoju, bezpieczeństwa, no taka ulga.

małaMyszka, Zetka lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Lady Savage Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka wrote:

Ja to zaraz sie boje i panikuje ze takie mocne ruchy to coś złego :(

ja panikuje że słabe ruchy to coś złego, ale ostatnio na wizycie ginekolog stwierdziła że mam małego śpiocha pod serduchem.

małaMyszka, Zetka lubią tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehhe nadrobiłam i co się okazuje? u nas wszystkich dzisiaj makaron hehehehehe

dziewczyny, czy do KTG trzeba się jakoś przygotować? Jak to wygląda w ogóle?

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się upalnie. Nie było mnie przez weekend i wczoraj pół dnia i dziś od rana nadrabiałam.
    Dziewczyny w szpitalach i po szpitalach trzymajcie się dzielnie, dołączam do wszystkich i trzymam kciuki :)
    upały mnie również dobijają i o ile weekend u rodziców na wsi był przyjemny (cień, basenik itd) o tyle siedzenie w mieszkaniu wysysa ze mnie siły życiowe, puchną mi nogi i absolutnie robię tylko to co muszę.
    na obiad mam łazanki, ale wersja bez mięsnych dodatków, bo na nie też nie mogę patrzeć.
    a mnie do łez to nawet nie trzeba doprowadzać, ni z tego ni z owego potrafię się rozpłakać np. rozmawiając przez tel na zupełnie neutralne tematy, po czym nastrój wraca mi wspaniały po 15 min. Dobrze, że wiem, że to ciąża inaczej bym myślała, że zwariowałam zupełnie.
    nadrobiłam i już nie mam wymówki muszę się brać za ten obiad, no nic idę.

Pati Belgia, Weridiana, Laura, małaMyszka, niecierpliwa lubią tę wiadomość

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    No właśnie jak się okaże że się obróciła to poszukam innego szpitala bo z tego co mówili na SR w moim to tak: tata nie może być przy CC (to ok, jestem w stanie zrozumieć), po porodzie przewożą mamę do sali pooperacyjnej i tata nie może tam wejść, to czy tata będzie mógł zobaczyć dziecko wcześniej to zależy od pielęgniarki...dziecko zabierają na 12 godz, czasem pielęgniarka może przystawić do piersi o ile mama będzie miała pokarm jak nie to mleko modyfikowane. No chore to, wiem że po CC zwykle jest się pół przytomnym ale fakt że obok mnie jest i dziecko i mąż daje poczucie spokoju, bezpieczeństwa, no taka ulga.
    Racja to jest bez sensu na Inflanckiej, ja gdybym miała mieć planowe CC to też wybrałabym inny szpital. Ale nie martw się na zapas, nie będzie potrzeby cc ;-)

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, mam nadzieje ze Twoja jest nadal główka w dół a mój się obróci :)
    A dlaczego po 32tc nie masz już usg? Ja mam ba każdej wizycie, za 2tyg tez. Mówisz może o NFZ?

Ja właśnie z synkiem z tymi ruchami to już niewiele pamiętam. Wiem ze tez czasem bolało ale nie wiem czy aż tak. On już od 28tc siedział główka w dół.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 11:19

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:

Raczej nie. Kładziemy się po prostu i nam podłączaja :)

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Zetka mi się wydaje że tak boli bo się rozpychają, miejsca nie mają już. A jak miałaś w ciąży z pierwszym synkiem? Z tym położeniem to sama nie wiem, zawsze nisko czułam czkawkę a nóżki wysoko przy żebrach a od wczoraj wieczorem jest na odwrót. Za tydzień mam wizytę, bez usg ale lekarz jest w stanie stwierdzić po tym gdzie serduszko bije jak dziecko jest położone. Porąbane to że nie ma już po 32 tg usg :/ pojadę zadowolona na poród w 39 tyg i co okazuje się że będzie zupełnie inaczej bo dziecko się obróciło. Powinni robić jeszcze takie usg w 36-37 tyg.

U mnie dziś Chicken Tikka Masala, wiem zwariowałam bo upał a to mega pikantne ale wczoraj na noc wyjęłam kurczaka żeby się odmroził więc jakoś muszę go zjeść

Jak to nie ma usg po 32tc? To co robią na wizytach? Skąd wiadomo jakie duże dziecko? Jakie przepływy itd?

9f7jtv73juycdhvl.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda- w PL jeszcze nie ma w standardzie,żeby ojciec dziecka był przy CC- jedynie w jakimś prywatnym szpitalu w Wawie, gdzieś czytałam. Co do karmienia dziecka od razu na pewno Ci nie dadzą, ale po 2-3h z reguły dają ,ale i tak się musisz nastawić na butelkę i mleko po cc, bo nie zawsze laktacja jest po zabiegu. Co do ojca na sali pooperacyjnej- u nas może być, może przywieźć Ci dziecko nie ma problemu. Natomiast na pierwszą noc idzie do pielęgniarek. I powiem Ci,że ja się cieszę- bo wiem z opowieści i jakiś tam moich operacji ginekologicznych,że nie byłabym w stanie w nocy wstać,karmić i przewijać. Jeśli chodzi o drugą dobę to sama decydujesz czy zabierasz dziecko na noc do siebie czy chcesz,aby jeszcze tam zostało. Co do leżenia po cc to od 6-12h w zależności od szpitala. U nas jak jest ok to na 3 dobę wychodzisz do domu.
    Ja już przerobiłam wszystko o cc, bo od początku wiedziałam, że tak u nas będzie. A maluchem nie martw się-nacieszysz się jeszcze, nawet jak Ci go zabiorą na parę godzin, to odeśpisz i wypoczniesz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 11:23

Paula_071, małaMyszka, niecierpliwa lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Jaką książkę/poradnik możecie polecić dla "zielonej" mamy. Chodzi mi najbardziej o pierwszy rok życia dziecka, począwszy od pielęgnacji, poprzez choroby, szczepienia, karmienie itd
    Najlepiej coś takiego, gdzie jest zebrane wszystko w jednej pozycji i podzielone tematycznie.
    seria w.oczekiwaniu na dziecko, pierwszy rok z zycia dziecka i trzecia czesc drugi i trzeci rok. mam do odsprzedania, nowe, ja juz przeczytalam.

zabka11, lys, małaMyszka lubią tę wiadomość

tb73i09k881y3sjt.png
  • Weridiana Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati z samochodow proponuje honda civic, jak porownasz bagazniki to można sie zdziwic, bo jest bardzo pojemny (duzy wozek z kolami wejdzie), ja przewozilam meble , lozko pietrowe, rowery.
    klapa podnosi sie wysoko, można przewiezc zmywarke ;-) smieje sie bo kolega kupil sobie audi (chyba a6) , duze auto ale klapa nie otwiera sie wysoko, a chcial nim przewiezc zmywarke i to moze byc problem.
    Francuskie auta uwazam za bardzo ladne pod wzgledem linii i wyposazenia ale mi sie zawsze psuly (chociaz fakt ze to byly stare auta :-)
    Kia nigdy nie jeździłam ale podoba mi się

Pati Belgia, małaMyszka lubią tę wiadomość

1usasg185gkausx0.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    Byłam po owocki i co??
    Babcie Moherkowe mnie wyprzedzały 742482uor76y3h4t.gif
    Normalnie to SZOK!
    nie miej kompleksow kochana one sa zwawsze niz niejeden nastolatek, zwlaszcza w przychodniach i jak trzeba zajac moejsce w kolejce do kasy w biedronce.

lys, Neyla, Laura, małaMyszka, zabka11, Amberla lubią tę wiadomość

tb73i09k881y3sjt.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofka wrote:
    nie miej kompleksow kochana one sa zwawsze niz niejeden nastolatek, zwlaszcza w przychodniach i jak trzeba zajac moejsce w kolejce do kasy w biedronce.
    Hehe,no i przy wchodzeniu do autobusów i tramwajów :-)

lys, Neyla, Laura, małaMyszka lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • Neyla Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka...
    Wczoraj w SR miałam zajęcia o porodzie (symptomy itd.) i w nocy śniły mi się skurcze (chyba to były wyśnione?). Tak mnie wymęczyły, że wstałam o 5. Na samych zajęciach w SR miałam 4 skurcze BH. Oby ten duphaston pomógł na tą moją niesforną macicę.
    Czeka na mnie prasowanie ostatniej partii ciuszków Julki...i za chiny nie mogę się zmusić :( Zresztą mąż leń, nadal nie zamontował w komodzie dodatkowych półek, więc mam pretekst do zwłoki...

Raz jestem oazą spokoju, a potem panikarą, która już by pakowała torbę do szpitala.
    Wczoraj na SR byłam chyba jedyną mamą, która wiedziała wszystko o porodzie (położna się pytała, czy jestem po jej fachu), ale ja mam w rodzinie lekarzy, pielęgniarki i położne, tak więc "wszystko" wiem. Jednak wczoraj ogarnął mnie strach przed porodem - na szczęście dzisiaj już przeszło :P

U nas na szczęście na osiedlu spokój, nikt nie robi dzikich imprez. Czasami tylko nowi sąsiedzi popieprzą się jak króliki... baba to takim altem daje, że głowa pęka. Tylko dzieci w klatce mamy niewychowane, bo nigdy nie mówią dzień dobry i strasznie mnie to wkurza :P

A na obiad dzisiaj mój leń robi rybę w cieście i z ziemniaczkami. Dobrze, że mam w domu kulinarnego zapaleńca, to mi pyszne obiadki gotuje :)

Trzymajcie się w dwupakach dziewczyny!

Paula_071, magda sz, Weridiana, Laura, małaMyszka, zabka11, Amberla lubią tę wiadomość

62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:

a nieeee bo u mnie golebie wvsosie pieczarkowym i pierogi z jagodami i mujadarra...mujadarre robilam sama, reszte kopsnela mi babuszka.

Laura, małaMyszka, zabka11 lubią tę wiadomość

tb73i09k881y3sjt.png
  • ainer85 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:

Wczoraj jak pisalam o tych blokersach Maja strasznie bolesnie sie ruszala, pozniej dostala czkwaki i czulam ja nad pepkiem...kuzwa odwrocila by sie??? Zawsze czulam czkwawke w pachwiniach. No kurde SN w moim szpitalu jest ok ale po CC zabieraja dziecko na 12 godz, nie tak sobie to wyobrazalam. Jak sie okaze ze jednak zrobila psikusa to poszukam innego szpitala na cc

Spokojnie, ja w zeszłym tygodniu też się wielce zdziwiłam, jak miałam czkawkę z 10 cm nad pępkiem ( do tej pory czułam bardzo nisko, praktycznie przy samej szyjce ) aż pokazywałam mojemu Piotrkowi jak podskakuje i się zastanawialiśmy czy przypadkiem nie fiknęła sobie. Ale następna była już w normalnym miejscu. Nie wiem czemu tak było, ale teraz chyba jest ok. Więc wstrzymaj się ze zmianą szpitala ;)

v40cu9h.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Weridiana "W oczekiwaniu na dziecko" mam i nie jest zła ale to jest o ciąży.
    No widze ze to wszyscy polecaja ja mam kolejne dwie czesci, pierwszy rok to podzial na kazdy miesiac zycia dziecka, pielegnacja rozwoj, co powinno umiec...wszystko. Tak jak mowie moge sprzedac, sa bez sladow uzywania, maja tylko dedykacje bo dostalismy na slub zamiast kwiatow.

tb73i09k881y3sjt.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Zetka mi się wydaje że tak boli bo się rozpychają, miejsca nie mają już. A jak miałaś w ciąży z pierwszym synkiem? Z tym położeniem to sama nie wiem, zawsze nisko czułam czkawkę a nóżki wysoko przy żebrach a od wczoraj wieczorem jest na odwrót. Za tydzień mam wizytę, bez usg ale lekarz jest w stanie stwierdzić po tym gdzie serduszko bije jak dziecko jest położone. Porąbane to że nie ma już po 32 tg usg :/ pojadę zadowolona na poród w 39 tyg i co okazuje się że będzie zupełnie inaczej bo dziecko się obróciło. Powinni robić jeszcze takie usg w 36-37 tyg.

U mnie dziś Chicken Tikka Masala, wiem zwariowałam bo upał a to mega pikantne ale wczoraj na noc wyjęłam kurczaka żeby się odmroził więc jakoś muszę go zjeść
    Prosze przepis uwielbiam pikantne jedzenie...

tb73i09k881y3sjt.png
‹‹ 1476 1477 1478 1479 1480 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ