SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Moj maz w zeszlym tygodniu robil akcje sterylizacja i powyparzal wszystko co biore do szpitala: smoczek, laktator, butelke. Bardzo bym chciala, zeby sie nie przydaly, ale wole miec ze soba.
Odnosnie lekarzy tak jak juz pisalam ja chodze prywatnie od pozytywnego testu, a od 13 tygodnia takze na nfz, do lekarki, ktora polecila mi tesciowa i to byl strzal w dziesiatke. Lekarka mloda po 30, swietna babka, zawsze usmiechnieta, poswieca 2 razy wiecej czasu niz na prywatnej wizycie. Wizyta ok 40 minut, samo usg 15 co prywatnie nigdy miejsca nie mialo i pomimo, ze wie ze ciaze prowadzi inna lekarka zadnych problemow z tym nie ma, dawala skierowanie na badania i recepty, bo z ta mysla sie zapisywalam. Niejeden lekarz by mnie pogonil do prowadzacego, a ona zawsze pyta czy prowadzaca chce jakies dodatkowe badania i ostatnio z nia rozmawialam czy zechce byc "moim" lekarzem i po cc nawet zaproponowala bym podjechala do niej na zdjecie szwow. Na takie podejscie ze strony ginekologa na nfz szczerze nie liczylam. Poprzednia na nfz przez 6 lat chodzenia ani razu mi usg nie zrobila, fakt ze wina moja bo bylam mloda i glupia bo zalezalo mi tylko na receptach na anty, a jak poszlam na wizyte porozmawiac o tym, ze odstawiam i chcemy sie starac o dziecko to uslyszalam, ze jak po 1,5 roku sie nie uda to mam wrocic. To bylo nasze ostatnie spotkanie i po roku od tej wizyty mialam juz postawiona diagnoze, bo prywatny lekarz po 4 miesiacach staran juz zaczal zlecac diagnostyke.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 20:53
Amberla, Magd, futuremama, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKwiatuszek a gdzie mieszkasz?
W Niemczech opieka zdrowotna jesli ma sie ubezpieczenie jest darmowa.
Dzieci za lekarstwa nie placa nic pod warunkiem ze sa na recepte.
Dorosli na recepte placa za lek 5euro bez recety 100%.
Nie zdazylo mi sie isc do lekarza prywatnie, terminy dostaje od reki.
Wszystkie szczepienia dodadkowe w Polsce tutaj sa obowiazkowe bezplatne.
U dentysty nie place za nic, dzieci tez nie.
RTG panoramiczne co jakis czas bezplatnie.
Opieka ginekologiczna, z kasy 3x USG na cala ciaze. Ja dokupilam pakiet 6xUSG a mialam juz chyba 9 za 100E. Za kazdym razem podglad buzki w 3D.
Wiem ze GBS i toxo sa platne, nie mialam tego zleconego.
Badan mialam duzo ale nawet nie pytalam na co, wszystkie najlejki mam w karcie ciazy.
Jestem z opieki tutaj bardzo zadowolona.
Mieszkajac w PL jedynym lekarzem ktorego do dzisiaj bardzo lubie i mam kontakt to pediatra ale to mama mojej kolezanki.
Cala reszte z ktora mialam stycznosc przeklelam.
Nie dane mi bylo trafic na dobrych specjalistow i tez pewnie stad moje tak negatywne zdanie na temat NFZ i sluzby zdrowia w Polsce.
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Pytam o to cc bo strasznie sie go boje ale jeszcze bardziej boje sie ze drugi Syn bedzie tak duzy jak pierwszy i porod bedzie taki sam problematyczny. A nie chce miec na sumieniu zdrowia dziecka. Bo to ze Blazko urodzil sie caly i zdrow to szczescie.
-
Ja poszłam prywatnie do mojego lekarza bo w Poznaniu panuje przekonanie, ze MUSISZ mieć lekarza prowadzacego ze szpitala w którym chcesz rodzić, ze lepiej traktują, ze w razie powikłań nie zwlekają z CC,że w razie braku miejsc zawsze sie dla takiej pacjentki znajdzie... czyli jednym słowem płacisz sobie za poród, byłam bardzo przeciwna tej "metodzie", ale strach i obawa o bezpieczeństwo zrobiły swoje i zecydowałam się płacić, zeby tylko mieć jakieś poczucie bezpieczeństwa, jestem wdxieczna temu lekarzowi ze mimo iż od 30 tyg groził mi poród ja dalej jestem w dwupaku, nie zmienia to jednak faktu ze jesli chodzi o podejście finansowe jest bardzo nie okej wobec pacjentek.
niecierpliwa, futuremama, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
tak musiałam tę kwestię poruszyć i się Wam wyzalić
bo mnie ostatnio juz to wkurzyło a jak wiecie wydatków oprócz wizyt jest multum i wkurza mnie to, ze człowiek pracuje płaci podatki, a gówno z tego często ma.
Ja woombie tez kupie jak juz nic na uspokojenie dziecka nie pomoże.
Cassie_DE, małaMyszka, Lady Savage lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEllena wrote:Pytam o to cc bo strasznie sie go boje ale jeszcze bardziej boje sie ze drugi Syn bedzie tak duzy jak pierwszy i porod bedzie taki sam problematyczny. A nie chce miec na sumieniu zdrowia dziecka. Bo to ze Blazko urodzil sie caly i zdrow to szczescie.
Ty tez jetes po Vaccum prawda?
Mi lekarz wpisal na skierowaniu do cc - ciaza po traumatycznym porodzie.
na dalszym planie mam rozejscie spojenia i skaczacy puls ktory przed ciaza zbijalam betablokerami.
Dwoje dzieci urodzilam sn. Dla mnie cc to tez nowosc ale wazniejsze bezpieczenstwo dziecka niz bol i strach. Dam rade, jestem silna babkaHermiona, małaMyszka, Lady Savage lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMagd wrote:tak musiałam tę kwestię poruszyć i się Wam wyzalić
bo mnie ostatnio juz to wkurzyło a jak wiecie wydatków oprócz wizyt jest multum i wkurza mnie to, ze człowiek pracuje płaci podatki, a gówno z tego często ma.
Ja woombie tez kupie jak juz nic na uspokojenie dziecka nie pomoże.
I to jest paradox... cale zycie czlowiek placi skladki zdrowotne a jak przychodzi co do czego to musi i tak isc prywanie bo z NFZ na kolejke moze sie nie doczekac a za leki nawet na recepte zostawia sie polowe wyplaty...
Nie powinno tak byc.
Magd, AgaSad, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
AgaSad wrote:Paula a który masz laktator? Ja też będę kupowała medelę tylko jeszcze nie wiem którą..
Kupiłam ten: http://www.smyk.com/medela-harmony-laktator-reczny-dwufazowy-i-smoczek-calma-zestaw,p1044874125,swiat-niemowlaka-p
Koniecznie chciałam Medele, a na elektryczny było mi szkoda kasy.małaMyszka lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Bierzecie laktator do szpitala?
ja właśnie nie mogę sie zdecydować czy ręczny czy elektryczny, połozna na SR radziła pzrystawiać, przystawiać i ewentualnie ręcznie sciągać, ale to idealistka byławięc ja kupię tylko nie mogę się zdecydować na konkretny
-
Magd ja też nie mogę się zdecydować.. moja położna twierdzi że ręczny w zupełności wystarczy, z kolei karmiące koleżanki polecały elektryczny.. ja raczej wezmę do szpitala, najwyżej się nie przyda ale wolę mieć swój..
Magd, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ja mam medele mini electric. U nas położna zdecydowanie doradzała elektryczne. I żeby wziąć ze sobą do szpitala.
Dzisiaj na SR mieliśmy o technikach łagodzenia bólu porodowego. Ależ mnie mąż wymasował... normalnie myślałam, że się tam rozpłynę
Obiecał, że przed snem domasuje jeszczeCzekam więc aż wróci od kumpla...a spać się chce...
Nareszcie spakowałam torbęKupiłam leżaczek i przewijak. Zwarta i gotowa czekam na termin porodu.
Olinka daj znać co u Ciebie.
Mamasia sto latek i lekkiego porodu.
mamasia, małaMyszka, Lady Savage lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Cassie , tak. Jestem po vaccum.
Kurcze gdybym miala pewnosc ze Baczek bedzie mniejszy niz piierwszy to nie zawracalabym sobie glowe cc. Ale istnieje duze ryzyko ze bedzie za duzy na moje mozliwosci.
Problem polega na tym ze w szpitalu w ktorym chcialabym by wykonano cc nie traktuja takiego powodu jako bezwzgledne wskazanie. Tak jak w wiekszosci Warszawskich szpitali.Cassie_DE, małaMyszka lubią tę wiadomość