X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Amberla Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Tak to ten chwyt, jest zabroniony ale i tak go stosują. To czy mąż może byc przy cesarce zalezy od szpitala, czasem może, czasem nie.
    No może zależy od szpitala. Ale mówiąc szczerze, mając doświadczenia poprzedniej cesarki, nie chciałaby, aby mój mąż/partner był i wszystko to widział. Krew, szycie itp... Wiem, że jest parawan - dzięki temu ja nic nie widziałam, choć i tak nie mogłam podnosić głowy. Ale dorosły facet przecież jakby stał to i tak by wszystko zobaczył.... o nie nie... to jedna rzecz której nigdy bym nie chciała :)

• Amberla Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    No właśnie coś było, że Alugastrin zawiera bodajże glin, który uszkadza płód, czy coś takiego, ale to moze tylko w I trym?
    Sprawdzę to sobie!

• lys Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amberla wrote:
    No może zależy od szpitala. Ale mówiąc szczerze, mając doświadczenia poprzedniej cesarki, nie chciałaby, aby mój mąż/partner był i wszystko to widział. Krew, szycie itp... Wiem, że jest parawan - dzięki temu ja nic nie widziałam, choć i tak nie mogłam podnosić głowy. Ale dorosły facet przecież jakby stał to i tak by wszystko zobaczył.... o nie nie... to jedna rzecz której nigdy bym nie chciała :)

Ja chcę, żeby mąż był i w razie co reagował. Ma pilnować, zeby nikt mi się na brzuch nie rzucał, łokciami dziecka nie wypychał, czy tez inne dziwne rzeczy. Wiem, że niby teraz tak nie robią, ale dla mojego komfortu psychicznego, muszę wiedzieć, że mąż w razie co zareaguje. Ja mam straszna awersję do szpitali, napawają mnie lękiem i nie mam żadnych pozytywnych szpitalnych doświadczeń.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • olusia24 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny mam pytanko czy USG pierwszego trymestru jest refundowane?

w4sqdqk3shg1dimh.png
  • Amberla Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Ja chcę, żeby mąż był i w razie co reagował. Ma pilnować, zeby nikt mi się na brzuch nie rzucał, łokciami dziecka nie wypychał, czy tez inne dziwne rzeczy. Wiem, że niby teraz tak nie robią, ale dla mojego komfortu psychicznego, muszę wiedzieć, że mąż w razie co zareaguje. Ja mam straszna awersję do szpitali, napawają mnie lękiem i nie mam żadnych pozytywnych szpitalnych doświadczeń.

W sensie podczas cesarskiego cięcia nie rzucał na brzuch?
    Ja pamiętam że córkę było bardzo ciężko wyciągnąć, spociły się dwie lekarki. Trochę zamroczona byłam ale chyba faktycznie trochę próbowały wypchać. Ale ja się nie bała. Operowała moja przyjaciółka, świetny lekarz do której mam 100% zaufanie :)

A może nie wypychały, ale próbowały wyciągnąć i pamiętam że brzuch mi chodził prawo- lewo ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 13:25

• lys Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amberla wrote:
    W sensie podczas cesarskiego cięcia nie rzucał na brzuch?
    Ja pamiętam że córkę było bardzo ciężko wyciągnąć, spociły się dwie lekarki. Trochę zamroczona byłam ale chyba faktycznie trochę próbowały wypchać. Ale ja się nie bała. Operowała moja przyjaciółka, świetny lekarz do której mam 100% zaufanie :)

Ogólnie chodzi mi i o CC i o poród sn, wiem że zarówno tu i tu czasem próbują sobie pomóc kładąc się, bądź uciskając na brzuch, albo te nieszczęsne zwinięte prześcieradło, żeby potem śladów nie było... Wiem wiem może i dramatyzuję, ale to mój pierwszy poród, i jak trafię na konowała co mi takie historyczne taktyki będzie chciał uskuteczniać to mu chyba oczy wydłubię.
    Super, że operował lekarz, któremu ufasz.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olusia24 wrote:
    dziewczyny mam pytanko czy USG pierwszego trymestru jest refundowane?

Wydaje mi się, że na nfz w I trym. robią 1 usg, takie podstawowe mające potwierdzić ciążę. Dodatkowe badania, czyli np. badania genetyczne i prenatalne są refundowane przy ciążach podwyższonego ryzyka, czyli chyba:

- kobiety po 35 roku życia
    - kobiety, u których w rodzinie wystąpiły choroby genetyczne
    -kobiety, z ciążą zagrożoną lub gdy lekarz na początku stwierdzi możliwość lub wystąpienie nieprawidłowości w rozwoju płodu

Ale najlepiej jakby się wypowiedział, ktoś kto prowadzi ciążę na nfz i jest na bieżąco.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 14:00

9f7jtv73juycdhvl.png
  • KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio mam mega fazę na zupy. Wczoraj był rosół, dziś przed południem byłam u babci, która ugotowała specjalnie dla mnie grzybowa bo wie ze uwielbiam:) a po powrocie ugotowałam pomidorówę i wyszła taka pyszna! :)Ale naczytałam się tu o ziemniaczkach z jajem i kefirem i chyba jutro zrobię:)

małaMyszka lubi tę wiadomość

relgtv73gp3vr7ra.png
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dziś naleśniki ze szpinakiem :) Do tego od paru dni mam mega parcie na nabiał, mleko i twarożek ze szcypiorkiem to mogłabym wcinać na okrągło... do tego serki topione i żółte... chyba mój organizm ma zwiększone zapotrzebowanie teraz na wapń ;)

małaMyszka lubi tę wiadomość

[*] 11.04.2014 [*] 28.08.2014 - Moje małe Aniołeczki
    13.08.2015 8:40 - Natalka <3 3500g 55cm <3

3jgxskjohz999gbw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wstalam dzisiaj rano na sniadanie i znowu poszlam spac, wstalam ostatecznie o 13.30 i robie wlasnie zupe ogorkowa.

KasiaeN ja tez mam faze na zupy. Zurek, rosol, krupnik i dzisiaj ogorkowa.
    Na weekend planuje zupe grzybowa z suszonych zeszlorocznych grzybow.

KasiaeN., małaMyszka lubią tę wiadomość

• Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wlasnie najadłam sie odsmażonej babki z ogórkami korniszonymi :D A jutro..o ja..zrobie chyba chłodnik i do niego na patelni talarki !

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak Was tak czasami czytam to zmieniają mi się smaki z minuty na minutę a lista zakupów powiększa się i powiększa ;) Co jedna to pisze o smaczniejszych rzeczach ;)
    A tak poważnie to cieszę się bardzo, że smaki mi zaczynają wracać i nie muszę się zmuszać do jedzenia aby zjeść cokolwiek. Od świąt przez jakieś dwa tygodnie męczyły mnie mdłości okrutnie i jadłam tylko po to aby się nie zagłodzić a i tak było mi niedobrze a teraz w końcu jest radość z jedzenia!!! :D

Cassie lubi tę wiadomość

relgtv73gp3vr7ra.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- mam dokładnie to samo :) Od jakis 4 dni moj apetyt się poprawił :)

KasiaeN. lubi tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby nie choroba to bym sie za dobrze jak na ciaze czula i mnie to martwi...
    Nawet piersi nie sa juz tak tkliwe, sutki nie bola, podbrzusze zaboli raz na jakis czas.
    Po nocach spac nie moge, koszmary to juz chyba standard.
    A smaki? 4 dni mialam parcie na pomaracze, potem na pomidory ktore zaczely mi smakowac plastikowo? Teraz znowu kwasne i slone.
    Moje ukochane mleko z miodem wprowadzilo mnie wczoraj w mdlosci.
    No nic, wszystko sie szybko zmienia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina mamy ten sam etap ciazy wg suwaczka, skad u Ciebie data 26.08 ?

• gagat82 Koleżanka

Wysłany: 21 stycznia 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Jestem po badaniu prenatalnym :) Wszystko wyszło dobrze!:) Fasolka sprawdzona dokładnie:) Co do płci niestety musimy poczekać, Pani dr powiedziała, że to za wcześnie. Dzidzia się ruszała, skakała - super. 12 stycznia fasolka miała 3,3 cm, a dzisiaj 5,2 cm. Dostałam od Pani dr skierowanie na krew i odrazu dzisiaj pobrali mi krew na Pappa. Za 2-3 mają być wyniki.

Cassie, Zetka, Aga89, 0na88, mamasia, lys, gosia.b, zabka11, sylwucha89, magda sz lubią tę wiadomość

xnw4pc0zxn34idh4.png
  • KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie, dokładnie wszystko się zmienia a i każda ciąża "żyje swoim życiem". Ja też mam od czasu do czasu takie myśli czy aby wszystko na pewno jest w porządku, czy dziecko żyje i czy ma się dobrze. Gdy są dni kiedy piersi nie bolą czy nie mam wieczorem mdłości to wpadam w panikę.Ogólnie taka panikara ze mnie ;) Tak jak juz wcześniej pisałam, najchętniej bym codziennie na USG biegała ;) Na szczęście USG już jutro więc zobaczymy co z dzidkiem. Koszmary też mam no i co najdziwniejsze doskonale pamiętam właściwie wszystkie sny. Dużo zdrówka i oby choroba szybko minęła :)

Cassie lubi tę wiadomość

relgtv73gp3vr7ra.png
  • KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gagat82 wrote:
    Cześć dziewczyny! Jestem po badaniu prenatalnym :) Wszystko wyszło dobrze!:) Fasolka sprawdzona dokładnie:) Co do płci niestety musimy poczekać, Pani dr powiedziała, że to za wcześnie. Dzidzia się ruszała, skakała - super. 12 stycznia fasolka miała 3,3 cm, a dzisiaj 5,2 cm. Dostałam od Pani dr skierowanie na krew i odrazu dzisiaj pobrali mi krew na Pappa. Za 2-3 mają być wyniki.

To wspaniałe wieści!!! :) No i rośnie jak na drożdżach! :)

gagat82 lubi tę wiadomość

relgtv73gp3vr7ra.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gagat super wiesci!!!

KasiaeN. to dokladnie jak ja. Ja odliczam dni do wizyty ale to jeszcze 2,5tygodnia...

gagat82, KasiaeN. lubią tę wiadomość

• Zetka Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam obawy, usg w następny czwartek.
    Cassie, ja też jak na ciążę to ok (tfu tfu tfu). Nawet 8 godzin za biurkiem w pracy mnie nie męczy bardzo. Tez się martwię.

Gagat, cudownie :)

gagat82, Cassie lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
‹‹ 175 176 177 178 179 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ