X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doszłam i wróciłam. Chyba ten węgiel z czekolada pomógł. Nawet zjadłam zupkę pomidorową, bo miałam ochotę:)
    Migotka, nam na prenatalnych dr powiedział,że wszystko wskazuje na chłopczyka,ale wiadomo,że w 100% nie ma pewności.Choć ja od początku twierdziłam,że chłop i tak też roboczo mówiłam do brzucha:)

małaMyszka lubi tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jeszcze nie wiadomo, a maz i tak mowi do brzucha per Mlody ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2015, 13:23

• Sana Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Śniadanko zjedzone, później był rosołek, narzeczony odprawiony do pracy a ja Was nadrabiam :)
    Zaraz muszę ogarnąć mieszkanko.

Co do wizyt i usg, mój narzeczony jak tylko mógł to był ze mną na usg. Teraz tak umawiamy wizyty żeby mógł zawsze też pójść. On się mega angażuje w ciążę, jest super szczęśliwy że może ze mną pójść i oglądać jak nasz maluch szaleje :)

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • euforia Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż nie był ze mną jeszcze na usg, gdyż ja tego nie chciałam. W pierwszej ciąży gdy poszliśmy razem na usg w 6 tyg, gin nie miała dla nas dobrych info więc teraz wolałam poczekać do badań prenatalnych.

Od początku ze względu na komplikacje ( krwotok) nie robiliśmy żadnych planów na przyszłość, nie wybieramy imion itp..., aż do wczoraj kiedy mój mąż sam zaczął oglądać w necie wózki dziecięce a jak się zapytałam co robi, odp: "Nie mogę się doczekać sierpnia" :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2015, 13:56

niecierpliwa, 0na88, małaMyszka, Paula_071, Aga89, gosia.b, ainer85, mamasia lubią tę wiadomość

Synek Mamusi :)
    f2w33e3kum1d34qa.png

• małaMyszka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj nadrobiłam was.

Jak zasnęłam po 7 to wstałam przed 11. Szybko się ogarnęłam zjadłam śniadanie i poszłam do parku żeby moja myszka się wybiegała. Prawie 2 godziny latała jak szalona.
    Później na zakupy. Przytargałam dwie siaty zakupów. Oczywiście jak zawsze weszłam do biedronki i zapomniałam po co przyszłam. Zawsze to samo. Kupiłam raczej mało potrzebne rzeczy, bo okazało się, że chciałam margarynę i serek topiony... Ale zafundowałam sobie sok marchwiowy i teraz sobie popijam. Co prawda wolałabym karotkę z truskawką lub maliną ale nie było. Ten też jest bardzo dobry.
    Jak to ja, jeszcze nie zajrzałam do materiałów na egzamin... No cóż wieczorem do poduchy będę czytać.

Co do wielkości dzieci to chyba każde rośnie mniej lub więcej. Nie ma się co stresować dodatkowo.
    Jeśli chodzi o BBF cotygodniowe info to czytam na bieżąco, ale zawsze cofam się o tydzień i tak wiem, że jest ok.
    Na obiad pyzy ziemniaczane zaserwuję... Jutro może placki ziemniaczane i tak cały tydzień będzie z kartoflem hahaha hahaha hahaha hahaha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2015, 14:13

Aga89, 0na88, euforia, ainer85, bosa lubią tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pyzy ziemniaczane jej, ja chyba z 10 lat tego nie jadłam :( no i teraz będę myśleć tylko o pyzach :)

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo słabo się dzisiaj czuję, jakoś tak nawet ciężko mi się oddycha i głowa też mnie boli. Mąż zaczął marudzić, że z moją dietą to niedługo anemia będzie kosmiczna i w ogóle oberwało mi się, że nie dopilnowałam, żeby brać odpowiednią dawkę żelaza, itd itd. Hemoglobina spadła mi do 11,4 (norma 12-16), hematokryt do 34 (norma 37-47), wczoraj gin skomentowała, że jestem blada jak ściana; brat, który nie wie jeszcze że jestem w ciąży tylko wciąż powtarza, że bardzo źle wyglądam, czy chora jestem czy coś?
    I jeszcze mam erytrocyty w moczu, kolejny raz co jest alarmujące.
    I tak tylko codziennie sobie myślę, że się muszę w garść wziąć, siąść do nauki bo w maju mam egzamin na studiach podyplomowych (realizowanych w języku angielskim, więc treści gorzej się przyswaja), a energii zero.

małaMyszka, psioszka11 lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • czarnaruda Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Miałam nie siać paniki, ale cóż nie dam rady. Miałam wczoraj wizytę, wczoraj był 10 tydz i 6 dni. Dziecko miało CRL 39 mm, no i ruszało rączkami i nóżkami jak szalone. Ja super zadowolona, mąż też aż skakał z radości, aż wieczorem jak zwykle coś mnie tknęło i zauważyłam, że jakieś takie małe te moje dziecko, wszędzie pisze że na tym etapie to 45-50mm, no i ja już mam od wczoraj schizę że nie rośnie tak jak powinno :(
    I jeszcze dziś w bellybest "To Twój 12 tydz. Twoje dziecko mierzy teraz około 6.1 cm...."

Ja na USG byłam w 10t2d i CRL 33mm. USG pokazało teoretycznie dwa dni starszą ciążę czyli 10t4d., wyszłam zadowolona, lekarz powiedział, że OK. Przypuszczam,że w 10t6d wyszłoby CRL porównywalnie jak u Ciebie. Moim zdaniem nie mamy powodów do obaw. Pozwólmy dzieciaczkom rozwijać się w swoim tempie.

lys, małaMyszka lubią tę wiadomość

f2w3rjjgtyrmnqs7.png

Córcia 2015
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Bardzo słabo się dzisiaj czuję, jakoś tak nawet ciężko mi się oddycha i głowa też mnie boli. Mąż zaczął marudzić, że z moją dietą to niedługo anemia będzie kosmiczna i w ogóle oberwało mi się, że nie dopilnowałam, żeby brać odpowiednią dawkę żelaza, itd itd. Hemoglobina spadła mi do 11,4 (norma 12-16), hematokryt do 34 (norma 37-47), wczoraj gin skomentowała, że jestem blada jak ściana; brat, który nie wie jeszcze że jestem w ciąży tylko wciąż powtarza, że bardzo źle wyglądam, czy chora jestem czy coś?
    I jeszcze mam erytrocyty w moczu, kolejny raz co jest alarmujące.
    I tak tylko codziennie sobie myślę, że się muszę w garść wziąć, siąść do nauki bo w maju mam egzamin na studiach podyplomowych (realizowanych w języku angielskim, więc treści gorzej się przyswaja), a energii zero.

Mi powiedziała ostatnio gin, że u ciężarnych norma hemoglobiny to 11 i żeby nie brać czystego żelaza, bo od tego są zaparcia a nie ma u mnie potrzeby żeby farmakologicznie działać (hemoglobinę mam 11,7). Kazała jeść dużo mięsa + do tego produkty z witaminą c, bo wtedy żelazo się przyswaja lepiej (np.na obiad wołowina a do picia sok z pomarańczy). Mama robi mi sok z buraków i jabłek, bo ja nie mam sokowirówki, a to też dobrze działa na krew. Fakt, że trzeba dbać o dobre odżywianie, bo już nie jesteśmy same :)

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dzisiaj u koleżanki, jej córeczka mnie powala :) Taka rozkoszna ze az słów brakuje :) ma 1 roczek i 4miesiące, bubka mała :) Teraz jeszcze bardziej się ślinie na widok dzieciaczków :P

Cały dzien jestem tak ospała ze ledwo na oczy patrze..

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Mi powiedziała ostatnio gin, że u ciężarnych norma hemoglobiny to 11 i żeby nie brać czystego żelaza, bo od tego są zaparcia a nie ma u mnie potrzeby żeby farmakologicznie działać (hemoglobinę mam 11,7). Kazała jeść dużo mięsa + do tego produkty z witaminą c, bo wtedy żelazo się przyswaja lepiej (np.na obiad wołowina a do picia sok z pomarańczy). Mama robi mi sok z buraków i jabłek, bo ja nie mam sokowirówki, a to też dobrze działa na krew. Fakt, że trzeba dbać o dobre odżywianie, bo już nie jesteśmy same :)

Generalnie dla kobiety w ciąży rzeczywiście dolna norma jest ciut niższa. Niektórzy mówią, że 11,5. Ważne jest jednak to, że jak już jest obniżona hemoglobina to trzeba to monitorować, tym bardziej że wraz z zaawansowaniem ciązy hemoglobina ma to do siebie, że raczej będzie spadać, niż rosnąć. Do tego istotne jest też czy występują objawy anemii, czy nie.
    Ja nie mam problemu z zaparciami, częściej problemem u mnie jest biegunka. Np. po warzywach, więc te witaminy siłą rzeczy się nie wchłoną. Do tego od mięsa i od ryb mnie odrzuca, sam zapach powoduje odruch wymiotny. Wołowiny nigdy nie lubiłam, teraz w ogóle nie ma takiej opcji, żeby to przełknąć. Sok pomarańczowy to samo, co jest dziwne, bo na początku ciązy bardzo mi smakował. Ja generalnie nigdy nie lubiłam i nie piłam soków owocowych. Jestem fanką soku pomidorowego, ale tylko marki Dawtona. Niestety ostatnio nie mogę go dorwać w sklepach koło mnie. Smakują mi ostatnio z czarnej porzeczki, ale muszę rozrabiać z wodą, bo wydaje mi się masakrycznie słodki. Z owoców jem kiwi i jabłka, ale bez mięsa dużo to nie da. I tak staram się jak mogę, ale jak mnie ciągnie na wymioty gdy mam coś zjeść to nie przeskocze tematu :(
    Jest jeszcze kwestia tego, że z żelaza, które jemy w pożywieniu wchłania się tylko ok 10%.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2015, 15:39

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdybyś robiła zupę krem i zmiksowała mięso? Szukam pomysłu jak zaradzić Twojemu niejedzeniu mięsa:)

małaMyszka, psioszka11 lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • lys Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    A gdybyś robiła zupę krem i zmiksowała mięso? Szukam pomysłu jak zaradzić Twojemu niejedzeniu mięsa:)

:D mąż tak zrobił, co prawda z kurczakiem, ale średnio wyszło
    nie mniej jednak dziękuję za zainteresowanie i pomysł :D

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słyszałam, że bardzo dużo żelaza jest w jajkach, ale tylko tych wiejskich prawdziwych:) córka znajomej miała ogromna anemie i własnie jajka gotowane kazali jej jeść w duzych ilościach a nie wątróbkę jak wszyscy mówia bo ponoć jest bardzo skazona.

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    :D mąż tak zrobił, co prawda z kurczakiem, ale średnio wyszło
    nie mniej jednak dziękuję za zainteresowanie i pomysł :D

a może pyzy z mięsem? moja siostra robi takie pyszne, wołowinę z rosołu lub kaczke mieli doprawia i robi pyzy z mięsem bądz pierożki:)

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Katarka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Nadrobiłam was, trochę to trwało :) Byłam dzisiaj na tym badaniu prenatalnym, Mąż był ze mną :) Jestem mega szczęśliwa, bo lekarz powiedział, że na tym etapie ciąży nie ma żadnych zastrzeżeń :) CRL - 78,2 mm :) NT - 2,3 mm :)

psioszka11, lys, małaMyszka, sylwucha89, Aga89, ainer85, euforia, gosia.b, gianna88, zabka11, Cassie, 0na88, Maniuś, gagat82, Zetka, Sana lubią tę wiadomość

lb17w98.png
  • Katarka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potem pojechaliśmy na zakupy i kupiliśmy pierwsze ubranka :)

małaMyszka, zabka11 lubią tę wiadomość

lb17w98.png
  • Malagosia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja najbardziej lubie pyzy takie male bez farszubz goeacym mlekiem pyszne :-)

małaMyszka, lys lubią tę wiadomość

• psioszka11 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys a może ryby- one mają też sporo żelaza?! Jaka fajna rybka z piekarnika z masłem czosnkowym?

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • lys Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grrrr mięso w każdej postaci jest bleee, ryby też. Coś mi się w tej ciązy poprzewracało i dla mnie i ryby i mięso śmierdzi i smakuje wstrętnie.
    Nawet zupa pomidorowa, którą zawsze kochałam od urodzenia, ostatnio smakuje miernie.
    A żeby było śmiesznie, bułka z masłem i pomidorem to mnie zachwyca, uszy mi się trzęsą ze szczęścia jak to wcinam. I bądź tu człowieku mądry....

małaMyszka, Aska87, zabka11, Maniuś lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ