X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    psioszka11, trzymamy, ja póki co czuje sie dosc słabo żeby z rana wychodzić na dłuższe przebieżki:)
    A TY już wiesz, ż ebedzie chłopczyk?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2015, 11:04

małaMyszka lubi tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie do dziewczyn które korzystają ze stetoskopu? Od którego tygodnia udało Wam się podsłuchać serducho malucha? Macie stetoskop jednogłowicowy czy dwugłowicowy?

[*] 11.04.2014 [*] 28.08.2014 - Moje małe Aniołeczki
    13.08.2015 8:40 - Natalka <3 3500g 55cm <3

3jgxskjohz999gbw.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz ja tez nie zabieralam meza od poczatku bo dopochwowe i teraz zaluje bo nie bardzo chce ze mna wchodzic nawet jak bedzie przez brzuszek. Mysle, ze to dlatego, ze od poczatku go od tego odsunelam :( A co do usg to jak mi robil prenatalne to ucieszylam sie, ze robi je przez brzuch i ze teraz juz tak bedzie, a lekarz mi powiedzial, ze to ze on robi przez brzuch nie znaczy, ze moj prowadzacy tez tak bedzie robil bo to zalezy od wprawy lekarza i jakosci sprzetu

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis nie wychodze ani z wyrka ani z domu do wieczora. U nas normalna zamiec sniezna, pada i pada, drog nie widac. Popoludniu do tesciow na herbatke a wieczorem wizyta u lekarza :)

• lys Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam nie siać paniki, ale cóż nie dam rady. Miałam wczoraj wizytę, wczoraj był 10 tydz i 6 dni. Dziecko miało CRL 39 mm, no i ruszało rączkami i nóżkami jak szalone. Ja super zadowolona, mąż też aż skakał z radości, aż wieczorem jak zwykle coś mnie tknęło i zauważyłam, że jakieś takie małe te moje dziecko, wszędzie pisze że na tym etapie to 45-50mm, no i ja już mam od wczoraj schizę że nie rośnie tak jak powinno :(
    I jeszcze dziś w bellybest "To Twój 12 tydz. Twoje dziecko mierzy teraz około 6.1 cm...."

9f7jtv73juycdhvl.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 ja mam jednogłowicowy ale za wcześnie żeby wychwycił echo serca, podobno po 20 tyg coś tam można usłyszeć. Na razie słychać jak maluszek pływa, tak tam szaleje ze robi turbulencje i mama wymiotuje :) Zapytam dziś lekarza jeszcze, jej mam tyle pytań do niego że muszę zapisać.

Cassie mi herbata z miodem pomagała, nawet przykładałam gorący kubek do gardła. Solą możesz popłukać jeszcze.

Mój mąż obraziłby się jakby nie wszedł na usg, od początku chodzi, tłumaczyłam mu jak to wygląda żeby nie zabił ginekologa i grzecznie stoi z tyłu, patrzy się na monitor i duma go rozpiera. Dziś może przez brzuch będzie także powinno być jeszcze bardziej komfortowo. Ja całkowicie angażuje męża w ciążę, chwalę się każdą zmianą w ciele, w nocy sama kładę jego rękę na brzuszku i na jego swoją kładę i tak lulamy maluszka. Czasem musi mi nawet trzymać włosy jak wymiotuje, no niech widzi jak kobieta się poświęca. Wczoraj rozmawialiśmy poważnie i się go pytałam czy on już ogarnia że za kilka miesięcy będziemy mieli dziecko w domu i zmieni się całe życie, nawyki, dzień i noc, stwierdził że juz się z tą myślą oswoił :) yhy jeszcze nie wie co go czeka :)

niecierpliwa, Cassie, olinka, małaMyszka, Maniuś lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys spokojnie każde dziecko rośnie w swoim tempie, po prostu ciąża młodsza, może się zgiął, ginekolog mi tłumaczył że usg może pomylić się plus minus 7 dni bo to tylko maszyna a dziecko różnie się układa. Mi też OWU pokazuje późniejszy tydzień niż jestem.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana maz ma racje :) Nie siej paniki i nie dokladaj sobie stresu. Skoro nie zaniepokoilo to lekarza to powinno Ci to dac do myslenia ;) Pamietaj, ze dzieci roznie rosna nie jest to dokladnie od linijki jak pisza w ksiazkach, pamietaj, ze to co pisze belly to prawda, ale to jest podana miara na koniec 12 tygodnia wiec na pewno jak bedziesz miala 11t6d to malenstwo juz bedzie mialo ok 5 cm :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2015, 11:39

• Aga89 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys kochana nie przejmuj się tym że BBF pokazuje że Twoje dzieciątko powinno być większe. Miałam podobnie na ostatnim USG mój maluszek miał 16mm a wg BBF powinien miec powyżej 20 mm :) Ja sie tym mocno nie przejełam bo co strona to podają inne wymiary dla maluszków. Poza tym może maluszek się troszkę zwinął w kłebuszek :P albo był źle ułożony do pomiaru. Dopóki lekarz nie widzi nic złego to nie powinnaś sie denerwować ;)

3jgxskjohz999gbw.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za słowa otuchy. Też sobie powtarzam, że jest ok... ale wiadomo, jak już sobie coś ubzduramy to masakra. Moja ciąża jest dokładnie jak OM, bo wiem kiedy miałam owu i 4 tygodnie temu gdy maluch miał 6 tyg i 6 dni i CRL 10 mm to był na wykresie na 95 centyla, teraz sporo poniżej 50 centyla i dlatego tak mnie to zastanowiło, że leci to w dół. Ja jeszcze mam leczoną tą tarczycę i to mam za dużo hormonów to za mało itd. No i jakaś tam lekka anemia też jest.
    Za tydzień w poniedziałek powinnam mieć prenatalne, więc zobaczę jak maluch urósł.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iys nie martw się na zapas, do zmierzenia dziecka także należy uwzględnić błąd ludzki, gdzie lekarz zaznaczy początek, a gdzie koniec dziecka oraz ruchliwość maleństwa. Raz tak miałam, że podczas jednej wizyty lekarz raz wyliczył crl 5,97 po czym maluszek się naprężył czy coś i było 6,12 :)

bzkxskf.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa... ja już trzeci dzień z rzędu walczę z okropnym bólem głowy. Naczytałam się już o tym z czego to może wynikać i dalej nie wiem, dlaczego mnie dopadło. Spaceruję, dużo piję, śpię w sam raz, wietrzę pomieszczenia, zatoki chyba też niezatkane, głupieję już totalnie.

bzkxskf.png
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys ale wymiary maluszka mieszczą się w siatce centylowej to najważniejsze!! To że najpierw było ok 95 centyla a teraz jest mniej to nic złego jeszcze nie znaczy!! Taki maluszek rośnie w swoim tempie, raz szybciej raz wolnej. Te siatki centylowe to uśrednione wymiary i nie ma co na to aż tak zwracać uwagi. Ważne że Twój brzdąc rośnie, rusza się i bije serducho <3 a co długości to ma jeszcze czas żeby nadrobić ;)
    Wiem, wiem że jak teraz w ciąży sobie coś do głowy wbijemy to cięzko o tym przestać myśleć ale zobaczysz wszystko będzie dobrze i nie potrzebnie teraz stresujesz malucha ;)

lys, małaMyszka lubią tę wiadomość

3jgxskjohz999gbw.png
  • euforia Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys nie przejmuj się, ja powinnam panikować, mój maluch na wizycie 4 stycznia miał 1,5 cm ( według OM konczył się 9 tc- zdecydowanie za mały) ale lekarz mówił że owu mi się przesunęła i jest ok, najważniejsze, że między kolejnymi usg jest odpowiedni przyrost ( np. między 04/01 a 05/01 urósł ponad 1 mm).

lys, małaMyszka lubią tę wiadomość

Synek Mamusi :)
    f2w33e3kum1d34qa.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys ja panikowowalam po pierwszym USG ze dziecko za male i wszystkie mnie uspakajalyscie. Moze to dziewczynka? Ona sa mniejsze ;) Uszy do gory

euforia, lys, małaMyszka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pije mleko z midoem i zaraz zrobie syrop z cebulki ale az mnie w klatce piersiowej boli :(
    Poszlam do sklepu po kilka rzeczy do fasolki po bretonsku i lewdo doszlam w obie strony :(

Z pozytywnych rzeczy udalo mi sie kupic husteczki nawilzajace new born w promocji 5+1 gratis za 5,50euro :) super cena

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Miałam nie siać paniki, ale cóż nie dam rady. Miałam wczoraj wizytę, wczoraj był 10 tydz i 6 dni. Dziecko miało CRL 39 mm, no i ruszało rączkami i nóżkami jak szalone. Ja super zadowolona, mąż też aż skakał z radości, aż wieczorem jak zwykle coś mnie tknęło i zauważyłam, że jakieś takie małe te moje dziecko, wszędzie pisze że na tym etapie to 45-50mm, no i ja już mam od wczoraj schizę że nie rośnie tak jak powinno :(
    I jeszcze dziś w bellybest "To Twój 12 tydz. Twoje dziecko mierzy teraz około 6.1 cm...."

Moje dzieciątko miało 34,5mm w 9w6d, więc pewnie bardzo podobnie jak Twoje. Usg opisało wymiar jako 10t5d więc chyba wcale nie jest takie małe:) Głowa do góry. Tylko pamiętaj o jego wymiarach jak będziesz iść na badania genetyczne, żeby ustalić taki termin, żeby miało min. 45mm.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • lys Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Moje dzieciątko miało 34,5mm w 9w6d, więc pewnie bardzo podobnie jak Twoje. Usg opisało wymiar jako 10t5d więc chyba wcale nie jest takie małe:) Głowa do góry. Tylko pamiętaj o jego wymiarach jak będziesz iść na badania genetyczne, żeby ustalić taki termin, żeby miało min. 45mm.

Chyba jednak Twoja dzidzia rośnie szybciej niż moja ;) Mam umówione prenatalne za tydzień w poniedziałek - gin mówiła, że powinno urosnąć przez ten tydzień do wymaganych wymiarów. Zobaczymy za tydzień.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamasia wrote:
    Aaa... ja już trzeci dzień z rzędu walczę z okropnym bólem głowy. Naczytałam się już o tym z czego to może wynikać i dalej nie wiem, dlaczego mnie dopadło. Spaceruję, dużo piję, śpię w sam raz, wietrzę pomieszczenia, zatoki chyba też niezatkane, głupieję już totalnie.

Czytałam, że od 12 tygodnia ciązy mogą się pojawić zawroty głowy, naczynia krwionośne się rozszerzają i rozluźniają, żeby zwiększyć dopływ krwi do dziecka i przez to krew wolniej wraca do organizmu matki, a to skutkuje niższym ciśnieniem.
    Mogą też być spowodowane niskim poziomem cukru, gdy się nieregularnie odżywia.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • olinka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Mój mąż obraziłby się jakby nie wszedł na usg, od początku chodzi, tłumaczyłam mu jak to wygląda żeby nie zabił ginekologa i grzecznie stoi z tyłu, patrzy się na monitor i duma go rozpiera. Dziś może przez brzuch będzie także powinno być jeszcze bardziej komfortowo. Ja całkowicie angażuje męża w ciążę, chwalę się każdą zmianą w ciele, w nocy sama kładę jego rękę na brzuszku i na jego swoją kładę i tak lulamy maluszka. Czasem musi mi nawet trzymać włosy jak wymiotuje, no niech widzi jak kobieta się poświęca. Wczoraj rozmawialiśmy poważnie i się go pytałam czy on już ogarnia że za kilka miesięcy będziemy mieli dziecko w domu i zmieni się całe życie, nawyki, dzień i noc, stwierdził że juz się z tą myślą oswoił :) yhy jeszcze nie wie co go czeka :)

Witajcie dziewczyny :)
    Ja dziś na śniadanko Granata- jak by ktoś miał ochotę ja kupiłam w Biodronce przepyszny za kg - 7,99 zł

Ja tak samo mąż chodzi zemną od samego początku i przy badaniu siedzi za moją głową i wpatruje w monitor dumny jak paw :)
    jak miałam ostatnio usg do pochwowe to po wyjści z gabinenu mój Mąż do mnie "że nawet nie patrzał co on tam robi, że pierwszy facet któremu pozwolił tam "grzebać" przy mnie"

małaMyszka, magda sz lubią tę wiadomość

49d65f8aff.png
    "Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja mama"

‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ