X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie coś znalazłam odnośnie ssania piąstek:\
    "Częsta kwestia spędzająca sen z powiek babciom. Niestety również nie prawdziwa. Wkładanie rączek do buzi to jeden z kroków milowych w rozwoju niemowlaka, dzięki temu wiemy, że maluch pięknie osiągnął symetrię, kształtuje sobie schemat rączek, najpierw wkładając całą piąstkę, następnie poszczególne paluszki poznając je po kolei. Jest to również bardzo ważny etap dla rozwoju motoryki oralnej (jamy ustnej) przesuwa się granica odruchu wymiotnego dzięki czemu maluszek z czasem będzie mógł przyjmować wszystkie konsystencje pokarmu."

0na88, lys, niecierpliwa, apaczka, KasiaeN., zabka11, mamasia, aaaaga, Paula_071, Maniuś, małaMyszka, Pati Belgia, kasiuleek lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Jutro kupie, ale czytalam ze teraz jest jakies bebiko pepti dha i powoduje bole brzucha i zaparcia

ja własnie to miałam bebilon pepti dha , po tym lily zaczęła przesypiać po 3-4 h w nocy, a wcześniej max 2h, było lepiej niż po zwykłym mm, ale każde dziecko reaguje inaczej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2015, 21:33

małaMyszka lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki Agaata uspokoilas mnie , tesciowa zaczela mi radzic abym wpychala jej na sile smoczka ( ktorego nie cierpi) zeby "dloni sobie nie znieksztalcila od ciaglego cyckania" - wiem ze brzmi to niedorzecznie , ale jak codziennie to slysze to az sama zaczelam w to wierzyc i sie nad tym zastanawiac.

Agaata, niecierpliwa, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata ja mialam cos takiego chyba juz trzykrotnie. Z tym ze ja od porodu nie rozstaje sie z podpaskami. Zrobila mi sie torbiel na szyjce i chyba wciaz sie oproznia, bo wychodzi ze mnie roznobarwny sluz. Jak do polowy grudnia nie zejdzie, to bede miala zabieg.
    Niecierpliwa za duzo myslisz. Cos mi sie zdaje, ze ty stracisz pokarm przez swoje nastawienie. Bardzo stresujesz sie tym i wciaz nakrecasz. Moje cyce sa flaki, a mlody sie najada. Tez czasami cuduje przy cycku. Laktator nigdy nie bedzie wyznacznikiem czy masz pokarm czy nie. Ja na poczatku jak probowalam rozkrecic laktacje, to mialam tak, ze elektrycznym ciagnelo 30 min, a w butelce ani kropelki, a jak nacisnelam cyca, to sie lalo. Innym razem szlo bez problemu. Wyslij swoje myslenie o karmieniu na wakacje, a wszystko sie unormuje.
    Ona to slinianki zaczynaja pracowac i na tym etapie to nie jest wyznacznik zblizajacego sie zabkowania, tylko taki etap w rozwoju. Ostatnio pytalam o to pediatre, bo moj to sie pieni jakby mydlo polknal i czesto sie nia dlawi i krztusi.

Agaata, 0na88, apaczka, zabka11, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taa, teściowe i ich wspaniałe rady i błyskotliwe spostrzeżenia. :-)
    Ma jeść rękę póki co i tyle, a na stałe pokarmy to wg mnie za wcześnie, trzeba dać dziecku dojrzeć, chociaż z miesiąc jeszcze.

0na88, apaczka, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Meggi31 Ekspertka

Wysłany: 3 listopada 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jakie dobre informacje o piąstkach:) Dzisiaj spróbowaliśmy podczas kąpania małej położyć ją na brzuchu tak jak na filmiku Zawistowskiego. Ale Zuźka miała zabawę, widać, że bardzo jej się to spodobało.

iv09gu1r9swezozr.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata super informacje. Ja mlodemu namietnie podmieniam piastki na smoka, wczesniej pozwalalam mu na to, ale jak dwa razy tak gleboko sobie wepchal raczki, ze az sie pozygal, to zaczelam bronic, choc nie zawsze sie da. Po tym jak prawie mi sie udusil stalam sie bardzo przewrazliwiona. Nie pozostaje nic tylko pozwalac i stosowac wzmozony nadzor ;)

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szkole rodzenia u nas mówiła położna, że dziecko wręcz może się porzygać, bo ono sobie testuje ten odruch wymiotny i żeby pozwalać, bo ono w ten sposób poznaje świat i własne ciało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2015, 21:50

niecierpliwa, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Griszanka skoro przez 3 miesiace, sciagalam srednio po 120ml i piersi byly pelne, po karmieniu pustoszaly, a teraz z dnia na dzien cos sie zmienilo, to trudno nie dodac 2 do 2. No ale mniejsza o to, masz racje wysle siebie i moje mysli na wakacje, na pewno to rozwiaze moj problem.

• Agaata Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa a ważyłaś Julkę? Przybrała coś przez ostatnie dni?

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Niecierpliwa a ważyłaś Julkę? Przybrała coś przez ostatnie dni?

60g w tydzien

• Agaata Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli przybiera. Może nie tyle ile byś chciała, ale jest do przodu. NIe stresuj się aż tak bardzo, tym, że nie chce jeść, u mnie jest to samo. Ja myślę, że naszym dzieciom to w końcu przejdzie.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też miała fazę niejedzenia a od niedzieli je ładnie. Kupki nadal zielonkawe ze śluzem ale nic ją nie boli, apetyt ma więc chyba ok. Trochę odpuściłam temat karmienia i nie spinam się aż tak.

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    W szkole rodzenia u nas mówiła położna, że dziecko wręcz może się porzygać, bo ono sobie testuje ten odruch wymiotny i żeby pozwalać, bo ono w ten sposób poznaje świat i własne ciało.
    Dobrze wiedziec, ze to normalne. Kurna tylko jak przemoc strach buuuu.

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy wieczorową porą:)

Niecierpliwa moja siostra podaje córce bebilon pepti, jak zaczynała to nie chciała jesc az do 17 tak pluła ale w koncu zgłodniała i zjadła, teraz już bez problemu

Dzisiaj wybralismy sie na spacer o 13.10, Jezu jak sie młody rozdarł, wiąże to z tym że wychodzimy na spacer tak 12.40 i wtedy on już spi, chyba ma juz zaprogramowany rytm i jezeli próbuje mu to zmienic to pojawia sie krzyk, tak jak kiedys nie spał w dzien 2.5 h tylko 40 min to wieczorem to wykrzyczał

lys, jakie postepy ! super:)

lys, małaMyszka lubią tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    Agaata ja mialam , ale trwalo to tylko jeden dzien - myslalam ze to okres mi sie zaczyna ( nie karmie juz) ale minal tydzien i cisza , jakis jednorazowy epizod.

Ja dziewczyny przy okazji nastepnego szczepienia musze zapytac o rozszerzenie diety u dziecka, powinna jesc teraz 6 razy na dobe okolo 120 ml.. a my jemy na pewno czesciej i min 140 ml. Co chwile piastka w buzi i okropne slinienie -az sie dlawi wlasna slina. Nie wiem czy to zabki ( choc chyba za wczesnie) czy znak ze mozna rozpoczac rozszerzanie diety, zobacze jak przybiera i co lekarz powie.

Ja od wczoraj podaje mojemu 180 bo 150 było mało i był krzyk jak sie mleko w butli kończyło, tylko że my jemy 5x na dobę, my mamy zalecone rozszerzanie diety od 5 miesiąca od Pani doktor ze szpitala, ale zapytam pediatry do którego chodze na szczepienia

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa, ja też mam czasami wrażenie, ze tego mleka nie ma. Piersi flaki, mała np. urządza cyrk wieczorem przy piersi i ja od razu pierwsza myśl, to że może nie ma pokarmu. Ale potem się ogarniam. Czasami nacisnę brodawki i nic nie poleci, ale pościskam pierś i widzę, że coś jednak leci. Chociaż laktatorem więcej jak 30 ml nie udało mi się jeszcze ściągnąć. Malą przybiera, pożyczyłam sobie wagę, żeby kontrolować raz na kilka dni wagę i jest ok. Ale też nie zapisuję i nie skupiam się na tej wadze, przyjmuję, że jak jest do przodu to ok i już. W poniedziałek mamy szczepienie to zobacze co lekarka powie. W każdym razie skoro po jedzeniu śpi mi normalnie 2-3 godziny to przyjmuję, że jest w porządku.
    A z takich innych rewelacji to wczoraj dostałam okres :-( a myślałam, że dłużej pocieszę się wolnością od tego cholerstwa.

małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O raju, ależ tu aktywnie ( Lubie to bardzo ) aż nie mogę nadrobić :-) bo mój dziec tez aktywny ;-) dziś byliśmy u chirurga,bo małemu jaderko nie zstapilo i lekarz powiedział, że jest kandydatem na operację :-( za 3 miesiące kontrola i usg i jak nie zejdzie (o ile jest w ogóle,choć podobno zalążek byl) to jak synek skonczy roczek to będzie operacja. Kurcze nie do końca to wszystko ogarniam, bo mąż rozmawiał z lekarzem, gdy ubierałam małego, ale na następnej wizycie dopytam, a mężowi przekażę syna do ubrania, bo później nic mi nie umie przekazać dokładniej, ech...

małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam i ja wieczorowa pora. Jutro 1 szczepienie troche sie boje ale nie moge pokazywac strachu bo dziecko wyczuje. A niecala godzine temu Maks sobie pochlipal przy cycu i drzemal a ja lezalam obok i rozmawialam z siostra a tu nagle ulalo mu sie z nosa ale nie mleko tylko przezroczysta ciecz i nie wiem czy sie krztusil czy nie ale rzucilam telefonem dziecko na rece i zawolalam meza. Zawsze jak dziecko ulewalo to dawalo glowke na bok a teraz nie wiem czy by dalo jakbym nie wziela na rece. Maz go ode mnie przejal. Ale juz byla cisza. Teraz spi a ja sie boje isc spac. W takich chwilach chcialabym by byl juz starszy. :(

I wogole czym on ulal :/ kataru nie ma czy to mogl puscic ten zapchany kanalik?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2015, 23:28

74diqps6a69lyc94.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 04:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaasia my idziemy w pt do chirurga z tym Samym problemem.Już mnie brzuch boli na sama myśl...

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
‹‹ 2360 2361 2362 2363 2364 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ