X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ależ nAs wytargalo na dworze,ale tak ładnie spał,że szkoda było wracać i ponad trzy godziny zaliczyliśmy :-) ciężko Was ostatnio nadrobić,bo mały domaga sie stale uwagi lub ktoś nas odwiedza,ale czytam. Od kilku dni się przekreca na boki i potrzasa zabawki oraz pcha nasze palce do swojej buźki.

chcebycmama, lys, jesslin87 lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • chcebycmama Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://m.edziecko.pl/edziecko/1,113155,15099356,Trzeci_miesiac_zycia_niemowlaka.html

zabka11 lubi tę wiadomość

Syn, roczek.
    Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. :-)
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata pracowałam głównie na Bialolece tam były biura firm szefa, dojazd był spoko bo tylko trasa ak i jechalam do pracy 20 min max. Mieszkam przy Sadach Zoliborskich wiec do Mordoru kawalek a z Marek to juz w ogole daleeeko :) ale najwiecej firm w Mordorze, mam nadzieje ze da mi sie znalezc posadke w sredniej firmie i unikne korporacji.

Agaata lubi tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys maz jest w Stanach tak? To jak to wyglada on pracuje pare miesiecy i pare miesiecy ma wolnego?

• Agaata Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys, zgadzam się z Tobą, lekarze w Polsce nie są odpowiednio wynagradzani i doceniani. W mojej rodzinie większość osób to lekarze i zdecydowanie niestety tak to wygląda. Stereotypy oczywiście są inne, ale prawdziwy obraz zdecydowanie inny.
    Lys, czyli jeśli zostaniecie w Polsce, to tak czy siak Twój mąż będzie ciągle wyjeżdżał na tak długo? Kurcze, to nie jest łatwa sytuacja i dla Ciebie i dla niego, no i dla Lily pewnie też nie będzie.

Mój mąż kiedyś dużo wyjeżdżał za granicę z pracy. Wiele miesięcy spędził w Szwecji, w Rumunii, w Finlandii itd. Teraz na szczęście głównie w Polsce, czasem leci gdzieś dalej, ale tylko jako chwilowe wsparcie projektu. I całe szczęście, bo ja z Małym bym chyba nie wyrobiła sama na dłużej. Także Ciebie Lys podziwiam z całego serca.

lys, Weridiana lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa tak w usa, 4 miesiące pracuje, 2 miesiące ma wolne i jest w domu, oczywiście za te 2 miechy nie ma kasy

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Agata pracowałam głównie na Bialolece tam były biura firm szefa, dojazd był spoko bo tylko trasa ak i jechalam do pracy 20 min max. Mieszkam przy Sadach Zoliborskich wiec do Mordoru kawalek a z Marek to juz w ogole daleeeko :) ale najwiecej firm w Mordorze, mam nadzieje ze da mi sie znalezc posadke w sredniej firmie i unikne korporacji.

Powiem Ci szczerze, że ja też chciałabym pracować w średniej wielkości firmie, najlepiej z polskim kapitałem i zagraniczną pensją ;-) Korporacja nie jest dla mnie, za dużo bydła się tam naoglądałam, dlatego raczej nie wrócę do mojej firmy po macierzyńskim. Jestem na etapie zastanawiania się co ze sobą zrobić za rok.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaata dokładnie tak, jak napisałaś
    W zeszłym roku miał inną pracę też za granicą, ale pracował 2 miesiące i 2 tygodnie był w domu, a jeszcze wcześniej 2 miesiące praca, 1 miesiąc w domu. Teraz rozgląda się za czymś w układzie 2 miesiące on, 1 miesiąc off, ale na razie nie znalazł nic co by mu odpowiadało. Ja z chęcią bym wyjechała jeśli to by pozwoliło nam być razem codziennie, ale wyjazd to też nie takie proste. My mamy skomplikowane życie, ale pracujemy nad tym żeby to zmienić, kiedy i jak tego nie wiem.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys a Ciebie w Polsce tez trzyma praca?

• Aga89 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebycmama wrote:
    Mój by patrzył non stop. Dlatego trzeba uważać.

Co do wagi to my mamy teraz pewnie prawie 6 kg, waga urodzeniowa 3680g.

Aga89 a może to jeszcze za wcześnie na sięganie po zabawki? Daj mu czas i się nie martw.

Natalka za kilka dni kończy 3 miesiące i zaczyna 4. Nawet lekarka jakieś 2 tygodnie temu sprawdzała czy mała się podciąga do siadania i powiedziała ze damy jej czas do 18 listopada :-(

[*] 11.04.2014 [*] 28.08.2014 - Moje małe Aniołeczki
    13.08.2015 8:40 - Natalka <3 3500g 55cm <3

3jgxskjohz999gbw.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Lys a Ciebie w Polsce tez trzyma praca?

Nie, mnie w Polsce nic nie trzyma. Moja ostatnia praca była bardzo stresująca, dużo pracowałam po godzinach, wynagrodzenie też było "lekko" nieadekwatne do zakresu obowiązków i jeszcze "lekko" mnie zrobili w ch... zatem zrezygnowałam z pracy, a do tego nie mogłam zajść w ciążę, więc doszliśmy z mężem do wniosku że muszę się odstresować i zregenerować i dlatego nie podejmuję nowej pracy. Nie pracuję od 1,5 roku, w między czasie zrobiłam studia podyplomowe i oczywiście zaszłam w ciążę.

Weridiana lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:
    Natalka za kilka dni kończy 3 miesiące i zaczyna 4. Nawet lekarka jakieś 2 tygodnie temu sprawdzała czy mała się podciąga do siadania i powiedziała ze damy jej czas do 18 listopada :-(

Aga Julka juz 2 tyg temu skonczyla 3 miesiace i nie podciaga sie ja dam jej palce. Wszedzie, gdzie czytalam pisza, zeby nie podciagac dziecka, ze samo ma to robic. Julka tylko przechyla sie do przodu jak ja nosze na krzeselko i pare razy lezac chciala sie podniesc. Spokojnie Natalka ma jeszcze czasu a czasu ;)

Aga89, Katarka, Weridiana lubią tę wiadomość

• lys Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:

moja jutro kończy 3 miesiące i też się nie podciąga do siadania, a jak sama ją ciągnę za rączki to główka daleko w tyle - w ogóle jej nie kontroluje

Aga89 lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze to pierwsze słyszę, aby dziecko w wieku 3 msc musiało się podciagac do siadania. Mój tez sie nie podciaga, bylam u neurologa i rehabilitanta i nikt ani słowa o tym nie powiedział.
    Zabawki chwyta i trzyma jakiś czas.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas neurolog jak robił próbę trakcji to tylko skomentował, że główkę dziecko powinno bardziej kontrolować, bo na tą chwilę to jak u noworodka

9f7jtv73juycdhvl.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Powiem Ci szczerze, że ja też chciałabym pracować w średniej wielkości firmie, najlepiej z polskim kapitałem i zagraniczną pensją ;-) Korporacja nie jest dla mnie, za dużo bydła się tam naoglądałam, dlatego raczej nie wrócę do mojej firmy po macierzyńskim. Jestem na etapie zastanawiania się co ze sobą zrobić za rok.

Ja tez mysle...jedno co wiem to ze najwczesniej wracam do zawodu w styczniu 2017. Korpo nie chce tym bardziej ze nie bede miala ochoty brac udzialu w tym wyscigu bo dziecko najwazniejsze i nadgodziny itp, nie wchodza w gre.

Lys wazylam i wazy 6,600 czyli 90-97 centyl.

lys, zabka11 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://pediatria.mp.pl/lista/show.html?id=100448

"Pytanie nadesłane do redakcji

Syn ma 4 miesiące, podczas podciągania za przedramiona nie podnosi główki, tylko robi mostki. Czy wszystko jest w porządku, czy może być chory?
    Odpowiedziała

lek. med. Katarzyna Jamruszkiewicz
    specjalista medycyny rodzinnej
    Poradnia Lekarza POZ
    Szpital Specjalistyczny im. Rydygiera w Krakowie

Bez osobistego zbadania dziecka i obserwacji opisywanego „robienia mostków”, nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Zapewne w pytaniu chodziło o tak zwaną próbę trakcyjną. Jest to element badania lekarskiego, oceniającego rozwój psychoruchowy dziecka. Próba ta polega na podciąganiu dziecka leżącego w pozycji na pleckach za rączki w górę i obserwację, jak ono się zachowuje, między innymi czy kontroluje główkę, czy ugina kończyny. W zależności od wieku dziecka oczekujemy innych rezultatów. 4-miesięczne dziecko podczas podciągania do góry powinno unosić główkę i lekko zginać nóżki.

Podkreślenia wymaga fakt, że próby podciągania niemowlęcia za rączki nie powinny być wykonywane przez rodziców, a nawet przez lekarza nie mogą być wykonywane zbyt często. Aby ocenić, czy synek rozwija się prawidłowo, należałoby go całego dokładnie zbadać, ocenić odruchy, napięcie mięśniowe, zachowanie w pozycji na brzuszku i inne. Sama próba trakcyjna, zwłaszcza wykonana jednokrotnie i to przez rodzica, nie może być podstawą do rozpoznania jakiegokolwiek zaburzenia rozwoju u dziecka. Dopiero całokształt badania, powtarzanie jego elementów czy to podczas jednej wizyty czy podczas odbywających się w regularnych odstępach czasowych kontroli lekarskich mogę sugerować jakiś problem zdrowotny i wymagać bardziej szczegółowych badań czy konsultacji specjalistycznych.

Proszę skonsultować się z lekarzem prowadzącym dziecko i powiedzieć mu o swoich obawach, co do rozwoju synka. Po zbadaniu dziecka, lekarz będzie mógł stwierdzić, czy dziecko rozwija się prawidłowo, czy też wymaga skierowania do poradni neurologicznej czy na rehabilitację."

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Ja tez mysle...jedno co wiem to ze najwczesniej wracam do zawodu w styczniu 2017. Korpo nie chce tym bardziej ze nie bede miala ochoty brac udzialu w tym wyscigu bo dziecko najwazniejsze i nadgodziny itp, nie wchodza w gre.

Lys wazylam i wazy 6,600 czyli 90-97 centyl.

ok :D czyli nie tylko moja to kluska, uspokoiłaś mnie

magda sz lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zabawek to Julka do zabawek raczki wyciaga, chwyta maskotki dwoma raczkami, pakuje do buziola, siluje sie z nimi, ale chwyt ma jeszcze slaby, bo grzechotki tylko bardzo cienki i to tylko na kilkanascie sekund.

Poszlam za ciosem, zzarlam 3/4 duzej milki i jak zaraz sie nie zrzygam to bedzie cud. Starczy mi'na kolejne 3 tygodnie :D Mezowi powiem, ze dalam biednym jak chodza i prosza o jedzenie :D

lys, Agaata, magda sz, Pulpecja, Zetka, jesslin87, Katarka, Weridiana, zabka11, 5ylwia lubią tę wiadomość

• Agaata Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Co do zabawek to Julka do zabawek raczki wyciaga, chwyta maskotki dwoma raczkami, pakuje do buziola, siluje sie z nimi, ale chwyt ma jeszcze slaby, bo grzechotki tylko bardzo cienki i to tylko na kilkanascie sekund.

Poszlam za ciosem, zzarlam 3/4 duzej milki i jak zaraz sie nie zrzygam to bedzie cud. Starczy mi'na kolejne 3 tygodnie :D Mezowi powiem, ze dalam biednym jak chodza i prosza o jedzenie :D

U nas podobnie to wygląda.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
‹‹ 2401 2402 2403 2404 2405 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ