X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Wychodzisz tu z zalozenia, ze kazdy bedzie karmil metoda BLW. Do zjedzenia slupka marchewki lyzeczka sie nie przyda, ale zupke to raczej trudno zjesc reka. Nie bardzo tez rozumiem dlaczego zakladasz, ze lyzeczka marchewki podawana 5 miesiecznemu dziecku ma zastapic posilek mleczny

WHO to nie są osoby ala "amerykańscy naukowcy". Jasne, rozumiem, że są różne teorie które zmieniają się na przestrzeni lat, ale akurat Światowej Organizacji Zdrowia wierzę. Obecnie nikt oprócz producentów słoiczków i lekarzy, którzy już dawno przestali się edukować, nie zachęca do wcześniejszego rozszerzenia diety. Nawet na mm jest napisane, że mleko matki jest najlepsze i należy je podawać do 6 msc jeśli jest taka możliwość.
    Życzę powodzenia w rozszerzeniu diety wszystkim, niezależnie kiedy zaczną, bo będzie to pewnie wyzwanie:)

2 h byliśmy na spacerku, lubię jak tak świeci słońce.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • lys Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam plan taki, że najpierw będę podawać papki łyżeczką (pewnie w 5 miesiącu) a jak mała zacznie stabilnie siedzieć (któż to wie kiedy, u nas może być problem bo ma niskie napięcie) to wtedy także BLW. Życie samo zweryfikuje, co się lepiej sprawdza. A może, jak zawsze zasada złotego środka. Myślę też, że dużo zależy od dziecka - jedno będzie wcinać te kawałki warzyw, inne będzie się bawić.

Pulpecja, niecierpliwa, zabka11 lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, widzę ze temat rozszerzania diety na tapecie :) U nas okazało się, że mała ma asymetrie i za mocno napięte rączki i musimy chodzić na rehabilitację. Iys, dobrze kojarzę, że Ty masz wizyty domowe? Mogłabyś kogoś polecić? Ile płacisz za wizytę jeśli mogę spytać? Na NFZ jest jakaś porażka.. Za pół roku terminy.. Śmiech na sali..

Ewa123
  • lys Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa123 wrote:
    Hej dziewczyny, widzę ze temat rozszerzania diety na tapecie :) U nas okazało się, że mała ma asymetrie i za mocno napięte rączki i musimy chodzić na rehabilitację. Iys, dobrze kojarzę, że Ty masz wizyty domowe? Mogłabyś kogoś polecić? Ile płacisz za wizytę jeśli mogę spytać? Na NFZ jest jakaś porażka.. Za pół roku terminy.. Śmiech na sali..

Ewa tak tak to my :)
    Za wizytę domową 100 zł

Zależy gdzie mieszkasz:

http://www.fizjomedica.wroclaw.pl/
    https://pl-pl.facebook.com/bobath.wroclaw/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2015, 14:30

Ewa123 lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym powiem Wam, że jakiś regres nastąpił. Młoda nie chce spać w dzień, a jest ewidentnie zmęczona i wyje.. W nocy budziła się już tylko raz, a od kilku dni cyrki - co 2 godziny cyc.. Jestem jak zombie.. Poza tym nauczyła się przewracac na brzuch, ale mam wrażenie, że nie jest to świadome, bo z pleców przrchyla się na bok, potem napina ląduje na brzuchu, ale często wtedy zaczyna ryczec jakby się wkurzyla, że na tym brzuchu jest.. Nie rozumiem o co chodzi.. No bo skoro nie chce to czemu nie wróci z boku do pozycji na plecach? No masakra.. Najgorsze, że takie jazdy z obrotami urządza tez w nocy i musze wstawać ja przekładać na plecy. W. Ogóle odnoszę wrażenie, że jest jej ciągle niewygodnie, wierci się, wkurza, obojętnie jak ja położę.. Nie mam pomysłu o co chodzi.. Czy któraś z Was miała takie cyrki?

Ewa123
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Iys, czyli takie ceny są we Wrocławiu.. Ehh :/my byliśmy 2 razy u jednej babki, która pracuje na Koszarowej (tez placilismy 100zl) no i po 2 godzinach ona stwierdziła, że córka jest już wyprowadzona ładnie, że nastąpiła poprawa. Ja wcale nie jestem taka pewna, bo widzę, że źle rozkłada ciężar ciała na brzuchu (zawsze ja ściąga na prawo) no i ma problem z chwytaniem (przypuszczam, że przez te napięte rączki). Pokazała nam 3 ćwiczenia, które mamy wykonywać, no ale jakoś nie jestem przekonana i wolę jeszcze kogoś się poradzić. Widzę sama kilka nieprawidłowości.. Skoro większość z Was z podobnymi problemami ma zalecenia po 10 godzin to jakim cudem mojej córce miały by 2 wystarczyć..

Ewa123
  • lys Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2h na asymetrię?? No to albo Twoja córka ma znikomą asymetrię, albo coś tu nie gra. Chyba, że powiedziała Wam, że codziennie macie wykonywać pewien zakres ćwiczeń, żeby skorygować asymetrię.

My mieliśmy kilka wizyt domowych i po tych wizytach wg neurologa z asymetrii nasilonej jest asymetria mniej nasilona ;)
    A w związku z niskim napięciem mięśniowym mamy się rehabilitować, aż mała zacznie chodzić, czyli pewnie jeszcze jakiś rok.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    WHO to nie są osoby ala "amerykańscy naukowcy". Jasne, rozumiem, że są różne teorie które zmieniają się na przestrzeni lat, ale akurat Światowej Organizacji Zdrowia wierzę. Obecnie nikt oprócz producentów słoiczków i lekarzy, którzy już dawno przestali się edukować, nie zachęca do wcześniejszego rozszerzenia diety. Nawet na mm jest napisane, że mleko matki jest najlepsze i należy je podawać do 6 msc jeśli jest taka możliwość.
    Życzę powodzenia w rozszerzeniu diety wszystkim, niezależnie kiedy zaczną, bo będzie to pewnie wyzwanie:)

2 h byliśmy na spacerku, lubię jak tak świeci słońce.

Jak dobrze pamietam to samo WHO zaleca karmienie piersia do 2 roku zycia i nie masz zamiaru sie do tego stosowac. Czasem warto zdac sie na instynkt, a nie sztywne napisy w broszurkach czy na kartonach ;)

Amberla, Zetka lubią tę wiadomość

• Weridiana Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa moze po prostu nie daje jeszcze rady przewrócić sie z powrotem i dlatego sie wkurza. Poczekaj jeszcze , pewnie to przejsciowe.
    ja np jak poloze Emme na brzuchu to jest strasznie niezadowolona , podnosi ladnie glowe ale placze wiec jej nie zmuszam , nawet nie wiem czy by sie przewrocila. Uwielbia natomiast podnosic sie do siedzenia i stania. Wyraznie widac jak ciagnie glowe i plecki do przodu.
    chwyta już zabawki i wklada do buzi. Nie jest to precyzyjne , a gryzaki czesto zaprojektowane dla trochę starszych dzieci. Dlatego skusilam sie na gryzak koraliki :-) tzn bransoletka z kolorowymi paciorkami i owadami , elastyczna i lekka.

niecierpliwa, Ewa123 lubią tę wiadomość

1usasg185gkausx0.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeszcze jedno pytanie (sorry za monologi, ale ostatnio malutka jest tak wymagająca, że rzadko wchodzę do Was i jak już się dorwalam to o wszystko musze wypytac :)). Czy jeśli dziecko miałoby infekcje moczowa to crp by wyszło podwyższone? Ilekroć próbuje pobrać małej siki to wychodzą liczne bakterie.. Moja dr twierdzi, że to wynik złego pobrania, bo leukocyty są w normie.. A ja naprawdę się staram dobrze ja wymyc, łapie siki bezpośrednio do kubeczka i martwię się bardzo, że jednak jakaś infekcja jest, a my jej nie leczymy. Przyszło mi na myśl, że może gdybym crp zbadala to bym miała pewność, że wszystko jest ok?

Ewa123
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wchodze na fb, a tam akurat dzis taki artykul
    http://poloznamama.pl/bleeew-bobas-lubi-wybor-mama-decyduje/

• Ewa123 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No też mi właśnie coś nie gra tutaj, bo jednak jakieś tam problemy pozostały, może babka stwierdziła że nie wie jak poprowadzić córkę i dlatego nas zbyla.. A ćwiczenia dosłownie 3 mamy..

Ewa123
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa123 wrote:
    Dziewczyny jeszcze jedno pytanie (sorry za monologi, ale ostatnio malutka jest tak wymagająca, że rzadko wchodzę do Was i jak już się dorwalam to o wszystko musze wypytac :)). Czy jeśli dziecko miałoby infekcje moczowa to crp by wyszło podwyższone? Ilekroć próbuje pobrać małej siki to wychodzą liczne bakterie.. Moja dr twierdzi, że to wynik złego pobrania, bo leukocyty są w normie.. A ja naprawdę się staram dobrze ja wymyc, łapie siki bezpośrednio do kubeczka i martwię się bardzo, że jednak jakaś infekcja jest, a my jej nie leczymy. Przyszło mi na myśl, że może gdybym crp zbadala to bym miała pewność, że wszystko jest ok?

Ewa ja juz 2 razy oddawalam mocz na posiew i ostatnio wyszlo 10rodzajow bakterii, laborantka twierdzi, ze taki mocz jest niediagnostyczny i musze znowu pobrac, choc ostatnim razem przed podmylam mala i pobralam bezposrednio do pojemniczka. Skierowanie na crp mam, ale zrobie albo w piatek, albo w poniedzialek

Ewa123 lubi tę wiadomość

• Weridiana Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze tez pochwalic sie ze chusta zaczela sie sprawdzac :-) Dzisiaj jest cieplo i deszczowo ale wczoraj mielismy -2°C lol dlatego ubralam mala w kombinezon i dopiero wtedy wlozylam do chusty , na to jeszcze ubralam kamizelke meza bo jest szeroka :-) i nas zapielam. Wygladalam jak balwanek ale calkiem fajnie nam się spacerowalo. Polecam zwlaszcza jak dzieci sa bardzo ciekawskie. Czekam tez na wiosne bo ubieranie tych kilku warstw jest meczace.

Dentinox kupowalam w uk tu jest popularny. Rzeczywiscie nie działa dlugo ale w polaczeniu z gryzakiem wystarczy. Zobaczymy jak się sprawdzi gryzak bransoletka.

Dzisiaj przywioza mi nowa zmywarke hurrra , maz probowal naprawic stara ale nie dal rady.

lys, Ewa123, Neyla, Paula_071, jesslin87, Maniuś lubią tę wiadomość

1usasg185gkausx0.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa robiliśce ogólne i posiew, czy tylko ogólne?
    Generalnie crp rośnie w wyniku infekcji. Jak byliśmy w szpitalu i podejrzewali infekcję moczową to robili małej między innymi crp.
    Ale tak sobie myślę, że na Twoim miejscu skonsultowałabym się z innym pediatrą.
    Swoją drogą ja jak pobierałam siki do woreczka to akurat się tak śpieszyłam, że tylko ją chusteczkami wytarłam i w badaniu ogólnym bakterie były znikome.

Weridiana lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ogólne i na posiew. Na posiewie bakterie są różne, nie ma jednej dominującej.. Ok, w takim razie to jeszcze skonsultuje. Dzięki dziewczyny!

Ewa123
  • Weridiana Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa Niecierpliwa ja tez bym zrobila posiew bo za duzo tych bakterii zwlaszcza ze tak się staralyscie przy pobraniu. Mocz niediagnostyczny hmmmm a moze rzeczywiscie jest tyle bakterii i stad np problemy ze spaniem karmieniem itd same wiemy jak zapalenie pecherza meczy.

Ja mialam zapalenie uklad moczowego w wieku 6lat. Zwykle badanie nie wykazalo bakterii, dopiero kontrastowe w szpitalu. Ból nerek przy tym byl taki ze sparalizowana lezalam na kanapie w trakcie ataku, dlugo lekarze sie glowili zamiast wyslac na kompleksowe badania od razu

1usasg185gkausx0.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to wychodza przy posiewie takie klocki, ogolny mocz ok

• Agaata Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o rozszerzanie diety, to ja na początku zostane przy papkach, musach itp. Później zamierzam karmić albo pół na pół albo przynajmniej jeden posiłek dziennie BLW. Ale na całość BLW ja się jednak nie zdecyduję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2015, 15:38

apaczka, niecierpliwa, Amberla, jesslin87, zabka11 lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Laura Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    A właśnie Laura chciałam Ciebie zapytać: jak wyglądały kupy Dominika po Debridacie?
    U nas od kiedy podajemy ten lek kupy są pomarańczowo-brązowe, śluzowate i rozwodnione. Zastanawiam się czy tak ma być.
    Kupy były różne: śluzowate, zielone, czasem te strzelające ale my mu podawaliśmy jak miał 3 tygodnie do 7 tygodni (czyli przez jakieś 4 tygodnie dostawał). Teraz te kupy ma całkiem normalne, papkowate i śluzu mniej ale podawaliśmy mu dicoflor nie dawno chyba 2 tyg temu i się unormowały kupy (myslę że przez dicoflor)
    Podawaj debridat on nie zaszkodzi a na pewno pomoże, tylko trzeba czasu zeby nie ulewała.
    Dominiś przestał ulewać po 3 tygodniach od podawania debridatu.
    (teraz czasami uleje ale nie tak jak wcześniej)

Ile kropel dajesz? i czym miarkujesz?

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

‹‹ 2508 2509 2510 2511 2512 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ