X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Neyla Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Witamy się,
    noc średnia i właśnie odsypiałyśmy 2 godz. Maja po 40 min już się budziła ale cyc w buzie i spałyśmy jeszcze z godzinę z kawałkiem. Teraz Pani prezes siedzi bujaczku i patrzy się na grającego kotka. Miałyśmy jechać do mojej pracy, muszę odebrać świadectwo pracy itp. ale że noc ciężka to nie mam siły.

Neyla co masz pod spodem? gdzie kupiłaś taką bluzę? Kurcze ja po chuscie tylko w domu a na dwór to planowałam na wiosnę bo nie wiem jak ubrać nas pod taką chustę, raz byłam na dworze jak było 14 stopni to się spociłam jak prosię. Maja też zapocona. Taka bluza przejdzie jak jest 0 stopni?

Ja najchętniej bym karmiła samą piersią do roku, wiem że karmienie łyżeczką to będzie mordęga, widzę już jak mleko czasem jej daje łyżeczką to mnie trafia, bo ta wypluwa, cała buzia ufajdana i body więc jak sobie pomyślę o marchewce to słabo mi. na BLW przyjdzie czas jakoś w 8 miesiącu jak już przyzwyczai się do różnych smaków. No ale wiem że sam pokarm jej nie wystarczy dlatego w 6 miesiacu coś tam zacznę podawać. Z tego co wiem to przy samym mm wcześniej rozszerza się dietę czyli jakoś 4 miesiąc. a przy kp to jest 6 miesiąc

U nas w Ełku dzisiaj na minusie i mi w tej bluzie było cieplutko-mała też cieplutka była (łącznie z noskiem). Mała miała na sobie: bodziak na długi rękaw, śpiochy bez stóp, skarpetki, bluza z kapturem podszyta polarem, spodenki polarowe i drugie skarpetki frotte, czapka i chustka polarowa pod szyję. Na to omotałam chustą (kangurek) i założyłam tę bluzę z Greyse (profil na facebooku - dziewczyna szyje bluzy, ja zapłaciłam z przesyłką 194zł). Na bluzę dla pewności zarzuciłam kurtkę ciążową ortalionową podszytą polarem, ale i tak była rozpięta i bardziej denerwowała niż grzała (zsuwała się z ramion). Zgrzałam się jak szczur.

magda sz, 0na88, Weridiana, jesslin87 lubią tę wiadomość

62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • apaczka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys Natalka ma typowe zmiany w typowej lokalizacji także nie ma mowy o tym, że to np łojotokowe zapalenie skóry.

Agaata jakiś czas temu rozmawiałyśmy o testach w kierunku alergii. Dziś się dowiedziałam o tym, że teraz u dzieci w każdym wieku robi się testy. My się zdecydujemy na panel pokarmowy. Zobaczymy czy coś nam pokaże.

My mamy rehabilitację na NFZ. Zaczynamy 8 grudnia, dwa tygodnie oczekiwania, myślę, że nie jest źle :-)

BLW wydaje mi się fajnym uzupełnieniem normalnej diety ale na pewno nie zdecydowałabym się wyłącznie na to.

Agaata, lys, Ewa123, Weridiana, jesslin87 lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Weridiana Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wierszyki , już nie pamietam która z was wyslala ale jezyk prawie polamalam ;-) jak nic reklama nauki jezyka polskiego hahaha wielu chetnych by nie bylo

co do czytania , czytalam kupowalam ksiazeczki a moja zero zainteresowania , dwa lata a tu pojedyncze slowka (dla porównania kuzyna corka mowila już calymi zdaniami,) ale nie poddawalam sie i pewnego pieknego dnia , po kilku latach moja Laura zaczela sama interesowac sie ksiazkami. Teraz czyta namietnie , pomaga w bibliotece :-)

Grunt to sie nie poddawac bo kazde dziecko ma swoje tempo , chociaz moze byc ciezko.

1usasg185gkausx0.png
  • Katarka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno będę rozszerzać dietę po skończonym 6 miesiącu, nie wcześniej, nawet jak usłyszę "Laura ma już 5 miesięcy, daj Jej coś zjeść innego niż mleko". Ale każdy robi jak uważa :) Nie wiem tylko co z tym glutenem, bo przeczytałam gdzieś, żeby po skończonym 5 miesiącu dawać do mleka pół łyżeczki kaszy manny codziennie. I nie wiem, czy rzeczywiście zacząć tak robić po 5 czy po 6 miesiącu.

lb17w98.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    Kupy były różne: śluzowate, zielone, czasem te strzelające ale my mu podawaliśmy jak miał 3 tygodnie do 7 tygodni (czyli przez jakieś 4 tygodnie dostawał). Teraz te kupy ma całkiem normalne, papkowate i śluzu mniej ale podawaliśmy mu dicoflor nie dawno chyba 2 tyg temu i się unormowały kupy (myslę że przez dicoflor)
    Podawaj debridat on nie zaszkodzi a na pewno pomoże, tylko trzeba czasu zeby nie ulewała.
    Dominiś przestał ulewać po 3 tygodniach od podawania debridatu.
    (teraz czasami uleje ale nie tak jak wcześniej)

Ile kropel dajesz? i czym miarkujesz?

Debridat mamy w zawiesinie i tam jest dołączona miarka. Podaję 2 razy po 2,5 ml.
    Dicoflor podaję 2 razy dziennie po 5 kropel - wkrapiam do butli z mlekiem, bądź na łyżeczkę.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apaczka ile taka przyjemnosc ten panel pokarmowy i kiedy go chcecie robic??

• Laura Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Debridat mamy w zawiesinie i tam jest dołączona miarka. Podaję 2 razy po 2,5 ml.
    Dicoflor podaję 2 razy dziennie po 5 kropel - wkrapiam do butli z mlekiem, bądź na łyżeczkę.
    a my nie mieliśmy miarki do debridatu hmm, musielismy kupić i padawalismy 5 kropel
    wszystko sie unormuje, zobaczysz :)

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• lys Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    a my nie mieliśmy miarki do debridatu hmm, musielismy kupić i padawalismy 5 kropel
    wszystko sie unormuje, zobaczysz :)

5 kropel ? to strasznie mało podawaliście o.O

9f7jtv73juycdhvl.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane moje! Trochę Was zaniedbałam, bo robię projekt na zaliczenie na sobotę i trochę mi to zajmuje. Do tego mały mi strasznie ulewa. Chyba muszę iść do pediatry

Weridiana lubi tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • Laura Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    5 kropel ? to strasznie mało podawaliście o.O
    tak kazał pediatra i poskutkowało :)

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• apaczka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    tak kazał pediatra i poskutkowało :)
    Laura bez obrazy ale w takim razie to nie Debridat Wam pomógł ;-)

Niecierpliwa jeszcze nie wiem gdzie, kiedy i jak ;-)

niecierpliwa lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopijam herbatke, wpierdzielam oponki (taka moja dieta)

Z tym rozszerzaniem to myśle ze każda matka w granicach rozsadku to robi, jedne po 3 miesiącu, inne po 4 a jeszcze inne po 6, nie ma sie co spierać kto robi lepiej:)

Ja zamierzam dopiero od 5 miesiąca, siostra zaczęła od 4 a mała ma skaze białkową, tak zdecydowała, małej sie krzywda nie dzieje a miała ogromne problemy z brzuszkiem na samym mleku.

Kurde fajnie na polu mogę tak sapcerowac tylko po uszach mi zimnooo a nie cierpie czapek, jednak przez półtorej godziny spaceru można zmarznąc w uszy hih

Weridiana, zabka11 lubią tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka zajęta, coś sie nie odzywaaa

zabka11 lubi tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak się teraz najem nabiału to kiedy pojawi się reakcja u dziecka (zakładając, że jest alergia na bmk)???

9f7jtv73juycdhvl.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro, pojutrze... chcesz tak zrobić?

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    A to gołąbków nie robi się z ryżu?.

Owszem, czesto robie tradycyjne, z miesem i ryzem, ale teraz zrobilismy z ziemniakami :)
    Surowe starte ziemniaki doprawione plus cebula i jajko - zawijam w liscie wloskiej kapusty i do piekarnika - pyyychAaaa!!!
    Ps. Mozna tez dodac do farszu wczesniej podsmazony boczek;)

Paula_071, magda sz, Weridiana, Maniuś, Amberla lubią tę wiadomość

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka wrote:
    Jutro, pojutrze... chcesz tak zrobić?

tak, wobec tego że właśnie zeżarłam (nie, nie zjadłam... zeżarłam) kilka rurek orzechowych w czekoladzie, to może powinnam iść za ciosem i pochłonąć talerz płatków z mlekiem. Przynajmniej bym zobaczyła czy jest jakaś reakcja. Wcześniej nie robiliśmy prowokacji.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Jak dobrze pamietam to samo WHO zaleca karmienie piersia do 2 roku zycia i nie masz zamiaru sie do tego stosowac. Czasem warto zdac sie na instynkt, a nie sztywne napisy w broszurkach czy na kartonach ;)

Tak, nie zamierzam karmić 2 lata. Po pierwsze karmiąc piersią nie mogę brać wielu leków, po drugie po roku wracam do pracy, a po trzecie chcę wtedy zajść w kolejną ciążę (do 6 msc wymiotowałam, więc karmienie piersią by mnie wykończyło). Niezależnie od tego uważam, że karmienie piersią jest najlepszym, co można dać niemowlakowi. I nawet jak ktoś karmi mm to lepiej podawać takie mleko niż słoiczki.

My po szczepieniu na pneumo, Tomek w tydzień przybrał 150 i waży już 7 kg:)

lys lubi tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje ze jestem, ale dopiero czytam 2501 strone, takze dajcie mi troche czasu ;)

W niedziele moja cora zdobyla na turnieju tanca srebro:)

wczoraj dzien zlecial w oka mgnieniu, klara ma rytm na zasadzie butla, godzina zabawy i potem drzemkA - czas nieokreslony. Zatem jak zasnie to rzucam sie ogarnac chalupe lub siebie. I tak dzien mija.wczoraj wieczorem odmóżdżałam sie przy serialach plus walczylam ze sterta prasowania. Dzis tez z doskoku robilam przeglad szafy...

Migotka - pytalas czy zamowilam sukienke - no wlasnie nie...ale znalazlam w szafie sukienke w ktora wejde i nir wygladam jak pasztet, bo jest czarna i ma pionowe wstawki skorzane, wiec wyszczupla i w niej ide na piatkowe andrzejki.

lys, Laura, niecierpliwa, mamasia, magda sz, Weridiana, jesslin87 lubią tę wiadomość

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmmmmm żabka te gołąbki z ziemniakami brzmią smakowicie, nie spotkałam się z taką wersją. Szkoda, że taka marna ze mnie kucharka.

zabka11 lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
‹‹ 2509 2510 2511 2512 2513 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ