SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
0na88 wrote:no dokladnie
teraz sie zarzekamy a w przyszlosci dziecko pokaze nam oczy ze Shreka powie "proszeee mamusiu" a nam dupu zmiekna
Tosia - piekne imie.
Myslalam ze Zosia jest malo jednak popularne to wczoraj przeczytalam ze w Krakowie w 2015 roku najbardziej popularne imiona to : Zosia Zuzia Jakub i Jan
u nas jakby była dziewczynka tez miala byc Zofia Klara0na88, zabka11, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
0na88 wrote:no dokladnie
teraz sie zarzekamy a w przyszlosci dziecko pokaze nam oczy ze Shreka powie "proszeee mamusiu" a nam dupu zmiekna
Tosia - piekne imie.
Myslalam ze Zosia jest malo jednak popularne to wczoraj przeczytalam ze w Krakowie w 2015 roku najbardziej popularne imiona to : Zosia Zuzia Jakub i Jan
Ona, myślę, że dość szybko przyjdzie ten czas, kiedy przestanie prosić, tylko robić to, co uważa za słuszneI w sumie dobrze, samodzielność - ważna sprawa!
0na88, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
Wczoraj myslalam ze Cyc mi rozsadzi od tygodnia nie sciagam w południe zostało wieczorne i nocne odciaganie no i popsul się laktator wiec ani przed wczoraj ani wczoraj nie sciagnelam dobrze cos tam ciumkal laktator ale ledwo ledwo no i wczoraj od rana lewa piers twarda z guzami młody nie mógł ściągnąć no masakra co karmienie piers do cieplej wody i tez wieczorem rozgrzalam cycka no i siedze z laktatorem i krecę nim tzn tak żeby czuć ze ciągnie z pod pachy tam gdzie zastój trochę mi się udało w nocy to samo a rano budze się dosłownie zalana mlekiem przystawilam młodego i puscilo hurra
Pech maz nie ma paragonu do tej piekielnej maszyny więc nie ma szans na naprawę na gwarancji w morde jeża no ! -
lys wrote:to co jest bezsmakowe , bez dodatków, ja podałam wczoraj kleik ryżowy
necierpliwa z kolei pisała, że kleik kukurydziany jest delikatny dla żołądka -
Paula_071 wrote:A ma na imię Tosia czy Antonina?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 15:21
aaaaga, 0na88, Pati Belgia, apaczka, Katarka, lys, Aska87, witaminkab, zabka11, Martucha86, jesslin87, Paula_071, Amberla, małaMyszka, Kkarolinaaaa, Weridiana, Maniuś lubią tę wiadomość
-
Pulpecja wrote:Antonina. Tosia, to na potrzeby dnia codziennego
Pytam, bo w pracy mam koleżankę, która nazwała córkę Tosia. Ale musiała się wykłócić w USC by pozwolili jej tak nazwać. To było 5 lat temu.Pulpecja lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
My dopiero sie z lozka wyczlepujemy - przez to moje szalenstwo wieczorne zasnela dopiero po 2.00 , o 9 .00 zjadla chwile sie pobawila poszlysmy dalej spac - teraz dopiero sie wyczlepalam z lozka , ona tez juz slysze zaczyna jeczec - stary wroci z pracy za 4 godziny a ja bede udawac zmeczona opieka
chyba dzis powtorze to moje usypianie hahha
aaaaga, apaczka, Zetka, magda sz, jesslin87, Paula_071, małaMyszka, niecierpliwa, sylwucha89 lubią tę wiadomość
-
magda sz wrote:tak, dziś przygasło, zmiany nie są różowo-pomaranczowe, teraz tylko taka szorstka i sucha skóra została. Ostatnio same gotowane żarcie jadłam delikatne żeby jej nie podrażniło
To u mnie chyba też taki mix po świętach. Na policzkach takie maleńkie pomarsnczowo - różowe zlewajace kropeczki. Lekko się błyszczą. Pewnie też coś zjadłam.
Katarka przyrost jest, jest dobrze. Zrób usg to będziesz spokojna.
Listę przekleje cie nieaktualna i dlatego łaski uciekają
Psioszke dopisywalam. Potem ogarnęKatarka lubi tę wiadomość
-
Odnośnie AZS, znajoma P, którą kiedyś po latach spotkał na jakimś rajdzie rowerowym ma syna, który ma AZS. Powiedziała, że praktycznie od urodzenia nie przespała nocy. Dodam, że dziecko miało wtedy prawie 2 lata. Raz to jest słabsze, raz się nasila. Generalnie dziecko jest wtedy bardzo niespokojne. Mówiła, że nocki ma ciężkie, że się ten mały po kilka razy budzi itp. Bo go to po prostu swędzi, drażni i jest niespokojny. To samo słyszałam u lekarza, że właśnie dzieci są niespokojne.
Odnośnie ludzi z dyplomami doświadczeniem itp. To że maja, nie znaczy, że są nieomylni. Też poszliśmy do Pani doktor z dyplomami i doświadczeniem. Zdiagnozowała Pauli alergię. Dopiero po drążeniu przez meża i udaniu się do innego lekarza, który zajmuje się tylko takimi przypadkami, dowiedzieliśmy się, że Paula ma boreliozę.
Dlatego powiem wam też na koniec, jak wydaje wam się, że dziecku coś jest, a inni mówią, że zdziwiacie, to nie słuchajcie, zaufajcie swojej intuicji. Przy dziecku ona jest najważniejsza, bo my najbardziej znamy dziecko i czujemy, że coś jest nie tak.Agaata wrote:Paula, nikt nie napisał, że odrzuca taką teorię na podstawie kryterium drapania się, nie wiem skąd ten wniosek.
Nie odpowiedziałaś jednak na moje pytanie: Skąd wniosek, że skoro się nie drapie, to go nie swędzi?
Zrozum, że może być taka sytuacja, że go swędzi i się nie drapie, może być taka sytuacja że go faktycznie nie swędzi, a może być też taka, że nie ma AZS. Mało jednak prawdopodobne, że nie czuje swędzenia, tylko dlatego, że dzieci tego nie odczuwają - a zrozumiałam z Twojej wypowiedzi, że teściowa Cię poinformowała, że AZS swędzi tylko dorosłych, a dzieci nie i że nigdy nie widziała dziecka, które się drapie. Być może dużo pracowała z dorosłymi, dlatego nie widziała drapiących się dzieci.
Z tego co czytałam i słyszałam, to jednym z głównych kryteriów AZS jest świąd.
I szczerze to ja nie rozumiem, czemu aż tak się zawzięłaś, że Twoja teściowa musi mieć rację - ja Ci szczerze życzę, żeby akurat w tym przypadku jej nie miała i żeby Tomek AZS nie miał. Naprawdę życzę i jemu i Tobie, żeby to była zwykła wysypka.Pulpecja, jesslin87, Agaata lubią tę wiadomość
-
Agaata wrote:Tak apropos tego żywienia i zaleceń, to jeszcze takie coś mi się nasunęło: rozmawiałam ostatnio z mamą, właśnie odnośnie rozszerzania diety, zaleceń WHO, schematów itd. Ja jestem w tym temacie bardziej nakręcona niż moja mama - ona oczywiście uważa, że kp jest super, 6 msc tylko na mleku matki też super, ale powiedziała mi coś, co jest chyba dość znaczące. Stwierdziła, że nie powinnam się aż tak fiksować na książkowej wiedzy i na teorii, bo z książek dziecka nie wychowam, że ona wychowała nas dwoje, 36 lat pracuje na oddziale, wiele lat w przychodni, wiele dzieci widziała. Schematów, teorii, coraz to nowszych zasad itp przerobiła już tyle, że nie jest w stanie tego zliczyć i naprawdę wg niej najważniejsze co można zrobić to zachować zdrowy rozsądek. I nie ma co być takim kategorycznym, bo książki traktują wszystkie dzieci jednakowo, a ona dobrze wie, że ile dzieci tyle przypadków i zaleciła mi lekkie wyluzowanie, włączenie swojego rozumu zamiast tabel i schematów, bo jak to powiedziała - po drodze do dorosłości dziecka będzie jeszcze tyle różnych spraw, problemów i nieprzewidzianych sytuacji, że jeszcze dużo elastyczności mi się przyda. W sumie to sporo w tym racji.
I i to i to jest w porządku. Trzeba obserwować i słuchać, starać się zrozumieć co dziecko komunikuje i czego potrzebuje
jesslin87, Agaata lubią tę wiadomość
-
Mamy 5mcy
szok, ale ten czas leci.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/86551dc6fe2b.jpgKatarka, aaaaga, Aska87, lys, 0na88, Pulpecja, witaminkab, zabka11, apaczka, Martucha86, AgaSad, magda sz, jesslin87, Paula_071, Amberla, Pati Belgia, małaMyszka, Agaata, mamasia, gianna88, sylwucha89, Migotkaa, niecierpliwa, 5ylwia, Weridiana, Maniuś lubią tę wiadomość
-
ja nie zaluje ze zaczelismy wczesniej wprowadzac inne jedzenie i coraz wiecej mm, mimo ze pediatra upierala sie zeby za wszelka cene tylko kp.... teraz calkiem inne dziecko wiecej sie smieje, troche mniej marudzi, ewidentnie wczesniej byl glodny
kupy tez coraz ladniejsze, nie ma zadnych problemow z brzuszkiem ... jutro brokuł zobaczymy co bedzieZetka, Pulpecja, jesslin87, Pati Belgia lubią tę wiadomość
-
aaaaga wrote:I co jak zareagowała Lily? Lepiej spala ? Na noc podalas?
Podalam tylko 1 łyżeczkę w dzień. Nie przypadło do gustu ale nie było też niepożądanych reakcji. Pol godziny temu znów jej dałam rym razem 2-3 łyżeczki coś tam memlala jezorem ale też niechętnie. Później zaczęła płakać ale nie wiem czemu może jej nie podeszlo a może ze zmęczenia bo od rana nie spała. Teraz spi i wisi na cycu. Zobaczymy jak będzie jutro. -
77 Weridiana
78 Laura
79 Pulpecja
81 Zetka, Zabka, AgaSad, Ofka
82 Hermiona
83 Griszanka
84 Agaata, Pati_Belgia, psioszka11
85 aaaaga, Katarka
86 Apaczka, lys, małaMyszka, mamasia, 5ylwia, Martucha86
87 Migotkaa, Paula_071, niecierpliwa,Aska87, jesslin87, Amberla
88 chcebycmama, witaminkab, gianna88, Ona88
89 Magda Sz,