SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula_071 wrote:Koniec karmienia, generalnie nocny dramat z piersią. Zaraz pewnie będzie kolejny sajgon bo muszę podać dziecku mm. Jakie mm podajecie? Jaka butelka i smoczek? Ja w domu nie mam nic oprócz Medeli, ale junior nie potrafi z tego pić. Plis, poratujcie.
Paula ja mam dr Brown's natural flow (z tym systemem odpowietrzania) i u mnie bardzo się sprawdza jak muszę małego zostawić.. -
niecierpliwa wrote:Z tym sie nie zgodze, bo u nas po enfamilu byl placz i zaparcia, a po bebiko luzna wodnista kupa. Teraz daje hipp bio combiotik i to jej pasuje.
Paula jana Twoim miejscu bym nie dawala mu od razu smoczka z duzym przeplywem, bo jak nigdy nie pil z butelki to moze nie chciec, wiec wiekiem sie nie sugeruj. Wszystko zależy od dziecka. Moim zdaniem.
A butelka avent.
I ja podalabym 1. Chociaż przez kilka dni. Jak będzie ok to 2.
Teraz widzę ze Tomek nie na jeszcze 6m wiec 1 zdecydowanie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 14:03
-
magda sz wrote:Agata ja mam pytanie z tym wynajmem bo my planujemy tą moją klitę wynająć jak przeprowadzimy się do tego domu z marzeń
no i tak jak wynająć żeby nie wtopić, jak np. przestaną płacić albo jak studentka zajdzie w ciążę i stwierdzi że nie płaci itp. ? Wiem że można spisać umowę w taki sposób że nie ma zmiłuj jak ktoś nie płaci jednym słowem wypierdala. Kiedyś wynajmowałam mieszkanie w Chełmie i rodzinka nie dość że nie płaciła to to narobiła długów na 15 tys w spółdzielni itp... I pewnie dalej by mieszkali ale dzięki Bogu nabrali pożyczek u lichwiarzy i musieli spierdzielać z miasta i z dnia na dzień uciekli. Klucz do mieszkania wrzucili nam na działkę... Nikomu nie życzę takich nerwów, rok czasu użerania, szantaże,grozby....masakra! Na szczescie mieszkanie zostawili w dobrym stanie i nawet z ich meblami...
Magda, ja myślę, że nie uchronisz się przed wszystkimi możliwościami. Ale tak - my nie wynajmujemy rodzinom z dziećmi, generalnie raczej studentom, bierzemy kaucję - akurat my niską bo jednomiesięczny czynsz, rachunki płacimy sami - tzn oni nam płacą 200 zł miesięcznie na poczet rachunków za prąd, wodę, gaz i raz na pół roku to rozliczamy - jak mają niedopłatę to nam wpłacają, jak nadpłatę, to my im zwracamy. Czynsz opłacamy z podstawowej opłaty za wynajem. W umowie mamy mnóstwo zastrzeżeń itp. ale myślę, że jakby chcieli mieć to w dupie to by mieli. Zawsze można się naciąć - chociaż nam się bardzo nie zdarzyło.magda sz lubi tę wiadomość
-
Paula_071 wrote:Dzwoniłam do pediatry, ostrzegła mnie, że jak dziecko karmiłam piersią to jakie bym nie podała mm to na 90% będzie mieć zaparcia. Więc wydaje mi się, że to nie kwestia bebika tylko w ogóle mm, że Pola ma problem z zaparciami.
To tez nie do końca tak. Na pewno przy przejściu na mm trzeba pamiętać o regularnym podawaniu wody żeby właśnie zaparć nie było. Ale faktem jest ze jedne dzieci reagują lepiej na dane mm inne na inne.niecierpliwa, Martucha86 lubią tę wiadomość
-
Martucha86 wrote:A mój Malec pije enfamil i kupy są 3 w ciągu dnia. Bez problemu robione
. Wszystko zależy od dziecka. Moim zdaniem.
A butelka avent.
Dokladnie, kazde dziecko inaczej zareaguje. Mi pediatra powiedzial, zeby podac wybrane mm i obserwowac, jak nie pasuje szukac dalej.
Martucha86 lubi tę wiadomość
-
Agata my pozniej też studentom i czasem tel od sasiadow ze imprezy ale to było nic z tym co przeszlismy. Podobno mozna zrobić cos takiego że wynajem okazjonalny i musi być wpisany adres gdzie ktoś ma mieszkac jakby nie miał na czynsz czy cos takiego. To takie wyłapane info z jaki artykułów ale wiem że nasz szanowny prezydent podpisał cos takiego że udupił właścicieli mieszkań.
Ofka znasz temat wynajmu ? da się zrobić tak żeby się ustrzec? -
Magda chodzi Ci o oświadczenie ze najemca nie jest zagrożony bezdomnoscia i w razie wypowiedzenia umowy ma gdzie się podziac?
Ja od wielu lat wynajmuje mieszkanie bo nie mam własnego i temat znam od strony najemcy. Włącznie z tym jak wynajmujący może wychu..ć najemcę tak jak to my mieliśmy przyjemność. Wtedy umowa umowa a czy ktoś chce się sądzić to inna kwestia. -
lys wrote:Magda chodzi Ci o oświadczenie ze najemca nie jest zagrożony bezdomnoscia i w razie wypowiedzenia umowy ma gdzie się podziac?
Ja od wielu lat wynajmuje mieszkanie bo nie mam własnego i temat znam od strony najemcy. Włącznie z tym jak wynajmujący może wychu..ć najemcę tak jak to my mieliśmy przyjemność. Wtedy umowa umowa a czy ktoś chce się sądzić to inna kwestia.
Ooo to tych sposobów nie znamy
Zresztą my mamy zawsze dobre intencje i z nami wynajmujący mają dobrze. Ale chciałabym umiem zmusić ludzi do delikatnego sprzątania po sobie jak się wyprowadzająWiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 14:13
lys lubi tę wiadomość
-
Magda odnośnie najmów to jest coś takiego jak najem okazjonalny, najemcy muszą wskazać lokal zastępczy i złożyć oświadczenie u notariusza o tzw poddaniu się egzekucji co do wyprowadzenia.. nie pamiętam jakie są koszty u notariusza ale chyba coś ok 150-200 zł.. nie wiem jak to się sprawdza w praktyce ale myślę że jak ktoś ma niecne zamiary to raczej nie podpisze takiej umowy..
Ustawa ta obowiązuje od kilku lat i na początku był szał na te najmy, teraz już chyba nie ale jeżeli w naszym prawie istnieje jakiekolwiek zabezpieczenie właściciela to myślę że to jest ok..Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 14:17
magda sz lubi tę wiadomość
-
Aga a kto pokrywa koszt notariusza? Bo jakby mi kazali pokryć to bym powiedziała, żeby się w trąbkę pocałowali, no i druga sprawa raczej ludziom się nie chce bawić w takie rzeczy (przynajmniej mi, a jestem dobrym najemcą), bo ofert jest dużo i lepiej sobie znaleźć coś innego.
-
Lys ja spotkałam się z tym że pokrywa właściciel - przecież to jemu zależy na bezpieczeństwie i jak chce spać spokojnie to proszę bardzo ale musi zapłacić... ja nie mówię że wszyscy co nie chcą podpisać takiej umowy są be - masz rację czasem forma takiego najmu jest zniechęcająca ale jak komuś zależy na danym mieszkaniu to bez problemu podpisze.. wiesz z tymi ofertami to trochę się pozmieniało przez Ukraińców.. nigdy nie sądziłam że we Wro będzie problem żeby wynająć ładne mieszkanie a w ostatnich miesiącach np 3 pokojowe mieszkania w fajnym standardzie znikają jak świeże bułeczki.. ponoć w samym Wro pracuje już 40 tys Ukraińców więc rynek najmów bardzo się zmienił w przeciągu ostatniego roku..
-
Griszanka wrote:A co mysślicie o butelkach Tommee Tippee?
Od samego początku i własnie ona jest super
Nawet smoczki też mamy http://www.tommeetippee.pl/product/smoczki-fun-style/ -
Co do butelek - na chwilę obecną dzieci nie mają już kolek, więc nie ma potrzeby kupować butelek antykolkowych z systemami odprowadzania powietrza jak dr.browns czy tommee tippee bo zwykłe się łatwiej i szybciej myje.
niecierpliwa lubi tę wiadomość