SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam pytanie odnośnie mieszkania ale to bardziej skomplikowane. Mieszkanie mojej babci, w testamencie na mnie. Babcia ma 91 lat i niestety ostatnio bardzo mocno podupadla łącznie ze świadomością. Nie mieszka w tym mieszkaniu i chcemy je wynająć. Mam oświadczenie o pełnomocnictwie,notariusz powiedział że właśnie tak najlepiej żebym to ja podpisała umowę najmu. I teraz pytanie, czy w takim razie ja się rozliczam z US? Czy Babcia? Ja płacę podatek? Są jakieś terminy na zgłoszenie tego? I w ogóle co i jak mam zrobić
-
lys wrote:Paula pisałaś, że Tomek ładnie pije z kubka, to może mm mu będziesz np. z doidy cup podawać?
Podałam już mu z kubka moje mleko, ale musi nauczyć się pić z butelki, bo nie będę karmić go kubkiem w samochodzie.
Nie mogę karmić jedną piersią, mam duże zmiany w jednej piersi i raczej nie ma szans na spokojne wyciszanie w niej laktacji. Muszę przestać nią karmić, bo zrobi mi się ropień. Kanalik mam tak głęboko zapchany, że wczoraj położna ponad 2 godziny się męczyła masując, kując igłą i podając mi oksytocynę. I nic. 15 minut rozgrzewam pierś, 15 minut ściągam mleko laktatorem (chociaż prawie nic nie leci) i 15 minut chłodzę. I tak całą dobę co 3h. Jestem jak zombi, mały się cały czas drze, siedzę w piżamie z termoforem przy cycku, boli mnie jak jasny gwint.13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Paula, mam nadzieje ze Tomek szybko się przyzwyczai do mm i gładko pójdzie. Współczuje problemów z piersią...
Ja jestem na spacerze, łeb mnie boli i chyba mam zespół ciesni nadgarstka... Boli mnie nadgarstek aż do kciuka. Ledwo ręką ruszam. Moja mama miała to po 2 porodzie i się pol roku meczyla...Paula_071 lubi tę wiadomość
-
Ja wynajmowałam mieszkanie 3 lata, 2 różne mieszkania i właściciele mówili że mało jest uczciwych najemców i że szkoda że się wyprowadzam bo przez 2 lata spali spokojnie bo wszystko zawsze na czas, tylko ile mnie to wysiłku kosztowało jak kolega z pokoju obok zawsze mówił- jutro Ci zapłacę i zawsze coś mu wykoczyło....ja zbierałam kasę i wpłacałam. No ale sama zrobiłam casting na drugi pokój więc podjęłam się że ja będę skarbnikiem mieszkaniowym. Była akcja w wawie jak matka z synem wynajmowali mieszkania placili za 3 m z góry, wlasciciel myslal że o super a po 3 mc skonczyly sie wplaty, no to kazdy ich chodzil i nękał, demolowali mieszkania (łącznie z wlewaniem cementu do wc) i znikali. Kilka mieszkań tak załatwili.
-
Przyszło krzesełko do karmienia, które wygraliśmy w konkursie bobovity
jeszcze nie złożone (czeka na męża), ale całkiem, całkiem
i cieszę się, że odpadł mi dylemat wyboru, bo jak czytam wytyczne jakimi się kierowałyście (i słusznie) to nie wiem czy za miesiąc bym się zdecydowała
Zetka, magda sz, Pulpecja, Paula_071, jesslin87, zabka11, 0na88, niecierpliwa, Migotkaa, Maniuś, Amberla lubią tę wiadomość
-
Moje dziecko ma dzisiaj totalną fazę, w pozytywnego tego słowa znaczeniu. Wszystko ją interesuje, bawi się sama, gada, piszczy, przewraca i śmieje się. Dała mi w spokoju zrobić obiad, jak chyba nigdy. Tylko nie bardzo chce jeść mleko, tzn jadła ale malutko w moim odczuciu gdy obudziła się z drzemki ok 13.45. Po tym jak mi nie chciała jeść w grudniu jestem trochę przewrażliwiona na punkcie jej jedzenia. Mam wrażenie jakby szkoda jej było czasu na jedzenie. Chwilę possie a jak nie leci to zaraz się odrywa. Jak mleko się pojawi to łaskawie je. Wasze też tak mają? To chyba normalne prawda?
-
magda sz wrote:Gorączka wraca czuje się jak na haju. Siedzę w kocu i się telepie a Maja fika w samych bodach z gołą dupką i zadowolona.
Magda, weź ibuprofen, koniecznie!
Niestety nie jestem na bieżąco z wpisami, więc nie wiem dokładnie jak bardzo jesteś chora. Już to przedtem to wklejałam, znalazłam to na fb w sekcie kp, może Ci się przyda:
"Z uwagi na rozpoczynający się okres jesienny co za tym idzie okres gdzie łatwiej o przeziębienia chciałabym napisać kilka słów o lekarstwach i ich oddziaływaniu na mleko. Złoszczę się okropnie czytając ,że dla kobiet karmiących to tylko super syropek Prenalen ... super markieting!
Aby zrozumieć , jaką drogą lek dociera do mleka matki, co mu na tej drodze pomaga bądź przeszkadza, warto sięgnąć po wiedzę o FARMAKOKINETYCE leków.
*dawka
*biodostępność u matki
*okres półtrwania
*wiązanie leków z białkami
*dystrybucja leków
*jonizacja leków
*rozpuszczanie w tłuszczach
*masa cząsteczkowa
*biodostępność u dziecka.
zasady ogólne:
- większość leków przyjmowanych przez karmiące matki jest nieszkodliwa dla dziecka
- lepiej skutecznie leczyć matkę = kierowanie się dobrem dziecka
- mniej niż 1% dawki podanej matce trafia do organizmu dziecka poprzez pokarm . za jeszcze bezpieczną uważa się ilość leku stanowiącą 10% dawki podanej matce w przeliczeniu na masę ciała matki i dziecka.
(źródło :Karmienie piersią w teorii i praktyce)
Zatem naprawdę istnieją szczersze możliwości leczenia np. bólu gardła - gdzie lek działa domiejscowo niż tamtum verde i inne tabletki z serii Prenalen!"
oraz za Medycyna Praktyczna:
"Czy karmiąc dziecko mogę przyjmować leki?
Jeżeli lekarz przepisuje Ci lek, zawsze poinformuj go, że karmisz piersią. Wybieraj leki sprawdzone, dobrze znane, stosowane doustnie, a zwłaszcza miejscowo (na skórę lub wziewnie). Dokładnie przeczytaj ulotkę, a w
razie wątpliwości skonsultuj się z lekarzem. Leki przyjmuj tuż po karmieniu. Jeśli u dziecka wystąpi biegunka,
wysypka, rozdrażnienie lub nadmierna senność, zgłoś to niezwłocznie lekarzowi, który ewentualnie przepisze Ci inny lek.
Na ulotkach dołączanych do wielu leków widnieje ostrzeżenie „Niestosować w okresie laktacji”. Nie zawsze jest to informacja pełna i dokładna, dlatego zapytaj lekarza lub personel poradni laktacyjnej.Większość leków można bezpiecznie zażywać podczas karmienia piersią.
Podczas infekcji przebiegającej z gorączką lub w celu złagodzenia bólu możesz stosować bezpiecznie paracetamol lub ibuprofen. Nie zażywaj natomiast piramidonu i aspiryny. Leki na katar podawane donosowo są bezpieczne. Wytwarzanie pokarmu może natomiast hamować pseudoefedryna, która wchodzi w skład wielu
preparatów na katar, przeziębienie i grypę (niektóre z nich są dostępne bez recepty). Możesz stosować leki wykrztuśne i przeciwkaszlowe (nawet z kodeiną) oraz mieszanki ziołowe do picia i inhalacji. Unikaj syropów
zawierających jod. Dozwolone są także leki przeciwko alergii (przeciwhistaminowe).
Przeciwwskazanie do karmienia piersią stanowi leczenie przeciwnowotworowe oraz przyjmowanie preparatów radioaktywnych, kilku silnych antybiotyków, amiodaronu, litu, jodków, bromków i soli złota. Niektóre leki (np. bromokryptyna, estrogeny zawarte w środkach antykoncepcyjnych, furosemid, a także używki, takie jak alkohol
i nikotyna) hamują laktację i nie mogą ich przyjmować mamy karmiące piersią.
Bezwzględnie przeciwwskazane są środki odurzające, takie jak marihuana, amfetamina itp."
Lista leków
Przeziębienie
ibuprofen na gorączke
na ból gardła cos na bazie Flurbiprofenum
Streptils (nawet intensive)
Cholinex
na katar oksymetazolina
wykrztusnie - Flavamed
Hascosept i inne podobne
Nauralne metody na przeziebienie: Sok z cebuli i czosnku, herbata z malinami, mleko czosnek miód maslo, miód z cytryna, sok z buraka, sok z mlecza na kaszel, Wit c, sok z czarnego bzu
Zatoki
Sinupret
Ból żołądka
Controloc (Pantoprazol)
krople miętowe
Ból brzucha (ogólnie) i inne brzuchowe sprawy
No-spa
Debridat
Smecta
Na uspokojenie
tabletki ziołowe Labofarm
Przeciwalergiczne
loratadyna
cetyryzyna
Dramat, mama była w dwóch Rossmannach, Superpharmie i aptece i nigdzie nie ma butelki + smoczek dla 6+. Dramat, nie wiem gdzie ja mieszkam.magda sz lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Agata,ja miałam problem z nadgarstkiem dopóki używałam myszki przy kompie
jak się przerzuciłam na laptopa to przeszło jak ręką odjął. Paula, a nie możesz osobno smoczka dokupić?
Moja gwiazdeczka była dwie godziny na spacerku z bratem i jego koleżanką
ja w tym czasie przygotowałam z Tosią wszystko na pizze domową i posprzątałyśmy szafę z butami. Moje dziecko z większości butów wyrosło, na wiosnę trzeba będzie ja obkupić. Jeszcze trochę i będzie mogła moje nosićWeridiana, mamasia lubią tę wiadomość
-
Pulpecja moja juz ma wieksza stope a jutro konczy 12 lat
Paula no to lipa, oby udalo ci sie bez wiekszych problemow wyciszyc laktacje. popatrz tez na ziolowe metody wspomagajaco.
co do smoczka to chybA zostal ci sklep typu smyk lub toysRus ?
Iys a nie mozesz sie starac o kredyt na mieszkanie dla rodzin z mniejszym dochodem czy cos takiego? -
Weridiana wrote:Pulpecja moja juz ma wieksza stope a jutro konczy 12 lat
Paula no to lipa, oby udalo ci sie bez wiekszych problemow wyciszyc laktacje. popatrz tez na ziolowe metody wspomagajaco.
Iys a nie mozesz sie starac o kredyt na mieszkanie dla rodzin z mniejszym dochodem czy cos takiego?Weridiana, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
hejka
melduje ze spacer przeżyłysmy,mala sie rozgladała, potem zasnela na pol godziny, zdażylam zaliczyc biedre i jeszcze jeden sklepik, w ktorym upolowałam pałki kukurydziane.
potem po powrocie kaszka, teraz mala drzemie, wiec zajrzałam na chwilkę.
maz pojechał na wywiadówkę do szkoły Juli.
ide poczytac co tam nasmarowałyscie
Weridiana, Pulpecja, magda sz, mamasia, jesslin87, Amberla lubią tę wiadomość
-
Weridiana wrote:Pulpecja moja juz ma wieksza stope a jutro konczy 12 lat
Iys a nie mozesz sie starac o kredyt na mieszkanie dla rodzin z mniejszym dochodem czy cos takiego?
Weridiana, u nas jest taki problem, że ja nie mam w ogóle dochodu, a mąż jest obcokrajowcem, pracującym poza PL więc nie dadzą mu pomimo dochodu (ryzyko, że się ulotni)
Weridiana lubi tę wiadomość
-
lys wrote:Weridiana, u nas jest taki problem, że ja nie mam w ogóle dochodu, a mąż jest obcokrajowcem, pracującym poza PL więc nie dadzą mu pomimo dochodu (ryzyko, że się ulotni
)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 17:06
Weridiana lubi tę wiadomość
-
Pulpecja wrote:a dowiadywaliście się dokładnie? Jako małżeństwo przecież kredyt i tak bierzecie wspólny, poza tym jakby się nawet ulotnił i nie płacił to mieszkanie do czasu pełnej spłaty należy do banku. Albo ewentualnie wziąć kredyt w innym kraju?
Niby tak, ale banki wolą solidnych kredytobiorców, nie zależy im na mieszkaniach. Jest z tym więcej zachodu, licytacje, koszty pracowników obsługujących nieruchomość etc. Mój bank (w którym pracuje) nie udziela kredytów obcokrajowcom w ogóle.13.08.2015 r.
11.05.2019 r.