SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
to dobrze, że zapytałam czy jesteś dobrym cukiernikiem
laura ta chmurka ma tak wyglądać ja w linku Magdy??? no mój mąż czegoś takiego absolutnie nie zrobi, myślałam o czymś dużo prostszym. chociaz wygląda super.
podpisuje sie pod prośbą Agi o przepisWiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2015, 11:48
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
magda sz wrote:hehe no ja zaraz zniosę jajko, ta beza się piecze ok 70 min i jeszcze stygnie ok 40 min. Już połowę masy zjadłam palcem i odliczam minuty aż będzie całość
Moim marzeniem jest kiedyś otworzyć swoją cukierenkębędę miała pomocnicę to może we dwie będziemy działać.
Laura ta chmurka to będzie coś w tym stylu? http://i.ytimg.com/vi/VkjwpoJgBHA/maxresdefault.jpg
edit. Mój mąż jest elektrykiemWiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2015, 11:52
-
Aga
na formę 24cm:
200 g mąki,
100 g masła (schłodzone),
100 g cukru
1 jajko
Mąkę, masło, cukier siekasz nożem, dodajesz jajko i szybko zagniatasz ciasto.
Jak ciasto będzie ugniecione, bez grudek itp. owijasz w folię i na pół godz do lodówki albo na krócej do zamrażalnika.
Rozwałkować ciasto (koło trochę większe niż forma), wkładasz do wysmarowanej masłem formy, dociskasz do dna i brzegów. Na ciasto wykładasz folię aluminiową, albo papier do pieczenia i wsypujesz dla obciążenia ryż lub fasolę lub groch -coś żeby tylko obciążyć folię i ciasto Wkładasz do piekarnika na 180-190 stopni. Pieczesz tak 15 min po czym zabierasz folię z grochem i pieczesz niczym nie przykryte ciasto jeszcze przez 5-10 min aż się zarumieni środek. Jak ciasto ostygnie to nakładasz masę i ozdabiasz owockami.
Masa to może być bita śmietana, budyniowa, z masacarpone- to już na co masz ochotkę
małaMyszka, Aga89 lubią tę wiadomość
-
Migotkaa wrote:mleko za mną też strasznie chodzi, czyste ale jeszcze bardziej truskawkoweee
A ja własnie wróciłam z mrożonymi truskawami ze sklepu i zrobię sobie milkshakeaa na obiad chce mi się penne ze szpinakiem... mniam
Gołębie mnie wkurzają...codziennie rano muszę je eksmitować z balkonu (i wywalać ich badylki). Wczoraj mąż tyle "drewna" z domu wyrzucił, że szok. Dzisiaj powtórka z rozrywkii tak co roku o tej porze
Porozwieszałam dzisiaj reklamówki...zobaczymy czy się sprawdzą. Mam duży balkon z własnoręcznie robionymi mebelkami z palet i wkurza mnie jak mi obsrajdupy wszędzie niespodzianki zostawiają (tymbardziej, że zawsze mam tam poduszki).
I biegam z rana o 8 po balkonie i klnę jak szewc... pełna kulturaLaura, małaMyszka, zabka11 lubią tę wiadomość
-
A co do tarty magdy sz, to mimo iż ja w ciąży słodyczy nie ruszam - oczy zjedzą wszystko. Na święta, zjadłam (z przyzwoitości) po kawałku każdego ciasta i miałam w brzuchu taką dyskotekę...
Nawet mój ukochany słonecznik po jednym kawałku już mi jest za słodki. Na szczęście robił furrorę i inni pomogli zjeść
Idę sobie wypić kefir (mój wzdęciowy wybawiciel)małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Wiatam sie w ten piekny dzien
nie mialam czasu sie udzielac ale podczytuje. Pogoda piekna wiec z synkiem na dworze czas spedzam
brakowalo mi tych promieni cieplutkich, dzidzia tez czula moje zadowolenie bo mam wrazenie jakby juz druga dobe nie spala. Ciagle kociol w brzuszku mam
to mile choc czasem powoduje dyskomfort. Zarazilyscie mnie tymi pozytywkami i chyba musze ja miec! My pokoj pomalowalismy na sloneczny zolty a jedna sciane zostawilam na tapet. W piekne kolorowe prazki. tez tak macie ze mimo ze lekarze potwierdzili plec pare razy wy nadal nie mozecie uwierzyc? Ja juz bylam u trzech, piore te rozowe ubranka i caly czas mam przeczucie, ze to synek wyskoczy... Na obiad rosolek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2015, 13:19
-
Rybka ja bym juz zamówiła pościel itp. jakieś naklejki na ścianę czy coś takiego zrobiła, ale mimo że 2 lekarzy potwierdziło płeć to jakoś się boje
24 mam 4D -jak już wtedy potwierdzi 3 lekarz to będę pewna na 1000% heheh do 3 razy sztuka jak to się mówi.
Wiecie co... szlak mnie trafia z tą bezą, nigdy wcześniej nie piekłam bezy i już wiem dlaczego..opadła mi więc ją podgrzałam,urosła ale za bardzo się zarumieniła i jest gumowa...
Teraz drugie podejście od nowa, nie poddam się. Dzwoniłam do koleżanki której mama ma restauracje i się pytałam jak się robi i się okazało że beza ma się suszyć 2-3 godz w temp. ok 100 stopni max a nie 150 przez godzinę jak w przepisach !!! wrrr. No zawzięłam się i zrobię ten tort taki jaki ma byćmałaMyszka, rybka1988, Neyla, Aga89, zabka11 lubią tę wiadomość
-
Siedzę na zajęciach. Ubrałam moją świąteczną kieckę... Każdy pyta czy mam jakiś egzamin że tak ładnie wyglądam. Hahahahahaa ale sikam co chwilę. Jeszcze tylko angielski i do domu. Potem idziemy na obiad do restauracji, w której chcemy zrobić chrzciny (bez chrzestnego raczej ich nie będzie, ale nie mam nic na obiad) później spacerek po parku z małą i po niedzieli...
Odczuwam pobolewanie z lewej. I raz pośrodku jakby mały pociągnął mnie za jakiś nerw hehehehe
Pogoda fajna , ale strasznie wieje. Mam nadzieje, że mnie za mocno nie owieje...rybka1988, magda sz lubią tę wiadomość
-
Magda sz ja bezy to pieke nawet przy uchylonym piekarniku w 90 stopniach, wlaczam termoobieg i tak pieknie wilgoc z nich wychodzi
sa bialutkie i kruchutkie. Co wazne tez zeby bialek nie przebic i dawac cukier po lyzce zeby sie dokladnie rozpuscil. Ja swoja pierwsza pawlowa robilam 3 razy, a teraz juz bezy nie straszne
tez marze o tym zeby otworzyc cukierenke bo jak narazie to w domku pieke te wszystkie, torty, ciasta i ciasteczka:-) ludzie zamawiaja bo sami nie chca piec wola zaplacic. Teraz tez robie zawijanca z serem bialym i konfitura i makowca dla meza
uwielbiam gotowac, piec i nawic sie w mase cukrowa
uciekam od rzeczywistosci i kuchnia wtedy to moj raj
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2015, 14:11
magda sz, Y, zabka11, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Witam się po tygodniu nieobecności ... raczej nie dam rady Was nadrobić
w Wielką Niedziele do szpitala trafiłam i dopiero co mnie wypuścili ehhh poszłam z wymiotami i bólem kręgosłupa a trzymali mnie za podwyższone CRP
heh
dziś miałam USG na wyjście i z maluch śliczny i zdrowiuteńkirybka1988, Laura, magda sz, Aga89, Paula_071, niecierpliwa, lys, gianna88, gosia.b, Martucha86, psioszka11, kasiuleek, klaudia., Weridiana, Y, zabka11, mamasia, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Magda - podziwiam za wytrwałość z bezą, ja bym już odpuściła:)
Pati Belgia - polecam adapter do pasów. Rewelacja, teraz nie wyobrażam sobie jady bez niego, nic nie ciągnie, nic nie boli:)
Dzisiaj dla odmiany ja się pokłóciłam z mężem. Nawet nie mam ochoty się godzić...Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Uff nadrobilam
ponad pol niedzieli mi to zajelo ale lubie wiedziec co u nas
A wiec spodziewamy sie SYNECZKAALEXA
A tak mi wszyscy dziewczynke wrozylimy z mezem tez juz do brzucha Ola mowilismy
a tu takie Jaja
jestesmy najszczesliwsi pod sloncem
A jutro wizyta u mojej gin,ciekawe czy potwierdzi
Zagladne wieczorkiem jeszczeLaura, niecierpliwa, Paula_071, lys, rybka1988, gianna88, Aga89, gosia.b, Martucha86, magda sz, kasiuleek, Weridiana, aaaaga, Y, Katarka, zabka11, mamasia, Pati Belgia, małaMyszka, Migotkaa, witaminkab, bosa lubią tę wiadomość
-
Maniuś wrote:Uff nadrobilam
a tu takie Jaja
Zagladne wieczorkiem jeszcze
Gratuluje syneczkaManiuś, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Paula_071 wrote:Dla dziewczyn z Wrocławia: http://www.magnoliapark.pl/?q=wydarzenia/badania-usg-i-usg-4d
Ooo, ale fajna sprawa, tylko czy na takich akcjach są tłumy ludzi? Nic mnie tak nie demotywuje, jak tłum ludzi.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Maniuś wrote:Uff nadrobilam
a tu takie Jaja
Zagladne wieczorkiem jeszczea no czasem tak jest, że okazuje sie ktoś inny w środku
Maniuś, małaMyszka lubią tę wiadomość