SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Rybka , pisałaś o problemie z zaparciami. U mnie nastąpiła poprawa odkąd jem regularnie zupy. Dobrym sposobem jest picie siemienia lnianego codziennie (takie zdrowe glutki). Wcześniej też ktoś wspominał o piciu oleju lnianego na czczo. Może spróbuj ?
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Ja niefortunnie powiedziałam szefowi, że planuję tylko 14 tyg. macierzyńskiego, a teraz zastanawiam się, czy nie wziąć jednak pół roku. Drugie pół roku jest zarezerwowane u nas dla przyszłego tatusia
Ciągle powtarza, że nie może się doczekać swojej części, nawet bym mu nie miała serca powiedzieć: sorry stary, ale ja chcę cały urlop rodzicielski. Poza tym wydaje mi się, że to będzie dobre dla rozwoju dziecka pobyć bliżej z obojgiem rodziców, a nie żeby ojciec był tylko z doskoku - wieczorna kąpiel i zabawa w weekend. Mam takie koleżanki i widzę, że jest im ciężko, kiedy cała odpowiedzialność za dziecko/dzieci spada na nie. I kiedy taki ojciec weekendowy ma jakoś wyjątkowo zostać z dziećmi, to jest wielkie halo, czy sobie poradzi i jaki to w ogóle wielki wyczyn.
A ja dziś robię same przyjemne rzeczy od rana: gotuję, piorę, trochę sprzątam, posadziłam kilka nowych roślinek na balkonie. Wcale nie jestem taka chora, widzicie. A teraz muszę jednak oddać się pracy na chwilę...KasiaeN., zabka11, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Weridiana wrote:Rybka , pisałaś o problemie z zaparciami. U mnie nastąpiła poprawa odkąd jem regularnie zupy. Dobrym sposobem jest picie siemienia lnianego codziennie (takie zdrowe glutki). Wcześniej też ktoś wspominał o piciu oleju lnianego na czczo. Może spróbuj ?
Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Migotkaa wrote:Jezusieeee ile napisałyście
Ja dziś wizytuje, czeka mnie "odcharowanie" hłe hłe
Któraś pisała o twardnieniu brzucha, mnie ostatnio lekarz pytał czy mi twardnieje ale nie bardzo wiedziałam co to za stan, wczoraj będąc u siostry w szpitalu pokazała mi jak jej twardniał w jednym momencie i uwierzcie ze bedziecie wiedzieć ze to to, brzuch jak kamień twardy, ani pół paznokcia nie wejdzie
Siostra dziś wyszła ze szpitala, ale ma się bardzo oszczedzać i leżec jak najwiecej
Z tego co piszecie to ja mam złotego szefa, zgłosiłam w połowie grudnia ciąże zeby mieli czas pozukac kogos na moje miejsce i od stycznia jestem na l4, nawet na mysl mu nie przyszło zeby pytać czy chce dłuzej pracować, ja po rocznym urlopie i zaległym urlopie wracam do pracy, z małym pewnie zostawimy babcie bo wybiera sie na emerytur, nie chciałabym oddawać go do złobka, zreszta nas to nie ratuje bo mąż wychodzi do pracy o 5.15 a ja tez czasem pracowałabym na pierwsze zmiany wiec ktos malucha musiałby do złobka dostarczyć, nie wyobrazam sobie budzenia dziecka przed 5...
Czy za ten czas kiedy bedziemy na urlopie macierzynskim tez nalicza sie nam urlop?
Ja ostatnio jestem coraz bardziej zmeczona, nie mam tyle sił i energi, nie wiem czy to przejsciowe czy jak..małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Leze sobie po super obiadku na koszt nfz i pomadrze sie troche jesli pozwolicie, moja prawnicza natura kaze mi sie wtracic...co do wyjazdow na l4: zasadą jest ze zw.lek. jest zaswiadczeniem o niezdolnosci do pracy jaka wykonujecie. Ma ono sluzyc rekonwalescencji. Przepisy nie mowia o tym, co na zwolnieniu mozna a co nie. Jest to kwestia ocenna. Organ moze zakwestionowac zawsze Wasze l4. A Wam pozostaje odwolanie od decyzji. Lezeli nie macie l4 lezacego i podczas kontroli zus Was nie zastanie, dostaniecie pismo z prosbba o wyjasnienie nieobecnosci. Logiczne jest ze jezeli organ powezmie wiadomosc o wyjezdzie moze sie doczepic. To wszystko zalezy na co to l4. a potem kwestia argumentacji. Spokojnie, zus tak czesto kobiet w ciazy nie ciaga, nie jest tez taki straszny. Zakwestionowal mi kiedys l4 i sprawe wygralam po zwyklym odwolaniu. Bardziej trzepia kobiety fikcyjnie zatrudnione, np. U meza, rodzicow, tesciow,tena dzialalnosci ktore deklaruja wysokie skladki w celu zwiekszeniamacierzynskego. Sama sie wybieram na majowke nad moze i niech sie tylko doczepia...
Weridiana, Pulpecja, psioszka11, zabka11, niecierpliwa, magda sz, KasiaeN., 5ylwia, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Czytam o przyrostach wagi waszych dzieci i zaczynam sie denerwowac. Moja niunia w 23 tyg na polowkowym miala niecale pol kg
mam nadzieje ze nadrobi... Dziekuje za slowa wsparcia i sprobuje ten olej ale kurcze boje sie jak cholera o te moje flaki
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCzesc dziewczyny wpadam tylko na chwilke.
Poniedzialek obdzwonilam wszystkich mozliwych lekarzy, we wtorek moj maly wstal z 41* goraczki i wysypka na policzkach. Ginekolog kazal mi od razu na badania przyjechac, przyjechalam, pobrali mi krew (badanie refundowane) i do poniedzialku musze czekac na wyniki.
Okazuje sie ze to epidemia i obejmuje nie tylko nasze przedszkole ale praktycznie wszystkie wokolo.
Boje sie bardzo.
Milego dnia dziewczynypsioszka11, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
znowu Was nadrabiałam kilka godzin i bardzo to lubię
ale nie jestem w stanie zapamiętać co której chciałam napisać.
ja nie pracuję od wczoraj, bo okazało się, że jednak nie obędzie się bez dłuższego (jak na zapalenia górnych dróg oddechowych co się do mnie przypałętało) leżenia chyba, że chce za 2 dni wrócić po antybiotyki. przynajmniej tak mi powiedział lekarz. i tak miałam iść od maja na zwolnienie, bo jednak zaczynam czuć spory dyskomfort przy siedzeniu przed komputerem po 6-9 godz. więc pewnie już do pracy nie wrócę.
rybka na mnie niestety olej nie działał zupełnie i po 10 dniach go odstawiłam, bo stwierdziłam, że nie ma co go pić dla smaku
a i przez tą chorobę nie napisałam wam jeszcze, że w końcu od ok tyg czuję ruchy! nie są to jeszcze super wyraźne kopniaczki, ale ewidentnie to są ruchy, takie pukanie jakbyfantastyczne uczucie.
miłego dnia sierpnióweczki
Weridiana, Laura, lys, mamasia, Martucha86, zabka11, niecierpliwa, magda sz, Y, KasiaeN., chcebycmama, małaMyszka, Maniuś, gosia.b lubią tę wiadomość
-
Rybka tym bardziej z twoimi klopotami. Wywar z nasion siemienia jest polecany przy wrzodach żołądka, problemach gastrycznych, jelitowych. To samo się tyczy oleju lnianego.
Przeczytaj ten artykuł:
http://befit.pl/olej-lniany-wlasciwosci/
Zapytaj jeszcze lekarza ale myślę że w twoim przypadku będzie to wręcz wskazanemałaMyszka lubi tę wiadomość
-
A ja wymieniłam wczoraj baterię w wadze i dumna mówię do P żeby wszedł, bo widzę, że chyba schudł, że delikatnie ostatnio je i co? i przynajmniej +1 kilo.... Więc ja postanowiłam wejść.... I tu szok: 64 kg!!! No normalnie co się dzieje, od czwartku ponad kilogram? Zawyrokowałam, że waga się zepsuła i trzeba ją no wiecie naprawić.... ważę dzisiaj córkę i co się okazuje? Jak przez ostatni czas ważyła między 11,7 a 12 kg.. to dziś waży 11,7 wiec przez dwa tygodnie jak waga była wyautowana to nie utyła... a to oznacza, że waga dobrze działa ;P Strach już na nią wchodzić. Powiem wam, że postanowiłam się pilnować z tym co jem.... ale dzisiaj mam taki apetyt, że konia z kopytami bym zjadła ;P
małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Dodam jeszcze ze moja mama przy wrzodach żołądka piła codziennie wywar z nasion siemienia lnianego (nie lubiła tego bo jest wrażliwa na żelową konsystencję
) i pomogło. Do tej pory stosuje profilaktycznie i osłonowo.
Cassie trzymam za ciebie kciuki, oby ciebie to ominęło. dobrze chociaż ze to nie pierwszy trymestrCassie, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny
Ja od wczoraj popołudniu mam bóle podbrzusza znowu, pół nocy nie przespałam
łykam nospe i ten magnez dla ciężarnych.
Proszę napiszcie jaki wy bierzecie magnez?
Twardnienie i napinanie brzucha też mam.
Niestety leżę a tu taka ładna pogoda jest.
Nie chce do szpitala bo bedzie to samo leczenie które ja sama sobie zapodaje....małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Laura wrote:Cześć dziewczyny
Ja od wczoraj popołudniu mam bóle podbrzusza znowu, pół nocy nie przespałam
łykam nospe i ten magnez dla ciężarnych.
Proszę napiszcie jaki wy bierzecie magnez?
Twardnienie i napinanie brzucha też mam.
Niestety leżę a tu taka ładna pogoda jest.
Nie chce do szpitala bo bedzie to samo leczenie które ja sama sobie zapodaje....Btw. tak będzie miała na imie moja druga córcia
Laura, Neyla, małaMyszka, Weridiana, bosa lubią tę wiadomość
-
bosa wrote:A jeśli chodzi o pracę to ja też po macierzyńskim będę musiała szukać nowej, za pierwszy mc na L4 musiałam płacić sama za Zus a jeszcze nie dostałam kasy za miesiąc na urlopie wypoczynkowym po przednim macierzyńskim
ehh szkoda gadać
a czemu sama musiałas placic za zus????? i wogóle co płacic? podobno za okres choroby zus-u sie nie nalicza...
niecierpliwa - tu jest o zasadach zwiazanych z urlopem macierzyńskim i podobno do 14 dni po porodzie mamy czas zeby zgłosic swoją decyzję: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/1087948,urlop-rodzicielski-2015-i-urlop-macierzynski-2015-zasady-wazne-informacje,id,t.html?cookie=1
Migotka - tak, za urlop macierzyński normalnie nalicza sie urlop wypoczynkowy- jestes wciaż zatrudniona i tówj urlop wypoczynkowy sie normalnie nalicza.
co do zaparc to ide za waszym przykładem i zaczynam pic gluty z siemienia lnianego - oby pomogło, bo drugi dzie n chodze jak balon i tylko bąki puszczam na lewo i prawo....
Cassie - matko, współczuję...trzymaj sie dzielnie, obyś sie jednak przed tym uchroniła...
Laura - ja zakupiłam magneb6 i tez biore jak czuję napiety brzuchol. dbaj o siebie i lez, słońce nie zajać - nie uciekniejeszzce się nim nacieszysz
Laura, niecierpliwa, Cassie, Weridiana, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Cassie trzymaj się dobrze ze juz masz badania ze nie czekałas tak długo.
Trzymam kciuki za Was. Oby się udało uniknąć choroby.
Laura na twardnienie brzucha masz może luteine dopochwowa?
Jeśli tak to zależy czy 100 mg czy 50 mg.
weź sobie rano 150 mg w południe 50 mg wieczorem 100 mg.
Nospe 3*1 (40 mg) lub 2*80 mg
Magnez 3*1
I przejdzie góra 2 dni. Ja tez tak robię. Luteine to zbawienie na twardy brzuch. Ja zawsze w domu mam 3 opakowania nie wiadomo kiedy się przyda.
samo leżenie nic nie da. Przerabianie to. A jeśli Leżysz to płasko i tylko jakaś duża poduchy pod nogi. Tak aby brzuch nie był napięty.
Co do wagi dzieci.
dowiedziałam się wczoraj się. ..
do 30 tygodnia ciąży chłopcy szybciej rosną na długość i na wadze..dziewczynki wolniej.
po 30 tygodniu zmiana. Chłopcy zwalniaja a dziewuszki nadrabiaja. Tak więc nie ma co się martwić póki lekarz nie zwróci na to uwagi.Laura, niecierpliwa, lys, Cassie, małaMyszka, Maniuś, bosa, gosia.b lubią tę wiadomość
-
maz juz w pracy, Julię ze szkoły przywiezie mi teśc, bo dzis też mnie boli brzuch i nie chciałam siadac za kółko.
do tego nerwy z pracą doszły..ech....dzowniłam do tego rabnietego szefa, ale zajęte i nie oddzwonił nawet.trudno...jak do wieczora sie nie odezwie, wyskrobię megaaaa maila do niego i sobie ulżę....
dzis przychodzi korepetytorka do Juleczki na 2 godz ang. na 17:00, ja mam do upichcenia sos pieczarkowy i kapustkę młodą z koperkiem; i tooona prasowania na mnie czeka, mialam to zrobic w poniedziałek i wczoraj, ale brzuch mnie bolał wieczorami i dałam sobie spokój.moze dzis w koncu sie uda.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2015, 14:53
Laura, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny
Dzisiaj mężuś zakupi mi magnez B6, i bede brała 3 razy dziennie.
Miru ja nie mam luteiny, biorę dupchaston 3x1
Żabko masz racje słońce to nie zając i nie ucieknie. Tak jak kiedyś pisała Myszka zając to zając
Amberla ładne imię wybrałaś Laura. Tak też miałam dać na imię mojej córeczce gdyby była dziewczynką.
Ja mam na imię Juliai widzę że dziewczyny tutaj też lubią to imię
Amberla, niecierpliwa, zabka11, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Ja raczej nie mam problemów z zaparciami, ale też prawie nie jem mięsa ani pieczywa i staram się jeść dużo owoców i warzyw. Jak mi się coś zapowiada na zaparcie, to wsuwam jabłka. Niestety, skutek uboczny to wzdęcia. No ale grunt do dużo błonnika w diecie, np. jakieś wysokobłonnikowe płatki na śniadanie i potem owoce i warzywa przy każdej okazji. I dużo pić.
Magnez biorę, jak pisałam, 'z dziadkiem' - nazywa się aspargninian albo asparaginian, zawiera też potas i dobrze robi na różnego rodzaje skurcze, a jest tani jak barszcz. Wit B6 mam w suplemencie dla kobiet w ciąży.Laura, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Rybka 500 g na 23 tydzien to dobra waga, w 23t1d Julka wazyla 572 g i lekarka powiedziala, ze idealnie
Ofka to jak po majowce zastane wezwanie do zusu to bede zasiegac u Ciebie porady prawnej co dalej robic
Zabka dziekuje za artykul
Cassie trzymam kciuki!
Ambrela ja tez sie z moja waga poklocilam i uwazam, ze na bank sie dziad zepsul
Laura ja tez biore magneb6 2-3 tabletki dziennieLaura, Amberla, Cassie, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość