X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Hermiona Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba muszą przedłużyć, niezależnie od tego, czy to pierwszy poród, czy nie. Ja na to liczę :)

Katarka, małaMyszka lubią tę wiadomość

ijpbo7esx952zvu4.png
  • aaaaga Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie ze słonecznego Gdanska
    W piatek polowkowe nie moge sie doczekac
    Co do L4 chcialam pracowac do konca kwietnia lubie swoja prace atmosfera ok fajne kolezanki ale zycie samo za mnie zweryfikowalo 21 stycznia trafilam do szpitala z krwawieniem i od tamtej pory jestem na zwolnieniu troche glupio wyszlo bo w pracy nie wiedzieli jeszcze o ciazy wiec moja kierowniczka dowiedziala sie o ciazy wraz ze zwolniem ale wiedziala o problemach staraniach wiec byla przygotowana dyrektor tez ok kazal dbac o siebie i patrzec w pierwszej kolejnosci na dziecko. Przyznal sie ze od ponad miesiaca cos podejrzewal bo bylam nie swoja :-) z pracy mam telefony ale takie prywatne przyjacielskie pogadanki sluzbowo mialam moze ze 4 w sumie

Hermiona, zabka11, małaMyszka, Laura lubią tę wiadomość

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Ja bardznj bym chciala miec dwojke dzieci, z tym ze teraz staralismy sie dlugo, lekarze praktycznie nie dawali szans na ciaze naturalna, z Boza pomoca sie udalo choc swoje przeszlismy. Drugie dziecko bym chciala za jakies 2-3 lata, ale skoro takie trudnosci mialam z zajsciem nie wiem czy bedziemy sie zabezpieczac czy zdamy sie na los i jak bedzie szybciej to bedzie ;)

U mnie to samo. Pierwsza ciąża poroniona- Ambrela też 13go października 2011.Kolejna po 3 latach,ale już ivf. Raczej wątpię czy uda nam się naturalnie.Nigdy się nie zabezpieczaliśmy,więc po porodzie też nie będziemy, zobaczymy jak wyjdzie, a jak nie to po roku,dwóch podejdziemy do kolejnej próby- mamy jeszcze 2 podejścia z programu rządowego.
    Kurde, boli mnie dziwnie brzuch.Jest miękki,ale boli- napiłam się teraz magnezu musującego, mam nadzieję,że pomoże...

Amberla, małaMyszka lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • Amberla Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarka wrote:
    A orientujecie się może, czy jeśli mam umowę do 2017 roku i po macierzyńskim bym zaszła w ciążę, czyli poród byłby w 2017 roku, ale przed końcem umowy, czyli umowa kończyła by mi się na drugim macierzyńskim, czy mogą mi jej nie przedłużyć?

Zależy, jeśli taka będzie wola pracodawcy. Ale znając życie nie opłaci mu się. Zresztą wtedy zasiłek macierzyński i tak wypłaca CI ZUS. Więc umowa wygasa a ZUS i tak si wypłaca przez rok macierzyński.
    Mi się w tej ciąży umowa kończyła pod koniec lutego. Została przedłużona do porodu. A potem po porodzie zasiłek płaci ZUS. Jedyne co to, że nie jestem na urlopie macierzyńskim tylko na zasiłku macierzyńskim/rodzicielskim.

• aaaaga Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My chcemy miec dwoje dzieci drugie w odstepie nie mniejszym jak 3 lata fajnie bedzie 5lat czas pokaze

małaMyszka lubi tę wiadomość

f2wlj44jgrn4a0f6.png

04.02.2014 - 7tc [*]
  • gianna88 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psioszka a to taki ciągły ból??
    mnie też boli brzuch, ale nie cały czas :/ wczoraj też bolał rano na spacerze aż szukałam ławki bo zginało mnie w pół... to takie jakby chwilowe kłucia ale całkiem mocne, najgorsze że nie wiem czy brzuch mam normalny czy twardnieje... no nie umiem tego rozpoznac :/
    jakie to uczucie jak brzuch twardnieje?

atdcpx9izbdly3tt.png
  • Amberla Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona wrote:
    Chyba muszą przedłużyć, niezależnie od tego, czy to pierwszy poród, czy nie. Ja na to liczę :)

Muszą przedłużyć jak umowa kończy się w czasie ciąży... Ale nie w każdym przypadku. Jeśli umowa kończy się przed ukończeniem 12 tygodnia to nie muszą... A jeśli umowa kończy się po porodzie to po prostu zwyczajnie wygasa chyba że pracodawca przedłuży.

• gianna88 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na l4 od 8 stycznia i na początku miałam cholerne wyrzuty sumienia mimo, że bolał mnie brzuch, miałam zagrożenie, lekarz kazał leżec... to i tak było to poczucie, że z dnia na dzień odeszłam z pracy, zostawiłam ich... tylko bez sensu bo atmosfera w pracy nie jest najlepsza, robota to nie szczyt moich marzeń więc o co mi chodziło, skąd te wyrzuty sumienia nie wiem... teraz jestem mega happy, że już nie muszę tam chodzic, i po macierzyńskim nie zamierzam tam wrócic :)
    Najlepiej byłoby macierzyński, krótkie wychowawcze, kolejna ciąża i znowu l4, ale czy tak się uda czas pokaże :)
    Do tego odszedł by problem oddawania rocznego malucha do żłobka - mógłby ze mną troszkę dłużej zostac :)

zabka11, małaMyszka lubią tę wiadomość

atdcpx9izbdly3tt.png
  • olinka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witamy się w słoneczny dzień :)
    ja mam dziś cieżki start jakoś zaspana jestem :)
    na obiad dziś krokiety z pieczarkami i chyba frytki :D:D
    hm.. dziewczyny czy wam też się robi w nocy brzuch twardy ?przynamiej ja ma takie wrażenie ze jak śie to jest twardy wielki kamień i jak go totyka to taki napięty

49d65f8aff.png
    "Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja mama"

• aaaaga Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi codziennie rano jak sie obudze drzy troche twardnieje na jakies 5 sekund i odpuszcza tak jest tylko rano po nocy juz sobie mysle ze moze w nocy kiedy miesnie sie rozluzniaja to macica tez a jak sie budze miesnie sie spinaja stad twardnienie w 18 tc na wizycie opisywalam to zjawisko gince i mowila ze to nic niepokojącego na wszelki wypadek zapytam ponownie w piątek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2015, 10:49

bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość

f2wlj44jgrn4a0f6.png

04.02.2014 - 7tc [*]
  • 5ylwia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebycmama wrote:
    Żabka moja historia jest podobna. W ogóle się tym nie przejmuje, a za rok będę szukać nowej pracy, bo do obecnej nie wrócę. z racji tego, że obecna ciaza jest pierwszą ciaza to zastanawiam się od razu nad drugą, a potem będę tylko rozpieszczac moja dwójkę. :-)

Wszyscy znajomi nam doradzają, żeby od razu pomyśleć o drugim, bo potem ciężko zdecydować się na drugie, lata szybko lecą, a fajnie jak jest różnica 2 lat pomiędzy rodzeństwem. Poza tym mamy po 27 lat z mężem, na co mamy czekać?

A Wy dziewczyny jakie macie różnice pomiędzy swoimi dziećmi?

U mnie to samo ;-) Po macierzyńskim będę musiała szukać nowej pracy i nie ukrywam, że mam takie myśli żeby zajść w drugą ciążę :) Zwłaszcza, że w tym roku skończę 29 lat :) Ale czas pokażę, czy jak urodzę będę nadal podtrzymywać swoje postanowienie ;-) Moim zdaniem mała różnica wieku jest super! Między mną, a siostrą są 3 lata i od początku aż do teraz jesteśmy nierozłączne ;-) to moja najlepsza przyjaciółka :)
    Gdyby udało się ten plan wdrożyć w życie moje pierwsze dziecko miałoby przy sobie mamę bardzo długo i to też jest wielki plus :)

bosa, małaMyszka, Laura, magda sz lubią tę wiadomość

• Katarka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amberla wrote:
    Zależy, jeśli taka będzie wola pracodawcy. Ale znając życie nie opłaci mu się. Zresztą wtedy zasiłek macierzyński i tak wypłaca CI ZUS. Więc umowa wygasa a ZUS i tak si wypłaca przez rok macierzyński.
    Mi się w tej ciąży umowa kończyła pod koniec lutego. Została przedłużona do porodu. A potem po porodzie zasiłek płaci ZUS. Jedyne co to, że nie jestem na urlopie macierzyńskim tylko na zasiłku macierzyńskim/rodzicielskim.

A czy ten zasiłek macierzyński jest w takiej samej kwocie jak na urlopie macierzyńskim?

lb17w98.png
  • Amberla Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarka wrote:
    A czy ten zasiłek macierzyński jest w takiej samej kwocie jak na urlopie macierzyńskim?
    Tak w takiej same kwocie. Jak decydujesz się na rok to Ty wybierasz czy chcesz cały rok 80% czy np. pół roku 100% a pół roku 60%. Tylko wtedy musisz dopilnować by w odpowiednim czasie złożyć papiery i tyle ;)

bosa, małaMyszka, Katarka lubią tę wiadomość

• Ewa123 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

Ja też chciałabym szybko zajść w drugą ciążę,żeby różnica wieku była ok 2 lat. Ale zobaczymy jak to wyjdzie, jak będę czuła się w roli mamy, jak będzie wyglądała u nas sytuacja finansowa. No i czy się uda.

Co do l4 w ciąży to mój pracodawca też nie potrafi docenić niczego więc bez wyrzutów jestem na zwolnieniu. Miałam przypadek w pracy kiedy 2 dziewczyny przyjęte na czas okreslony zaszły w ciażę i jedna z nich do samego końca turlała się do pracy, a inna od samego początku była na zwolnieniu. I co? Żadnej nie przedłużono umowy po macierzyńskim. Ja na własnej skórze też niejednokrotnie się przekonałam, że poświęcenie i przychodzenie z gorączką do pracy nie jest nawet zauważane więc tym razem na pierwszym miejscu stawiam swoje zdrowie i dziecko.

W ogóle to ta moja córcia mało ruchliwa coś jest. Czuję po kilka razy w ciągu dnia, że coś sie dzieje w brzuchu, ale dzikich harcy to ona raczej nie odprawia. Trochę zaczęłam dziś sobie wkręcać, że może za słabo rośnie, jest mało silna, albo chora i dlatego. Wiem, bez sensu się nakręcać niepotrzebnie, ale chyba mam jakiś gorszy dzień :/

bosa, małaMyszka, magda sz lubią tę wiadomość

Ewa123
  • Hermiona Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olinka, czasem mam twardą macicę, czuję przez brzuch. Zazwyczaj wieczorem, jak już leżę i chyba częściej po aktywnym fizycznie dniu. Pierwszy raz mi się to zdarzyło po całodziennym spacerze po Wrocławiu. Łykam sobie wtedy 'magnez z dziadkiem' just in case.

ijpbo7esx952zvu4.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolinaaaa wrote:
    Cześć :)

Byłam na pobraniu krwi bo w piatek endokrynolog, zobaczymy jak moja niedoczynność się miewa..

Zobaczyłam dzisiaj ze na skierwaniu jest tsh, ft4, glukoza.
    Zajebiscie, wczoraj wieczorem przeciez mielismy gościne i obżarłam się jak świnia! ciastem oczywiscie tez !
    Myslicie ze to moze miec wpływ i glukoza bedzie sporo wyższa niz mam normalnie ??

Jak sie położyłam spać moja Poleńka tak mnie okładała ciosami ze nie mogłam zasnac;p sline robią sie nasze dzieciaczki :)

A no i tydzień temu w poniedziałek Pola ważyła 360g a wczoraj na połówkowym 470g, to dobry przyrost ? Mogłam zapytac lekarza ale byłam taka podekscytowana jej zdjeciem z 3d ze o wszystkim zapomniałam ;p

Uzupełniasz wykresy dziecka tu na belly? To tam w zakładce waga dziecka, po wpisaniu widzisz dokładnie jak wygląda przyrost wagi Twojego szkraba i czy jest prawidłowy.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka, to dobrze, że tak szybko zareagowałaś. Jejku pośpieszyłoby się mocno to Twoje Dziecię.. Kurde i jak tu mieć zaufanie do lekarzy? :/ Oby juz więcej takich atrakcji nie było :/ Mam nadzieję, że wszystkie nasze Dzieciątka urodzą się zdrowiutkie i silne o czasie, ani tygodnia wczesniej!

niecierpliwa, bosa, małaMyszka, rybka1988 lubią tę wiadomość

Ewa123
  • Hermiona Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze co do zwolnień, koresponduję właśnie o tym z moim m. Zapytałam, czy gdybym poszła na zwolnienie nie z powodu choroby, ale z powodu ciąży, to myślałby o mnie źle. Bo mam wrażenie, że jakoś nie popiera tego pomysłu. Powiedział, że nie myślałby o mnie źle, ale martwiłby się, że przez to moje stosunki z szefem jeszcze się pogorszą. Good point, niestety :(

ijpbo7esx952zvu4.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina 110 g w tydzień to chyba bardzo ładny przyrost, gdzies czytałam, że na naszym etapie dzieci przybieraja około 70-80 gr tygodniowo.

Ewa123
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O no to moja kluseczka przybrała wiecej niz jest "średnia" :P
    Dobrze, bo wtedy było jakos troche mało te 360..lekarz teraz powiedział ze jest średnim dzieciaczkiem,ani duzym,ani małym :)

Ewa123, bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
‹‹ 825 826 827 828 829 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ