X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie ;)
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie ;)

Oceń ten wątek:
  • Aggie Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moj dostal przymusowe wolne (jakies zamowienie jest sporo spoznione i moze miec wolne do polowy tyg woohoo) i idziemy kupic mi stroj do plywania (w cyckach sie nie mieszcze :P ) i na basen :D

7a4akrhm7fw1jhk0.png
  • Niebieska Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajoni wrote:
    a ja głupia ominęłam prenatalne badanie za namową moich ciężarnych koleżanek i sugerowaniem się tym, w jakich przypadkach należy robić to badanie (było ich coś 6 chyba) i na żaden się nie łapałam. Ale połówkowego już nie opuszczę.

Ja też nie robiłam prenatalnego genetycznego:) Część moich koleżanek nie robiła, a te które robiły to wcale mi nie polecały. Po rozmowie z położną zmieniłam zdanie. I wcale nie żałuję. Za dużo niepewności jest w tym badaniu :) Potem całą ciążę bym się stresowała.
    Jedna moja znajoma zrobiła prenatalne i niestety urodziła maluszka z chorobą Downa ;/ Co ma być to będzie :)
    Ja na następne, połówkowe też idę :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 13:36

Kajoni lubi tę wiadomość

ckaiflw1up047qr9.png
  • Kajoni Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska wrote:
    Ja też nie robiłam prenatalnego genetycznego:) Część moich koleżanek nie robiła, a te które robiły to wcale mi nie polecały. Po rozmowie z położną zmieniłam zdanie. I wcale nie żałuję. Za dużo niepewności jest w tym badaniu :) Potem całą ciążę bym się stresowała.
    Jedna moja znajoma zrobiła prenatalne i niestety urodziła maluszka z chorobą Downa ;/ Co ma być to będzie :)
    Ja na następne, połówkowe też idę :D

wiesz, ja niby miałam zamiar robić, ale mój mąż mi zasugerował, że co to zmieni jak będziemy wiedzieć czy dziecko będzie chore. Nic. Wiem, wiem, że można odkryć na tym badaniu rzeczy, które można wyleczyć, ale na następnym też można. Większość moich koleżanek nie robiła tych badań i mnie też nie polecały, a jedna która zrobiła i której wyszło, że wszystko jest w porządku urodziło się dzieciątko z genetyczną wadą wzroku, więc to wcale nie jest takie pewne badanie. To połówkowe chyba już prędzej, bo więcej widać i w ogóle. Na to na pewno pójdę, choć u mnie kosztuje 250zł.

Niebieska lubi tę wiadomość

relgi09k4o218c6j.png
  • Sylka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam!
    Oczywiście wizytę miałam u lekarza rodzinnego więc o usg nie było mowy.. Ale słyszałam bicie serduszka i jestem przeszczęśliwa :) Mój mąż do teraz przeżywa :) Wzruszająca chwila :) Poza tym badanie moczu i kłuli mi paluch (badanie glukozy?).. Lekarz podusił po brzuszku, zmierzył macice.. Najważniejsze, że przestałam plamić. Czuje się dobrze, tak jakoś podniosła mnie na duchu ta wizyta :) Jeśli wszystko będzie ok nastepna wizyta 10 marca, no chyba, ze coś będzie się działo to jesteśmy na telefon.. No i czekam na list ze szpitala z wyznaczona wizytą na usg połówkowe :)
    Ale mi fajnie.. :D uśmiech z buzi mi nie schodzi :) :) :)

Moni&, Niebieska, Kajoni, marderkowa, positive, Camille87, Gosiaczek, Ruda27, celia, Aggie lubią tę wiadomość

f2w39jcgqwt6nja8.png
    relg3e5e7k7mhx6f.png
  • Moni& Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylka to gratulacje ahh najlepszy jest ten entuzjazm po wizycie taka radosc ze mozna gory przenosic:) no moze te prenatalne faktycznie nie jest takie wazne wiec nie bede sie tym tak przejmowac. na polowkowe sie juz umowie z lekarzem w srode najlepiej.

Niebieska lubi tę wiadomość

Monis
    relgi09k3028465t.png[/link]
    8b9686f91d.png
  • Kajoni Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylka, gratuluję, zawsze po udanej wizycie ogarnia nas spokój :) mnie tak męczy, że te wizyty są co 4 tyg a nie częściej :D ja na najbliższej pewnie też się zapiszę na połówkowe już.
    W sumie to mykam do pracy. Muszę ściągnąć dresiory i wsadzić coś bardziej przyzwoitego na dup*sko jak mam wyjść do ludzi :D haw e najs dej mamuśki :D

relgi09k4o218c6j.png
  • marderkowa Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2014, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmmm, na połówkowym prenatalnym pewnie tez okazuje się czy maluszek ma jakieś ewentualne wady...?
    Więc prędzej czy póżniej też się dowiesz, czy wszystko OK.

Tylko w przypadku tak wczesnego sprawdzenia jest szansa na eksterminację, oczywiscie jeśli wady są bardzo poważne i osoby się na to zdecydują.
    Potem już nie ma takiej szansy.
    Wiem, że to sprawa bardzo kontrowersyjna, piszę tylko o możliwosciach.
    Oczywiscie, że jest też prawdopodobieństwo zespołu Downa po wykonaniu badań prenatalnych, ale tak na przykład w moim przypadku, gdzie prawdopodobieństwo wynosi 1:12000 (prawie 12 tys), czyli jest bardzo niskie. Z samego wieku wychodziło 1:800, gdyby po badaniu wyszło na przykład 1:100 to lekarz skierował by mnie na badanie wód płodowych i wtedy byłoby czarno na białym, czy dziecko jest zdrowe.

Jak ja byłam na prenatalnym w piątek, to była dziewczyna przede mną. W tym samym wieku ciąży i wiedziałam już, że coś nie tak, bo nie dość, że wizyta się opóżniła, to jeszcze zaprosił ją i partnera do drugiego gabinetu, a potem oni czekali a on gdzieś dzwonił. Powiedział, że jej płód ma bardzo dużo nieprawidłowisci, oczywiscie nie powiedział o szczegółach.
    Nie chcę nikogo straszyć, bo każdy ma swój brzuch i swoje dziecko w środku, tylko moja opinia.

Ufff...ale naskrobałam.

mala_mi, MILA, Jus1985, celia lubią tę wiadomość

relgcwa176gulxrh.png
  • marderkowa Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Sylka! :)

Acha jeszcze jedno, badanie prenatalne bada to czy dziecko ma wszystkie narządy odpowiednie do wieku ciąży + wyklucza trzy najczęstsze wady genetyczne (zespół Downa i dwa inne, których nazw nie znam)

relgcwa176gulxrh.png
  • Niebieska Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem morderkowa :) Ale badanie wcale nie wyklucza tych chorób. Daje ok 80% szans.
    Ale ja już nie będę się nad tym zastanawiać.

Wszystkie nasze maluszki będą zdrowe :)

Moni&, Jus1985, Aggie, Kajoni lubią tę wiadomość

ckaiflw1up047qr9.png
  • marderkowa Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska wrote:
    Wszystkie nasze maluszki będą zdrowe :)

No to oczywista oczywistosc.

Moni&, Niebieska lubią tę wiadomość

relgcwa176gulxrh.png
  • Sylka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie miałam prenatalnych i wcale mnie to nie martwi... Tutaj sie ich po prostu nie robi. Pierwsze usg robi się w 18-20 tyg i jest to normalne :) Nie mam zamiaru martwić się na zapas..

Moni&, Niebieska lubią tę wiadomość

f2w39jcgqwt6nja8.png
    relg3e5e7k7mhx6f.png
  • Moni& Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my sie od poczatku martwimy wszystkie "na zapas" a wszystko bedzie dobrze i urodzimy zdrowe dzieciaczki:D

Niebieska, H30 lubią tę wiadomość

Monis
    relgi09k3028465t.png[/link]
    8b9686f91d.png
  • amela Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina zupka pomidorowa pychotka, sama się zasatanawialam czy wczoraj nie zrobić ale zrobiliśmy z mężem gulaszowa.
    U mnie trisomia 21 wynosiła 1:15655
    Dziś maz robi obiad canelloni z mięsem mielonym, ciekawe co mu z tego wyjdzie :-)
    Sylka gratuluje, super ze wszystko jest ok :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 14:06

marderkowa lubi tę wiadomość

ex2btrd8qii9i9cu.png
    http://avatars.zapodaj.net/images/1e838c757e81.gif
  • MILA Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylka super :-D

marderkowa popieram cie całkowicie :-D ja też chciałabym o takich sprawach wiedzieć wcześniej i zadecydować

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 14:15

marderkowa, mala_mi lubią tę wiadomość

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wrocilam ze spaceru, zrobilsmy z pieskiem runde wokol parku i godzinka zleciala ;)
    Sylka super ze wszystko ok bicie serduszka dzidzi na prawde jest wzruszajace :)

A u mnie slonce swieci na calego ide do sklepu chce mi sie rosolu!! :D

MILA lubi tę wiadomość

• MILA Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehhhh też bym teraz pospacerowała :-( a w robocie siedzę :-P

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Lanusia sie nie odzywa :(

• kada24 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny kupilam sobei gazete mamo to ja i sa bardzo ladne zestawy na wiosne ubran dla nas hehe

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    countdown-1431234000z1455429600zp.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• Jus1985 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie zastanawiam się czy nie zacząć czytać gazetki tego typu, tylko nie wiem czy warto

3jgx3e3k7wsnebz7.png
  • Niebieska Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba coś musi się dziać, że Lanusia się nie odzywa ;/
    Kada, póki co te gazetki dla mam mnie nie wciągają :P Zawsze dostaję jakieś darmowe od ginekologa i nawet nie zajrzałam :P

ckaiflw1up047qr9.png
‹‹ 355 356 357 358 359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ