Sierpniowe Mamusie ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Aggie wrote:Dziewczyny, ma ktoras premium i wie co pisza o 24 tyg? mi sie skonczylo a dopiero pod koniec miesiaca moge dokupic, bo do cna konto wyczyscilam
O Dziecku
Twoje dziecko mierzy już około 21 cm (8,3 cali) od ciemienia do końca tułowia (CRL), a jego całkowita długość to około 33 cm (13 cali). Waży już około 550 gramów (1 1/4 funta).
Twarz Twojego maluszka wygląda już bardzo podobnie do tego jak będzie wyglądać w czasie narodzin. Dziecko ma już rzęsy, a na jego twarzy widać grymasy. Jego oczy są jednak wciąż zamknięte. Pomimo, że wiele głównych organów funkcjonuje już całkiem sprawnie, to jednak dziecko urodzone przedwcześnie miałoby jeszcze poważne problemy z oddychaniem, gdyż jego płuca nie są jeszcze w pełni rozwinięte. W drogach oddechowych tworzą się teraz przewody, umożliwiające wdychanie i wydychanie powietrza. W płucach rozwijają się pęcherzyki i naczynia krwionośne, które po urodzeniu będą rozprowadzać tlen do wszystkich części ciała. Komórki płuc produkują również surfakant, substancję która chroni przed zlepianiem się pęcherzyków płucnych i po urodzeniu pomoże im wypełnić się powietrzem i nie zapaść się jak sflaczały balonik. Naukowcy wynaleźli sztuczny surfakant, który podaje się mamom, aby przyspieszyć rozwój płuc dziecka i tym samym uratować dziecko w sytuacji zagrożenia przedwczesnym porodem, gdy dziecko nie ma jeszcze w pełni wykształconych płuc i nie byłoby zdolne do samodzielnego oddychania. -
O Tobie
Górna część macicy sięga już około 5 cm ponad pępek i jest wielkości piłki nożnej.
Temperatura ciała w ciąży jest wyższa, dlatego możesz częściej pocić się i może być Ci często gorąco. Obserwuj swoje ciało i skontaktuj się z lekarzem jeśli coś Cię zaniepokoi. Szczególnie bacznie zwracaj uwagę na: każde krwawienie z dróg rodnych, nagłe zwiększenie ilości śluzu szyjkowego i jego zmianę na bardziej wodnisty, rozciągliwy albo zabarwiony krwią, bóle krzyża (przede wszystkim jeśli nigdy wcześniej nie cierpiałaś z powodu bólu pleców), nagły nacisk na miednicę (wrażenie parcia dziecka w dół) i skurczowe bóle brzucha podobne do tych w trakcie miesiączki. Jeśli wystąpią u Ciebie któreś z tych objawów koniecznie skontaktuj się z lekarzem, mogą to być objawy przedwczesnego porodu. -
Kolezanka, kolejny cykl na clo jedzie
tak strasznie mi jej zal, bo wiem jak to jest czekac na ten maly cud
Niby sie cieszy ze mna, ale ona jest z tych usmiechnietych i super hiper szczesliwych, a w domu kiedy juz nikogo nie ma wokol placze
kurcze, tak chcialabym jej pomoc... ale jedynie co moge zrobic to trzymac kciuki i wspierac.
-
http://zapodaj.net/509e36dc26e01.jpg.htm moja sukienka na wieszaku brzydko wyglada ale jak ja ubrałam cudo 144zl dalam
http://zapodaj.net/7f125587a1d62.jpg.html a ta dla coreczki
aha i pizamke sobie kupilam i biustonosz biale i sukienke na lato taka luzna jak dzieci kwiatow chodzily heheWiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 12:29
celia, MILA, Dodi lubią tę wiadomość
-
Kada, te sukieneczki są śliczne! I nawet podobne troszkę do siebie
Ale Wam Dziewczyny zazdroszczę tych zakupów, spacerków, nawet możliwości pójścia do pracy! (w celach czysto towarzyskich!) Ja niestety całą najpiękniejszą wiosnę i część lata przeleżę w łóżkuA na dziecięce zakupy gonił będzie mój ślubny...
celia lubi tę wiadomość
-
Aggie, ja też mam taką bliską koleżankę, która stara sie o dziecko już od kilku lat. Dwa razy poroniła, a ostatnio okazało sie że jest w ciąży pozamacicznej... Strasznie to jest przykre, zwłaszcza że jest ona świadkiem, jak strasznie ja się cieszę z własnego szczęścia...
-
Kada, my jeszcze sie wyprowadziliśmy z mężem za Kraków i teraz wszystkim do nas daleko - wiadomo, każdy ma swoje życie na wysokich obrotach i pozostaje tylko czas na telefony. Ale ja też nie próżnuję - ostatnio zamówilam na Allegro 3 sukienki, a gdy pojechałam do lekarza to przy okazji wstąpiłam do butiku i kupiłam s kolei 3 bluzki. W sumie więcej mi nie potrzeba, bo i tak nigdzie nie wychodzę ;p
-
Fiołku ja od poczatku ciazy jestem na l4 ze wzgledu na prace w sklepie. niestety nie mam usg co wizyte bo chodze na nfz ale nie stresuje sie bo czuje ruchy wiec musi byc dobrze:)
ja juz tyle ksiazek przeczytalam przez te kilka miesiecy to tyle przez rok nie przeczytalam:PAggie, Dodi lubią tę wiadomość
Monis
[/link]
-
Fiolku, ja tez sie staralam, we dwie sie wspieralysmy, tym bardziej tu na obczyznie, i mi sie powiodlo, u niej jeszcze nie, i to przykre, bo ja sie ciesze, a ona nie moze... ale wierze ze jej sie uda, jak nie teraz to w kolejnym cyklu, kiedys na pewno
Kurcze ale wam zazdroszcze tego l4pewnie juz bym sie urwala na nie
a tak musze jak najdluzej zeby potem z malenstwem zostac najdluzej jak to mozliwe, i tak niezle bo udalo mi sie zalatwic przeniesienie na po macierzynskim na weekendy, chwilowo 8h tylko i wieczory, ale zawsze znajdzie sie opcja nadgodzin, potem w miedzyczasie moze cos sie trafi lepszego dla naszej rodziny.
-
Generalnie to ja jeszcze przed ciążą zakładałam, że jak nam się wreszcie uda (a staraliśmy się bardzo długo i ciągle było pod górkę) to od strzała idę na L4. Ale zakładałam optymistycznie, że będę mogła normalnie funkcjonować, a więc że będę odwiedzać ziomków w pracy, umawiać się z przyjaciółkami... Coż, życie jak zwykle pisze własny scenariusz, a ja mogę tylko zadbać o wszystko co najlepsze dla mojej małej Tosi
Więc leżę, czytam, szydełkuję... mój mąż świetnie fotografuje, więc juz mamy plany co do sesji zdjęciowej Maleństwa. Właśnie zaraz zabieram się za zrobienie czapusi-truskawy
Aggie, MILA, celia, Dodi lubią tę wiadomość
-
Agi Twojej kolezance tez w koncu sie uda, moze musi sobie powiedziec bedzie to bedzie a wtedy napiecie pusci i moze wtedy zaskoczy:)
nam sie udalo w 1 cyklu, a raczej w 2 bo zaczeliany starania ok polowt cyklu wiec peenie juz bylo po owulacji ale ja jeszcze nie kontrolowalam cyklu, dopiero przyszla @ i zaczelo sie pelną parąale sie nie nastawialam, nawet test zrobilam i bylam nastawiona na negatywny a tu dwie krechy:)
Kasienka kochana trzymaj sie, wazne ze jestescie pod dobra opieka i za kilka dni wrocisz do domu:)
Aggie, celia, Dodi lubią tę wiadomość
Monis
[/link]
-
Ja też mam taką nadzieję,że naszym koleżankom się uda w najbliższym czasie. Tylko, że własnie najgorsze jest to, że tu już wkracza psychika i wewnętrzna presja. Im kobiecie bardziej zależy tym bardziej się blokuje... Miałam taki przypadek w rodzinie męża: starali się ponad 5 lat i nic z tego. Spróbowali wszystkiego, aż lekarz powiedział, że to juz koniec, nie wie co z nimi jest nie tak, bo obydwoje zdrowi, ale jakos im nie wychodziło. Stwierdził, żeby odpuścili, bo widocznie tak natura chce. No i odpuścili... Po dwóch miesiącach rodzine obiegła wiadomość, że Paulina sie spodziewa dziecka
Teraz mają już dwojkę
Czyli wszystko siedzi w głowie...
Ruda27, celia, Moni&, Camille87, Dodi lubią tę wiadomość
-
mila tak w tychach na targu wszystko pizamke tez i jeszcze raz pojade po jeszcze jedna pizamke na ramiaczkach z szlafrokiem za 60zl bo jeden komplem mi sie bardzo podobal tylko 116zl kosztowal moze ktos mi na urodziny sprezentuje
Dodi lubi tę wiadomość