X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie ;)
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie ;)

Oceń ten wątek:
  • Fiołek Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggie wrote:
    Dziewczyny, ma ktoras premium i wie co pisza o 24 tyg? mi sie skonczylo a dopiero pod koniec miesiaca moge dokupic, bo do cna konto wyczyscilam :P

O Dziecku

Twoje dziecko mierzy już około 21 cm (8,3 cali) od ciemienia do końca tułowia (CRL), a jego całkowita długość to około 33 cm (13 cali). Waży już około 550 gramów (1 1/4 funta).
    Twarz Twojego maluszka wygląda już bardzo podobnie do tego jak będzie wyglądać w czasie narodzin. Dziecko ma już rzęsy, a na jego twarzy widać grymasy. Jego oczy są jednak wciąż zamknięte. Pomimo, że wiele głównych organów funkcjonuje już całkiem sprawnie, to jednak dziecko urodzone przedwcześnie miałoby jeszcze poważne problemy z oddychaniem, gdyż jego płuca nie są jeszcze w pełni rozwinięte. W drogach oddechowych tworzą się teraz przewody, umożliwiające wdychanie i wydychanie powietrza. W płucach rozwijają się pęcherzyki i naczynia krwionośne, które po urodzeniu będą rozprowadzać tlen do wszystkich części ciała. Komórki płuc produkują również surfakant, substancję która chroni przed zlepianiem się pęcherzyków płucnych i po urodzeniu pomoże im wypełnić się powietrzem i nie zapaść się jak sflaczały balonik. Naukowcy wynaleźli sztuczny surfakant, który podaje się mamom, aby przyspieszyć rozwój płuc dziecka i tym samym uratować dziecko w sytuacji zagrożenia przedwczesnym porodem, gdy dziecko nie ma jeszcze w pełni wykształconych płuc i nie byłoby zdolne do samodzielnego oddychania.

Kocham Cię, Tosieńko!
    p19u9n73a9aifqwx.png
  • Fiołek Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Tobie

Górna część macicy sięga już około 5 cm ponad pępek i jest wielkości piłki nożnej.
    Temperatura ciała w ciąży jest wyższa, dlatego możesz częściej pocić się i może być Ci często gorąco. Obserwuj swoje ciało i skontaktuj się z lekarzem jeśli coś Cię zaniepokoi. Szczególnie bacznie zwracaj uwagę na: każde krwawienie z dróg rodnych, nagłe zwiększenie ilości śluzu szyjkowego i jego zmianę na bardziej wodnisty, rozciągliwy albo zabarwiony krwią, bóle krzyża (przede wszystkim jeśli nigdy wcześniej nie cierpiałaś z powodu bólu pleców), nagły nacisk na miednicę (wrażenie parcia dziecka w dół) i skurczowe bóle brzucha podobne do tych w trakcie miesiączki. Jeśli wystąpią u Ciebie któreś z tych objawów koniecznie skontaktuj się z lekarzem, mogą to być objawy przedwczesnego porodu.

Kocham Cię, Tosieńko!
    p19u9n73a9aifqwx.png
  • Aggie Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolezanka, kolejny cykl na clo jedzie :( tak strasznie mi jej zal, bo wiem jak to jest czekac na ten maly cud :( Niby sie cieszy ze mna, ale ona jest z tych usmiechnietych i super hiper szczesliwych, a w domu kiedy juz nikogo nie ma wokol placze :( kurcze, tak chcialabym jej pomoc... ale jedynie co moge zrobic to trzymac kciuki i wspierac.

7a4akrhm7fw1jhk0.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://zapodaj.net/509e36dc26e01.jpg.htm moja sukienka na wieszaku brzydko wyglada ale jak ja ubrałam cudo 144zl dalam
    http://zapodaj.net/7f125587a1d62.jpg.html a ta dla coreczki

aha i pizamke sobie kupilam i biustonosz biale i sukienke na lato taka luzna jak dzieci kwiatow chodzily hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 12:29

celia, MILA, Dodi lubią tę wiadomość

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    countdown-1431234000z1455429600zp.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• Fiołek Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kada, te sukieneczki są śliczne! I nawet podobne troszkę do siebie ;)
    Ale Wam Dziewczyny zazdroszczę tych zakupów, spacerków, nawet możliwości pójścia do pracy! (w celach czysto towarzyskich!) Ja niestety całą najpiękniejszą wiosnę i część lata przeleżę w łóżku :( A na dziecięce zakupy gonił będzie mój ślubny...

celia lubi tę wiadomość

Kocham Cię, Tosieńko!
    p19u9n73a9aifqwx.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fiołek bedzie dobrze ja na L4 siedze i co prawda nigdzie nie wychodze ewentualnie po corke do przedszkola eh i brakuej wyjsc mi do pracy czy kolezanki..

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• Fiołek Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggie, ja też mam taką bliską koleżankę, która stara sie o dziecko już od kilku lat. Dwa razy poroniła, a ostatnio okazało sie że jest w ciąży pozamacicznej... Strasznie to jest przykre, zwłaszcza że jest ona świadkiem, jak strasznie ja się cieszę z własnego szczęścia...

Kocham Cię, Tosieńko!
    p19u9n73a9aifqwx.png
  • Fiołek Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kada, my jeszcze sie wyprowadziliśmy z mężem za Kraków i teraz wszystkim do nas daleko - wiadomo, każdy ma swoje życie na wysokich obrotach i pozostaje tylko czas na telefony. Ale ja też nie próżnuję - ostatnio zamówilam na Allegro 3 sukienki, a gdy pojechałam do lekarza to przy okazji wstąpiłam do butiku i kupiłam s kolei 3 bluzki. W sumie więcej mi nie potrzeba, bo i tak nigdzie nie wychodzę ;p

Kocham Cię, Tosieńko!
    p19u9n73a9aifqwx.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zawsze cos fiołek:)

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• Fiołek Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie :)
    Ale za to nadrabiam zaległości książkowe - właśnie skończyłam "Millennium" i jestem pod wielkim wrażeniem :) Trudno mi sie teraz będzie zainteresować inną książką...

Kocham Cię, Tosieńko!
    p19u9n73a9aifqwx.png
  • Moni& Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja po wizycie, praktycznie poszlam po l4, obiecal ze na nastepnej wizycie za dwa tygodnie zrobi usg.

celia, MILA, Camille87, Dodi lubią tę wiadomość

Monis
    relgi09k3028465t.png[/link]
    8b9686f91d.png
  • Fiołek Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli też się będziesz byczyć tak jak ja ;) To nie robi Ci usg na każdej wizycie? Ja bym chyba z tęsknoty umarła, gdybym nie mogła zobaczyć Dzidzi co miesiąc ;)

Kocham Cię, Tosieńko!
    p19u9n73a9aifqwx.png
  • Moni& Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fiołku ja od poczatku ciazy jestem na l4 ze wzgledu na prace w sklepie. niestety nie mam usg co wizyte bo chodze na nfz ale nie stresuje sie bo czuje ruchy wiec musi byc dobrze:)
    ja juz tyle ksiazek przeczytalam przez te kilka miesiecy to tyle przez rok nie przeczytalam:P

Aggie, Dodi lubią tę wiadomość

Monis
    8b9686f91d.png
  • Aggie Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fiolku, ja tez sie staralam, we dwie sie wspieralysmy, tym bardziej tu na obczyznie, i mi sie powiodlo, u niej jeszcze nie, i to przykre, bo ja sie ciesze, a ona nie moze... ale wierze ze jej sie uda, jak nie teraz to w kolejnym cyklu, kiedys na pewno :)

Kurcze ale wam zazdroszcze tego l4 :( pewnie juz bym sie urwala na nie :P a tak musze jak najdluzej zeby potem z malenstwem zostac najdluzej jak to mozliwe, i tak niezle bo udalo mi sie zalatwic przeniesienie na po macierzynskim na weekendy, chwilowo 8h tylko i wieczory, ale zawsze znajdzie sie opcja nadgodzin, potem w miedzyczasie moze cos sie trafi lepszego dla naszej rodziny.

7a4akrhm7fw1jhk0.png
  • Fiołek Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie to ja jeszcze przed ciążą zakładałam, że jak nam się wreszcie uda (a staraliśmy się bardzo długo i ciągle było pod górkę) to od strzała idę na L4. Ale zakładałam optymistycznie, że będę mogła normalnie funkcjonować, a więc że będę odwiedzać ziomków w pracy, umawiać się z przyjaciółkami... Coż, życie jak zwykle pisze własny scenariusz, a ja mogę tylko zadbać o wszystko co najlepsze dla mojej małej Tosi :) Więc leżę, czytam, szydełkuję... mój mąż świetnie fotografuje, więc juz mamy plany co do sesji zdjęciowej Maleństwa. Właśnie zaraz zabieram się za zrobienie czapusi-truskawy :)

Aggie, MILA, celia, Dodi lubią tę wiadomość

Kocham Cię, Tosieńko!
    p19u9n73a9aifqwx.png
  • Moni& Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agi Twojej kolezance tez w koncu sie uda, moze musi sobie powiedziec bedzie to bedzie a wtedy napiecie pusci i moze wtedy zaskoczy:)
    nam sie udalo w 1 cyklu, a raczej w 2 bo zaczeliany starania ok polowt cyklu wiec peenie juz bylo po owulacji ale ja jeszcze nie kontrolowalam cyklu, dopiero przyszla @ i zaczelo sie pelną parą:) ale sie nie nastawialam, nawet test zrobilam i bylam nastawiona na negatywny a tu dwie krechy:)
    Kasienka kochana trzymaj sie, wazne ze jestescie pod dobra opieka i za kilka dni wrocisz do domu:)

Aggie, celia, Dodi lubią tę wiadomość

Monis
    8b9686f91d.png
  • MILA Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fiołek widać nie jest tak źle u ciebie bo umiesz sobie zorganizowac coś do roboty ;-)

KAda a kupiłaś te kiecki w Tychach w końcu ?

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • Fiołek Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam taką nadzieję,że naszym koleżankom się uda w najbliższym czasie. Tylko, że własnie najgorsze jest to, że tu już wkracza psychika i wewnętrzna presja. Im kobiecie bardziej zależy tym bardziej się blokuje... Miałam taki przypadek w rodzinie męża: starali się ponad 5 lat i nic z tego. Spróbowali wszystkiego, aż lekarz powiedział, że to juz koniec, nie wie co z nimi jest nie tak, bo obydwoje zdrowi, ale jakos im nie wychodziło. Stwierdził, żeby odpuścili, bo widocznie tak natura chce. No i odpuścili... Po dwóch miesiącach rodzine obiegła wiadomość, że Paulina sie spodziewa dziecka :) Teraz mają już dwojkę :) Czyli wszystko siedzi w głowie...

Ruda27, celia, Moni&, Camille87, Dodi lubią tę wiadomość

Kocham Cię, Tosieńko!
    p19u9n73a9aifqwx.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mila tak w tychach na targu wszystko pizamke tez i jeszcze raz pojade po jeszcze jedna pizamke na ramiaczkach z szlafrokiem za 60zl bo jeden komplem mi sie bardzo podobal tylko 116zl kosztowal moze ktos mi na urodziny sprezentuje

Dodi lubi tę wiadomość

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• Fiołek Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki, na razie Was żegnam, pewnie wieczorem znów trudno mi będzie nadrobić cąłą konwersację :) Trzymajcie się!

Kocham Cię, Tosieńko!
    p19u9n73a9aifqwx.png
‹‹ 933 934 935 936 937 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ