X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Edzia;) Znajoma

Wysłany: 18 stycznia 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dizewczyny, a jakie polecacie te poduszeczki? Lub jakie macie? chodzi mi o rozmiary. Fajna sorawa Sprawie sobie zaraz :)

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie, poratujcie :( Pisałam, że chcę iść na dodatkowe USG... no i poszłam. Dobre wiadomości to takie, że dzidzia rośnie (4,27cm), serduszko bije. Zła to taka, że doktor zmierzył przezierność karkową i wyniosła 2,5mm, czyli na granicy :( Skierował mnie na badania prenatalne(powiedziałam mu, że mam już od innej pani doktor). Boje się :( Co prawda dziś teoretycznie zaczęłam 12tc wiec mógł już mierzyć NT,ale z drugiej strony ciąża jest ciutke młodsza(co wskazuje rozmiar dziecka),a poza tym wyczytałam, że rozmiar dziecka musi wynosić minimum 4,5cm, żeby móc mierzyć NT. Co sądzicie?:(

relg6iyem5hi69f7.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    Tutaj chodzi o to zeby dziecko miescilo sie w odpowiedniej wielkosci. Teraz nie pamietam ale chyba robi sie je właśnie od 11+1 do 13+6. Trzeba tam sprawdzic kosc nosowa. Zmierzyc falde karkowa. Wszystkie narzady przeplywy. Wiec jesli akurat bedziesz w 11+1 a dziecko będzie odpowiedniej wielkosci wszystko da sie sprawdzic i pomierzyc.
    Ja idę 11+5. Tak też byłam z Córką 9 lat temu i u niej wszystko dało się zbadać dokładnie. Nawet serducho. Miała 5 cm wtedy.

W tej ciąży wybieram się także na echo serca płodu około 20 tygodnia ciąży. Nawet jak według usg nie będzie wskazań.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Mamusie, poratujcie :( Pisałam, że chcę iść na dodatkowe USG... no i poszłam. Dobre wiadomości to takie, że dzidzia rośnie (4,27cm), serduszko bije. Zła to taka, że doktor zmierzył przezierność karkową i wyniosła 2,5mm, czyli na granicy :( Skierował mnie na badania prenatalne(powiedziałam mu, że mam już od innej pani doktor). Boje się :( Co prawda dziś teoretycznie zaczęłam 12tc wiec mógł już mierzyć NT,ale z drugiej strony ciąża jest ciutke młodsza(co wskazuje rozmiar dziecka),a poza tym wyczytałam, że rozmiar dziecka musi wynosić minimum 4,5cm, żeby móc mierzyć NT. Co sądzicie?:(
    Właśnie. NT mierzy się dopiero od CRL 45 mm. Idź do innego lekarza i zrób jeszcze raz usg. A kość nosowa jest widoczna?

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kość nosowa jest widoczna... Do innego nie idę bo za 8 dni mam te usg genetyczne już...

relg6iyem5hi69f7.png
  • alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie.
    Dzidziuś piękny! Ruszał się bardzo i machał rączkami <3 Serduszko pięknie bije.
    Ma już 31mm i wg usg to 10t+1d
    Jestem przeszczęśliwa!! :)))

Betty Boop, pigułka, Domi793, kaarolaa, Edzia;), smerfetka84, SyHa85, MiMK, Martynka30, Pikcia, malika89, JRY1984, celia lubią tę wiadomość

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Kość nosowa jest widoczna... Do innego nie idę bo za 8 dni mam te usg genetyczne już...
    To musisz czekać. Trzymam kciuki <3

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• Edzia;) Znajoma

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicjaaaa wrote:
    Melduję się po wizycie.
    Dzidziuś piękny! Ruszał się bardzo i machał rączkami <3 Serduszko pięknie bije.
    Ma już 31mm i wg usg to 10t+1d
    Jestem przeszczęśliwa!! :)))

TO uczucie jest cudowne. Ciesze sie Twoim szczesciem i oby kazda z nas miala tylko takie uczucia po badaniach :)

alicjaaaa, SyHa85, aaniuskaa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Ja trzymam kciuki bedzie dobrze. Byc moze maluch jeszcze za maly na mierzenie dlatego taki błąd. A nawet jak będzie na granicy to nie znaczy ze dziecko moze byc chore.

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do 26 stycznia zwariuje :( Mężowi nie powiem, bo pewnie odwoła nasze urodziny (zaprosiliśmy rodziców, żeby im oznajmić, że będziemy mieć dziecko)... Skoro ma już taką przezierność w 12tc to nie chce myśleć co będzie dalej. Mam już dość :(

relg6iyem5hi69f7.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Do 26 stycznia zwariuje :( Mężowi nie powiem, bo pewnie odwoła nasze urodziny (zaprosiliśmy rodziców, żeby im oznajmić, że będziemy mieć dziecko)... Skoro ma już taką przezierność w 12tc to nie chce myśleć co będzie dalej. Mam już dość :(
    Kochana to może być błąd pomiaru. Poza tym lekarz nie powinien w ogóle tego mierzyć skoro CRL nie wyniosło 45 mm. Musisz jakoś wytrzymać ten tydzień.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• Edzia;) Znajoma

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:

Badz spokojnej mysli.. Napewno bedzie dobrze, gdy dziecko podrosnie beda lepsze wyniki.

• Agsha Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:

Kochana. Moja kolezanka ma 2 synkow i trzecia dzidzia w drodze (tez sierpien). Pierwszy synek wszystko wzorowo. Drugi? Zle usg. Podejrzenie zespolu downa. Pappa rowniez srednio-korzystna. Do tego podejrzrnie wady serca. No... Dzis maluszek ma 3 lata i jedyne choróbska jakie miewa to katarek:):):)

alicjaaaa, SyHa85, pigułka lubią tę wiadomość

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze pospamuję ;) Taki mam brzuch w 10t

9c6fd133d3345008med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2016, 16:55

SyHa85, Betty Boop, Paulka123, Martynka30, malika89 lubią tę wiadomość

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malika z fajnych stron z tanimi ubraniami ciążowymi ja polecam www.limone.pl. W poprzedniej ciąży kupiłam tam spódnicę za 39 zł i była super :)

malika89 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2016, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 23:34

preg.png
  • aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:

Kochana tak jak dziewczyny piszą, Twój maluch jeszcze nie ma 45mm więc w jakim celu mierzył ten lekarz tam cokolwiek? Zobaczysz, że na kolejnej wizycie gdy maluszek będzie odpowiedniej wielkości to wszystko będzie dobrze i pomiary będą super!. Po drugie taki wynik nie zawsze oznacza coś złego, to troszkę jest loteria.
    Żona mojego kuzyna miała USG prenatalne i test PAPPA, wszystko dobrze wg. tych badań...a mały się urodził z bardzo rzadką chorobą genetyczną na którą choruje naprawdę niewielka ilość ludzi na świecie i do tego mieli ogromne szczęście, że lekarze tuż po urodzeniu zdiagnozowali chorobę bo zwykle następuje to o wiele później.
    Wszystko będzie dobrze, musisz na spokojnie te 8 dni poczekać i nie martw się na zapas :*

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
  • aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Em wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn mających już małe maluszki. Czy Wy macie już jakikolwiek brzuch???
    Wszędzie mówili że przy drugiej ciąży wywali szybko brzuch. A ja nie mam nic... U mnie już 11+0, dodatkowo 2 maluchy a nic po mnie nie widać. Boję się że przestały rosnąć :/

Eee to chyba bywa różnie u mojej siostry nie było wcale tak wcześnie widać, a już miała jednego malucha..za to ja jestem w 9 tygodniu i mam takie uwypuklenie na dole, to chyba maluszek się gdzieś tam chowa :-)
    Moja koleżanka w pierwszej ciąży to w 8 tygodniu już miała widoczny brzuszek hehe :)

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam, że im większe CRL tym większe NT w tym okresie kiedy się robi badania prenatalne... Próbuje się uspokoić i przestać płakać bo mąż za niedlugo wraca do domu.. idę i już nie smęcę. Tak bardzo chciałam zdrowe dziecko.

relg6iyem5hi69f7.png
  • aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Czytałam, że im większe CRL tym większe NT w tym okresie kiedy się robi badania prenatalne... Próbuje się uspokoić i przestać płakać bo mąż za niedlugo wraca do domu.. idę i już nie smęcę. Tak bardzo chciałam zdrowe dziecko.

I będzie zdrowe kochana spokojnie!! Nie martw się na zapas bo ten stres wpływa i na Ciebie i na maluszka :*

Dziewczyny czy mogę używać sachol w ciąży na dziąsło? Afta mi wyszła i piekielnie boli to cholerstwo...

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
‹‹ 313 314 315 316 317 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ