X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Edzia;) Znajoma

Wysłany: 18 stycznia 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dizewczyny, a jakie polecacie te poduszeczki? Lub jakie macie? chodzi mi o rozmiary. Fajna sorawa Sprawie sobie zaraz :)

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie, poratujcie :( Pisałam, że chcę iść na dodatkowe USG... no i poszłam. Dobre wiadomości to takie, że dzidzia rośnie (4,27cm), serduszko bije. Zła to taka, że doktor zmierzył przezierność karkową i wyniosła 2,5mm, czyli na granicy :( Skierował mnie na badania prenatalne(powiedziałam mu, że mam już od innej pani doktor). Boje się :( Co prawda dziś teoretycznie zaczęłam 12tc wiec mógł już mierzyć NT,ale z drugiej strony ciąża jest ciutke młodsza(co wskazuje rozmiar dziecka),a poza tym wyczytałam, że rozmiar dziecka musi wynosić minimum 4,5cm, żeby móc mierzyć NT. Co sądzicie?:(

relg6iyem5hi69f7.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    Tutaj chodzi o to zeby dziecko miescilo sie w odpowiedniej wielkosci. Teraz nie pamietam ale chyba robi sie je właśnie od 11+1 do 13+6. Trzeba tam sprawdzic kosc nosowa. Zmierzyc falde karkowa. Wszystkie narzady przeplywy. Wiec jesli akurat bedziesz w 11+1 a dziecko będzie odpowiedniej wielkosci wszystko da sie sprawdzic i pomierzyc.
    Ja idę 11+5. Tak też byłam z Córką 9 lat temu i u niej wszystko dało się zbadać dokładnie. Nawet serducho. Miała 5 cm wtedy.

W tej ciąży wybieram się także na echo serca płodu około 20 tygodnia ciąży. Nawet jak według usg nie będzie wskazań.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Mamusie, poratujcie :( Pisałam, że chcę iść na dodatkowe USG... no i poszłam. Dobre wiadomości to takie, że dzidzia rośnie (4,27cm), serduszko bije. Zła to taka, że doktor zmierzył przezierność karkową i wyniosła 2,5mm, czyli na granicy :( Skierował mnie na badania prenatalne(powiedziałam mu, że mam już od innej pani doktor). Boje się :( Co prawda dziś teoretycznie zaczęłam 12tc wiec mógł już mierzyć NT,ale z drugiej strony ciąża jest ciutke młodsza(co wskazuje rozmiar dziecka),a poza tym wyczytałam, że rozmiar dziecka musi wynosić minimum 4,5cm, żeby móc mierzyć NT. Co sądzicie?:(
    Właśnie. NT mierzy się dopiero od CRL 45 mm. Idź do innego lekarza i zrób jeszcze raz usg. A kość nosowa jest widoczna?

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kość nosowa jest widoczna... Do innego nie idę bo za 8 dni mam te usg genetyczne już...

relg6iyem5hi69f7.png
  • alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie.
    Dzidziuś piękny! Ruszał się bardzo i machał rączkami <3 Serduszko pięknie bije.
    Ma już 31mm i wg usg to 10t+1d
    Jestem przeszczęśliwa!! :)))

Betty Boop, pigułka, Domi793, kaarolaa, Edzia;), smerfetka84, SyHa85, MiMK, Martynka30, Pikcia, malika89, JRY1984, celia lubią tę wiadomość

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Kość nosowa jest widoczna... Do innego nie idę bo za 8 dni mam te usg genetyczne już...
    To musisz czekać. Trzymam kciuki <3

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• Edzia;) Znajoma

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicjaaaa wrote:
    Melduję się po wizycie.
    Dzidziuś piękny! Ruszał się bardzo i machał rączkami <3 Serduszko pięknie bije.
    Ma już 31mm i wg usg to 10t+1d
    Jestem przeszczęśliwa!! :)))

TO uczucie jest cudowne. Ciesze sie Twoim szczesciem i oby kazda z nas miala tylko takie uczucia po badaniach :)

alicjaaaa, SyHa85, aaniuskaa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Ja trzymam kciuki bedzie dobrze. Byc moze maluch jeszcze za maly na mierzenie dlatego taki błąd. A nawet jak będzie na granicy to nie znaczy ze dziecko moze byc chore.

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do 26 stycznia zwariuje :( Mężowi nie powiem, bo pewnie odwoła nasze urodziny (zaprosiliśmy rodziców, żeby im oznajmić, że będziemy mieć dziecko)... Skoro ma już taką przezierność w 12tc to nie chce myśleć co będzie dalej. Mam już dość :(

relg6iyem5hi69f7.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Do 26 stycznia zwariuje :( Mężowi nie powiem, bo pewnie odwoła nasze urodziny (zaprosiliśmy rodziców, żeby im oznajmić, że będziemy mieć dziecko)... Skoro ma już taką przezierność w 12tc to nie chce myśleć co będzie dalej. Mam już dość :(
    Kochana to może być błąd pomiaru. Poza tym lekarz nie powinien w ogóle tego mierzyć skoro CRL nie wyniosło 45 mm. Musisz jakoś wytrzymać ten tydzień.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• Edzia;) Znajoma

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:

Badz spokojnej mysli.. Napewno bedzie dobrze, gdy dziecko podrosnie beda lepsze wyniki.

• Agsha Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:

Kochana. Moja kolezanka ma 2 synkow i trzecia dzidzia w drodze (tez sierpien). Pierwszy synek wszystko wzorowo. Drugi? Zle usg. Podejrzenie zespolu downa. Pappa rowniez srednio-korzystna. Do tego podejrzrnie wady serca. No... Dzis maluszek ma 3 lata i jedyne choróbska jakie miewa to katarek:):):)

alicjaaaa, SyHa85, pigułka lubią tę wiadomość

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze pospamuję ;) Taki mam brzuch w 10t

9c6fd133d3345008med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2016, 16:55

SyHa85, Betty Boop, Paulka123, Martynka30, malika89 lubią tę wiadomość

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malika z fajnych stron z tanimi ubraniami ciążowymi ja polecam www.limone.pl. W poprzedniej ciąży kupiłam tam spódnicę za 39 zł i była super :)

malika89 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2016, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 23:34

preg.png
  • aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:

Kochana tak jak dziewczyny piszą, Twój maluch jeszcze nie ma 45mm więc w jakim celu mierzył ten lekarz tam cokolwiek? Zobaczysz, że na kolejnej wizycie gdy maluszek będzie odpowiedniej wielkości to wszystko będzie dobrze i pomiary będą super!. Po drugie taki wynik nie zawsze oznacza coś złego, to troszkę jest loteria.
    Żona mojego kuzyna miała USG prenatalne i test PAPPA, wszystko dobrze wg. tych badań...a mały się urodził z bardzo rzadką chorobą genetyczną na którą choruje naprawdę niewielka ilość ludzi na świecie i do tego mieli ogromne szczęście, że lekarze tuż po urodzeniu zdiagnozowali chorobę bo zwykle następuje to o wiele później.
    Wszystko będzie dobrze, musisz na spokojnie te 8 dni poczekać i nie martw się na zapas :*

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
  • aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Em wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn mających już małe maluszki. Czy Wy macie już jakikolwiek brzuch???
    Wszędzie mówili że przy drugiej ciąży wywali szybko brzuch. A ja nie mam nic... U mnie już 11+0, dodatkowo 2 maluchy a nic po mnie nie widać. Boję się że przestały rosnąć :/

Eee to chyba bywa różnie u mojej siostry nie było wcale tak wcześnie widać, a już miała jednego malucha..za to ja jestem w 9 tygodniu i mam takie uwypuklenie na dole, to chyba maluszek się gdzieś tam chowa :-)
    Moja koleżanka w pierwszej ciąży to w 8 tygodniu już miała widoczny brzuszek hehe :)

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam, że im większe CRL tym większe NT w tym okresie kiedy się robi badania prenatalne... Próbuje się uspokoić i przestać płakać bo mąż za niedlugo wraca do domu.. idę i już nie smęcę. Tak bardzo chciałam zdrowe dziecko.

relg6iyem5hi69f7.png
  • aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Czytałam, że im większe CRL tym większe NT w tym okresie kiedy się robi badania prenatalne... Próbuje się uspokoić i przestać płakać bo mąż za niedlugo wraca do domu.. idę i już nie smęcę. Tak bardzo chciałam zdrowe dziecko.

I będzie zdrowe kochana spokojnie!! Nie martw się na zapas bo ten stres wpływa i na Ciebie i na maluszka :*

Dziewczyny czy mogę używać sachol w ciąży na dziąsło? Afta mi wyszła i piekielnie boli to cholerstwo...

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
‹‹ 313 314 315 316 317 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ