Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamusie, poratujcie
Pisałam, że chcę iść na dodatkowe USG... no i poszłam. Dobre wiadomości to takie, że dzidzia rośnie (4,27cm), serduszko bije. Zła to taka, że doktor zmierzył przezierność karkową i wyniosła 2,5mm, czyli na granicy
Skierował mnie na badania prenatalne(powiedziałam mu, że mam już od innej pani doktor). Boje się
Co prawda dziś teoretycznie zaczęłam 12tc wiec mógł już mierzyć NT,ale z drugiej strony ciąża jest ciutke młodsza(co wskazuje rozmiar dziecka),a poza tym wyczytałam, że rozmiar dziecka musi wynosić minimum 4,5cm, żeby móc mierzyć NT. Co sądzicie?
-
kaarolaa wrote:Tutaj chodzi o to zeby dziecko miescilo sie w odpowiedniej wielkosci. Teraz nie pamietam ale chyba robi sie je właśnie od 11+1 do 13+6. Trzeba tam sprawdzic kosc nosowa. Zmierzyc falde karkowa. Wszystkie narzady przeplywy. Wiec jesli akurat bedziesz w 11+1 a dziecko będzie odpowiedniej wielkosci wszystko da sie sprawdzic i pomierzyc.
W tej ciąży wybieram się także na echo serca płodu około 20 tygodnia ciąży. Nawet jak według usg nie będzie wskazań.
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
mmalibu wrote:Mamusie, poratujcie
Pisałam, że chcę iść na dodatkowe USG... no i poszłam. Dobre wiadomości to takie, że dzidzia rośnie (4,27cm), serduszko bije. Zła to taka, że doktor zmierzył przezierność karkową i wyniosła 2,5mm, czyli na granicy
Skierował mnie na badania prenatalne(powiedziałam mu, że mam już od innej pani doktor). Boje się
Co prawda dziś teoretycznie zaczęłam 12tc wiec mógł już mierzyć NT,ale z drugiej strony ciąża jest ciutke młodsza(co wskazuje rozmiar dziecka),a poza tym wyczytałam, że rozmiar dziecka musi wynosić minimum 4,5cm, żeby móc mierzyć NT. Co sądzicie?
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Melduję się po wizycie.
Dzidziuś piękny! Ruszał się bardzo i machał rączkamiSerduszko pięknie bije.
Ma już 31mm i wg usg to 10t+1d
Jestem przeszczęśliwa!!))
Betty Boop, pigułka, Domi793, kaarolaa, Edzia;), smerfetka84, SyHa85, MiMK, Martynka30, Pikcia, malika89, JRY1984, celia lubią tę wiadomość
-
alicjaaaa wrote:Melduję się po wizycie.
Dzidziuś piękny! Ruszał się bardzo i machał rączkamiSerduszko pięknie bije.
Ma już 31mm i wg usg to 10t+1d
Jestem przeszczęśliwa!!))
TO uczucie jest cudowne. Ciesze sie Twoim szczesciem i oby kazda z nas miala tylko takie uczucia po badaniachalicjaaaa, SyHa85, aaniuskaa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymmalibu wrote:Kość nosowa jest widoczna... Do innego nie idę bo za 8 dni mam te usg genetyczne już...
-
mmalibu wrote:Do 26 stycznia zwariuje
Mężowi nie powiem, bo pewnie odwoła nasze urodziny (zaprosiliśmy rodziców, żeby im oznajmić, że będziemy mieć dziecko)... Skoro ma już taką przezierność w 12tc to nie chce myśleć co będzie dalej. Mam już dość
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Mężowi nie powiem, bo pewnie odwoła nasze urodziny (zaprosiliśmy rodziców, żeby im oznajmić, że będziemy mieć dziecko)... Skoro ma już taką przezierność w 12tc to nie chce myśleć co będzie dalej. Mam już dość
Badz spokojnej mysli.. Napewno bedzie dobrze, gdy dziecko podrosnie beda lepsze wyniki. -
Kochana. Moja kolezanka ma 2 synkow i trzecia dzidzia w drodze (tez sierpien). Pierwszy synek wszystko wzorowo. Drugi? Zle usg. Podejrzenie zespolu downa. Pappa rowniez srednio-korzystna. Do tego podejrzrnie wady serca. No... Dzis maluszek ma 3 lata i jedyne choróbska jakie miewa to katarek:)alicjaaaa, SyHa85, pigułka lubią tę wiadomość
Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!
-
Malika z fajnych stron z tanimi ubraniami ciążowymi ja polecam www.limone.pl. W poprzedniej ciąży kupiłam tam spódnicę za 39 zł i była super
malika89 lubi tę wiadomość
-
Kochana tak jak dziewczyny piszą, Twój maluch jeszcze nie ma 45mm więc w jakim celu mierzył ten lekarz tam cokolwiek? Zobaczysz, że na kolejnej wizycie gdy maluszek będzie odpowiedniej wielkości to wszystko będzie dobrze i pomiary będą super!. Po drugie taki wynik nie zawsze oznacza coś złego, to troszkę jest loteria.
Żona mojego kuzyna miała USG prenatalne i test PAPPA, wszystko dobrze wg. tych badań...a mały się urodził z bardzo rzadką chorobą genetyczną na którą choruje naprawdę niewielka ilość ludzi na świecie i do tego mieli ogromne szczęście, że lekarze tuż po urodzeniu zdiagnozowali chorobę bo zwykle następuje to o wiele później.
Wszystko będzie dobrze, musisz na spokojnie te 8 dni poczekać i nie martw się na zapas :*Luteina 100mg x 2
-
Karo Em wrote:Mam pytanie do dziewczyn mających już małe maluszki. Czy Wy macie już jakikolwiek brzuch???
Wszędzie mówili że przy drugiej ciąży wywali szybko brzuch. A ja nie mam nic... U mnie już 11+0, dodatkowo 2 maluchy a nic po mnie nie widać. Boję się że przestały rosnąć
Eee to chyba bywa różnie u mojej siostry nie było wcale tak wcześnie widać, a już miała jednego malucha..za to ja jestem w 9 tygodniu i mam takie uwypuklenie na dole, to chyba maluszek się gdzieś tam chowa
Moja koleżanka w pierwszej ciąży to w 8 tygodniu już miała widoczny brzuszek heheLuteina 100mg x 2
-
mmalibu wrote:Czytałam, że im większe CRL tym większe NT w tym okresie kiedy się robi badania prenatalne... Próbuje się uspokoić i przestać płakać bo mąż za niedlugo wraca do domu.. idę i już nie smęcę. Tak bardzo chciałam zdrowe dziecko.
I będzie zdrowe kochana spokojnie!! Nie martw się na zapas bo ten stres wpływa i na Ciebie i na maluszka :*
Dziewczyny czy mogę używać sachol w ciąży na dziąsło? Afta mi wyszła i piekielnie boli to cholerstwo...Luteina 100mg x 2