Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam nowe mamusie, liste mamy na 4 stronie
Ja w 1 ciąży też przytylam prawie 30 kg ale wszystko udalo sie zrzucic, oczywiscie po ciezkiej pracy
Ja dziś w rozjazdach, po poludniu mnie nie będzie więc prosze o wyrozumialosc w nadrabioniu i wpisywabiu wizyt ale postaram sie ogarnac
mama:
7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
-
Dziewczyny słyszalyscie moze o tym ze mozna poznac plec dziecka po tym jak bije serduszko. Ze powyżej 140 to dziewczynka, a poniżej to chlopiec? Pierwszy raz sie z tym spotkałam jestem ciekawa czy ktos o tym slyszal?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2017, 10:55
Lexi150 lubi tę wiadomość
-
Juuli wrote:Dziewczyny słyszalyscie moze o tym ze mozna poznac plec dziecka po tym jak bije serduszko. Ze powyżej 140 to dziewczynka, a poniżej to chlopiec? Pierwszy raz sie z tym spotkałam jestem ciekawa czy ktos o tym slyszal?
Raczej bym się tym nie sugerowala. Na prenatalnych moje dziecię mialo tętno ponad 160 a chłopak później juz wahalo sie w granicach 140-160.
Teraz detektor wskazuje u fasoli tetno 120-140. Za 6 dni prenatalne to może juz coś zobaczymy pomiędzy nóżkami i sie okaze. -
Kurcze ja też mam nadzieje że na następnej wizycie będzie już coś widać, będzie to 13tc0d, a na ostatniej wizycie serce było 190, u mnie beta może wskazywać na dziewczynkę bo była bardzo wysoka ale mam przeczucie że będzie chłopak
mąż jak rozmawia z brzuchem to też zwraca się jak do chłopka, pyta się co by zjadł. Trzeba cierpliwie czekać -
Ale macie fajne brzuszki Ja próbowałam pstryknąć se fotkę, ale tak jak na żywo widzę brzuszek, tak na fotach jestem płaska jak deska.
A co do płci, to ja jakoś nie mam żadnych przeczuć. jedyne co mi przychodzi do głowy, to że pewna osoba mi powiedziała, w związku z wieloletnimi staraniami o ciążę, że to będzie dziewczynka, bo kobiety są silniejsze, a ta mała istotka mocno walczyła, żeby w ogóle zaistnieć -
Juuli wrote:Dziewczyny słyszalyscie moze o tym ze mozna poznac plec dziecka po tym jak bije serduszko. Ze powyżej 140 to dziewczynka, a poniżej to chlopiec? Pierwszy raz sie z tym spotkałam jestem ciekawa czy ktos o tym slyszal?
Powiem Ci, że ja w tętno nie wierzę gdyż bratowa ma 2 dziewczynki i tętno 140 max 150, druga jest w ciążt z dziewusią i niedługo rodzi i tętno 150. Myślę, że to nie ma reguły. W bhcg też nie wierzę bo myślę że bardziej wartości są wyższe gdy po prostu wcześniej doszło do owulacji i tyle. Ja miałam mega wysokie bhccg przyrosty prawie 300% i tętno dzidzi akutalnie 172. Niby wg. tych wyliczeń pasuje to do dziewusi. Jem też słodkie częściej choć na zmianę z ostrymi kwaśnymi Poza tym dziecię jest większe o tydzień od OM, a miałam monitoringi w ten czas i wiem że owulację miałam 11dc.Okaże się za parę tygodni i aż wrócę do tego postuWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2017, 11:25
-
Odkryto, że płeć dziecka wpływa na poziom hormonów ciążowychWarszawa (PAP) - Zarodki żeńskie wpływają na wzrost poziomu hormonu, który jest produkowany już we wczesnych etapach ciąży. Odkrycie może pomóc w ocenie płci zarodka jeszcze przed trzecim tygodniem ciąży - donoszą badacze z USA w "Human Reproduction".Naukowcy pod kierunkiem dr. Yuvala Yarona z Instytutu Genetyki przy Centrum Medycznym w Tel Avivie prowadzili badania na 347 kobietach w ciąży, która była wynikiem sztucznego zapłodnienia. Badacze mierzyli poziom hormonu - tzw. ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej (hCG) w surowicy krwi matek od 14 do 20 dnia ciąży.Ludzka gonadotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym od drugiego tygodnia ciąży przez łożysko, czyli miejsce kontaktu matki z płodem (w tworzeniu łożyska bierze udział m.in. błona płodowa o nazwie kosmówka).Gonadotropina kosmówkowa ma za zadanie utrzymywać funkcje ciałka żółtego, struktury, która powstaje w jajniku, w miejscu uwolnienia komórki jajowej. Ciałko żółte produkuje progesteron, hormon przygotowujący błonę śluzową macicy na przyjęcie zarodka. Później jego funkcje przejmuje samo łożysko.Oznaczanie obecności gonadotropiny hCG w moczu lub krwi kobiety jest metodą wykorzystywaną w testach ciążowych.Badania zespołu dr Yarona wykazały, że u matek, które urodziły dziewczynki (184), poziom hCG był już 16 dnia ciąży średnio o 18,5 proc. wyższy w porównaniu z matkami, które urodziły chłopców (163).Autorzy pracy sądzą, że różnice w poziomie hormonu hCG u matek odzwierciedlają różnice w funkcjonowaniu łożyska w zależności od płci płodu. Przypuszczalnie są za to odpowiedzialne geny znajdujące się na chromosomie płciowym X, który u dziewczynek występuje w podwójnej kopii.Odkrycie zespołu dr. Yarona może być pomocne w przewidywaniu płci zarodka. Jednak, jak podkreślają autorzy, samo badanie poziomu hCG u ciężarnej kobiety, bez wykonywania dodatkowych badań, nie wystarczy do tego celu.Obecnie badacze chcą prowadzić dalsze prace, które pomogłyby im zaobserwować inne różnice w przebiegu ciąży, jakie mogą się wiązać z płcią dziecka.Przewidywanie płci dziecka na wczesnym etapie ciąży może być niezwykle ważne tych dla rodziców, którzy są "nosicielami" poważnych chorób dziedzicznych związanych z wadami genów na chromosomach płciowych.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
U mnie na razie nic nie wystaje
Sorki za jakość zdjęcia
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b919b55205b5.jpgLexi150, Samsaramsa, Asiulka83, sisi, llallka, Amelia25, Otka, Tova33 lubią tę wiadomość
37+0tc 09.10.2020..... córeczka - witaj!
[*] 4tc ciąża biochemiczna 11.2019
[*] 5tc ciąża biochemiczna 09.2019
37+1 tc synek 13.10.2018 - witaj!
[*] 12 tc puste jajo 02.08.2017
[*] 17 tc synek 28.02.2017 -
Hej dziewczyny! Ja juz po wizycie : ) Wszystko jest ok, maluszek rosnie jak powinien!
Macie swietne brzuszki. U mnie tez cos podobnego, z boku nie widac za bardzo ale z przodu taka pileczka sie robi okragla Ja tez codziennie do malza biegam i mu pokazuje a on na to ze "jest taki sam" >.<
Ktoras dziewczyna miala problem z dretwieniem konczyn czytalam? Ja mam ale nie rak, a ud, nie moge na boku lezec bo mi dretwieja momentalnie jak by krew nie doplywala. Glupie uczucie. Pewnie przez zwiekszone ukrwienie organizmu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2017, 19:24
Lexi150, Papierówka, Asiulka83, All4love, ss25, sisi, Gaduaaa, Ruda Paskuda, Kfoka, Amelia25, Otka, Kira_, Tova33 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny ktore macie problemy z dretwieniem moze warto zrobic jonogram. Czasami za malo jonow sodu czy magnezu jest w organizmie. Ja miałam problem z magnezem. Mimo konskich dawek caly czas na dolnej granicy i u mnie akurat objawilo się nie dretwieniem ale przedwczesnymi skurczami w 19 tc.
-
Kobietki czytałam , że niektóre z was mają problem z zaparciami. U mnie to samo. Kupiłam sobie w aptece błonnik o nazwie "Błonnix Vital" i powiem wam, że rewelka! Zaparcia jak ręką odjął. Jest to taki proszek wymieszany z nasionami. Dwie łyżeczki zalewamy 100 ml wodą i po ok 5 minutach wypijamy. Nie będę kłamać - konsystencja taka lejąco - ciągnąca niezbyt przyjemna, ale rezultaty są.Marysia 02.08.2017 😍
Starania o 2 malucha od VI. 2020
CB 12.03.2021 😔
23.09.2021 - 10dpo II,
15 dpo beta 348, 77 , 17 dpo 789,90
18.10.2021 - 0,8 człowieka i
13.12.2021 - SYNEK!
11.04.2022 - 32+1 - 2100 gram
02.05.2022 - 35+1 - 2480 -
nick nieaktualny