X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Ladybird:) Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie 65 wrote:
    Nie wiem czy miałam w moczu? Chyba nie. Teraz wyleczyłam antybiotykiem ale nie wiem czy lekarz będzie mi robił wymaz ponownie? W 37tc mam następną wizytę. I mam nadzieję, że przy porodzie mogą podać inny antybiotyk jak penicylinę bo jestem uczulona ;/

Nie leczy się nosicielstwa GBS przed porodem (wyjątkiem jest zakażenie dróg moczowych GBS).
    Powinno sie wykonać badanie mdzy 35/37 tyg.
    W razie uczulenia na penicylinę stosują inny antybiotyk.

Cassie 65 lubi tę wiadomość

nzjddqk3wbhzbfw7.png

74706vgcl13ff8i6.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki czy ktoras z Was bierze acard??? Moj gin mowi zeby brala do konca 36tc.

Ja jeszcze nie wcinam wiesiolka i nie pije naparu z malin acruszam z tym gdzies za dwa tyg

Szarlo ja nie bede masowac krocza bo polozna mojej kumpeli mowila jej zeby spbie podarowala bo to przyspiesza porod.

Wspolczuje tego paciorkowca, ciekawe jak u mnie bedzie. Spytam sie poloznej jutro czy mi pobierze czy mam jeszcze z dwa tyg czekac.

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3

Wysłany: 4 lipca 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę i mi mówili do 36 tyg przyjmować akard

nzjddqk3wbhzbfw7.png

74706vgcl13ff8i6.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladybird:) wrote:
    Nie leczy się nosicielstwa GBS przed porodem (wyjątkiem jest zakażenie dróg moczowych GBS).
    Powinno sie wykonać badanie mdzy 35/37 tyg.
    W razie uczulenia na penicylinę stosują inny antybiotyk.

Nie leczy się a jednak dostałam antybiotyk. Jak myślisz dlaczego? Mój lekarz miał obawy ponieważ paciorkowiec może wywoływać przedwczesny poród np. poprzez pęknięcie pęcherza płodowego a, ze był to dopiero 34tc wolał nie ryzykować. Na początku się wkurzałam, że po co mi tak wcześnie robił tego GBSa (32tc). Dostałabym tylko antybiotyk do porodu i po sprawie ale z perspektywy czasu myślę, że dobrze zrobił i cieszę się, że dmucha na zimne.

Ladybird:) lubi tę wiadomość

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BTW. Ale tak chyba podczas wizyty padło stwierdzenie, że paciorkowiec jest w drogach moczowych czy w cewce.

0S32p2.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladybird:) wrote:
    Ja biorę i mi mówili do 36 tyg przyjmować akard

Hmm podpytam lekarza jutro czy z poczatkiem 36tc przerwac branie czy do konca tego tc.
    Zastrzyki tez robisz przeciw krzepliwosci?

17u9io4p2dm1eqy5.png

Wysłany: 4 lipca 2017, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak i to do końca połogu mam robić

nzjddqk3wbhzbfw7.png

74706vgcl13ff8i6.png

Wysłany: 5 lipca 2017, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie 65 wrote:
    Nie leczy się a jednak dostałam antybiotyk. Jak myślisz dlaczego? Mój lekarz miał obawy ponieważ paciorkowiec może wywoływać przedwczesny poród np. poprzez pęknięcie pęcherza płodowego a, ze był to dopiero 34tc wolał nie ryzykować. Na początku się wkurzałam, że po co mi tak wcześnie robił tego GBSa (32tc). Dostałabym tylko antybiotyk do porodu i po sprawie ale z perspektywy czasu myślę, że dobrze zrobił i cieszę się, że dmucha na zimne.

No dlatego ze miałaś w drogach moczowych.
    Ten w pochwie nie jest niebezpieczny normalnie a tyko przy porodzie.

nzjddqk3wbhzbfw7.png

74706vgcl13ff8i6.png
  • szarlo Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret, nie wiem w jaki sposob masowanie krocza ma przyspieszyc porod, bo wkladasz palce na glebokosc 2 cm i tylko starasz sie rozciagac/stymulowac miesnie ujscia pochwy do wiekszej elastycznosci, nam na SR polecali, krocze jest bardziej elastyczne i naciecia mozna uniknac dzieki temu.

Ladybird, ja mam w moczu paciorkowca i zarowno lekarz jak i polozna kazali sie tym nie przejmowac, dostane antybiotyk przy porodzie. Takze co lekarz to inna opinia.

Cassie, sisi aplikujecie sobie wiesiolka do pochwy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2017, 09:36

f2w390bvukfyzy82.png

Aniołek 18.04.2016
  • JaPM Przyjaciółka

Wysłany: 5 lipca 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dwa dnie mnie nie była a tu tyle postów.

Przede wszystkim gratuluję udanych wizyt u lekarza i oczywiście wkroczenia w nowe tygodnie, już ostatki, dobrze, że pogoda nam się zmieniła.

Agula- tylko +9 w ciąży bliźniaczej, naprawdę tylko pozazdrościć i to bez rozstępów WOW, zaś domyślam się jak noce są dla ciebie męczące i jak rozmiar brzuszka utrudnia Ci funkcjonowanie, ale już ostatki

Margaret- kobieta zmienną jest, a w ciąży to już w ogóle, całe szczęście, że mogłaś zwrócić. Mam nadzieję, że szybciutko ogarniesz sobie ten kręgosłup, 1,5h prasowania- szaleństwo, jak Ty dałaś radę

Labamba- trzymam kciuki za detoks słodyczowy:

Chusy- jestem z Tobą i mam nadzieję, że jest tylko więcej gadania niż to warte, i wszystko będzie dobrze, fajnie, że lekarze są czujni ale kurczę nie rozumię czemu reakcja lekarzy jest tak skrajna. 2 lata temu moja przyjaciółka rodziła w Angli i rodząc 2 tygodnie przed terminem urodziła dziewczynkę z wagą 2200 i w trakcie ciąży nikt nic nie sugerował, żadnych dodatkowych badań. Jednak dobrze, że chcą wszystko sprawdzić!

Nalala- nie pomogę Ci, jednak rozumię Twoje obawy, ja w ciąży miałam styczność z chorym na ospę i byłam przez 3 tygodnie cała w stresie

Szarlo- ja od dzisiaj piję olej z wiesiołka i napar z liści malin i kurde muszę zrobić jeszcze jedno podejście do tego masażu, bo pierwsze skończyło się po 2 sekundach. Ja czekam na wynik GBS, ale lekarz od razu mi powiedział jak wyjdzie pozytywny to nie martwić się, dostanie pani antybiotyk przed porodem i będzie wszystko OK., teoretycznie wiem o tym ale człowiek i tak myśli swoje

Ladybird- zazdroszczę tak pozytywnego nastawienia do porodu

W poniedziałek czyli w 36 tygodniu i 4 dniu miałam w końcu po 4 tygodniach wizytę u lekarza. Lekarz stwierdził, że wszystko w porządku i mogę już rodzić, mała waży 2500 (myślałam, że będzie 2800-3000), ale nie zapytałam o rozmiar główki a mierzył ją, klipa jestem. Ułożenie główkowe. Lekarz pobrał mi wymaz na GBS, wynik ma być najprawdopodobniej w poniedziałek- czekam z niecierpliwością. Po skończonym 35 tygodniu i informacji, że wszystko OK. od dzisiaj systematycznie piję 2x dziennie napar z mali oraz olejek z wiesiołka. Dodatkowo obok zwykłych ćwiczeń, robię jeszcze codziennie ćwiczenia z piłką, poniżej umieszczam link może ktoś skorzysta i dodatkowo skacze na piłcę; mam wrażenie, że moja posiedzi w brzuchu do terminu i nawet ją przenoszę, więc chcę jej troszkę pomóc.

https://www.youtube.com/watch?v=daQ_9_btfe4 to są przykłady ćwiczeń, i jest mało powtórzeń więc ja sobie je zwiększam do 20

Dzisiaj nareszcie jadę odebrać zamówiony fotelik i bazę do auta; walizka już spakowana- wodę mineralną z dziubkiem muszę tylko dokupić. Cały czas dokupuję ubranka na przecenach, więc pranie i prasowanie nie skończone, no i dalej czekam na łóżeczko, planowo za 2 dni mają wysłać.

szarlo, lenka.m, Margaret.Se, Nalala, sisi, Avika, labamba lubią tę wiadomość

oar8skjo88hrjtqh.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlo patrz! Zapomniałam w ogóle o tej aplikacji wiesiolka! Ale to przez tego GBSa właśnie bo miałam mieszane uczucia czy mogę bo infekcje są przecież przeciwwskazaniem do aplikowania czy w ogóle masażu. Ty już to robiłaś? Może zacznę od dziś tylko daj jakąś podpowiedź jak się za to zabrać? :D

szarlo lubi tę wiadomość

0S32p2.png
  • szarlo Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaPM, ladna waga malej jeszcze dobije do 3kg. Masaz nie jest przyjemny, ale 2 dnia bylo mi latwiej to zniesc i jak sobie pomysle, ze moge uniknac naciecia, a tego sie boje choc nie wiem czemu to masuje, 2 min wystarcza krocza i 3 min obszar pomiędzy pochwa a odbytem. Nie przesadzaj z tym skakaniem na pilce, bo jeszcze dziec Ci sie przyzwyczai i bedziesz musiala skakac razem z nim, aby ja uspokoic ;).

Cassie, myslalam, ze Wy mi podpowiecie jak to jest z tym aplikowaniem :), bo mam mieszane uczucia, niby ten paciorkowiec u mnie jest, ale nie czuje tego chyba to taki jego urok i w sumie dla kobiety nie jest on niebezpieczny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2017, 10:05

JaPM lubi tę wiadomość

f2w390bvukfyzy82.png

Aniołek 18.04.2016
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlo to musimy wspólnie do tego dojść jak to ogarnąć :D idę ogarniać internety w tym temacie

0S32p2.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eeeee tylko się pierdół naczytałam na tych bzdetnych forach :D Laski zaś straszą porodami 2w1 po 26h mimo wiesiołka :/

Dobra! Ja zrobię tak jak położna na sr mówiła. Nakłuję kapsułkę i zaaplikuje na noc :)

0S32p2.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka:)

Jestem po wizycie i malutka glowkowo ulozona, ciekawe czy sie przekreci jeszcze. Szyjka dluga i zamknieta.
    Ladybird mam brac zastrzyki do 6tyg po porodzie i acard do 36tc czyli tak jak Ty:) nie pobrali mi wymazu na paciorkowca bo za wczesnie teraz a najlepiej od 35tc zrobic, wiec tak jak myslalam:) pod koniec lipca pojade do przychodni na pobranie.

Szarlo ja uslyszalam od kolezanki o tym masowaniu. Jej powiedziala polozna podobno jedna z najlepsztch w Wawce ze na SR mowia o masazu ale ona wie z doswiadczenia ze to przyspiesza. Ja tylko mowie co uslyszalam. Ja nie bede masowac i tak bo jakos intuicja mi podpowiada zeby tego nie robic hmm a zawsze sie jej slucham:)

JaPM super wiesci i malutka jak juz ma 2500 to juz masz donoszona piekna wage:)
    Tak hehe w sklepie byl idealny dywan a jakos nie pasowal mi do mebelkow i reszty w pokoiku. Nie tylko ja mialam watpliwosci a moj Misiek tez ale juz mamy wypatrzony inny i jestesmy pewni ze bedzie idealny:) sporo prasowalam ale w miedzy czasie siadalam i wywlekalam ciuszki na lewa strone ale padlam potem hahaha ehhh ten kregoslup moj...
    Matko ile Ty czekasz na to lozeczko..masz kochana cierpliwosc hehe
    Ja tez zaczne pic napar i lykac wiesiolek po usg pod koniec lipca zebt miec pewnosc ze moj skarbek wazy na tyle ze moge sie faszerowac tym i rodzic wczesniej ale i tak mam przeczucie ze to bedzie termin moj wyznaczony lub blisko tej daty:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2017, 12:20

moniadi, Genshirin, szarlo, JaPM, Avika lubią tę wiadomość

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • Nalala Przyjaciółka

Wysłany: 5 lipca 2017, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za słowa otuchy - ginka też mnie uspokoiła bo powiedziała że gruźlica jest chorobą słabo zaraźliwą i skoro jeszcze dodatkowo byłam szczepiona w dzieciństwie to trzeba mieć wyjątkowego pecha żeby się nią zarazić - zaraża się ok 10% osób z kontaktu, a do tego wiadomo że kontakt z bratem to nie to samo co np kontakt z mężem ;) Ma jeszcze pogadać z lekarzem chorób zakaźnych i dać mi znać dokładnie co i jak.
    A po wizycie - maluszek waży 2200g,główka duża, nóżki krótkie ;) szyjka krótsza o niecały cm od ostatniej wizyty, ale pozamykana i ładnie trzyma. Maluszek dalej grzecznie główką w dół i to się już raczej nie zmieni.

Żel Natalis ginka odradzała - nie szkodzi ale tez niewiele pomaga, wedlug niej niepotrzebnie wydany pieniądz.

Ja do masażu zaangażowałam męża - troszkę się cykał że coś popsuje :D ale po chwili się odnalazł i jakoś nam to dość fajnie poszło, super przyjemne to to nie jest ale tragedii tez nie ma :)

Acard ginka kazała odstawić od 34t0d czyli prawie już.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2017, 11:50

moniadi, Margaret.Se, Genshirin, sisi, szarlo, Avika, JaPM lubią tę wiadomość

oar8k0s3qrc0hlfg.png
    Emilka 10tc [*]
  • Nalala Przyjaciółka

Wysłany: 5 lipca 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy w szpitalu wszystko posprawdzają i napewno nie będą mieli sie do czego przyczepić - a malutka urodzi się może i drobna ale napewno zdrowa i silna :) kciuki zaciśnięte mocno żeby wszystko było ok, dawaj znać co postanowili w szpitalu!

oar8k0s3qrc0hlfg.png
    Emilka 10tc [*]
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy- mam nadzieję że wszystko będzie dobrze - trzymam za Was kciuki

Nalala- kilka lat temu u mojego brata też wykryto gruźlicę i był on w takim stanie że wzywaliśmy pogotowie bo strasznie bolało go pod łopatką i miał problemy z oddychaniem, leżał z tego powodu w szpitalu 4,5 miesiąca. Mieszkaliśmy wtedy razem i od razu cała rodzina dostała skierowanie na prześwietlenie płuc i jakieś badania z krwi (juz nie pamiętam jakie), które należało wykonać po 2-3 tygodniach. Wszyscy zrobiliśmy (5 osób) zalecone badania i na szczęście nikt nie załapał, a najbardziej narażony był drugi brat bo dzielili razem pokój. Mam nadzieję że u Ciebie będzie wszystko dobrze :-)

JaPM noce do lekkich nie należą, ale pocieszam się właśnie tym że już bliżej niż dalej i damy radę :-)
    Kurcze usłyszeć słowa: może Pani już rodzić to nie przelewki ;-)
    no i gratuluję udanej wizyty :-)

Margaret dałaś czadu z prasowaniem, ja juz odpadam i mąż prasuje nawet moje bluzki czy sukienki, ale przyznam że świetnie sobie radzi :-)

Labamba- jak się czujesz na detoksie słodyczowym? dajesz radę?
    A co do słodyczy to powiem Wam że chyba dlatego przytyłam tylko 9kg bo ja praktycznie nie jem słodyczy i przed ciążą też nie jadłam, ale teraz jak mnie skusi i zjem coś z czekoladą to mam zgagę, więc unikam słodkości.

Sisi u Ciebie już ciąża prawie donoszona - super :-)

Na myśl o masażu krocza już mnie boli, szczególnie że od początku ciąży miałam zakaz na seksy i normalnie czuję się jak dziewica w ciąży ;-)

Wymaz na paciorkowca mam mieć pobrany we wtorek i też się stresuję wynikiem.

Dziewczyny wczoraj koleżanka przywiozła obiecany wózek i wszystkie akcesoria, jest super - lekko się prowadzi i wygląda jak nowy, nawet ma nowe koła bo wymieniali 2 tygodnie temu :-)

6fd9ef01469b6422med.jpg

moniadi, Margaret.Se, Genshirin, sisi, szarlo, JaPM, labamba lubią tę wiadomość

syy28iik833b36lq.png
  • lenka.m Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zgaga mnie wykończy.. podobno pod koniec ciąży odpuszcza kiedy brzuch się obniży, więc czekam na to (u mnie teraz 35t3d). W sumie może przesadzam z tym marudzeniem, bo od początku ciąży lecę na tym samym małym opakowaniu Rennie i przechodzi mi nawet po połowie tabletki więc mogło być pewnie gorzej. Poza zgagą czuję się super, nie mam jeszcze tego legendarnego "mam już dość" o którym mówi każda kobieta w 9 miesiącu, nadal codziennie trzaskam ćwiczenia z Lewandowską. Wyżebrałam dodatkowe USG w luxmedzie, ale mają tam takie poczucie humoru że zapisali mnie na nie dzień po terminie porodu wynikającym z badań :P ciekawe czy się na nie załapię :)

JaPM lubi tę wiadomość

• Nalala Przyjaciółka

Wysłany: 5 lipca 2017, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agula dziękuję, nie myślałam że ktoś się jeszcze z tym spotkał, uspokoiłaś mnie bardzo czyli faktycznie zarażenie nie jest takie łatwe. A brata udało się w pełni wykurować? Bardzo długo był w szpitalu, mój ma zapowiedziane narazie 6 tygodni ale wiadomo że to kiedy faktycznie wyjdzie się dopiero okaże...

Wózeczek super, wow, podwójna bryka masakra :)

Ja mam miec wymaz na wizycie w 36tc.

agula1983 lubi tę wiadomość

oar8k0s3qrc0hlfg.png
    Emilka 10tc [*]
‹‹ 771 772 773 774 775 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ