X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    U mnie sąsiedzi zaczynają walenie kilofem akurat jak usypiam malucha, niesie się po wszystkich piętrach. A dziecko biegające słyszę z drugiego końca korytarza, mamy jedno mieszkanie między nami. Nie wiem z czego te ściany.
    Haha u nas jest tak samo, zaczynaja jak ją usypiam. Jakiś radar maja u siebie czy jak? Dziś Agatka spi na moich rękach bo w takim hałasie nawet nie będę próbować jej odkładać do lozeczka.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Nawet teraz sprawdziłam i u na stez ma być conajmniej 2 mies przerwy miedzy dawkami 1 i 2. A między dawka 2 a 3 jest 6 mies przerwy i najwcześniej kolo 1 roku życia daja. Nie czaje czemu takie różnice? Czemu polskie dzieci potrzebuja 3 dawek do 5 miesiąca??

Aha meningo b od 3 mz w 3 dawkach. Meningo c od 1 roku życia. Ja bym te meningo b chciała, to zawsze są 3 dawki? Czy jak dziecko większe to mniej..?

Co do pierwszej części to, a któż to wie :) z jednej strony szkoda tych maluszków, a z drugiej sobie myślę, że na razie szybko zapominają że ktoś im krzywdę robił, a im będą starsze tym będą bardziej świadome.

Co do drugiego pytania, wszystko zależy od szczepionki. Te są w Polsce:
    https://www.mp.pl/szczepienia/ekspert/meningokoki_ekspert/107614,jakie-szczepionki-skoniugowane-przeciwko-meningokokom-sa-dostepne-w-polsce-kiedy-je-proponowac-i-czym-sie-kierowac-przy-wyborze

Generalnie na B jest Bexsero i w tym roku producent dodał nowy schemat, że jak dziecko ma powyżej 3 mieś to jest schemat 2+1, wcześniej do 6 mż było 3+1.
    My lecimy tą bexsero po 3 mż, więc jesteśmy już po tych dwóch dawkach i przypominającą będziemy mieli po roczku.
    Ja też zaszczepiłam Nimenrix (A, C, W-135, Y) go można było szybko bo po 6tż zacząć, albo dopiero po roczku. A ze po roczku moje dziecko pójdzie do żłobka to ciężko będzie ze szczepieniami żeby był zdrowy pewnie to zaczęłam po 6tż i też jesteśmy po dwóch dawkach.

Cierpliwa ja miałam na myśli że 8tyg przerwy między dawkami musi być :) pierwszą mieliśmy po 6tż już.
    U mnie pediatra łączyła:
    6w1 + Nimenrix na mningokoki A, C, W-135, Y - i tu twierdziła, że Nimenrix jest najlepiej przebadany z 6w1 nie polecała łączyć tej szczepionki z innymi
    Pneumokoki + rotawirus
    Bexsero na meningokoki B całkiem osobno

aaa i jeszcze wiem, że jak znjaoma w tej samej przychodni dodatkowo dawała tylko rotawirus to na jednej wizycie było 6w1, rotawirus i pneumokoki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 14:46

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze dzielne maluchy jak tyle na raz:O Ja nie wiem czy to napewno bezpieczne bo sie wtedy to aluminium ze szczepionki podwaja lub potraja.

Muszę dopytac jakie tu mają. 6w1 kiedys byla infanrix hexa, takie macie czy inne?

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas teraz były rota i pneunokoki, resztę szczepimy na NFZ, więc zostały 3 wkłucia na nastepną wizytę.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja 6w1 mam Hexacima

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    6w1 czy 5w1 sa tanie.. wiec uważam ze trzeba nie miec serca by dziecku dac 3 wklucia na jednej wizycie..

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    6w1 czy 5w1 sa tanie.. wiec uważam ze trzeba nie miec serca by dziecku dac 3 wklucia na jednej wizycie..
    Nie uważam że nie mam serca, na prawdę krzywda się dziecku nie dzieje. Po kilku minutach już jest spokojny i słodko śpi. Nie ufam tym 5w1, czy 6w1.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też szczepię na nfz i nie uważam, że nie mam serca. Małemu nic się nie dzieje, ani gorączki, ani zaczerwienienia.
    Nikt nie ma prawa w ten sposób kogokolwiek oceniać nie znając motywów.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym tak nie zrobiła. Już 14 lat temu kupowalismy te 6w1 prywatnie żeby oszczędzić wkluc. Gdzieś miałam tabelkę ile wkluc mniej w ciagu roku, to było całkiem dużo.

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    200zl to nie są grosze tylko całkiem spora kwota. U nas tyle 6w1 kosztuje. Prawda jest taka że ja wzięłam tyle dodatkowych szczepień że wychodzimy na tale samo wkluc. Dzielimy je na kilka wizyt tak jak pisałam wcześniej.
    Pediatra doradzila 6w1 do nimenrixa na meningokoki tak też chciałam iść na NFZ.
    Trzech wkluc na jednej wizycie też bym nie dała :)
    Na pewno nie można na tej podstawie nikogo oceniać. To tak jak z kp i mm jak słyszę od kp że mm to np fastfood to mnie trzęsie, że ktoś tak może oceniać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 17:24

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy 6w1 infanrix hexa, oszczędzamy kłuć ale tez te szczepionki są podobno bezpieczniejsze...

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    + sa bezpieczniejsze niz te pojedyncze. :)

I uwazam, ze mam prawo miec swoją opinię. Tych których w PL nie stać pewnie dostają 500+. Wiec zamiast na fajeczki to dla dziecka cos. :D

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina opinia to brzmi " wg mnie lepsze są skojarzone niż te nie skojarzone szczpionki". a to co napisałąś to nic innego jak obrażanie kogoś kto uważa inaczej albo nie stać go wydać nawet tych 200 zł x4 na te szczepienia. Także waż słowa.

Ja szczepie 5w1 plus żółtaczka oddzielnie z tego względu, żeby żółtaczi nie podać 5 razy bez potrzeby tylko 4 jak jest zalecane. Szczepienia na nfz mają swoją zalete, jak będzie jakaś rekcja to wiadomo na co, przy skojarzonych tego się nie dowiemy i są boleśniejsze.

chabasse, pumka1990 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ukłucie trwa kilka sekund i dziecko po 10 min już o nim zapomina, bardzeij matka przeżywa niż dziecko. i odczyny tzn gorązki czy ślady na nóżkach w miejscu wkł€cia częściej są po skojarzonych jednak. także plusy i minusy są tu i tu.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    a jak masz pneumo rota i 6w1 na jednej wizycie to są 2 wkłucia? to już są ludzie z sercem? ręce opadają.

7w3d 💔
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja 500+ nie dostaję, nie palę i nie piję. Każdy ma swoje powody i należy to uszanować.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    a jak masz pneumo rota i 6w1 na jednej wizycie to są 2 wkłucia? to już są ludzie z sercem? ręce opadają.

Zgadzam się. Dziecko tak czy siak płacze, a to jedno ukłucie więcej.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szanuje. Ale mam swoje zdanie. :) bo temat ze 6w1/5w1 sa lepsze jakosciowo juz byl.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 17:48

• misia-kasia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zmienię temat ;) i zapytam ile dziennych drzemek maja Wasze pociechy i ile one trwają? Usypiają po cycu/mm czy lulacie? Mają stałe pory drzemek czy jak widzicie ze śpiące to wtedy kladziecie?

U nas nie ma stałych godzin ale zaczynam zauważać już jakiś rytm. Usypiam jak widzę ze śpiąca i zazwyczaj najpierw jest płacz bo przecież mimo ze jest śpiąca to spanie jest nudne ;) No i największe wyzwanie to czas drzemki, nieważne czy w łóżeczku, chuście czy na rękach to max 40min. Jak budzi się i jest wesoła to wiem ze się wsypała ale czasami budzi się z płaczem i wiem ze to dlatego ze jeszcze by pospala. Usypiam ja wtedy drugi raz ale co zrobić żeby dłużej spała?

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy trzy drzemki, przeważnie pół godziny po jedzeniu. Pierwsza przed 9 (mamy pobudkę koło 6), później po 12 i koło 16. Zazwyczaj godzinę, czasami mniej lub więcej. Ja usypiam w wózku, mam taki, który fajnie buja, ale będę musiała zmienić sposób, bo mały już powoli za duży na ten wózek.

o1483e5ehwc7f9hb.png
‹‹ 1663 1664 1665 1666 1667 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ