Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWłaściwie dlaczego cc na życzenie jest takim złem? Dlaczego nie miałaby mieć kobieta wyboru jak urodzi? Opowiadanie że poród sn jest lepszy bo jest "naturalny" jest żadnym argumentem jak dla mnie, jeszcze niedawno naturalne było umieranie noworodków z wadami serca czy przewodu pokarmowego ale na szczęście świat idzie do przodu i medycyna również.
Moje obie cc można powiedzieć były na życzenie bo co to za wskazanie za wąskie biodra czy miednica, rodzą i tak kobiety i jak by sie znalazl jakiś fanatyk to kazalby mi pewnie sn. Przed pierwszym cc podali mi oxy i co to niby ma pomóc? U mnie nie zrobiło kompletnie nic i cieli na zimno. Wskazaniem do drugiej byla pierwsza cc a teraz do trzeciej dwie poprzednie.
Edit: Boże święty. Każdy lekarz w szpitalu przed każdą operacją uprzedza o możliwości powikłań dostajesz również formularz gdzie jest wszytsko opisane do podpisania ze udzielasz zgody. Po co szerzyc glupoty ze kobiety sa takie biedne i niedoinformowane? Nie jestem najezona tylko fakty sa faktami a tu jakas sekta kp i rodzenia snWiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2018, 17:37
nesssssa, Daven lubią tę wiadomość
-
Lavendova wrote:Właściwie dlaczego cc na życzenie jest takim złem? Dlaczego nie miałaby mieć kobieta wyboru jak urodzi? Opowiadanie że poród sn jest lepszy bo jest "naturalny" jest żadnym argumentem jak dla mnie, jeszcze niedawno naturalne było umieranie noworodków z wadami serca czy przewodu pokarmowego ale na szczęście świat idzie do przodu i medycyna również.
Moje obie cc można powiedzieć były na życzenie bo co to za wskazanie za wąskie biodra czy miednica, rodzą i tak kobiety i jak by sie znalazl jakiś fanatyk to kazalby mi pewnie sn. Przed pierwszym cc podali mi oxy i co to niby ma pomóc? U mnie nie zrobiło kompletnie nic i cieli na zimno. Wskazaniem do drugiej byla pierwsza cc a teraz do trzeciej dwie poprzednie.
Edit: Boże święty. Każdy lekarz w szpitalu przed każdą operacją uprzedza o możliwości powikłań dostajesz również formularz gdzie jest wszytsko opisane do podpisania ze udzielasz zgody. Po co szerzyc glupoty ze kobiety sa takie biedne i niedoinformowane? Nie jestem najezona tylko fakty sa faktami a tu jakas sekta kp i rodzenia sn
Dyskusja z Tobą nie ma sensu bo widzisz rzeczy których nie napisałam a Ty jesteś sekta cc i mm i również innej opcji nie widzisz, albo nie, widzisz ale każda inna jest zła.. PozdrawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2018, 18:02
polkosia, frezyjciada lubią tę wiadomość
-
Lavendova wrote:Właściwie dlaczego cc na życzenie jest takim złem? Dlaczego nie miałaby mieć kobieta wyboru jak urodzi? Opowiadanie że poród sn jest lepszy bo jest "naturalny" jest żadnym argumentem jak dla mnie, jeszcze niedawno naturalne było umieranie noworodków z wadami serca czy przewodu pokarmowego ale na szczęście świat idzie do przodu i medycyna również.
Edit: Boże święty. Każdy lekarz w szpitalu przed każdą operacją uprzedza o możliwości powikłań dostajesz również formularz gdzie jest wszytsko opisane do podpisania ze udzielasz zgody. Po co szerzyc glupoty ze kobiety sa takie biedne i niedoinformowane? Nie jestem najezona tylko fakty sa faktami a tu jakas sekta kp i rodzenia snpolkosia, lu.iza, d'nusia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJasne że wzburza mnie gadanie głupot. Nigdzie nie napisałam żeby kobiety nie rodzily sn i ze cc jest lepsze. Napisalam i tak uważam ze powinny mieć WYBÓR. I żeby nie demonizowac tego rozwiązania i nie gloryfikowac sn bo powikłania równie poważne zdarzają się w obu przypadkach.
Nie rozumiem też tego że dla lepsze jest sn? Lepsze w jakim sensie? Setki dzieci sie rodzą przez cc i rozwijają tak samo dobrze nie widać różnicy. Wady rozwojowe zdarzają sie również w obu przypadkach o ile w ogole są związane z formą porodu. Pisanie ze często dzieci mają zaoalenie płuc czy jakąś wade czucia jest falszem. Prosze tylko nie siac falszywych informacji i niech sobie każdy rodzi jak chce.Daven lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dzidzia ma 5,25cm, wszysyko z nią dobrze. Ja mam podejrzenie cukrzycy ciążowej, mam wybrać się do diabetologa. Łożysko nadal się odkleja i jest nisko osadzone, macica w ogóle nie chce się rozciągać do góry. W tej kwestii niestety bez zmian.
Najbardziej zaskoczona jestem tym ze moja ginekolog powiedziala ze ona nie zaleca robienia usg genetycznego bo nie widzi wskazan. Zglupialam. Nie wiem co robic. Wedlug usg dzis 12 tydzien.polkosia, Existenz, d'nusia, chabasse lubią tę wiadomość
-
Meneksze wrote:Dzidzia ma 5,25cm, wszysyko z nią dobrze. Ja mam podejrzenie cukrzycy ciążowej, mam wybrać się do diabetologa. Łożysko nadal się odkleja i jest nisko osadzone, macica w ogóle nie chce się rozciągać do góry. W tej kwestii niestety bez zmian.
Najbardziej zaskoczona jestem tym ze moja ginekolog powiedziala ze ona nie zaleca robienia usg genetycznego bo nie widzi wskazan. Zglupialam. Nie wiem co robic. Wedlug usg dzis 12 tydzien. -
nick nieaktualnyMeneksze wrote:Dzidzia ma 5,25cm, wszysyko z nią dobrze. Ja mam podejrzenie cukrzycy ciążowej, mam wybrać się do diabetologa. Łożysko nadal się odkleja i jest nisko osadzone, macica w ogóle nie chce się rozciągać do góry. W tej kwestii niestety bez zmian.
Najbardziej zaskoczona jestem tym ze moja ginekolog powiedziala ze ona nie zaleca robienia usg genetycznego bo nie widzi wskazan. Zglupialam. Nie wiem co robic. Wedlug usg dzis 12 tydzien.
Ojoj o co z tym lozyskiem? Chyba leżeć plackiem...
A jaka jest różnica między prenatalnym usg a genetycznym czy to to samo? -
Lavendova wrote:Jasne że wzburza mnie gadanie głupot. Nigdzie nie napisałam żeby kobiety nie rodzily sn i ze cc jest lepsze. Napisalam i tak uważam ze powinny mieć WYBÓR. I żeby nie demonizowac tego rozwiązania i nie gloryfikowac sn bo powikłania równie poważne zdarzają się w obu przypadkach.
Nie rozumiem też tego że dla lepsze jest sn? Lepsze w jakim sensie? Setki dzieci sie rodzą przez cc i rozwijają tak samo dobrze nie widać różnicy. Wady rozwojowe zdarzają sie również w obu przypadkach o ile w ogole są związane z formą porodu. Pisanie ze często dzieci mają zaoalenie płuc czy jakąś wade czucia jest falszem. Prosze tylko nie siac falszywych informacji i niech sobie każdy rodzi jak chce.polkosia, lu.iza lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMeneksze wrote:Dzidzia ma 5,25cm, wszysyko z nią dobrze. Ja mam podejrzenie cukrzycy ciążowej, mam wybrać się do diabetologa. Łożysko nadal się odkleja i jest nisko osadzone, macica w ogóle nie chce się rozciągać do góry. W tej kwestii niestety bez zmian.
Najbardziej zaskoczona jestem tym ze moja ginekolog powiedziala ze ona nie zaleca robienia usg genetycznego bo nie widzi wskazan. Zglupialam. Nie wiem co robic. Wedlug usg dzis 12 tydzien.
A jaki masz cukier? Ja miałam 100 na czczo i idę teraz na krzywą cukrową, ale odwlekam w czasie.... feee -
Meneksze, szczerze mówiąc pierwszy raz się spotykam z tym, żeby nie zalecać usg genetycznego... wydaje mi się, że to obecnie standard, takie minimum. Rozumiem, że ktoś nie widzi wskazań do poszerzonej diagnostyki, ale podstawowe badania w ciąży to warto jednak wykonać. Nie chcę nic narzucać, ale ja bym robiła usg genetyczne tak czy inaczej. Bo na jakiej podstawie nie widzi wskazań?
nesssssa lubi tę wiadomość
-
Meneksze, polubiłam za dużą dzidzię USG prenatalne są bardzo ważne, w tej kwestii nikt mi nie wmówi, że nie warto/nie potrzeba robić. Często dzięki takim badaniom, można zacząć leczyć dziecko już w brzuchu i rodzi się zdrowe (jeśli okaże się, że jest jakiś problem).
Lavendova, są akurat różne badania, że psn jest lepszy dla dziecka, więc jak nam nie wierzysz to poszukaj Przecież nikt tu nie neguje cięcia... Chodzi tylko o to, że jak jest taka możliwość, to fajnie dać sobie i dziecku szansę. Nie mówimy o skrajnych przypadkach.
Ja też nie będę próbowała psn za wszelką cenę, przecież to oczywiste. Ale nie pozbawię się też tej możliwości.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Leticia wrote:Meneksze, szczerze mówiąc pierwszy raz się spotykam z tym, żeby nie zalecać usg genetycznego... wydaje mi się, że to obecnie standard, takie minimum. Rozumiem, że ktoś nie widzi wskazań do poszerzonej diagnostyki, ale podstawowe badania w ciąży to warto jednak wykonać. Nie chcę nic narzucać, ale ja bym robiła usg genetyczne tak czy inaczej. Bo na jakiej podstawie nie widzi wskazań?
Edit. Usg genetyczne jest bardziej dokladne niz prenatalne i chyba musi je robic genetyk, ikierunkowane na wykrycie qad genetuczmych dziecka, czesto robi sie je z testem pappa w pakiecie a prenatalne to jesli dobrze mysle standardowe miedzy 11 a 14 tyg zycia mierzy sie dziecko, pezeziernoac karkowa i kilka innych pomiarow i ew zleca dalsze badania jesli cos nie tak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2018, 18:58
Iva79 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAle prenatalne też jest chyba odpłatne. Czyli to to samo, są trzy prenatalne w każdym trymwstrze po jednym tak to rozumiem. Napewno warto zrobić bo to pierwszy raz kiedy oglądają dziecko z bliska, organy mózg przepływy i tą przeciętność karkowa.
-
belladonna wrote:Polkosia ja będę próbowała kolejnego vbac. Już dwójkę urodziłam sn po cc więc mam nadzieję że tym razem też się powiedzie:-)
Belladonna, czyli masz już trójkę? Dobrze zrozumiałam? Ile miałaś odstępu pomiędzy cięciem a pierwszym udanym psn?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
justyna14 wrote:Usg genetyczne to nie jest standardowe badanie w ciazy, usg prenatalne to syandardowe, genetyczne zazwyczaj jest odplatne
Edit. Usg genetyczne jest bardziej dokladne niz prenatalne i chyba musi je robic genetyk, ikierunkowane na wykrycie qad genetuczmych dziecka, czesto robi sie je z testem pappa w pakiecie a prenatalne to jesli dobrze mysle standardowe miedzy 11 a 14 tyg zycia mierzy sie dziecko, pezeziernoac karkowa i kilka innych pomiarow i ew zleca dalsze badania jesli cos nie tak.
Usg genetyczne to jest usg wykonywane na koniec pierwszego trymestru i jego celem jest ocena ogólnego dobrostanu płodu i ryzyka wystąpienia wad genetycznych (mierzy się np.przezierność). Nie wykonuje go genetyk, tylko lekarz ginekolog z certyfikacją FMF. Usg genetyczne to jedno z usg prenatalnych.
Czym innym jest zwykle usg ciąży, które wykonuje dowolny ginekolog, który po prostu ma sprzęt w gabinecie W takim wypadku nie mamy żadnej gwarancji, że jest w stanie wykryć czy płód jest zdrowy.
Co do odpłatności, to ja ciążę prowadzę prywatnie, więc nie mam pewności jak to wygląda na NFZ. Żadna z moich koleżanek za to usg nie musiała płacić, ale to może przypadek.