Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dwie ciaze prowadzilam na nfz i nigdy za usg prenatalne nie placilam a usg genetycznego nigdu nie mialam wiec chyba to nie to samo. Za genetyczne sie placi, a po 35 rooku jest refundowane.
Edit. Juz sama nie wiem, moze to to samo tu aryukul, ale na pewno jest refundowane jesli lekarz ma umowe z nfz.
http://m.mjakmama24.pl/ciaza/badania-w-ciazy/kalendarz-badan-usg-w-ciazy-genetyczne-pierwsze-drugie-i-trzecie-usg,537_5084.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2018, 21:01
-
Meneksze wrote:Usg genetyczne jesli sie jest przed 35 rokiem zycia jest odplatne. Zalecenia do zeobienia to: wiek, wady genetyczne w rodzinie, urodzenie dziecka z wada genetyczna, poronienia.
Z moja ginekolog znamy sie juz prawie 4 lata, 3 lata walczyla z nami o malenstwo, jest lekarzem z kliniki, ginekologiem, patologiem ciazy, poloznikiem, specjalista od nieplodnosci i seksuologiem. Ufam jej bezgranicznie. Wielu lekarzy postawilo juz na nas krzyzyk - ona sie nie poddawala i zaszłam naturalnie w ciaze.
Naprawdę dzis mnie zaskoczyla.
Oczywiscie to było tylko jej zdanie, my zrobimy co brdziemy uważać za stosowne.
Tyle ze na ten moment nie wiem czy kierowac sie jej doświadczeniem czy swoja checia zrobienia tego usg. -
Justyna, to skoro miałaś badaną przeziernosc, kość nosową i budowę innych narządów, to miałaś genetyczne. Tylko ono często jest nazywane prenatalnym albo usg pierwszego trymestru. Więc w sumie to mówimy o tym samym tylko inaczej to nazywamy W każdym razie chyba zgadzamy się, że warto je wykonać
polkosia lubi tę wiadomość
-
Leticia wrote:Justyna, to skoro miałaś badaną przeziernosc, kość nosową i budowę innych narządów, to miałaś genetyczne. Tylko ono często jest nazywane prenatalnym albo usg pierwszego trymestru. Więc w sumie to mówimy o tym samym tylko inaczej to nazywamy W każdym razie chyba zgadzamy się, że warto je wykonać
-
nick nieaktualnyJa chodzę prywatnie. Moja gin stwierdziła, że może mi wykonać prenatalne, ale lepiej jak się udam do specjalisty, który robi to codziennie, bo to bardzo ważne badanie. Więc się udałam, zapłaciłam, jestem przed 35 rokiem życia, nie mam obciążonego wywiadu. Jak zapytałam o prenatalne 2 trymestru, mówiła, że zrobi je już sama, i rzeczywiście 2 razy zrobiła w 18 i 22 tc, a płaciłam u niej jak za zwykłą wizytę...
Gdzieś czytałam, że nazwa USG genetyczne, to nazwa potoczna od tego, że wykrywa właśnie wady genetyczne, a prawidłowa nazwa to badanie prenatalne, choć idąc tym tropem, każde USG można nazwać prenatalnym... ale to gdzieś wyczytałam, możliwe, że na mamaginekolog. Fajnie opisuje niektóre rzeczy.
-
nick nieaktualnyhttps://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-sa-dla-kazdego/
https://mamaginekolog.pl/czym-sie-rozni-szczegolowe-usg-ciazy-od-zwyklego-usg-ciazy/
https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/
no tak, tu czytałam, zaraz po urodzeniu córki... -
Tym razem chyba nie poslucham swojego lekarza i sie wybiore na to usg.
A co co bezpłatnego usg przed 35 rokiem zycia, to sa województwa, w krorych sie nie placi. Nie wiem dlaczego.
Ja jestem z podkarpackiego i usg genetyczne to koszt 200-300zl, z testem pappa 400-500zl.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2018, 21:26
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:Zdecydowanie warto, u mnie to jest standardowe badanie i refundowane. Nie wiem cos tu jest nie tak, moze ktos wie jak to jest z tymi usg i co jest refundowane pp 35 roku zycia bo ja prowadze ciaze na nfz badanie przeziernosci mialam przy obu i to jest standardowe badanie. Czym sie musi to roznic chyba...
Nie sądzę by gabinet na NFZ miał odpowiedni sprzęt a lekarz certyfikat.
Dużo lekarzy usg w 12 tc na NFZ nazywa genetycznym a to dlatego że jest dokladniejsze. I dzięki niemu dostać można skierowanie na dalsze badania w razie nieprawidłowości.
A jak się prowadzi ciążę prywatnie to po prostu lekarz robi takie usg I nie trzeba dopłacać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2018, 22:02
-
nick nieaktualny
-
Zgadzam się powyżej. Mój mi mówił że może mi zrobić to usg prenatalne Ale jak coś wyjdzie nie tak to i tak mnie wyśle do Szczecina do kliniki z certyfikatem. Ja mam we wtorek usg genetyczne plus pappa 370 zl
, a jutro zrobi mi u siebie bym sie wtorkiem nie stresowala bo i tak chodze do niego co 1.5 tyg dla mojego świętego spokoju10.08. Irenka. 3700 i 56
9m -9kg. 2 zabki.
13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r