X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale fajnie macie z tymi wizytami :) Ja jeszcze do środy muszę wytrzymać, a nie mogę się już doczekać. Ostatni raz widziałam swoje dziecko w zeszłym roku :P

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Meneksze Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz czekalam od 29 grudnia, wiec tez od tamtego roku.
    Kolejna wizyta 14 lutego. :-)

7v8rs65g42xgdjhc.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwie ciaze prowadzilam na nfz i nigdy za usg prenatalne nie placilam a usg genetycznego nigdu nie mialam wiec chyba to nie to samo. Za genetyczne sie placi, a po 35 rooku jest refundowane.

Edit. Juz sama nie wiem, moze to to samo tu aryukul, ale na pewno jest refundowane jesli lekarz ma umowe z nfz.
    http://m.mjakmama24.pl/ciaza/badania-w-ciazy/kalendarz-badan-usg-w-ciazy-genetyczne-pierwsze-drugie-i-trzecie-usg,537_5084.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2018, 21:01

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meneksze wrote:
    Usg genetyczne jesli sie jest przed 35 rokiem zycia jest odplatne. Zalecenia do zeobienia to: wiek, wady genetyczne w rodzinie, urodzenie dziecka z wada genetyczna, poronienia.
    Z moja ginekolog znamy sie juz prawie 4 lata, 3 lata walczyla z nami o malenstwo, jest lekarzem z kliniki, ginekologiem, patologiem ciazy, poloznikiem, specjalista od nieplodnosci i seksuologiem. Ufam jej bezgranicznie. Wielu lekarzy postawilo juz na nas krzyzyk - ona sie nie poddawala i zaszłam naturalnie w ciaze.
    Naprawdę dzis mnie zaskoczyla.
    Oczywiscie to było tylko jej zdanie, my zrobimy co brdziemy uważać za stosowne.
    Tyle ze na ten moment nie wiem czy kierowac sie jej doświadczeniem czy swoja checia zrobienia tego usg.
    To skoro jest platne to to co innego niz te trzy standardowe w ciazy bo nie placilam nigdy a mialam mierzona przeziernosc karkowa i inne parametry.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna, to skoro miałaś badaną przeziernosc, kość nosową i budowę innych narządów, to miałaś genetyczne. Tylko ono często jest nazywane prenatalnym albo usg pierwszego trymestru. Więc w sumie to mówimy o tym samym tylko inaczej to nazywamy ;) W każdym razie chyba zgadzamy się, że warto je wykonać :)

polkosia lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Justyna, to skoro miałaś badaną przeziernosc, kość nosową i budowę innych narządów, to miałaś genetyczne. Tylko ono często jest nazywane prenatalnym albo usg pierwszego trymestru. Więc w sumie to mówimy o tym samym tylko inaczej to nazywamy ;) W każdym razie chyba zgadzamy się, że warto je wykonać :)
    Zdecydowanie warto, u mnie to jest standardowe badanie i refundowane. Nie wiem cos tu jest nie tak, moze ktos wie jak to jest z tymi usg i co jest refundowane pp 35 roku zycia bo ja prowadze ciaze na nfz badanie przeziernosci mialam przy obu i to jest standardowe badanie. Czym sie musi to roznic chyba...

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doczytalam po 35 roku zycia bezplatny jest test pappa i aminopunkcja.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie. Moja gin stwierdziła, że może mi wykonać prenatalne, ale lepiej jak się udam do specjalisty, który robi to codziennie, bo to bardzo ważne badanie. Więc się udałam, zapłaciłam, jestem przed 35 rokiem życia, nie mam obciążonego wywiadu. Jak zapytałam o prenatalne 2 trymestru, mówiła, że zrobi je już sama, i rzeczywiście 2 razy zrobiła w 18 i 22 tc, a płaciłam u niej jak za zwykłą wizytę...

Gdzieś czytałam, że nazwa USG genetyczne, to nazwa potoczna od tego, że wykrywa właśnie wady genetyczne, a prawidłowa nazwa to badanie prenatalne, choć idąc tym tropem, każde USG można nazwać prenatalnym... ale to gdzieś wyczytałam, możliwe, że na mamaginekolog. Fajnie opisuje niektóre rzeczy.

• Leticia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, nie ma spójnej terminologii i stąd takie zamieszanie :) Masz uczciwą ginkę, że cię odesłała do lekarza z certyfikatem, nie wszyscy o tym mówią.

jej odbicie lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-sa-dla-kazdego/
    https://mamaginekolog.pl/czym-sie-rozni-szczegolowe-usg-ciazy-od-zwyklego-usg-ciazy/
    https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/

no tak, tu czytałam, zaraz po urodzeniu córki...

• Meneksze Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2018, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tym razem chyba nie poslucham swojego lekarza i sie wybiore na to usg.
    A co co bezpłatnego usg przed 35 rokiem zycia, to sa województwa, w krorych sie nie placi. Nie wiem dlaczego.
    Ja jestem z podkarpackiego i usg genetyczne to koszt 200-300zl, z testem pappa 400-500zl.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2018, 21:26

7v8rs65g42xgdjhc.png
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co myślicie o tym teście PAPPA ? Nie jestem pewna i wole zapytać się bardziej doświadczonych .

angelika22
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meneksze wrote:
    A jaki mialas cukier na czczo?

Ciężko mi podać. Bo mam glukometr w domu i mierze codziennie.
    A wyniki do diabetologia miałam z 3 tygodni. :)

Zawsze miałam ponad normę.
    Zdarzyło mi się mieć 99. Ale też 120.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2018, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Zdecydowanie warto, u mnie to jest standardowe badanie i refundowane. Nie wiem cos tu jest nie tak, moze ktos wie jak to jest z tymi usg i co jest refundowane pp 35 roku zycia bo ja prowadze ciaze na nfz badanie przeziernosci mialam przy obu i to jest standardowe badanie. Czym sie musi to roznic chyba...

Nie sądzę by gabinet na NFZ miał odpowiedni sprzęt a lekarz certyfikat. :)

Dużo lekarzy usg w 12 tc na NFZ nazywa genetycznym a to dlatego że jest dokladniejsze. I dzięki niemu dostać można skierowanie na dalsze badania w razie nieprawidłowości.

A jak się prowadzi ciążę prywatnie to po prostu lekarz robi takie usg I nie trzeba dopłacać. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2018, 22:02

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napewno lekarz który wykonuje to badanie musi być na tej liście, w przeciwnym razie nie ma uprawnień do wykonywania usg prenatalnego. Może wykonać zwykłe usg ale nazywać go usg prenatalnym nie ma prawa bo i nie ma do tego odpowiedniej wiedzy.

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to moge sprawdzic?

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się powyżej. Mój mi mówił że może mi zrobić to usg prenatalne Ale jak coś wyjdzie nie tak to i tak mnie wyśle do Szczecina do kliniki z certyfikatem. Ja mam we wtorek usg genetyczne plus pappa 370 zl
    , a jutro zrobi mi u siebie bym sie wtorkiem nie stresowala bo i tak chodze do niego co 1.5 tyg dla mojego świętego spokoju

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Norma to 90 na czczo.

Norma w ciąży to 95 wg najnowszych zaleceń.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    A jak to moge sprawdzic?

Pod tym linkiem znajdziesz wszystkich lekarzy z certyfikatem:
    https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT

mi88 lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoją drogą, zobaczcie, że np. Francja ma certyfikowanych lekarzy mniej niż np. Iran ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
‹‹ 197 198 199 200 201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ