X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Pod tym linkiem znajdziesz wszystkich lekarzy z certyfikatem:
    https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT
    Ale co tam zaznaczyc bo jest kolka roznych

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przezierność karkową (translucency)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojego na tej liscie nie ma :-)

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Ale co tam zaznaczyc bo jest kolka roznych
    Leticia podała dokładny link - prowadzi do nuchal translucency. Musisz tylko kliknąć na Polskę na mapie i pojawi się lista.

Health care professionals from Poland who have obtained the certificate of competence in measurement of nuchal translucency.
    Malgorzata Achremczyk Przemysław Adamski Konieczna Agnieszka
    Tomasińska Agnieszka Yousef Al Heib Weronika Albrzykowska
    itd

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki dokument mowi ze tylko oni moga robic usg prenatalne?

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2018, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko lekarze z tej listy mają certyfikat czyli tylko oni przeszli szkolenie egzaminy i są specjalistami w tej dziedzinie. Usg może zrobić każdy lekarz ale czy warto opierac sie na zdaniu kogoś kto nie jest specjalista w tej dziedzinie?
    Mój z wrocka jest i dlatego pojadę tam na każde prenatalne chociaż jechać autem mi się cholernie nie chce :p

• polkosia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova, rozbrajasz mnie. Nie ważne jaki poród, nie ważne jakie karmienie, ale lekarz od USG musi mieć certyfikat ;) Nie rozumiem niektórych priorytetów (tylko się nie oburzaj).

justyna14 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • chomiczka Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meneksze wrote:
    Tym razem chyba nie poslucham swojego lekarza i sie wybiore na to usg.
    A co co bezpłatnego usg przed 35 rokiem zycia, to sa województwa, w krorych sie nie placi. Nie wiem dlaczego.
    Ja jestem z podkarpackiego i usg genetyczne to koszt 200-300zl, z testem pappa 400-500zl.
    Ja też z Podkarpacia. Ze względu na poronienia dostałam skierowanie na Nfz na prenatalne podwójne tzn USG i krew.

Olga 11.06.2016 Nasz największy cud <3
    Róża 30.07.2018 Drugi największy cud <3
    Aniolek <3 8.2017
    Aniołek K 8.01.2014 <3
    Aniołek A 4.10.2014 <3
    Aniołek I 5.03.2015 <3
    Aniołek P 14.06.2015 <3
    Aniołek E 10.09.2015 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2018, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Norma w ciąży to 95 wg najnowszych zaleceń.

Normy miałam na wynikach. I nawet diabetolog mi wspominał że 90.
    A ufam temu szpitalowi. Bo jest dobry.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2018, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli lekarz ma taki certyfikat na pewno się nim pochwali w gabinecie. :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Lavendova, rozbrajasz mnie. Nie ważne jaki poród, nie ważne jakie karmienie, ale lekarz od USG musi mieć certyfikat ;) Nie rozumiem niektórych priorytetów (tylko się nie oburzaj).

Ale jakich priorytetów? Ja się po prostu nie zgadzam na takie terroryzowanie że jedna forma porodu jest w czyms "lepsza" od drugiej tak samo jak jeden sposób karmienia "lepszy" od drugiego bo nie jest. Kropka w temacie:P
    A lekarz chyba jasne że musi mieć certyfikat. Nie widzę związku tu akurat. Tak jak pisała mama ginekolog usg prenatalne jest jednym z najtrudniejszych technicznie dlatego lekarz wykonujacy musi być specjalistą w tej dziedzinie.

A ja w nocy spać nie mogę za to w dzień padam. Masakra

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 06:23

Ithildin, mi88, Daven, nesssssa, Aradia*** lubią tę wiadomość

• Dooti Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chomiczka wrote:
    Ja też z Podkarpacia. Ze względu na poronienia dostałam skierowanie na Nfz na prenatalne podwójne tzn USG i krew.

Chomiczko, ja jestem w takiej samej sytuacji. Też jestem z Podkarpacia i też dostałam skierowanie ze względu na wcześniejsze poronienia. Ja jadę do Głogowa Małopolskiego, a Ty?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 07:13

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja trochę zmienię temat. Dziś chce powiedzieć w pracy o ciąży - na razie tylko szefowi. Mam trochę wątpliwości, bo jeszcze wczesna ciąża, ale jesteśmy na etapie ustalania planu zadań na cały kwartał, a wiem, że tak długo nie będę pracować. Poza tym, za tydzień - kiedy mam wizytę - jedzie na urlop, potem też go nie ma, więc jakbym na przyszłej lub kolejnej wizycie poszła na L4, to wolę go uprzedzić chociaż tydzień wcześniej... jakie są wasze doświadczenia?

A tak poza tym, to dziś pierwszy raz musiałam się przebrać rano! Włożyłam dopasowaną sukienkę i brzuch zbytnio rzucał się w oczy :)

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Ja trochę zmienię temat. Dziś chce powiedzieć w pracy o ciąży - na razie tylko szefowi. Mam trochę wątpliwości, bo jeszcze wczesna ciąża, ale jesteśmy na etapie ustalania planu zadań na cały kwartał, a wiem, że tak długo nie będę pracować. Poza tym, za tydzień - kiedy mam wizytę - jedzie na urlop, potem też go nie ma, więc jakbym na przyszłej lub kolejnej wizycie poszła na L4, to wolę go uprzedzić chociaż tydzień wcześniej... jakie są wasze doświadczenia?

A tak poza tym, to dziś pierwszy raz musiałam się przebrać rano! Włożyłam dopasowaną sukienkę i brzuch zbytnio rzucał się w oczy :)
    Mnie to zawsze sporo stresu kosztuje ale nigdy nic nie milego nie uslyszalam, wiadomo, ze teoche to szefowi komplikuje ale tez uprzedzalam wczesniej wiec jakos to zawsze dawalo rade zorganizowac. Ale strest jest okropny. Trzymam kciuki zeby gladko poszlo :-)

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę bardziej niż reakcji szefa, boje się ze jak mu powiem, to potem poronie, taka jakaś paranoja mi się wkręca. Oczywiście nie ze mam poronic, przez sam fakt powiedzenia mu, ale boje się takiej ewentualności.
    Co do reakcji, to w przypadku koleżanek zawsze był w porządku, wiec chociaż tyle dobrze.

Justyna, a teraz już powiedziałaś ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 09:14

• pola123 Znajoma

Wysłany: 19 stycznia 2018, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem po wizycie :) Wszystko dobrze, moje dzieciątko ma już 48mm, serduszko 166 bmp. Wyniki toksoplazmozy ujemne!!! Byłam przypadkiem błędu laboratoryjnego... niestety sporo nerwów mnie to kosztowało.
    Do dr chodzę prywatnie, gdzie ma dobry sprzęt i bez problemu może mi wykonać usg prenatalne ale jeśli mam wybór i muszę płacić tak czy inaczej to wolę iść do lekarza z certyfikatem. Mój dr sam mi to zasugerował. U jednego i drugiego cena 200zł. Testu pappa nie robię. Umówiona jestem na 26 stycznia.

Leticia, Existenz, Lavendova, jej odbicie, justyna14, mi88, AnkaK90, polkosia, Iva79, Flowwer, chabasse lubią tę wiadomość

• Existenz Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale z raniutko mialas usg.

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozalia, ja już jestem po rozmowie z szefami (bo mam dwóch). Najpierw poszłam do bezpośredniego przełożonego, bałam się tej rozmowy, ale szef jest profesjonalistą w pełni i bardzo się ucieszył, gratulował, uspokoiłam go, że na zwolnienie się nie wybieram, w najbliższym czasie. Później poszłam do głównego szefa, żeby nie było, że jeden wie, a drugi nie. Ten to się ucieszył :D gratulował, żartował, powiedział, że teraz będzie pilnował tego co jem w pracy :P
    Lepiej powiedzieć niż ktoś ma zacząć plotkować. U mnie właśnie był strach przed plotkami, kolega z pokoju obok ciągle wytyka mi, że kawy nie piję, pączka mi się chciało, zmęczona jestem często... A wiem, że on jest taki, że może coś chlapnąć szefowi.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • pola123 Znajoma

Wysłany: 19 stycznia 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Existenz wrote:
    Ale z raniutko mialas usg.

Miałam wczoraj o 18.00 tylko już nie zdążyłam napisać :)

• Leticia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te ciążowe sny mnie rozwalają...
    Dziś śniło mi się, że byliśmy w Stanach na zachodnim wybrzeżu. Było ciepło, mimo że kaktusy stały w śniegu. Wtem mój mąż w jakimś sklepiku wypatrzył batona o nazwie STRONGULATOR MOCY :D Szkoda, że to tylko sen, bo przydałby mi się baton o takim działaniu ;)

kozalia, mi88, Anuleczek lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
‹‹ 198 199 200 201 202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ