X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Ja trochę zmienię temat. Dziś chce powiedzieć w pracy o ciąży - na razie tylko szefowi. Mam trochę wątpliwości, bo jeszcze wczesna ciąża, ale jesteśmy na etapie ustalania planu zadań na cały kwartał, a wiem, że tak długo nie będę pracować. Poza tym, za tydzień - kiedy mam wizytę - jedzie na urlop, potem też go nie ma, więc jakbym na przyszłej lub kolejnej wizycie poszła na L4, to wolę go uprzedzić chociaż tydzień wcześniej... jakie są wasze doświadczenia?

A tak poza tym, to dziś pierwszy raz musiałam się przebrać rano! Włożyłam dopasowaną sukienkę i brzuch zbytnio rzucał się w oczy :)

Ja powiedziałam w ten poniedziałek.

Dziewczyny z którymi pracuje zareagowały pozytywnie. Lub chociaż udawały.
    Pracujemy wspólnie. Więc domyślam się że to problem. :)

Dyrektor to bardzo pozytywnie zareagował. Pogratulował. Wie że to moje pierwsze dziecko więc zaczął opowiadać o swoich doświadczeniach. :D wie że plamie. Mam jego zgodę że jak trzeba to mam się nie zastanawiać i iść na L4.
    Więc ogólnie tragedii u siebie w firmie nie zauważyłam.

Już zaczęłam nawet szkolić osobę na moje miejsce. :D

Lepiej powiedzieć niż potem szefa zaskoczyć L4.

W każdym tc może się coś stać. I czas się zacząć cieszyć z ciąży niż ciągle się martwić.
    Cała ciąża tak wam minie na strachu i będziecie ją źle wspominać. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 11:18

• juwelka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    a czemu jestes juz na zwolnieniu? Masz prace zagrażająca ciązy?
    Ja powiem w pracy o ciąży po 1 trymestrze bo zamierzam pracowac tak długo jak sie da wiec nie postawie szefa w sytuacji, ze od razu przynosze l4
    Tak pracuje w przedszkolu i uważam że ta praca zagraża mojemu zdrowiu hihi a tak serio to powalily mnie mega mdłości nie dalabym rady pracować

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • juwelka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo PlPaulina dobrze napisała..lepiej żeby szef wiedział niż go zaskoczyć z dnia na dzień ze zwolnieniem bo różnie bywa i nie chodzi tu o poronienie..sory dziewczyny ale trzeba byc dobrej myśli a nie sie schizować co ma być to będzie :)

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś wizytowałam. Krwiak niestety się trochę zwiększył. Miał wcześniej 1,5 cm x 1 cm, a teraz ma 2cm x 1,5 cm. Dalej biorę duphaston, tyle, że już 4 tabletki dziennie. Dalej będę się oszczędzać, jestem dobrej myśli.

Dziudziulek jeszcze trochę nie dorósł, bo z OM wychodzi 10+3 a z usg 9+1, ale przy Oliwce też tak było, owulacja była opóźniona. Widać było już rączki i nóżki.

jej odbicie, d'nusia lubią tę wiadomość

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • NiecierpliwaOna Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Ostatni raz widziałam swoje dziecko w zeszłym roku :P
    :D:D:D jak to brzmi :D

ja też, zobaczę je już we wtorek :)

siuLa lubi tę wiadomość

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
    Aniołek Bogusia <3 24.01.2018 <3 [*] 10 tc
    Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 klz9hdgexq2u0dlm.png
  • NiecierpliwaOna Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:
    Dziewczyny jest tu ktoś z okolic trojmiasta (Wejherowo, Reda, Rumia)??Mam problem z lekarzem i szukam innego ( prywatnie) ale dobrego.czytam wasze wpisy i się zaczynam stresować.Mńie mój lekarz na żadne badania jeszcze nie wysłał, nawet karty ciąży ńie mam.Mialam mieć wizytę we wtorek, to odwołał.Pojechalam wczoraj i tez go nie było- bo leży w szpitalu.Fakt jest to wiekowy doktorek i i to tez ma ogromny wpływ na moja decyzje o zmianie lekarza.Po prostu boje się żeby czegoś nie przegapił a sam mnie wysłał odrazu na zwolnienie i kazał dmuchać i chuchać na to moja ciąże...

Po kartę ciąży póki co możesz iść do kogokolwiek. Pamięta, że jeśli będziesz chciała ubiegac się o becikowe, to pierwsza wizytę w karcie musisz mieć do 10 tc

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
    Aniołek Bogusia <3 24.01.2018 <3 [*] 10 tc
    Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 klz9hdgexq2u0dlm.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dzięki za odpowiedzi co do adapterów. Teraz tyle wydatków, że kolejne 200zl to spory uszczerbek dla mnie ;) ale widziałam, że dziewczyny sprzedają używane w dobrym stanie i jest sporo taniej.

A czy zdarza się Wam hmmm kłucie w jajnikach? U mnie od kilku dni. Nie jest to bardzo bolesne, raczej takie irytujące. Raz jeden, raz drugi. Wizytacja dopiero 7 lutego.

Pozdrowienia piątkowe i spokojnego weekendu dla wszystkich :)))

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • chomiczka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti wrote:
    Chomiczko, ja jestem w takiej samej sytuacji. Też jestem z Podkarpacia i też dostałam skierowanie ze względu na wcześniejsze poronienia. Ja jadę do Głogowa Małopolskiego, a Ty?
    Ja robiłam w pf u dr Cebulaka a teraz 23.01 będę mieć u swojego lekarza dr Dorskiego

Olga 11.06.2016 Nasz największy cud <3
    Róża 30.07.2018 Drugi największy cud <3
    Aniolek <3 8.2017
    Aniołek K 8.01.2014 <3
    Aniołek A 4.10.2014 <3
    Aniołek I 5.03.2015 <3
    Aniołek P 14.06.2015 <3
    Aniołek E 10.09.2015 <3
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova, byłam w najlepszych, warszawskich klinikach, bo druga córka miała asymetrię w główce i groziło to wodogłowiem. Sprawdziłam z ciekawości, żadnego lekarza w tym spisie nie ma, a ten, który jest, a miałam u niego USG prenatalne w 12 tc, był totalnie beznadziejny. Jak widać, to tylko papier w niektórych przypadkach i nie popadałabym w obsesję. Są znakomici specjaliści bez takich rzeczy.

justyna14, frezyjciada lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia to już każdy sam musi zdecydować.

A co do Pappa to slyszalyscie może żeby wyniki były dobre a dziecko i tak urodziło sie np z z.d?

• gosia.kak Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    A czy zdarza się Wam hmmm kłucie w jajnikach? U mnie od kilku dni. Nie jest to bardzo bolesne, raczej takie irytujące. Raz jeden, raz drugi. Wizytacja dopiero 7 lutego.

ja czasami czuje takie ukłucie w jajniku i też czasem w jednym, czasem w drugim. Ostatnio miałam taki wczoraj wieczorem ale zdarza sie to na tyle rzadko ze zapomniałam nawet o tym powiedzieć mojej gin na ostatniej wizycie.
    Na ostatnim USG miałam sprawdzane tez jajniki i gin nie miała żadnych uwag wiec mam nadzieje ze to nic groznego ;)

3i492n0agf4rykt3.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Lavendova, byłam w najlepszych, warszawskich klinikach, bo druga córka miała asymetrię w główce i groziło to wodogłowiem. Sprawdziłam z ciekawości, żadnego lekarza w tym spisie nie ma, a ten, który jest, a miałam u niego USG prenatalne w 12 tc, był totalnie beznadziejny. Jak widać, to tylko papier w niektórych przypadkach i nie popadałabym w obsesję. Są znakomici specjaliści bez takich rzeczy.
    dla mnie głownie liczy sie doswiadczenie lekrza, to ze mu ufam. ale jak ktos musi miec usg u lekarza z fmf to tez nie widze problemu. kazdy robi jak uwaza, ze dla niego i dziecka najlepiej :)

własnie zajadam swiezo upieczona babke czekoladowa :) siedzenie w domu ma swoje plusy :) a dziec na drzemce, babke ze mna piekły :)

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Polkosia to już każdy sam musi zdecydować.

A co do Pappa to slyszalyscie może żeby wyniki były dobre a dziecko i tak urodziło sie np z z.d?
    tak, słyszałam. myli sie w kazda strone niestety.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ah no i kolejny dzien z bólem głowy :/ apap nie działa ;/

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie :) od dzis zaczynam cieszyć się ciąża :) dziecko ma 3cm, rozmiarowo odpowiada idealnie terminowi wg ostatniej miesiączki, serduszko podsłuchane, bije chyba 174 albo 177/minutę, wszystko pięknie rozwinięte :) za 3 tygodnie mam prenatalne u swojego ginekologa, któremu ufam bo jest naprawdę świetnym specjalista (nie, nie ma tego certyfikatu), prenatalne robi się od 10+0 a nam już dzisiaj powiedział ze raczej trisomii zespołu downa nie mamy się obawiać bo już by było widać nieprawidłowość a nasza fasolka wyglada idealnie :) i spróbujemy poznać płeć, będzie to 12+6 i z synem dokładnie tego dnia poznaliśmy płeć także mam nadzieje ze dzidzia będzie współpracować :)

justyna14, Lavendova, Marta..a, polkosia, PLPaulina, jej odbicie, d'nusia, Flowwer, Dooti, chabasse, agania lubią tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    tak, słyszałam. myli sie w kazda strone niestety.

To do bani.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia to też widzę sporo nerwów przeżyłas z córeczką. A skąd u niej ta makrosomia co pisałaś?

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiedziałam w 6 tygodniu bo zaczęłam wymiotować i nie dało się ukryć że coś jest na rzeczy a że pracuje w pokoju z samymi kobietami to bym nie dała rady tego ukryć:)

Nie żałuję mam luz już sobie dzielą moje obowiązki między sobą i mi odpuszczają nowe tematy :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova, to wszystko jest ze sobą ściśle powiązane. Miałam ogromny brzuch, jak z bliźniakami, przez co dużo wód płodowych (później stwierdzone wielowodzie na końcówce, ale wcale go nie było), dziecko miało dużo miejsca, mogło rosnąć szybciej w takich warunkach, a ja też w 9 miesiącu przytyłam 5 kg, dlatego łatwiej się upasła, no i tak to się skończyło. Miałam mieć cięcie na zimno, ze względu na wielowodzie, ale ponieważ z pierwszą córką sytuacja była podobna, to zaufałam sobie. Wody odeszły mi w domu, normalnie i bezpiecznie (przy wielowodziu jest ryzyko wypadnięcia rączki/nóżki/pępowiny), ale akcja zaczęła się tak szybko, że nie zdążyłam tego przemyśleć. Gdybym mogła cofnąć czas, nie dałabym się pokroić. USG wszystko zawyżyło :( No, ale, życie...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaOna wrote:
    Po kartę ciąży póki co możesz iść do kogokolwiek. Pamięta, że jeśli będziesz chciała ubiegac się o becikowe, to pierwsza wizytę w karcie musisz mieć do 10 tc

O becikowym to nawet nie myśle bo się nie łapie na żadne dodatki choć milionerka nie jestem. Właśnie czekam pod gabinetem mojego gin- dziś wyszedł ze szpitala i do mnie zadzwonił żebym przyjechała mimo ze przyjmuje tylko we wtorki i czwartki.No ale ja już naprawdę się naczekalam.Mam nadzieje ze jest wszystko ok i maleństwo dobrze się rozwija.Dam znac jak będę po.

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
‹‹ 200 201 202 203 204 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ