X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 09:42

• Leticia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja znajoma rodziła vbac (pierwsze dziecko było pośladkowo) i lekarz ją w tym wspierał, bo dziecko miało być wg usg małe, do 3 kg. Taki warunek jej postawił, bo ona sama jest drobniutka. Tymczasem córka miała 4 kg! Taka drobna pomyłeczka. Dała radę urodzić naturalnie, niestety konsekwencje ponosi do dzisiaj.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia, a u Ciebie jaka była rozbieżność pomiędzy usg a faktyczną wagą Matyldy?

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:
    O becikowym to nawet nie myśle bo się nie łapie na żadne dodatki choć milionerka nie jestem. Właśnie czekam pod gabinetem mojego gin- dziś wyszedł ze szpitala i do mnie zadzwonił żebym przyjechała mimo ze przyjmuje tylko we wtorki i czwartki.No ale ja już naprawdę się naczekalam.Mam nadzieje ze jest wszystko ok i maleństwo dobrze się rozwija.Dam znac jak będę po.
    jednorazowe 1000 zł dostaje się na każde urodzone dziecko bez względu na zarobki - przynjmniej tak było jak ja rodziłam. Tylko do 10 tyg musisz odbyć 1 wizyte w ciąży

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Moja znajoma rodziła vbac (pierwsze dziecko było pośladkowo) i lekarz ją w tym wspierał, bo dziecko miało być wg usg małe, do 3 kg. Taki warunek jej postawił, bo ona sama jest drobniutka. Tymczasem córka miała 4 kg! Taka drobna pomyłeczka. Dała radę urodzić naturalnie, niestety konsekwencje ponosi do dzisiaj.
    ona czy dziecko? coś powaznego się stało ? założyła sprawe lekarzowi? Pomyłka na usg powinna wynosić +/- do 500g a nie 1 kg więc zdecydowanie to wina lekarza!

7w3d 💔
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko na szczęście zdrowe, więc skupiła się na tym i odpuściła sprawę. Pewnie i tak kosztowałoby ją to masę nerwów, a lekarz by się wybronił :/

A z becikowym teraz jest tak, że jak ma się powyżej bodajże 1920 zł na osobę w rodzinie to się nie należy. Ale niektóre miasta mają dodatkowo własne becikowe na swoich zasadach.

d'nusia lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    jednorazowe 1000 zł dostaje się na każde urodzone dziecko bez względu na zarobki - przynjmniej tak było jak ja rodziłam. Tylko do 10 tyg musisz odbyć 1 wizyte w ciąży

Nie wiem kiedy rodzilas. Ale zarobki mają tutaj znaczenie !

Dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1 922 zł netto,matka dziecka, od co najmniej 10 tygodnia ciąży do porodu, była pod opieką medyczną. 

d'nusia, chomiczka, DobrejMysli lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:

Dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1 922 zł netto,matka dziecka, od co najmniej 10 tygodnia ciąży do porodu, była pod opieką medyczną. 

Tak mało dochód? To przy parze gdzie oboje pracują to przekroczą z łatwością. Co tak ta polska sknerzy, wyprawka dla dziecka to wyjdzie z kilka tysięcy.

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Jakie warunki trzeba spełnić, aby w 2018 r. dostać becikowe?

Na poczatku becikowe przysługiwało wszystkim rodzicom. Na mocy Ustawy z dn. 12 października 2012 roku o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych to się zmieniło. Od tego czasu becikowe mogą otrzymać jedynie te rodziny, w których dochód na osobę nie przekracza 1922 zł netto.

Drugim warunkiem jest posiadanie zaświadczenia lekarskiego, że przyszła mama pozostawała pod opieką medyczną od 10 tygodnia ciąży." (http://www.mjakmama24.pl/rodzice/dom-prawo-finanse/becikowe-wniosek-dokumenty,569_7205.html)

Czyli generalnie mogę pocałować się w nos, albo wysłać męża na bezrobocie :P
    Rozumiem, że tym co mają małe zarobki to trzeba pomóc, ale wyprawka dla dziecka kosztuje krocie, 1000zł to i tak kropla w morzu potrzeb, no ale....

d'nusia, Anuleczek lubią tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próg na becikowe, niestety jest, 1920 zł netto na każdego członka rodziny. Swoją drogą wkurza mnie to, bo ludzie uczciwie pracujący w tym kraju, płacący w tym przypadku niemałe podatki, którzy robią wszystko żeby zapewnić rodzinie jak najlepsze warunki bytowe nie dostają nic, a za to dostają głównie ci, którzy nie odprowadzili nawet grosza bo żyją z MOPS, znam kilka takich rodzin i ich tekst „ nie opłaca mi się pracować” 0dash2.gif

d'nusia, nesssssa, mi88, polkosia lubią tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety taka prawda z tymi zarobkami. Mi też nigdy nic nie przysługuje :/
    1000 zł to też śmiech na sali, ale lepsze to niż nic.

Kasiaja lubi tę wiadomość

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Tak mało dochód? To przy parze gdzie oboje pracują to przekroczą z łatwością. Co tak ta polska sknerzy, wyprawka dla dziecka to wyjdzie z kilka tysięcy.

To kwota na jednego członka rodziny, w przypadku rodziny 2+1 to dochód w wysokości 5760 zł. Co nie zmienia faktu, że próg dochodowy jest niesprawiedliwy i bardzo niski.

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    To kwota na jednego członka rodziny, w przypadku rodziny 2+1 to dochód w wysokości 5760 zł. Co nie zmienia faktu, że próg dochodowy jest niesprawiedliwy i bardzo niski.

Jak są dzieci to się już bardziej rozkłada ale i tak co to 1000 zł na waciki. Same kosmetyki i ubranka nie mówiąc o wózku.

A biedocie z mopsu to ja nie zazdroszczę. Może nie pracuja ale na stopie na której ja chce żyć tez nie żyją, na majorke nie lataja i w jacuzii sie nie plawia (nie żebym ja sie plawila ale wiecie o co chodzi).Społecznie wychodzi to na mniejsze zło pomaganie biedocie i patologii. Ale nieważne. No szkoda ze państwo takie nie pomocne a podobno chcą przyrostu to mogliby by też wesprzec. Austria kraj socjalny tu jakos inaczej to dziala aczkolkwiek chyba nie ma czegos takiego jak becikowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 14:31

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    A biedocie z mopsu to ja nie zazdroszczę. Może nie pracuja ale na stopie na której ja chce żyć tez nie żyją, na majorke nie lataja i w jacuzii sie nie plawia (nie żebym ja sie plawila ale wiecie o co chodzi).Społecznie wychodzi to na mniejsze zło pomaganie biedocie i patologii.

No właśnie to jest ta różnica, ci co chcą coś mieć, osiągnąć pracują na to, a ci którzy żyją z dnia na dzień nie myśląc co będzie jutro do pracy się nie wybierają i liczą tylko na MOPSy. Oczywiście nie każda sytuacja jest taka sama, ale mieszkam koło Wrocławia i tutaj nie pracuje ten kto nie chce, któremu wystarcza socjal, tylko wkurza mnie dlaczego oni dostają, a mi się nic nie należy 0zlosc.gif

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to +500 ma też jakiś próg? Ja się trochę wkurzalam ze tylko od drugiego dziecka, a co to pierwsze gorsze? Jak sie wspiera to się wspiera a nie od drugiego czyli wychodzi na to że w najgorszej sytuacji jest rodzina 2+1 bo nie dostanie nic. Brawa dla nich.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    A to +500 ma też jakiś próg? Ja się trochę wkurzalam ze tylko od drugiego dziecka, a co to pierwsze gorsze? Jak sie wspiera to się wspiera a nie od drugiego czyli wychodzi na to że w najgorszej sytuacji jest rodzina 2+1 bo nie dostanie nic. Brawa dla nich.

Póki co nie ma progu - przy dwójce dostaje każdy. Przy 1 dziecku też chyba najbiedniejsi. Ale niestety prawda jest taka, że celem tego programu nie jest wsparcie rodzin z dziećmi, a zwiększenie rozrodczości, żeby zatrzymać ujemny przyrost naturalny. Czysta kalkulacja. 500+ ma zachęcić jak największą ilość ludzi do posiadania co najmniej 2 dzieci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 15:07

polkosia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:

Dlatego mnie becikowe też nie interesuje. :)
    Ale dodam jeszcze że dziecko narodzone tez sie wlicza. :)

Najgorsze że w naszym kraju wszystko należy się ludziom bezrobotnym. A nie tym którzy uczciwie pracują. :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 15:32

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaa, powiedziałam! Ale faktycznie jak przyszło co do czego to stres ogromy :D 7 godzin to odkładałam ;)
    Dobrze to przyjął, gratulował i się ucieszył chyba nawet :)

Leticia, DobrejMysli, Lavendova, Iva79, d'nusia, Kasiaja lubią tę wiadomość

• DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez się stresuje bo jeszcze nic w pracy nie mówiłam. Planuje powiedzieć pod koniec następnego tygodnia bo będę już po usg (12t 5d) i gdy będę wiedziała że u maluszka wszystko gra to będzie mi łatwiej na rozmowie.

klz9df9hzzd4pe9c.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:

W 2014 i 2015 nie mialy znaczenia do tego jednorazowego zasilku. Kazde dziecko dostawalo. Nie wiem jak jest teraz, sprawdze.

Doczytalam Wasze posty. To glupio z tym becikowym zmienili, pamietam ze doatalam bez problemu a zarobki mamy dobre wiec wtedy raczej limitow nie bylo, a z Olkiem to w ogole 1 strona tulko czy dwie wypelnialam i jiz. Ciekawe jak twraz wyjdzie :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 16:19

7w3d 💔
‹‹ 201 202 203 204 205 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ