Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Moja znajoma rodziła vbac (pierwsze dziecko było pośladkowo) i lekarz ją w tym wspierał, bo dziecko miało być wg usg małe, do 3 kg. Taki warunek jej postawił, bo ona sama jest drobniutka. Tymczasem córka miała 4 kg! Taka drobna pomyłeczka. Dała radę urodzić naturalnie, niestety konsekwencje ponosi do dzisiaj.
-
Anuleczek wrote:O becikowym to nawet nie myśle bo się nie łapie na żadne dodatki choć milionerka nie jestem. Właśnie czekam pod gabinetem mojego gin- dziś wyszedł ze szpitala i do mnie zadzwonił żebym przyjechała mimo ze przyjmuje tylko we wtorki i czwartki.No ale ja już naprawdę się naczekalam.Mam nadzieje ze jest wszystko ok i maleństwo dobrze się rozwija.Dam znac jak będę po.
-
Leticia wrote:Moja znajoma rodziła vbac (pierwsze dziecko było pośladkowo) i lekarz ją w tym wspierał, bo dziecko miało być wg usg małe, do 3 kg. Taki warunek jej postawił, bo ona sama jest drobniutka. Tymczasem córka miała 4 kg! Taka drobna pomyłeczka. Dała radę urodzić naturalnie, niestety konsekwencje ponosi do dzisiaj.
-
Dziecko na szczęście zdrowe, więc skupiła się na tym i odpuściła sprawę. Pewnie i tak kosztowałoby ją to masę nerwów, a lekarz by się wybronił
A z becikowym teraz jest tak, że jak ma się powyżej bodajże 1920 zł na osobę w rodzinie to się nie należy. Ale niektóre miasta mają dodatkowo własne becikowe na swoich zasadach.d'nusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:jednorazowe 1000 zł dostaje się na każde urodzone dziecko bez względu na zarobki - przynjmniej tak było jak ja rodziłam. Tylko do 10 tyg musisz odbyć 1 wizyte w ciąży
Nie wiem kiedy rodzilas. Ale zarobki mają tutaj znaczenie !
Dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1 922 zł netto,matka dziecka, od co najmniej 10 tygodnia ciąży do porodu, była pod opieką medyczną.d'nusia, chomiczka, DobrejMysli lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPLPaulina wrote:Nie wiem kiedy rodzilas. Ale zarobki mają tutaj znaczenie !
Dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1 922 zł netto,matka dziecka, od co najmniej 10 tygodnia ciąży do porodu, była pod opieką medyczną.
Tak mało dochód? To przy parze gdzie oboje pracują to przekroczą z łatwością. Co tak ta polska sknerzy, wyprawka dla dziecka to wyjdzie z kilka tysięcy. -
"Jakie warunki trzeba spełnić, aby w 2018 r. dostać becikowe?
Na poczatku becikowe przysługiwało wszystkim rodzicom. Na mocy Ustawy z dn. 12 października 2012 roku o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych to się zmieniło. Od tego czasu becikowe mogą otrzymać jedynie te rodziny, w których dochód na osobę nie przekracza 1922 zł netto.
Drugim warunkiem jest posiadanie zaświadczenia lekarskiego, że przyszła mama pozostawała pod opieką medyczną od 10 tygodnia ciąży." (http://www.mjakmama24.pl/rodzice/dom-prawo-finanse/becikowe-wniosek-dokumenty,569_7205.html)
Czyli generalnie mogę pocałować się w nos, albo wysłać męża na bezrobocie
Rozumiem, że tym co mają małe zarobki to trzeba pomóc, ale wyprawka dla dziecka kosztuje krocie, 1000zł to i tak kropla w morzu potrzeb, no ale....d'nusia, Anuleczek lubią tę wiadomość
-
Próg na becikowe, niestety jest, 1920 zł netto na każdego członka rodziny. Swoją drogą wkurza mnie to, bo ludzie uczciwie pracujący w tym kraju, płacący w tym przypadku niemałe podatki, którzy robią wszystko żeby zapewnić rodzinie jak najlepsze warunki bytowe nie dostają nic, a za to dostają głównie ci, którzy nie odprowadzili nawet grosza bo żyją z MOPS, znam kilka takich rodzin i ich tekst „ nie opłaca mi się pracować”
d'nusia, nesssssa, mi88, polkosia lubią tę wiadomość
[/url]
-
nick nieaktualny
-
Lavendova wrote:Tak mało dochód? To przy parze gdzie oboje pracują to przekroczą z łatwością. Co tak ta polska sknerzy, wyprawka dla dziecka to wyjdzie z kilka tysięcy.
To kwota na jednego członka rodziny, w przypadku rodziny 2+1 to dochód w wysokości 5760 zł. Co nie zmienia faktu, że próg dochodowy jest niesprawiedliwy i bardzo niski.[/url]
-
nick nieaktualnyKasiaja wrote:To kwota na jednego członka rodziny, w przypadku rodziny 2+1 to dochód w wysokości 5760 zł. Co nie zmienia faktu, że próg dochodowy jest niesprawiedliwy i bardzo niski.
Jak są dzieci to się już bardziej rozkłada ale i tak co to 1000 zł na waciki. Same kosmetyki i ubranka nie mówiąc o wózku.
A biedocie z mopsu to ja nie zazdroszczę. Może nie pracuja ale na stopie na której ja chce żyć tez nie żyją, na majorke nie lataja i w jacuzii sie nie plawia (nie żebym ja sie plawila ale wiecie o co chodzi).Społecznie wychodzi to na mniejsze zło pomaganie biedocie i patologii. Ale nieważne. No szkoda ze państwo takie nie pomocne a podobno chcą przyrostu to mogliby by też wesprzec. Austria kraj socjalny tu jakos inaczej to dziala aczkolkwiek chyba nie ma czegos takiego jak becikowe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 14:31
Kasiaja lubi tę wiadomość
-
Lavendova wrote:A biedocie z mopsu to ja nie zazdroszczę. Może nie pracuja ale na stopie na której ja chce żyć tez nie żyją, na majorke nie lataja i w jacuzii sie nie plawia (nie żebym ja sie plawila ale wiecie o co chodzi).Społecznie wychodzi to na mniejsze zło pomaganie biedocie i patologii.
No właśnie to jest ta różnica, ci co chcą coś mieć, osiągnąć pracują na to, a ci którzy żyją z dnia na dzień nie myśląc co będzie jutro do pracy się nie wybierają i liczą tylko na MOPSy. Oczywiście nie każda sytuacja jest taka sama, ale mieszkam koło Wrocławia i tutaj nie pracuje ten kto nie chce, któremu wystarcza socjal, tylko wkurza mnie dlaczego oni dostają, a mi się nic nie należy[/url]
-
nick nieaktualnyA to +500 ma też jakiś próg? Ja się trochę wkurzalam ze tylko od drugiego dziecka, a co to pierwsze gorsze? Jak sie wspiera to się wspiera a nie od drugiego czyli wychodzi na to że w najgorszej sytuacji jest rodzina 2+1 bo nie dostanie nic. Brawa dla nich.
-
nick nieaktualnyLavendova wrote:A to +500 ma też jakiś próg? Ja się trochę wkurzalam ze tylko od drugiego dziecka, a co to pierwsze gorsze? Jak sie wspiera to się wspiera a nie od drugiego czyli wychodzi na to że w najgorszej sytuacji jest rodzina 2+1 bo nie dostanie nic. Brawa dla nich.
Póki co nie ma progu - przy dwójce dostaje każdy. Przy 1 dziecku też chyba najbiedniejsi. Ale niestety prawda jest taka, że celem tego programu nie jest wsparcie rodzin z dziećmi, a zwiększenie rozrodczości, żeby zatrzymać ujemny przyrost naturalny. Czysta kalkulacja. 500+ ma zachęcić jak największą ilość ludzi do posiadania co najmniej 2 dzieci.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 15:07
polkosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLavendova wrote:Tak mało dochód? To przy parze gdzie oboje pracują to przekroczą z łatwością. Co tak ta polska sknerzy, wyprawka dla dziecka to wyjdzie z kilka tysięcy.
Dlatego mnie becikowe też nie interesuje.
Ale dodam jeszcze że dziecko narodzone tez sie wlicza.
Najgorsze że w naszym kraju wszystko należy się ludziom bezrobotnym. A nie tym którzy uczciwie pracują.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 15:32
Kasiaja lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
PLPaulina wrote:Nie wiem kiedy rodzilas. Ale zarobki mają tutaj znaczenie !
Dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1 922 zł netto,matka dziecka, od co najmniej 10 tygodnia ciąży do porodu, była pod opieką medyczną.
Doczytalam Wasze posty. To glupio z tym becikowym zmienili, pamietam ze doatalam bez problemu a zarobki mamy dobre wiec wtedy raczej limitow nie bylo, a z Olkiem to w ogole 1 strona tulko czy dwie wypelnialam i jiz. Ciekawe jak twraz wyjdzieWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 16:19