X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Póki co nie ma progu - przy dwójce dostaje każdy. Przy 1 dziecku też chyba najbiedniejsi. Ale niestety prawda jest taka, że celem tego programu nie jest wsparcie rodzin z dziećmi, a zwiększenie rozrodczości, żeby zatrzymać ujemny przyrost naturalny. Czysta kalkulacja. 500+ ma zachęcić jak największą ilość ludzi do posiadania co najmniej 2 dzieci.

Wiem wiem dlatego tak mnie to oburzalo mimo że ja i tak nie skorzystam bo w pl nie mieszkam ale oburzona bylam a co :)
    Swoją drogą nie wiem jaką trzeba być ameba umyslowa żeby się decydować na dzieci dla 500 zł. A tak jak przyjezdzam do pl to wcale tanio nie jest. Później dochodzi przedszkole, wyprawka do szkoły itd. Tu dzieci idą do szkoły w pierwszym dniu dostają książki i zeszyty. Szkoła daje rodzice nie muszą latac po ksiegarniach wydawac majątku a to jeszcze kupią złą bo pani sobie wymyslila jakies cuda na kiju. Nie jest polska prorodzinnym państwem i dlugo nie będzie.

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Wiem wiem dlatego tak mnie to oburzalo mimo że ja i tak nie skorzystam bo w pl nie mieszkam ale oburzona bylam a co :)
    Swoją drogą nie wiem jaką trzeba być ameba umyslowa żeby się decydować na dzieci dla 500 zł. A tak jak przyjezdzam do pl to wcale tanio nie jest. Później dochodzi przedszkole, wyprawka do szkoły itd. Tu dzieci idą do szkoły w pierwszym dniu dostają książki i zeszyty. Szkoła daje rodzice nie muszą latac po ksiegarniach wydawac majątku a to jeszcze kupią złą bo pani sobie wymyslila jakies cuda na kiju. Nie jest polska prorodzinnym państwem i dlugo nie będzie.
    Mylisz sie. Do wiekszosci klas ksiazki sa juz za darmo jakby wypozyczane ze szkoly. Polska jest prorodzinna. Ewenyualnie placisz jal dziecko zniszczy lub zgubi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 16:29

Meneksze lubi tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma co sie dziwic ze o Polsce za granica sie zle mowi, skoro polacy ktorzy emigrowali sami takie glupoty niepotwierdzone opowiadaja. Wrr

lu.iza, Karoluś81 lubią tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    W 2014 i 2015 nie mialy znaczenia do tego jednorazowego zasilku. Kazde dziecko dostawalo. Nie wiem jak jest teraz, sprawdze.

Doczytalam Wasze posty. To glupio z tym becikowym zmienili, pamietam ze doatalam bez problemu a zarobki mamy dobre wiec wtedy raczej limitow nie bylo, a z Olkiem to w ogole 1 strona tulko czy dwie wypelnialam i jiz. Ciekawe jak twraz wyjdzie :-(
    Ja rodziłam w 2014 i nie przysługiwało mi becikowe wiec wtedy już musiało być kryterium dochodowe.Co do 500 + to uważam ze czynnikiem decydującym o przyznaniu powinno być zaświadczenie ze się pracuje. Bezrobotnym nie powinno przysługiwać. A i bezwzględnie uważam ze na dzieci niepełnosprawne powinno być wypłacane rodzinom z 1 właśnie chorym dzieckiem.Moja koleżanka ma córkę z z.d. Sama ja wychowujei utrzymuje i niestety 500 + jej nie przysługuje...

Kasiaja, polkosia lubią tę wiadomość

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polska nie jest prorodzinna, co najwyżej proreprodukcyjna, a to jednak nie to samo.

Anuleczek, PLPaulina, Leticia, ingelita, polkosia lubią tę wiadomość

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za to kwestie związane z urlopem macierzyńskim są super! Niewiele jest krajów, w których bez problemu dostaniesz 100% płatne L4 od początku ciąży ze względu na złe samopoczucie, a potem rok 80% płatnego urlopu macierzyńskiego :) Z tego naprawdę możemy się cieszyć.

http://www.superstyler.pl/dziecko/cala-prawda-o-urlopie-macierzynskim/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 16:54

Iva79, PLPaulina, d'nusia, polkosia lubią tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Mylisz sie. Do wiekszosci klas ksiazki sa juz za darmo jakby wypozyczane ze szkoly. Polska jest prorodzinna. Ewenyualnie placisz jal dziecko zniszczy lub zgubi.

Aż wygulalam. Rzeczywiście. 2017/2018 jest pierwszym rokiem kiedy to wprowadzili. Krok w dobrym kierunku.

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Za to kwestie związane z urlopem macierzyńskim są super! Niewiele jest krajów, w których bez problemu dostaniesz L4 od początku ciąży ze względu na złe samopoczucie, a potem rok urlopu macierzyńskiego :) Tu naprawdę możemy się cieszyć.

No tylko jeszcze trzeba mieć umowę o pracę. A co do L4 to chyba jest aż nadużywane. Mi lekarze już kilka razy sami z siebie proponowali, czym szczerze się zdziwiłam bo nawet nie narzekałam na jakieś złe samopoczucie. Nie skorzystałam bo pracuję z domu, na zlecenie.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczka oczywiscie, ze mogloby byc lepiej, ale w ostatnich latach i tak jest pod tym wzgledem duzy progres. Mieszkasz w Polsce? Mi zyje sie dobrze, przed 30 mialam juz wlasny dom bez kredytu na cale zycie, ze znaleziem pracy i nie za minimalna nie ma problemu. Ale ja z mazowieckiego, nie wiem jak gdzie indziej. Najwiekszy problem moim zdaniem to opieka zdrowotna ale to chyba wszedzie marnie dziala i kolejki sa do specjalistow.

Iva79 lubi tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Aż wygulalam. Rzeczywiście. 2017/2018 jest pierwszym rokiem kiedy to wprowadzili. Krok w dobrym kierunku.
    Kolezanko syn juz w ubieglym roku szkolnym mial ksiazki za free wiec wprowadzali to stopniowo jiz wczesniej.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Za to kwestie związane z urlopem macierzyńskim są super! Niewiele jest krajów, w których bez problemu dostaniesz L4 od początku ciąży ze względu na złe samopoczucie, a potem rok urlopu macierzyńskiego :) Tu naprawdę możemy się cieszyć.

Fakt z tym L4 i to jest dobra rzecz. Tutaj jest nawet już nie wiem ale jakoś juz wysoko w ciąży ze można iść na urlop płatny. Macierzyński od roku do 3 zależy jak kto chce.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Kolezanko syn juz w ubieglym roku szkolnym mial ksiazki za free wiec wprowadzali to stopniowo jiz wczesniej.

Dobrze, czy w tym czy w zeszłym jest to nowość więc mogłam nie wiedzieć. Słuszna inicjatywa chociaż wiele lat spóźniona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 16:54

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    No tylko jeszcze trzeba mieć umowę o pracę. A co do L4 to chyba jest aż nadużywane. Mi lekarze już kilka razy sami z siebie proponowali, czym szczerze się zdziwiłam bo nawet nie narzekałam na jakieś złe samopoczucie. Nie skorzystałam bo pracuję z domu, na zlecenie.
    Teraz o umowe nie trudno, pracodawcy walcza o pracownikow bo bardzo male bezrobocie jest. W mazowieckim wiecej ofert za lepsza kase od ubieglego roku i serio wiecej dodatkow itd. Poprawilo sie. A zlecenie to teraz daje sie studentom. Wsrod znajomych nie mam nikogo kto pracowalby na smieciowce. Albo maja dg albo umowy o prace.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Dobrze, czy w tym czy w zeszłym jest to nowość więc mogłam nie wiedzieć. Słuszna inicjatywa chociaż wiele lat spóźniona.
    Mialo byc kolezanki syn :-) blad na klawiaturze telefonu moj za maly na ksiazki i szkole :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 16:55

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Co by nie mowic, dobrze ze mieszkasz tam gdzie mieszkasz, wszystko macie super :-) pozdrawiam

lu.iza lubi tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Mialo byc kolezanki syn :-) blad na klawiaturze telefonu moj za maly na ksiazki i szkole :-)

Syn koleżanki ogarnęłam:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Anuleczka oczywiscie, ze mogloby byc lepiej, ale w ostatnich latach i tak jest pod tym wzgledem duzy progres. Mieszkasz w Polsce? Mi zyje sie dobrze, przed 30 mialam juz wlasny dom bez kredytu na cale zycie, ze znaleziem pracy i nie za minimalna nie ma problemu. Ale ja z mazowieckiego, nie wiem jak gdzie indziej. Najwiekszy problem moim zdaniem to opieka zdrowotna ale to chyba wszedzie marnie dziala i kolejki sa do specjalistow.

Nie każdy może mieć dom bez kredytu w PL. :)
    To że ktoś zarobił pół miliona na dom nie znaczy że większość Polaków może. ;)

Ja nie narzekam na kraj. Mieszkałam za granicą. I każdy kraj ma swoje plusy i minusy.

Mnie życie nawet z kredytem na mieszkanie się podoba :) :) bo lepsze to niż mieszkać z rodziną

justyna14 lubi tę wiadomość

• chomiczka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:
    Ja rodziłam w 2014 i nie przysługiwało mi becikowe wiec wtedy już musiało być kryterium dochodowe.Co do 500 + to uważam ze czynnikiem decydującym o przyznaniu powinno być zaświadczenie ze się pracuje. Bezrobotnym nie powinno przysługiwać. A i bezwzględnie uważam ze na dzieci niepełnosprawne powinno być wypłacane rodzinom z 1 właśnie chorym dzieckiem.Moja koleżanka ma córkę z z.d. Sama ja wychowujei utrzymuje i niestety 500 + jej nie przysługuje...
    Dlaczego bezrobotnym nie powinno przysługiwać? Jestem bezrobotna, zrezygnowałam z pracy dla swojego zdrowia psychicznego i żeby w końcu udało mi się donosić ciążę, po czy wznosisz, że nie powinnam dostać 500+? Wychowuje dziecko, jestem z nim 24 na h, to jest aktualnie moja praca.

chabasse, Kasha lubią tę wiadomość

Olga 11.06.2016 Nasz największy cud <3
    Róża 30.07.2018 Drugi największy cud <3
    Aniolek <3 8.2017
    Aniołek K 8.01.2014 <3
    Aniołek A 4.10.2014 <3
    Aniołek I 5.03.2015 <3
    Aniołek P 14.06.2015 <3
    Aniołek E 10.09.2015 <3
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chomiczka wydaje mi sie, ze skoro ktoa sam rezygnuje z pracy tzn stac go na to i zasilku nie potrzebuje. W 2017 bezrobotni to wybitne jednostki ktorw po prostu nie chcialy pracowac bo pracy jest sporo na rynku.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • chomiczka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Chomiczka wydaje mi sie, ze skoro ktoa sam rezygnuje z pracy tzn stac go na to i zasilku nie potrzebuje. W 2017 bezrobotni to wybitne jednostki ktorw po prostu nie chcialy pracowac bo pracy jest sporo na rynku.
    To Ci się tylko wydaje. Nie można tak uogólniać. Nie wejdziesz nigdy w skórę drugiej osoby więc tak łatwo nie osądzaj.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 17:58

polkosia, ingelita lubią tę wiadomość

Olga 11.06.2016 Nasz największy cud <3
    Róża 30.07.2018 Drugi największy cud <3
    Aniolek <3 8.2017
    Aniołek K 8.01.2014 <3
    Aniołek A 4.10.2014 <3
    Aniołek I 5.03.2015 <3
    Aniołek P 14.06.2015 <3
    Aniołek E 10.09.2015 <3
‹‹ 202 203 204 205 206 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ