Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnykozalia wrote:Póki co nie ma progu - przy dwójce dostaje każdy. Przy 1 dziecku też chyba najbiedniejsi. Ale niestety prawda jest taka, że celem tego programu nie jest wsparcie rodzin z dziećmi, a zwiększenie rozrodczości, żeby zatrzymać ujemny przyrost naturalny. Czysta kalkulacja. 500+ ma zachęcić jak największą ilość ludzi do posiadania co najmniej 2 dzieci.
Wiem wiem dlatego tak mnie to oburzalo mimo że ja i tak nie skorzystam bo w pl nie mieszkam ale oburzona bylam a co
Swoją drogą nie wiem jaką trzeba być ameba umyslowa żeby się decydować na dzieci dla 500 zł. A tak jak przyjezdzam do pl to wcale tanio nie jest. Później dochodzi przedszkole, wyprawka do szkoły itd. Tu dzieci idą do szkoły w pierwszym dniu dostają książki i zeszyty. Szkoła daje rodzice nie muszą latac po ksiegarniach wydawac majątku a to jeszcze kupią złą bo pani sobie wymyslila jakies cuda na kiju. Nie jest polska prorodzinnym państwem i dlugo nie będzie. -
Lavendova wrote:Wiem wiem dlatego tak mnie to oburzalo mimo że ja i tak nie skorzystam bo w pl nie mieszkam ale oburzona bylam a co
Swoją drogą nie wiem jaką trzeba być ameba umyslowa żeby się decydować na dzieci dla 500 zł. A tak jak przyjezdzam do pl to wcale tanio nie jest. Później dochodzi przedszkole, wyprawka do szkoły itd. Tu dzieci idą do szkoły w pierwszym dniu dostają książki i zeszyty. Szkoła daje rodzice nie muszą latac po ksiegarniach wydawac majątku a to jeszcze kupią złą bo pani sobie wymyslila jakies cuda na kiju. Nie jest polska prorodzinnym państwem i dlugo nie będzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 16:29
Meneksze lubi tę wiadomość
-
justyna14 wrote:W 2014 i 2015 nie mialy znaczenia do tego jednorazowego zasilku. Kazde dziecko dostawalo. Nie wiem jak jest teraz, sprawdze.
Doczytalam Wasze posty. To glupio z tym becikowym zmienili, pamietam ze doatalam bez problemu a zarobki mamy dobre wiec wtedy raczej limitow nie bylo, a z Olkiem to w ogole 1 strona tulko czy dwie wypelnialam i jiz. Ciekawe jak twraz wyjdzieKasiaja, polkosia lubią tę wiadomość
Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
Moje serduszko Olcia 12.03.2014
Aniołek [*] 6 tc 2011 -
Za to kwestie związane z urlopem macierzyńskim są super! Niewiele jest krajów, w których bez problemu dostaniesz 100% płatne L4 od początku ciąży ze względu na złe samopoczucie, a potem rok 80% płatnego urlopu macierzyńskiego Z tego naprawdę możemy się cieszyć.
http://www.superstyler.pl/dziecko/cala-prawda-o-urlopie-macierzynskim/Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 16:54
Iva79, PLPaulina, d'nusia, polkosia lubią tę wiadomość
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:Mylisz sie. Do wiekszosci klas ksiazki sa juz za darmo jakby wypozyczane ze szkoly. Polska jest prorodzinna. Ewenyualnie placisz jal dziecko zniszczy lub zgubi.
Aż wygulalam. Rzeczywiście. 2017/2018 jest pierwszym rokiem kiedy to wprowadzili. Krok w dobrym kierunku. -
mi88 wrote:Za to kwestie związane z urlopem macierzyńskim są super! Niewiele jest krajów, w których bez problemu dostaniesz L4 od początku ciąży ze względu na złe samopoczucie, a potem rok urlopu macierzyńskiego Tu naprawdę możemy się cieszyć.
No tylko jeszcze trzeba mieć umowę o pracę. A co do L4 to chyba jest aż nadużywane. Mi lekarze już kilka razy sami z siebie proponowali, czym szczerze się zdziwiłam bo nawet nie narzekałam na jakieś złe samopoczucie. Nie skorzystałam bo pracuję z domu, na zlecenie.
-
Anuleczka oczywiscie, ze mogloby byc lepiej, ale w ostatnich latach i tak jest pod tym wzgledem duzy progres. Mieszkasz w Polsce? Mi zyje sie dobrze, przed 30 mialam juz wlasny dom bez kredytu na cale zycie, ze znaleziem pracy i nie za minimalna nie ma problemu. Ale ja z mazowieckiego, nie wiem jak gdzie indziej. Najwiekszy problem moim zdaniem to opieka zdrowotna ale to chyba wszedzie marnie dziala i kolejki sa do specjalistow.
Iva79 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymi88 wrote:Za to kwestie związane z urlopem macierzyńskim są super! Niewiele jest krajów, w których bez problemu dostaniesz L4 od początku ciąży ze względu na złe samopoczucie, a potem rok urlopu macierzyńskiego Tu naprawdę możemy się cieszyć.
Fakt z tym L4 i to jest dobra rzecz. Tutaj jest nawet już nie wiem ale jakoś juz wysoko w ciąży ze można iść na urlop płatny. Macierzyński od roku do 3 zależy jak kto chce. -
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:Kolezanko syn juz w ubieglym roku szkolnym mial ksiazki za free wiec wprowadzali to stopniowo jiz wczesniej.
Dobrze, czy w tym czy w zeszłym jest to nowość więc mogłam nie wiedzieć. Słuszna inicjatywa chociaż wiele lat spóźniona.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 16:54
-
nesssssa wrote:No tylko jeszcze trzeba mieć umowę o pracę. A co do L4 to chyba jest aż nadużywane. Mi lekarze już kilka razy sami z siebie proponowali, czym szczerze się zdziwiłam bo nawet nie narzekałam na jakieś złe samopoczucie. Nie skorzystałam bo pracuję z domu, na zlecenie.
-
Lavendova wrote:Dobrze, czy w tym czy w zeszłym jest to nowość więc mogłam nie wiedzieć. Słuszna inicjatywa chociaż wiele lat spóźniona.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 16:55
-
Lavendova wrote:Dobrze, czy w tym czy w zeszłym jest to nowość więc mogłam nie wiedzieć. Słuszna inicjatywa chociaż wiele lat spóźniona.
lu.iza lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:Anuleczka oczywiscie, ze mogloby byc lepiej, ale w ostatnich latach i tak jest pod tym wzgledem duzy progres. Mieszkasz w Polsce? Mi zyje sie dobrze, przed 30 mialam juz wlasny dom bez kredytu na cale zycie, ze znaleziem pracy i nie za minimalna nie ma problemu. Ale ja z mazowieckiego, nie wiem jak gdzie indziej. Najwiekszy problem moim zdaniem to opieka zdrowotna ale to chyba wszedzie marnie dziala i kolejki sa do specjalistow.
Nie każdy może mieć dom bez kredytu w PL.
To że ktoś zarobił pół miliona na dom nie znaczy że większość Polaków może.
Ja nie narzekam na kraj. Mieszkałam za granicą. I każdy kraj ma swoje plusy i minusy.
Mnie życie nawet z kredytem na mieszkanie się podoba bo lepsze to niż mieszkać z rodzinąjustyna14 lubi tę wiadomość
-
Anuleczek wrote:Ja rodziłam w 2014 i nie przysługiwało mi becikowe wiec wtedy już musiało być kryterium dochodowe.Co do 500 + to uważam ze czynnikiem decydującym o przyznaniu powinno być zaświadczenie ze się pracuje. Bezrobotnym nie powinno przysługiwać. A i bezwzględnie uważam ze na dzieci niepełnosprawne powinno być wypłacane rodzinom z 1 właśnie chorym dzieckiem.Moja koleżanka ma córkę z z.d. Sama ja wychowujei utrzymuje i niestety 500 + jej nie przysługuje...
chabasse, Kasha lubią tę wiadomość
Olga 11.06.2016 Nasz największy cud
Róża 30.07.2018 Drugi największy cud
Aniolek 8.2017
Aniołek K 8.01.2014
Aniołek A 4.10.2014
Aniołek I 5.03.2015
Aniołek P 14.06.2015
Aniołek E 10.09.2015 -
justyna14 wrote:Chomiczka wydaje mi sie, ze skoro ktoa sam rezygnuje z pracy tzn stac go na to i zasilku nie potrzebuje. W 2017 bezrobotni to wybitne jednostki ktorw po prostu nie chcialy pracowac bo pracy jest sporo na rynku.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 17:58
polkosia, ingelita lubią tę wiadomość
Olga 11.06.2016 Nasz największy cud
Róża 30.07.2018 Drugi największy cud
Aniolek 8.2017
Aniołek K 8.01.2014
Aniołek A 4.10.2014
Aniołek I 5.03.2015
Aniołek P 14.06.2015
Aniołek E 10.09.2015