Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do lazienki, to teraz mamy tylko prysznic, ale niedlugo przeprowadzka i bedziemy miec i wanne i prysznic... dla nas najlepsza opcja, bo ja uwielbiam wanne, znow moj maz wylacznie prysznic, do wanny to jak za kare idzie...
Co do ksiazeczek, mala sie chwile zaintetesuje popatrzec, ale najczesciej jeszcze je pozera, wiec zostawic jej sam na sam z ksiazeczka nie da rady...
Ma kilka takich, ktore maja rogi gumowe do gryzienia i te ma caly czas... ale inne oglada ze mna poki co...
Co do spania, u nas jest ok 12h w nocy i juz teraz zazwyczaj jedna drzemka 2-3h
Dzis np wstala po 8 a juz jest padnieta i zaraz ja ide klasc, bo maruda juz, oczy trze, tuli sie, wiec juz spiaca...
Zaliczylismy juz spacer, bylismy w piekarni, sniadanko, a teraz pora na zabawe, to ona juz zmeczona...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
U nas wczoraj był dzień pełen wrażeń i Filip spał koło 12 godzin. Obudził się o 8 i o 9.30 już marudził zmęczony.
I znowu mam wrażenie że z moim mlekiem cos nie tak... Rano Filip cycał, po pół godziny plakał już głodny. Zjadł platki ryzowe z owocami i poszedl spac. I tak jest zawsze, pol godziny po cycu jest glodny. No i teraz raz dziennie dostaje mm, ale to je 3/4 porcji, czasem mniej
Z racji braku pomysłu na prezent na dzien taty, zrobiliśmy z Filipkiem laurkę
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6da9a28fee35.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 12:43
PLPaulina, chabasse, pumka1990, 1ania1, Kasiaja lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny chodzi mi o ten samodzielny siad. Bo ja 2 tygodnie temu musiałam wsadzić małą w nosidło, inaczej byśmy nie przeżyli urlopu nad morzem niestety, totalny bunt na wózek był. No ale od wczoraj zaczęła sama siadać, dzisiaj to co chwilę sobie testuje i siada. Od tego momentu może "legalnie" jeździć w spacerówce podniesionej? I zmiana fotelika też miała być dopiero jak usiądzie. To już? Czy mam czekać aż zacznie tak mega pewnie siedzieć?? Sama teraz siada, w tej pozycji się bawi, chwieje się jeszcze widzę jak utrzymuje równowagę. Ale rączki ma uniesione albo w zabawie.
-
nick nieaktualny
-
Cicho tu dzisiaj 🙂
Dziewczyny co stosować na bolesne ząbkowanie poza dentinoxem? Chodzi mi o coś do smarowania? Mąż naczytał się ulotki z dentinoxu i teraz chodzi za mną i mnie edukuje, że za często mu smaruje, że żel stosuje się krótkotrwałe itp. No ale co ja mam zrobić, jak małego bardzo boli i to smarowanie przynosi mu ulgę... -
nick nieaktualny
-
Co do siadania, to my przesadzilismy do nowego fotelika i zaczeliamy w wozku na siedzaco wozic, jak juz stabilnie zaczela siedziec, bez podporu i chwiania sie jak pijaczek...
Co do zebow, nie pomoge... mamy w domu dentinox i mamy kuleczki homeopatyczne, ale narazie niczego nie uzylismy...
Na tyle, na ile zeby pod dziaslami widac nie bylo jeszcze niczego trzeba, a przebic sie do konca jeszcze nie przebily...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nesssssa wrote:Dziewczyny chodzi mi o ten samodzielny siad. Bo ja 2 tygodnie temu musiałam wsadzić małą w nosidło, inaczej byśmy nie przeżyli urlopu nad morzem niestety, totalny bunt na wózek był. No ale od wczoraj zaczęła sama siadać, dzisiaj to co chwilę sobie testuje i siada. Od tego momentu może "legalnie" jeździć w spacerówce podniesionej? I zmiana fotelika też miała być dopiero jak usiądzie. To już? Czy mam czekać aż zacznie tak mega pewnie siedzieć?? Sama teraz siada, w tej pozycji się bawi, chwieje się jeszcze widzę jak utrzymuje równowagę. Ale rączki ma uniesione albo w zabawie.
Nosidla są różne, niektóre od noworodka więc nie widzę problemu, chyba że masz jakieś dla starszaka?
Co do siadania to mój nadal sam na pupe nie siada tylko na kolanach i jest to normalne bo ma na to jeszcze czas do roczku, za to chodzi przy meblach sam bez problemu, schyla się i nawet ostatnio sam wraca na podłogę..
Ja przesadzilam go do spacerówki najpierw na pozycje prawie leżąca jak w gondoli z podniesionym oparciem, sam zaczął się z tego dźwigać do siadania i tak sobie jeździ. Sporadycznie my to oparcie podnosilam, do jedzenia tez siedzi przeciez. Fotelik mam drugi 0-18, więc jest dostosowany do noworodka więc też nie widziałam problemu ze zmiana, więc wszystko jest ok i nie musisz się martwić pamiętaj że generalnie sama najlepiej widzisz a co do fizjo to 90% dzieci które tam chodzą nie powinny się tam pojawić
Edit. Jeszcze od sąsiadki wiem że spacerowka kubelkowa jest lepsza dla takiego dziecka które ma problem z siedzeniem i ta na luzie, a bardziej czeka się z tą klasyczną
Ania, ja kiedyś pisałam że kuzynce pomagała ta Camilia, u nas ząbkowanie to trochę gorszy humor, slinotok i pakowanie palcy do buzi.. które mu smaruje na zmianę na noc sudokremem i lanolina bo ma aż czerwoneWiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 07:14
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyNauka opieki nad noworodkiem u fizjo to fajna sprawa.
Nie każdy rodzi się z umiejętnością opieki nad takim maleństwem.
I demonizowanie fizjoterapeutów uważam za głupotę.. Bo jednak jest to wiedza potrzebna. 😏
Edit. Może komuś ta wiedza się przyda. Pytałam o krzesełko do roweru.. To gdy dziecko ma minimun 2 lata 😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 08:01
-
1ania1 wrote:Cicho tu dzisiaj 🙂
Dziewczyny co stosować na bolesne ząbkowanie poza dentinoxem? Chodzi mi o coś do smarowania? Mąż naczytał się ulotki z dentinoxu i teraz chodzi za mną i mnie edukuje, że za często mu smaruje, że żel stosuje się krótkotrwałe itp. No ale co ja mam zrobić, jak małego bardzo boli i to smarowanie przynosi mu ulgę...
-
Ania241188 wrote:Ja kiedyś naczytałam się gdzieś na forum o tym żelu i w ogóle go nie stosuje. Niby na żołądek jakiś tam wpływa. Nie pamiętam o co chodziło bo to przy córce czytałam.
Właśnie mój mąż też się naczytał o tym dentinoxie, ja też wczoraj Zerknęłam i stwierdziłam, że spróbuję czegoś innego. Filip ma już prawie 13 zębów, biedny tak się męczy, a ja nie wiem jak pomóc. Żel to muszę mu na smoczka dawać bo pomasowac sobie nie da. -
Nosideł się używa jak dziecko już siedzi, wcześniej to chyba tylko chusta. Producenci niestety często bardziej dbają o swoje zyski niż o zdrowie maluchów. Fotelik też zmieniliśmy na 0-18 dopiero jak mała siedziała. Kupowaliśmy w osiem gwiazdek i tam pani nam powiedziała, że niby jest ta wkładka dla noworodka, ale ona by tam dziecka niesiedzącego nie wsadzała.
-
nick nieaktualnye_mii wrote:Nosideł się używa jak dziecko już siedzi, wcześniej to chyba tylko chusta. Producenci niestety często bardziej dbają o swoje zyski niż o zdrowie maluchów. Fotelik też zmieniliśmy na 0-18 dopiero jak mała siedziała. Kupowaliśmy w osiem gwiazdek i tam pani nam powiedziała, że niby jest ta wkładka dla noworodka, ale ona by tam dziecka niesiedzącego nie wsadzała.
Mi pani od chustowania mówiła to o tych nosidlach.
Tak samo właśnie z krzeselkiem do roweru. Można od 9kg.
A zapytałam fizjo to się zaśmiała. I mówiła że minimum 2latka 😀 -
Producenci robią produkty dla zysku ale fizjoterapeuci też za darmo nie pracują i również mocno się reklamują w sieci na różnych grupach itp. A te grupy moim zdaniem sieją taką panikę wśród niektórych mam, że je opuściłam. Jaki jest sens należeć do grupy gdzie jej założycielka fozjoterapeutka praktycznie się w niej nie udziela za to inne mamy diagnozują w takim stylu, że moje to siedziało jak miało 6 miesięcy więc jak Twoje nie siedzi jak ma 8 to biegiem do fizjo... Dla mnie takie grupy ewidentnie powstały w celu nakręcania biznesu. Prawidłowa pielęgnacja, podnoszenie - jestem zdania że warto wiedzieć. Warto znać zalecenia ale wszędzie trzeba znaleźć złoty środek. Ogólnie moda na fizjoterapię mnie strasznie wkurza. I moim zdaniem to jest moda. Owszem są z pewnością dzieci, które potrzebują rehabilitacji ale większość dzieci ćwiczy na widzimisie rodziców bo dziecko sąsiadki ruchowo umie więcej niż jej. Fizjoterapeuci też są różni a ich opinie nie są wyrocznią bo czasami też tworzą artykuły na jakiś temat nie znając do końca tematu. Polecają np. buty określonej marki mimo, że nie wszystkie modele są ok. Odradzają spacerówki kubełkowe, a mam wrażenie że nawet ich nie używali. Jak znajdzie się ktoś bardziej obeznany w temacie to robi się niemiło pod takim wątkiem bo nagle fizjoterapeutka nie wie co powiedzieć i zmienia zdanie.🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
nick nieaktualnyWiadomo ze wszystkim trzeba znaleźć złoty środek. 😊
Specjaliści jak w każdej dziedzinie trafiają się pazerni na kasę. 😄
Ale też u nas basen i gimnastykę prowadzą fizjo. I chyba u większości tak jest. Więc nawet chodzić jakoś specjalnie nie trzeba gdzieś. A podpytać można . ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 10:08