X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do lazienki, to teraz mamy tylko prysznic, ale niedlugo przeprowadzka i bedziemy miec i wanne i prysznic... dla nas najlepsza opcja, bo ja uwielbiam wanne, znow moj maz wylacznie prysznic, do wanny to jak za kare idzie...

Co do ksiazeczek, mala sie chwile zaintetesuje popatrzec, ale najczesciej jeszcze je pozera, wiec zostawic jej sam na sam z ksiazeczka nie da rady...
    Ma kilka takich, ktore maja rogi gumowe do gryzienia i te ma caly czas... ale inne oglada ze mna poki co...

Co do spania, u nas jest ok 12h w nocy i juz teraz zazwyczaj jedna drzemka 2-3h

Dzis np wstala po 8 a juz jest padnieta i zaraz ja ide klasc, bo maruda juz, oczy trze, tuli sie, wiec juz spiaca...
    Zaliczylismy juz spacer, bylismy w piekarni, sniadanko, a teraz pora na zabawe, to ona juz zmeczona...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sam na sam Olka z książkami nie zostawię bo parę sztuk zniszczył totalnie. Jak już to razem przeglądamy.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wczoraj był dzień pełen wrażeń i Filip spał koło 12 godzin. Obudził się o 8 i o 9.30 już marudził zmęczony.
    I znowu mam wrażenie że z moim mlekiem cos nie tak... Rano Filip cycał, po pół godziny plakał już głodny. Zjadł platki ryzowe z owocami i poszedl spac. I tak jest zawsze, pol godziny po cycu jest glodny. No i teraz raz dziennie dostaje mm, ale to je 3/4 porcji, czasem mniej
    Z racji braku pomysłu na prezent na dzien taty, zrobiliśmy z Filipkiem laurkę :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6da9a28fee35.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 12:43

PLPaulina, chabasse, pumka1990, 1ania1, Kasiaja lubią tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    nesssssa - super mata 😍

niestety kot zanurzył już w niej pazury...

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chodzi mi o ten samodzielny siad. Bo ja 2 tygodnie temu musiałam wsadzić małą w nosidło, inaczej byśmy nie przeżyli urlopu nad morzem niestety, totalny bunt na wózek był. No ale od wczoraj zaczęła sama siadać, dzisiaj to co chwilę sobie testuje i siada. Od tego momentu może "legalnie" jeździć w spacerówce podniesionej? I zmiana fotelika też miała być dopiero jak usiądzie. To już? Czy mam czekać aż zacznie tak mega pewnie siedzieć?? Sama teraz siada, w tej pozycji się bawi, chwieje się jeszcze widzę jak utrzymuje równowagę. Ale rączki ma uniesione albo w zabawie.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nessssa, Filipa wsadzilam w nosidlotego samego dnia co usiadl sam :D to kwestia chwili jak pozycja bedzie stabilna. Kręgosłup dziexka też jest na tyle mocny ze juz krzywdy raczej nie zrobisz

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2019, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z sadzaniem czekalismy na siad stabilny. Tak fizjo polecala..

I była zdania, że to nie wiek świadczy o gotowości a właśnie samo dziecko.. By nie sadzac póki dziecko samo nie będzie gotowe. 😊

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cicho tu dzisiaj 🙂
    Dziewczyny co stosować na bolesne ząbkowanie poza dentinoxem? Chodzi mi o coś do smarowania? Mąż naczytał się ulotki z dentinoxu i teraz chodzi za mną i mnie edukuje, że za często mu smaruje, że żel stosuje się krótkotrwałe itp. No ale co ja mam zrobić, jak małego bardzo boli i to smarowanie przynosi mu ulgę...

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2019, 00:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pediatra nie była za tym co jest w skladzie: lidokaina.

My mieliśmy potem homeopatyczny żel OSA.

Ale na Hanie smarowidla tak średnio działały 😑

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 01:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do siadania, to my przesadzilismy do nowego fotelika i zaczeliamy w wozku na siedzaco wozic, jak juz stabilnie zaczela siedziec, bez podporu i chwiania sie jak pijaczek...

Co do zebow, nie pomoge... mamy w domu dentinox i mamy kuleczki homeopatyczne, ale narazie niczego nie uzylismy...
    Na tyle, na ile zeby pod dziaslami widac nie bylo jeszcze niczego trzeba, a przebic sie do konca jeszcze nie przebily...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Dziewczyny chodzi mi o ten samodzielny siad. Bo ja 2 tygodnie temu musiałam wsadzić małą w nosidło, inaczej byśmy nie przeżyli urlopu nad morzem niestety, totalny bunt na wózek był. No ale od wczoraj zaczęła sama siadać, dzisiaj to co chwilę sobie testuje i siada. Od tego momentu może "legalnie" jeździć w spacerówce podniesionej? I zmiana fotelika też miała być dopiero jak usiądzie. To już? Czy mam czekać aż zacznie tak mega pewnie siedzieć?? Sama teraz siada, w tej pozycji się bawi, chwieje się jeszcze widzę jak utrzymuje równowagę. Ale rączki ma uniesione albo w zabawie.

Nosidla są różne, niektóre od noworodka więc nie widzę problemu, chyba że masz jakieś dla starszaka?
    Co do siadania to mój nadal sam na pupe nie siada tylko na kolanach i jest to normalne bo ma na to jeszcze czas do roczku, za to chodzi przy meblach sam bez problemu, schyla się i nawet ostatnio sam wraca na podłogę..
    Ja przesadzilam go do spacerówki najpierw na pozycje prawie leżąca jak w gondoli z podniesionym oparciem, sam zaczął się z tego dźwigać do siadania i tak sobie jeździ. Sporadycznie my to oparcie podnosilam, do jedzenia tez siedzi przeciez. Fotelik mam drugi 0-18, więc jest dostosowany do noworodka więc też nie widziałam problemu ze zmiana, więc wszystko jest ok i nie musisz się martwić :) pamiętaj że generalnie sama najlepiej widzisz a co do fizjo to 90% dzieci które tam chodzą nie powinny się tam pojawić ;)
    Edit. Jeszcze od sąsiadki wiem że spacerowka kubelkowa jest lepsza dla takiego dziecka które ma problem z siedzeniem i ta na luzie, a bardziej czeka się z tą klasyczną :)

Ania, ja kiedyś pisałam że kuzynce pomagała ta Camilia, u nas ząbkowanie to trochę gorszy humor, slinotok i pakowanie palcy do buzi.. które mu smaruje na zmianę na noc sudokremem i lanolina bo ma aż czerwone :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 07:14

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nauka opieki nad noworodkiem u fizjo to fajna sprawa.

Nie każdy rodzi się z umiejętnością opieki nad takim maleństwem.

I demonizowanie fizjoterapeutów uważam za głupotę.. Bo jednak jest to wiedza potrzebna. 😏

Edit. Może komuś ta wiedza się przyda. Pytałam o krzesełko do roweru.. To gdy dziecko ma minimun 2 lata 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 08:01

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szybkie pytanie, czy w Lidlu są jakieś odpowiedniki tych Dada Soft? Takie cienkie?

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1ania1 wrote:
    Cicho tu dzisiaj 🙂
    Dziewczyny co stosować na bolesne ząbkowanie poza dentinoxem? Chodzi mi o coś do smarowania? Mąż naczytał się ulotki z dentinoxu i teraz chodzi za mną i mnie edukuje, że za często mu smaruje, że żel stosuje się krótkotrwałe itp. No ale co ja mam zrobić, jak małego bardzo boli i to smarowanie przynosi mu ulgę...
    Ja kiedyś naczytałam się gdzieś na forum o tym żelu i w ogóle go nie stosuje. Niby na żołądek jakiś tam wpływa. Nie pamiętam o co chodziło bo to przy córce czytałam.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Ja kiedyś naczytałam się gdzieś na forum o tym żelu i w ogóle go nie stosuje. Niby na żołądek jakiś tam wpływa. Nie pamiętam o co chodziło bo to przy córce czytałam.

Właśnie mój mąż też się naczytał o tym dentinoxie, ja też wczoraj Zerknęłam i stwierdziłam, że spróbuję czegoś innego. Filip ma już prawie 13 zębów, biedny tak się męczy, a ja nie wiem jak pomóc. Żel to muszę mu na smoczka dawać bo pomasowac sobie nie da.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jako to dziwne, jedne dzieci 13 zębów inne jak moja... zero haha

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosideł się używa jak dziecko już siedzi, wcześniej to chyba tylko chusta. Producenci niestety często bardziej dbają o swoje zyski niż o zdrowie maluchów. Fotelik też zmieniliśmy na 0-18 dopiero jak mała siedziała. Kupowaliśmy w osiem gwiazdek i tam pani nam powiedziała, że niby jest ta wkładka dla noworodka, ale ona by tam dziecka niesiedzącego nie wsadzała.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    Nosideł się używa jak dziecko już siedzi, wcześniej to chyba tylko chusta. Producenci niestety często bardziej dbają o swoje zyski niż o zdrowie maluchów. Fotelik też zmieniliśmy na 0-18 dopiero jak mała siedziała. Kupowaliśmy w osiem gwiazdek i tam pani nam powiedziała, że niby jest ta wkładka dla noworodka, ale ona by tam dziecka niesiedzącego nie wsadzała.
    Producenci to dla zysków zrobią wszystko..
    Mi pani od chustowania mówiła to o tych nosidlach.

Tak samo właśnie z krzeselkiem do roweru. Można od 9kg.
    A zapytałam fizjo to się zaśmiała. I mówiła że minimum 2latka 😀

• squirrel Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Producenci robią produkty dla zysku ale fizjoterapeuci też za darmo nie pracują i również mocno się reklamują w sieci na różnych grupach itp. A te grupy moim zdaniem sieją taką panikę wśród niektórych mam, że je opuściłam. Jaki jest sens należeć do grupy gdzie jej założycielka fozjoterapeutka praktycznie się w niej nie udziela za to inne mamy diagnozują w takim stylu, że moje to siedziało jak miało 6 miesięcy więc jak Twoje nie siedzi jak ma 8 to biegiem do fizjo... Dla mnie takie grupy ewidentnie powstały w celu nakręcania biznesu. Prawidłowa pielęgnacja, podnoszenie - jestem zdania że warto wiedzieć. Warto znać zalecenia ale wszędzie trzeba znaleźć złoty środek. Ogólnie moda na fizjoterapię mnie strasznie wkurza. I moim zdaniem to jest moda. Owszem są z pewnością dzieci, które potrzebują rehabilitacji ale większość dzieci ćwiczy na widzimisie rodziców bo dziecko sąsiadki ruchowo umie więcej niż jej. Fizjoterapeuci też są różni a ich opinie nie są wyrocznią bo czasami też tworzą artykuły na jakiś temat nie znając do końca tematu. Polecają np. buty określonej marki mimo, że nie wszystkie modele są ok. Odradzają spacerówki kubełkowe, a mam wrażenie że nawet ich nie używali. Jak znajdzie się ktoś bardziej obeznany w temacie to robi się niemiło pod takim wątkiem bo nagle fizjoterapeutka nie wie co powiedzieć i zmienia zdanie.

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo ze wszystkim trzeba znaleźć złoty środek. 😊
    Specjaliści jak w każdej dziedzinie trafiają się pazerni na kasę. 😄

Ale też u nas basen i gimnastykę prowadzą fizjo. I chyba u większości tak jest. Więc nawet chodzić jakoś specjalnie nie trzeba gdzieś. A podpytać można . ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 10:08

‹‹ 2102 2103 2104 2105 2106 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ