Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
3 dni to długo, pamiętam miałam te buteleczki 90ml to one chyba na raz były i do wylania.. w szpitalu pozwalały trzymać położne je na 2 karmienia więc maks 3h6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyMoja dziwaczka teraz w ogole nie pije samego mleka, pije tylko z kaszka. Samego nie wypije. Takze ten, coraz lepsze nowosci 😄 Wczoraj jadla z nami obiadek, pieczonego kurczaka zjadla a ziemniaki rzucala psu 😀
Ja mam tutaj tez tylko 3 usg na kase chorych, wizyt moze z 5 w calej ciazy, 2 razy badania krwi, nadanie na foteli i wymaz raz na poczatku tylko, potem juz tylko mocz na poczekaniu na bakterie (jakis szybki test) cisnienie waga i wsio. Prenatalne i polowkowe prywatnie. Ktg raz w szpitalu wybranym do porodu w 36 tc ciazy. Z reguly jeszcze dodatkowe usg w szpitalu tez ok 32 tc. A i ta krzywa nieszczesna w 28 tc. Tyle 😏 -
Marta mężowi za ten nieszczęsny pakiet potracaja ponad 50 zł miesięcznie za mnie i w sumie jak narazie to tylko dostałam skierowanie na badania i usg z tym że terminy wizyt do jakiegoś lepszego lekarza były dopiero pod koniec października, usg jakbym miała zrobić u nich to jakoś koło 15 tygodnia bym dopiero miała o to to pierwsze więc trochę się zawiodłam. Dzwoniłam zapytać jak wygląda prywatny pakiet w CMP bo tam miałam dopóki pracowałam i tam prowadziła ciąże ze Stasiem to około 2500 tys, można płacić sobie miesięcznie po 200 zł i tak się zastanawiamy co zrobić bo przychodnie mamy 3 km od domu. Jak nie to na szpital będę chodzić tylko biorąc pod uwagę że w tych korkach mam dojechać do Warszawy to około godziny zejdzie a ja często wymiotuję. Dzisiejsza przygoda z przychodnia skończyła się wymiotowaniem przed wyjściem i z garażu już biegiem leciałam do domu bo nie mogłam wytrzymać. Prowadzenie ciąży w Polsce ogólnie jest utrudnioneAniołek 17.10.2017- 8t5d
-
Mi pracodawca dopłaca chyba teraz 60 albo 70%, jakbym małego chciała to chyba też z 36zl czy coś takiego...
Zadzwoń na infolinię i powiedz że masz usg do 10tc zrobić, to tam Ci poszukaja terminu może innego, bo Ci co siedzą w punktach to miga tak jak ty tylko się zalogować w systemie, q Ci na infolini mogą trochę więcej ewentualnie niech maz zgłosi prze kadry do opiekuna on też może coś więcej6cs: 08.2018 - synek
-
Marta..a wrote:U mnie takie mleko by nie miało racji bytu, bo mały pije mleko 2-3x na dobę tylko. W dzień jedynie na drzemkę to nie mam problemu zabrać tych 7 miarek i wody ze sobą a to jak długo może być otwarte? Bo 1l to nie tak hop siup wypić mój tyle na dobę nie pije nawet.
Do żłobka muszę kupić saszetki teraz.. boję się że im nie zaśnie bez mleka. czy widziałyście w rossmanie może beblion 3 w saszetkach, czy tylko mój rossman taki biedny, że nie ma?
marcela, chciałam wcześniej Ci pisać, ja prowadziłam ciąże w enel medzie, uważam, że faktycznie trochę pod górkę tam jest.. bo nie ma usg na wizycie. No i na połówkowe i 3trymestru kierują do placówek współpracujących bo nie mają sprzętu, no i tam należą się tylko 3 usg na całą ciąże. Ja miałam czwarte tylko dlatego, że byłam w szpitalu i w ramach kontroli poszłam jeszcze na jedno. Natomiast pytałam ginekologów w tej placówce gdzie miałam połówkowe czy może warto do nich przyjść na jakieś ekrsta usg bo tak ich mało to zarówno na połówkowym jak i na tym 3 trymestru lekarze mówili, że nie ma takiej potrzeby, wszystko jest dobrze i nie ma sensu więcej usg robić. robiłam u nich pappe, bo to doradzali, a mogli powiedzieć też, że zapraszają, że enelmed taki i sraki i warto zrobić u nich, a wizyta z usg to 180zł, czysty zysk przecież W enelmedzie od któregoś tygodnia wizyty wyglądały tak samo, badanie na fotelu, waga, i na leżance tętno detektorem. Za to nie narzekam na badania bo miałam wszystkie w pakiecie, a płacę to śmieszne 15zł miesięcznie. To za nic nie dopłacałam, więc tak na prawdę rok enel medu to jedna wizyta z usg prywatnie już nie licząc tych wszystkich badań krwi, 2x miałam krzywą bo zwymiotowałam za pierwszym razem. Wizyty dało radę z dnia na dzień bo zawsze ktoś zrezygnował, a pracodawca ma obowiązek pozwolić ciężarnej jechać na wizytę w czasie pracy, do tego zgodnie z prawem pracy, ten czas jest normalnie płatny jakby się pracowało. Jedyny duuuży minus to, że enelmed nie ma ktg i to pod koniec trzeba załatwić całkiem samemu, ja akurat pojechałam do przychodni do mojej położnej ze szkoły rodzenia to zrobiła mi tego samego dnia co dzwoniłam.
Więc osobiście uważam, że przy tej śmiesznej cenie to jest luksus, natomiast wiadomo do prywatnego gabinetu im trochę brakuje głównie przez to usg ale coś za coś cudów nie ma. Oni trzepią kasę na ludziach którzy mają pakiet, a idą raz w roku do internisty, prowadzenie ciąży im się kompletnie nie opłaca. Aaa no i lekarz mi wprost powiedział, że jakby coś się działo to nie do niego tylko na ip do szpitala jechać, sama też uznałam że tak lepiej no bo usg by mi nie zrobił od ręki, a w szpitalu zrobili, no ale z drugiej strony uważam, że jak coś się dzieje to zawsze lepiej na ip, a nie do lekarza, a od niego na ip w razie co
Jestem w szoku. Prowadziłam ciążę w enel medzie. Miałam USG co 2 miesiące . A wizytę raz na 5-6 tygodni i za każdym razem podglądaliśmy maluszka chociaż przez chwilęEmil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
Mi chodzi o jeden konkretny oddział w Warszawie a ciągle proponowali mi terminy w innych np na drugim końcu Warszawy. Nie wiem czemu takie odległe terminy tutaj mi podawali, ale czy to infolinia czy rejestracja na miejscu było to samo. Cudem udało mi się dostać na tą pierwszą wizytę bo coś się akurat zwolnilo ale co z tego jak usg Pani doktor nie zrobiła.Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
To u mnie wizyty poczatkowo co 2tyg z usg, ozniej co 4tyg i za kazdym razem usg i od 28tc co 2tyg raz samo ktg a raz usg+ktg
Placilam tylko za to pierwszego trymestru prenatalne... polowkowe mialam dwa i oba darmowe...
A teoretycznie u nas tez po 1 usg na trymesrt na kase... moj lekarz robi ile uwaza za sluszne...
My dzis po bilansie, Mia 9,5kg i 75,5cmAnia241188, misia-kasia lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Jak w malusia Mia w porównaniu z moim, bilans w poniedziałek ale młody wystaje głowa ponad stół już, więc ma coś koło 85cm i ponad 11,5kg
Cccierpliwa, pumka1990, misia-kasia lubią tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
-
Dzisiaj byłam z Filipem u fryzjera, nie było większych problemów na szczęście, siedział w miarę grzecznie. Wygląda tak dorośle, z tymi krótkimi włoskami, że się aż u fryzjera wzruszyłam.
Jutro roczek robimy, mam nadzieję, że pogoda wypali, mam już w zasadzie wszystko przygotowane, koleżanka zrobiła mi piękny tort. Jutro parę rzeczy dokończyć, zrobić sałatki i można odpocząć 😉
Cccierpliwa Mia w porównaniu z moim to okruszek, fajnie, że te dzieci tak różne 😉Cccierpliwa, Ania241188, pumka1990 lubią tę wiadomość
-
My właśnie robimy listę rzeczy na roczek mamy kociołek żeliwny na działce, więc bedzie ognisko, grill. Tort mam zaplanowany: ciemne spody, krem ze smietanki i mascarpone, na górę ciemne owoce. Grill to klasycznie - kiełbasa, pałki z kurczaka. Mąż zamówił też wedzoną sielawę. 2 sałatki - jedna lekka, druga z majonezem. Bedzie dobrze oby pogoda byla
-
I wychodzi na to że moje maleństwo ma już rok! Choć dopiero o 19.47 wybije dokładnie roczek. Nie mogę uwierzyć że to już! Jeśli następne lata przelecą tak szybko jak ten pierwszy to osiemnastki za chwilę będziemy organizować!
My roczek robimy w niedzielę i cały czas się zastanawiam jak moja mała wytrzyma godzinę w kościele w pierwszej ławce:D nakupiłam jakieś ciekawe książeczki które zabierzemy ale na długo i tak jej to pewnie nie zajmie...:pMarta..a, misia-kasia lubią tę wiadomość
17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
Ania241188 wrote:Napewno inaczej smakuje to HiPP. Bo mają dodatek smaku wanilii.
Ale od czasu do czasu na wyjazd by się przydało.
Widziałam też nan ma 500ml.
-
nick nieaktualnyEdytka wszystkiego najlepszego dla coreczki 😊🎂
Ej dziewczyny to nie Mia malutka tylko wasze dzieci wielkie 🤣 Tez sie wielkie urodzily bo chyba powyzej 4 kg a taka srednia to 3,5 kg 😋 Mia to wg norm zupelnie standardowej wielkosci na dziewczynke. Moja to nawet 9 kg nie ma, na dlugosc nie mierzylam. -
No z tą wagą to mnie ostatnio lekarka też uspokoiła bo ja ciągle panikuje że Helenka taka mała. To samo mi powiedziała. Że Helenka wygląda bardzo dobrze a to inne dzieci w tym wieku czasami są za duże ale że potem się wyciągną. Moja ma 8700g. Jutro mamy urodzinki. Ostatecznie padło na to że robimy grilla w ogrodzie i torcik na deser. Kupiłam balony i pocykamy jakieś fotki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2019, 08:25
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Edytka, najlepszego!
Oj tak, bedzie roznica, jak niektore maluchy ponad 4kg sie rodzily, a moja 3,2
Chociaz Mia ma rowiesnika wiekszego od siebie, a rodzil sie jako wczesniak kilogram od niej lzekszy i kilka cm mniejszy... takze tez dzieci roznie rosna...
Mojej kuzynki coreczka w wieku Mii miala 7600 i 70cm takze 10 miesiecy roznicy miedzy nimi, a Mia zacznie ja powoli przerastac...
U nas od poczatku rosla wolno, do 4 miesiaca nosila ciuszki 56
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
1ania1 wrote:Masz rację Natalia, jednak jest różnica między dzieckiem urodzonym z waga 4.5kg, a 3.5kg. Wczoraj próbowałam ważyć Filipa to waży ok 12,5kg, a ja się dziwię czemu mnie kręgosłup boli 😁