Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
justa1509 wrote:Mamy żłobek! Wczoraj bylam u sasiadki pytać, czy nie zostanie nianią, a dzisiaj telefon
popłakałam się ze szczęścia
od 16 września zaczynamy adaptację
My w przyszłym tygodniu mamy adaptacje idzie od 1 września, ale tak mnie to stresuje ze szok..
25.07.2018 🦊
-
Zuuziia wrote:5 dzień spóźnia mi się okres.. zero objawów zeby miał się pojawić...
Kusi mnie zrobić test ale chyba poczekam jeszcze do końca tygodnia. 🙈Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
nick nieaktualny
-
Zuuziia wrote:My w przyszłym tygodniu mamy adaptacje idzie od 1 września, ale tak mnie to stresuje ze szok..
My zaczynamy adaptacje od 9.09 bo jeszcze lecimy do Grecji na tydzień w przyszłym tygodniu. Też się tym stresuje.. wiem że on da radęobym i ja dała
u nas zaczyna się adaptacją po prostu nie jest wczesniej. Dlatego zaczynamy od 1,5h i wydłużamy o jedzenie, potem o drzemkę, żeby od następnego tygodnia już szedł na 8h. Eh.. tacy mali dorośli już.
Zuzia a jak sie okaze że masz już małego pasażera w brzuchu, za co trzymam kciuki mocno to płacisz malucha do żłobka czy zostaniesz z nim w domu?
Mi zostały 4 pełne cykle do startu staran. A teraz mam chyba bezowulacyjny.. coś się mi popsuło. 2x miałam tak.marne krwawienia że masakra. A teraz mam równo temperaturę.. niby za tydzień powinnam mieć okres a wykres płaski jak decha..
Dziewczyny, wrócił temat szczepień. Szczepicie ospe? Pediatra doradzila żeby jeszcze przed zlobkiem dac mu mmr+ospe na jednej wizycie. Przeraża mnie toco wy o tym sądzicie?
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Ale zazdroszczę ciężarnym :p my 4 cykle się staraliśmy, nie wyszło, więc wracam do roboty od września
kolejne próby za 2 lata
Ja wracam do pracy będę część pracować podczas drzemek a część od 17, wtedy mąż zostaje z Małą a ja jadę do gabinetu. Boje się bardzo połączenia praca + dziecko, zawsze byłam na 100% w swoich fachu,a teraz nie wszystko zależy już ode mnie ...
wrzesień 2018 - córcia6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
Ania, jak tam u Was z jedzeniem ?
Ja nawiązałam wczoraj kontakt z kolejnym neurologpedą ze Szczecina, mam przez 1,5 tyg nagrywać filmiki wysłać i we wrześniu wizyta.
U nas wczoraj zjadła rosół z makaronem nitki ( nie najadła się, ale zjadła jak na nią okej, bo z pół kubeczka wywaru i makaron do ręki, ale nie najadła się bo po godz chciała mleko )
Dałam wczoraj budyń pierwszy raz i pare łyżeczek zjadła, próbuję już wszystkiego
Ale dalej chleb, placki, makarony - nie przechodzą, memla i wypluwaaaa
Tylko ten rosół i budyń posmakował chociaż
wrzesień 2018 - córcia6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
Marta..a wrote:Zuzia a jak sie okaze że masz już małego pasażera w brzuchu, za co trzymam kciuki mocno to płacisz malucha do żłobka czy zostaniesz z nim w domu?
Ja ogólnie byłam przeciwna żłobkowi tak szybko.. ale ze względu na egzamin który mam końcem września byłam zmuszona go zapisać, bo przy małym to nauki nie ma.. Wszystko wyjdzie w praniu jeżeli będzie chodził chętnie i nie będzie chorował to go zostawię i będę odbierać po drzemce. A jeżeli będzie odwrotnie to go wypisze. I tak tez było uzgodnione z mężem bezwzględu na ewentualna ciąże.
Prace miałam zacząć od października.
Okresu nadal nie ma, dziś chyba kupię test a jutro zatestuje. 🙈🙃
25.07.2018 🦊
-
My mamy miec mmr pod koniec miesiaca, ale to pod znakiem zapytania, bo mala mi dzis w nocy goraczkowala, na 12 do lekarza idziemy...
Na ospe tez raczej zaszczepie, ale u mnie nie daja tych szczepionek razem...
Z jedzeniem u nas duzy postep, mala je duzo roznorodniej, no i w ogole je, bo kiedys to tylko dziubala
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Paulinaaa wrote:Ania, jak tam u Was z jedzeniem ?
Ja nawiązałam wczoraj kontakt z kolejnym neurologpedą ze Szczecina, mam przez 1,5 tyg nagrywać filmiki wysłać i we wrześniu wizyta.
U nas wczoraj zjadła rosół z makaronem nitki ( nie najadła się, ale zjadła jak na nią okej, bo z pół kubeczka wywaru i makaron do ręki, ale nie najadła się bo po godz chciała mleko )
Dałam wczoraj budyń pierwszy raz i pare łyżeczek zjadła, próbuję już wszystkiego
Ale dalej chleb, placki, makarony - nie przechodzą, memla i wypluwaaaa
Tylko ten rosół i budyń posmakował chociaż
Też już daje jedzenie jak leci, budyń smakował, kasza manna smakuje. No ale co z tego jak zje mało i potem musi być butla.
No jakbym komuś powiedziała że Olek na samym prawie mleku się chowa to by nikt nie uwierzył. Bo pulpet że hej.
Jutro mamy bilans i szczepienie.
Jeszcze na koniec kpi gdzieś się zrobił zator. 😒
-
My szczepimy na ospę, ale na pewno nie z mmr. MMR jest jedyną szczepionką, której się boję i nie chce jeszcze jej czegoś do niej dorzucać.
U nas idą czwórki, z jedzeniem się troszkę pogorszyło. Ilości nie są duże, ale chętnie próbuje co raz więcej potraw.
-
e_mii wrote:My szczepimy na ospę, ale na pewno nie z mmr. MMR jest jedyną szczepionką, której się boję i nie chce jeszcze jej czegoś do niej dorzucać.
U nas idą czwórki, z jedzeniem się troszkę pogorszyło. Ilości nie są duże, ale chętnie próbuje co raz więcej potraw.
-
To ja sie chyba najbardziej obawiam meningokokow... a mmr zaraz po tym...
A mamy teraz miec wlasnie mmr, a pozniej meningo, czyli obie stresujace pod rzad...
U nas prawdopodobnie trzydniowka, ale jakby sie do piatku wieczora/soboty rana nie uspokoilo, to mamy woreczek na mocz...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Kurcze powiem wam, że ja nawet lekarce powiedziałam,że znam dwójkę dzieci które po mmr miały objawy wszystkich tych 3 chorób. No ale ona stwierdziła, że temperatura po tych żywych czyli mmr i na ospę może nawet do 2 tygodni wyjść i ona by wolała mieć gorączkę raz niż 2x jak to rozdzielimy. Jak Zrobimy mmr bez ospy to ospę dopiero po 4 tygodniach.. to znowu się martwię, że wpadniemy w katary itp żłobkowo-jesienne i się to rozwlecze w czasie.
A my mamy do zrobienia :
mmr,
pneumokoki, (synflorix)
ospę (2x)
I po 1 dawce jeszcze
menigo B (bexsero)
meningo A, C Y itp.. (nimenrix)
No i na koniec 6w1 (hexacima) gdzieś styczeń luty.
I tak na prawdę albo radzi nam łączyć mmr+ospa albo mmr+pneumokoki. Nic więcej nie da się połączyć więc wychodzi 5-6 wizyt przez 6 msca tu jakiś katar wpadnie i wyjdzie, że się nie wyrobimy..
Już grypę odpuścimy, sama nigdy się nie szczepiłam, mąż też się nie szczepi.
edit. jeszcze pytałam czy możemy z tym nimenrixem poczekać na 6w1, to znowu powiedziała, że to powinno być blisko roczku i na 18msc to trochę późno .. szczerze to nie wime co robićz jednej strony chciałabym mu oszczędzić stresu i bólu i zrobić ich jak najwięcej za jednym zamachem, a z drugiej boję się mmr i ospy
Meningokoków się nie boję miał w sumie 4x (2x bexsero i 2x nimenrix) i zero reakcji
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2019, 14:25
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyMoja lekarka nie laczy szczepionek. Mmr tez sie zawsze balam i corki mialy odroczone ok 2 lat dopeiero dostaly. Na meningo, ospe ani grype, ani kleszcze, ani hpv ani innymi szczepione nie sa. Ryzyko zachorowania znikome. A szczepienie na ospe moze wywolac ospe wiec chyba nie bardzo laczyc z ciezkim mmr? Ja sie osobiscie bardziej boje nopu niz tych chorob. Ale to ja
-
Nam zostało 6w1, prevenar, Nimenrix, ospa i MMR. Do żłobka mała nie idzie, ale u starszej w przedszkolu zacznie się sezon zachorowań i pewnie te szczepienia nam się rozjadą. No ale nasza pediatra też nie łączy szczepień i od początku mamy po jednym na wizytę.