Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKojarzycie jeszcze Polkosie? Tez spodziewa sie dzidziusia, czwarta coreczka 🥰 Nie jestem jedyna z damskim gangiem 😀 Swoja drogą to nie moze byc przypadek ze sa kobiety ktore rodza tylko jedną plec. W usa jest fajnie bo mozna sobie przy ovf wybrac plec zarodka 😀
Emilia mnie rozbraja, nauczyla sie otwierac drzwi wyjsciowe i ucieka z domu 😂 A byliscie z dziecmi u okulisty? Dostawaly te krople? Strasznie sie tego boje, okropnie bedzie plakac ...Zielona koniczyna lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
A czemu do okulisty? Coś się dzieje? Ja raz w życiu chyba miałam zakrapiane oczy tylko do badania, czemu takiego malucha trzeba ciągnąć?
Mój brat miał okulary w 2rż ale on nie trafiał klockami jeden w drugim i to moją mamę zaniepokoiło.. koleżanki synek też ma okularki ale pediatra na bilansie ich pokierował już koło roczku bo uznał że mały zezuje..
Ja Polkosie tylko kojarzę z rozmów o kp i spaniu z dzieckiem, że po co chcemy dzieci jak nie chcemy z nimi spać i karmić piersią6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualny
-
Ja też się zdziwiłam z tym okulista, pierwsze słyszę żeby była konieczna wizyta, wiem że u wcześniaków trzeba chodzić ale z dziećmi urodzonymi w terminie nikt z moich znajomych nie był:p
Marta..a lubi tę wiadomość
17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
edytkaa93 wrote:Ja też się zdziwiłam z tym okulista, pierwsze słyszę żeby była konieczna wizyta, wiem że u wcześniaków trzeba chodzić ale z dziećmi urodzonymi w terminie nikt z moich znajomych nie był:p
Ja byłam na wszystkich bilansach i ani razu lekarz nie wspominał o okuliscie.. generalnie nie słyszałam żeby ktokolwiek z dziećmi chodził chyba że pediatra na coś zwrócił uwagę.
A nawet w książeczce zdrowia jest stomatolog a okulisty nie ma.
Więc się nie będziemy wybierać, nie widzę takiej potrzeby6cs: 08.2018 - synek
-
PLPaulina wrote:Marta z tego co mi wiadomo to mieliśmy obowiązkowego okulistę u niemowlaka. I po 2r.ż. znowu trzeba. ☺️
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMarta..a wrote:Ja byłam na wszystkich bilansach i ani razu lekarz nie wspominał o okuliscie.. generalnie nie słyszałam żeby ktokolwiek z dziećmi chodził chyba że pediatra na coś zwrócił uwagę.
A nawet w książeczce zdrowia jest stomatolog a okulisty nie ma.
Więc się nie będziemy wybierać, nie widzę takiej potrzeby
Troche dziwne ze pl nie chodza dzieci do okulisty. Choroby oczu czy wady wzroku sa raczej dosc czeste. -
Natallia05 wrote:Troche dziwne ze pl nie chodza dzieci do okulisty. Choroby oczu czy wady wzroku sa raczej dosc czeste.
To już nie pytanie do mnie
Co masz na myśli przez choroby oczu? Zapalenie spojówek to pediatra diagnozuje, a wadę wzroku chyba już raczej okulista. No i ja znam 2 dzieci tylko które musiały mieć okularki od malutkiego i to było związane z nadwzrocznoscia która wylapuje
pediatra i dopiero kieruje do okulisty, czy tak jak moja mama wylapala u mojego brata koleżanka która wysłał pediatra też zresztą opowiadała że widziała z mały mruzy oczy i męczy się skupiając na czymś wzrok. Także nie wiem czy to takie częste faktycznie później wzrok od przedszkola już jest mniej więcej kontrolowany tymi tablicami najpierw z obrazkami a później literami i cyframi i jak tam coś nie hula jak powinno idzie się do okulisty6cs: 08.2018 - synek
-
Marta..a wrote:To już nie pytanie do mnie
Co masz na myśli przez choroby oczu? Zapalenie spojówek to pediatra diagnozuje, a wadę wzroku chyba już raczej okulista. No i ja znam 2 dzieci tylko które musiały mieć okularki od malutkiego i to było związane z nadwzrocznoscia która wylapuje
pediatra i dopiero kieruje do okulisty, czy tak jak moja mama wylapala u mojego brata koleżanka która wysłał pediatra też zresztą opowiadała że widziała z mały mruzy oczy i męczy się skupiając na czymś wzrok. Także nie wiem czy to takie częste faktycznie później wzrok od przedszkola już jest mniej więcej kontrolowany tymi tablicami najpierw z obrazkami a później literami i cyframi i jak tam coś nie hula jak powinno idzie się do okulisty
a jak wyłapuje pediatra nadwzroczność? Bo moja czasem widzi takie rzeczy, że myślę że blefuje😆 problem w tym, że ja mam do kitu wzrok, więc może ona po prostu widzi tak jak trzeba😂
-
Dzieci generalnie mają nadwzroczność, ale nadrabiają akomodacją, potrafią wzrok korygować o 3 dioptrie, bez żadnego dyskomfortu, dlatego podaje się krople. Trzeba wylączyć akomodację, bo bzdury wyjdą, czasami podaje się je przez kilka dni nawet. Problemy ze wzrokiem mozna zauwazyc po tym jak dziecko rysuje, przekrzywia głowę, u kolezanki rodzice zauwazyli problem jak biegała zamiast koła to jajo robiła.
-
nick nieaktualnyMarta ja sie w szczegoly nie zaglebialam, tu to badanie jest od bardzo dawna, moja 15 letnia corka tez je miala tu jak miala 2 latka. Nie wiem jakie choroby moze przesadzaja, wydawalo mi sie ze wszedzie je sie robi dzieciom tak samk jak sie chodzi do ortopedy denstysty laryngologa to tez okulisty itd Dzieciom szkolnym robia te badanie z kroplami raz w roku i to kest masakra co te moje starsze nastekaly przy tym, Niki nawet plakala bo widziala rozmazane 😂 Mam obawy ze Emilia sobie nje da nic zrobic, jak juz jej zakropla to juz nikt jej nie dotkne po tym 😀
Justa ty juz 12 tydzien?! Ale to leci! 😮 -
Natalia niby 12... ale, byłam ostatnio u lekarza i on mruknął tylko ze 10+4, wg aplikacji było jakoś 11+2... prenatalne mam przełożone, na usg ani razu nie widziałam dziecka, bo lekarz nie pokazuje, nie komentuje. 3 września zmieniam lekarza, w ogóle nie czuje się związana w ciążą.
-
nick nieaktualnyNatallia05 wrote:Troche dziwne ze pl nie chodza dzieci do okulisty. Choroby oczu czy wady wzroku sa raczej dosc czeste.
U mnie jest to obowiązkowe, dostaje skierowanie i mam iść. Tak też mieli wszyscy znajomi z dzieciakami.
-
U nas badaja wzrok u pediatry takim specjalnym aparatem, dziecko tylko w zaciemnieniu musi w jego strone tzn migajacych swiatelek patrzec, a pozniej kontrola u okulisty dla pewnosci, ale to wszystko w okolicach roczku jest, wiec bez zakrapiania... jesli chca jeszcze raz dla pewnosci skontrolowac, wtedy juz z zakrapianiem...
My w tym tygodniu urodziny malej, wyszlo super, chociaz robilismy na zasadzie, kto chce i pamieta ten przyjdzie...
Prezenty mega udane, zwlaszcza bocianie gniazdo ze slizgawka...
W piatek zaliczylysmy tez bilans i moj kurczak ma 11500g i 84cm
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700