X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania życzę by tak było:)

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Ania. Dobrze że to nie jakiś nowotwór uf. Trzymam kciuki żebyś zobaczyła kreseczki :)

U mnie już pierwsze mdłości :/

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super wieści !
    ale duzo osob juz tu w ciazy
    tez chceeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ;p

Marta..a lubi tę wiadomość

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kojarzycie jeszcze Polkosie? Tez spodziewa sie dzidziusia, czwarta coreczka 🥰 Nie jestem jedyna z damskim gangiem 😀 Swoja drogą to nie moze byc przypadek ze sa kobiety ktore rodza tylko jedną plec. W usa jest fajnie bo mozna sobie przy ovf wybrac plec zarodka 😀

Emilia mnie rozbraja, nauczyla sie otwierac drzwi wyjsciowe i ucieka z domu 😂 A byliscie z dziecmi u okulisty? Dostawaly te krople? Strasznie sie tego boje, okropnie bedzie plakac ...

Zielona koniczyna lubi tę wiadomość

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia jakie krople?

Ja znam przypadek rodziny wielodzietnej w której chłopcy rodzili się niepełnosprawni umysłowo,a dziewczyny zdrowe, potem dobrze wykształcone. Więc coś w tych płciach faktycznie musi być.

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed badaniem się podaje dzieciom kroplę do oczu. Bo inaczej nie ma sensu badać.

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu do okulisty? Coś się dzieje? Ja raz w życiu chyba miałam zakrapiane oczy tylko do badania, czemu takiego malucha trzeba ciągnąć?
    Mój brat miał okulary w 2rż ale on nie trafiał klockami jeden w drugim i to moją mamę zaniepokoiło.. koleżanki synek też ma okularki ale pediatra na bilansie ich pokierował już koło roczku bo uznał że mały zezuje..

Ja Polkosie tylko kojarzę z rozmów o kp i spaniu z dzieckiem, że po co chcemy dzieci jak nie chcemy z nimi spać i karmić piersią :P

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta z tego co mi wiadomo to mieliśmy obowiązkowego okulistę u niemowlaka. I po 2r.ż. znowu trzeba. ☺️

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się zdziwiłam z tym okulista, pierwsze słyszę żeby była konieczna wizyta, wiem że u wcześniaków trzeba chodzić ale z dziećmi urodzonymi w terminie nikt z moich znajomych nie był:p

Marta..a lubi tę wiadomość

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Ja też się zdziwiłam z tym okulista, pierwsze słyszę żeby była konieczna wizyta, wiem że u wcześniaków trzeba chodzić ale z dziećmi urodzonymi w terminie nikt z moich znajomych nie był:p

Ja byłam na wszystkich bilansach i ani razu lekarz nie wspominał o okuliscie.. generalnie nie słyszałam żeby ktokolwiek z dziećmi chodził chyba że pediatra na coś zwrócił uwagę.
    A nawet w książeczce zdrowia jest stomatolog a okulisty nie ma.
    Więc się nie będziemy wybierać, nie widzę takiej potrzeby :)

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Marta z tego co mi wiadomo to mieliśmy obowiązkowego okulistę u niemowlaka. I po 2r.ż. znowu trzeba. ☺️
    Paulina, obowiązkowe to są szczepienia, jak nie pojdziesz na nie to cię wezwą, a wizyty u specjalistów są ewentualnie zalecane :) u nas na razie nie widać potrzeb, pójdziemy moze w wieku szkolnym, bo mąż ma wade wzroku, która wykryto jakoś w gimnazjum.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest to w ksiazeczce zdrowia, obowiazkowe teoretycznie bo u nas nic tak naprawde obowiazkowe nie jest. Ale jest badanie na roczek i na 2 latka to samo. Na roczek nie poszlam ale teraz chyba zrobie, glupio byloby cos przegapic.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Ja byłam na wszystkich bilansach i ani razu lekarz nie wspominał o okuliscie.. generalnie nie słyszałam żeby ktokolwiek z dziećmi chodził chyba że pediatra na coś zwrócił uwagę.
    A nawet w książeczce zdrowia jest stomatolog a okulisty nie ma.
    Więc się nie będziemy wybierać, nie widzę takiej potrzeby :)

Troche dziwne ze pl nie chodza dzieci do okulisty. Choroby oczu czy wady wzroku sa raczej dosc czeste.

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natallia05 wrote:
    Troche dziwne ze pl nie chodza dzieci do okulisty. Choroby oczu czy wady wzroku sa raczej dosc czeste.

To już nie pytanie do mnie :)
    Co masz na myśli przez choroby oczu? Zapalenie spojówek to pediatra diagnozuje, a wadę wzroku chyba już raczej okulista. No i ja znam 2 dzieci tylko które musiały mieć okularki od malutkiego i to było związane z nadwzrocznoscia która wylapuje
    pediatra i dopiero kieruje do okulisty, czy tak jak moja mama wylapala u mojego brata :) koleżanka która wysłał pediatra też zresztą opowiadała że widziała z mały mruzy oczy i męczy się skupiając na czymś wzrok. Także nie wiem czy to takie częste faktycznie :) później wzrok od przedszkola już jest mniej więcej kontrolowany tymi tablicami najpierw z obrazkami a później literami i cyframi i jak tam coś nie hula jak powinno idzie się do okulisty :)

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    To już nie pytanie do mnie :)
    Co masz na myśli przez choroby oczu? Zapalenie spojówek to pediatra diagnozuje, a wadę wzroku chyba już raczej okulista. No i ja znam 2 dzieci tylko które musiały mieć okularki od malutkiego i to było związane z nadwzrocznoscia która wylapuje
    pediatra i dopiero kieruje do okulisty, czy tak jak moja mama wylapala u mojego brata :) koleżanka która wysłał pediatra też zresztą opowiadała że widziała z mały mruzy oczy i męczy się skupiając na czymś wzrok. Także nie wiem czy to takie częste faktycznie :) później wzrok od przedszkola już jest mniej więcej kontrolowany tymi tablicami najpierw z obrazkami a później literami i cyframi i jak tam coś nie hula jak powinno idzie się do okulisty :)

a jak wyłapuje pediatra nadwzroczność? Bo moja czasem widzi takie rzeczy, że myślę że blefuje😆 problem w tym, że ja mam do kitu wzrok, więc może ona po prostu widzi tak jak trzeba😂

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieci generalnie mają nadwzroczność, ale nadrabiają akomodacją, potrafią wzrok korygować o 3 dioptrie, bez żadnego dyskomfortu, dlatego podaje się krople. Trzeba wylączyć akomodację, bo bzdury wyjdą, czasami podaje się je przez kilka dni nawet. Problemy ze wzrokiem mozna zauwazyc po tym jak dziecko rysuje, przekrzywia głowę, u kolezanki rodzice zauwazyli problem jak biegała zamiast koła to jajo robiła.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta ja sie w szczegoly nie zaglebialam, tu to badanie jest od bardzo dawna, moja 15 letnia corka tez je miala tu jak miala 2 latka. Nie wiem jakie choroby moze przesadzaja, wydawalo mi sie ze wszedzie je sie robi dzieciom tak samk jak sie chodzi do ortopedy denstysty laryngologa to tez okulisty itd Dzieciom szkolnym robia te badanie z kroplami raz w roku i to kest masakra co te moje starsze nastekaly przy tym, Niki nawet plakala bo widziala rozmazane 😂 Mam obawy ze Emilia sobie nje da nic zrobic, jak juz jej zakropla to juz nikt jej nie dotkne po tym 😀

Justa ty juz 12 tydzien?! Ale to leci! 😮

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia niby 12... ale, byłam ostatnio u lekarza i on mruknął tylko ze 10+4, wg aplikacji było jakoś 11+2... prenatalne mam przełożone, na usg ani razu nie widziałam dziecka, bo lekarz nie pokazuje, nie komentuje. 3 września zmieniam lekarza, w ogóle nie czuje się związana w ciążą.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natallia05 wrote:
    Jak widzisz jeden kraj. A chyba w każdym regionie Polski jest inaczej. ☺️

U mnie jest to obowiązkowe, dostaje skierowanie i mam iść. Tak też mieli wszyscy znajomi z dzieciakami.

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas badaja wzrok u pediatry takim specjalnym aparatem, dziecko tylko w zaciemnieniu musi w jego strone tzn migajacych swiatelek patrzec, a pozniej kontrola u okulisty dla pewnosci, ale to wszystko w okolicach roczku jest, wiec bez zakrapiania... jesli chca jeszcze raz dla pewnosci skontrolowac, wtedy juz z zakrapianiem...

My w tym tygodniu urodziny malej, wyszlo super, chociaz robilismy na zasadzie, kto chce i pamieta ten przyjdzie...
    Prezenty mega udane, zwlaszcza bocianie gniazdo ze slizgawka...
    W piatek zaliczylysmy tez bilans i moj kurczak ma 11500g i 84cm

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
‹‹ 2486 2487 2488 2489 2490 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ