Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Myślę, że mówienie o sobie w 3 osobie jest normalne pamiętam że mojego brata synek kiedyś zapytany jak ma na imię odpowiedział "Kuba nie powie"
Nasz basen jest otwarty tylko na zajęcia zorganizowane więc nasze aqua baby działa bez zmian normalnie dzieci też jeżdżą na zajęcia basenowe z jednej szkoły (pewnie mają zbiórkę pod szkołą), grupy nauki pływania itp itd jacuzzi i dwa małe brodziki są tylko wyłączone. Woda jest tylko w basenach tych sportowych, dużym i małym gdzie my mamy. Za to jak opuściliśmy parę zajęć i chciałam odrobić je przez wejście indywidualne to teraz nie mogę tak wejść i czekamy. Ale ja i tak się cieszę że zaczął się sezon chorobowy, a my 100% obecności w żłobku i na zajęciach na basenie w listopadzie. No ale styczeń-luty które były najgorsze rok temu jeszcze przed nami..
Odpieluchowanie to u nas odległy temat, zero reakcji z jego strony na nocnik/nakładkę, zero chęci mówienia chociażby że ma kupę w pieluszce żeby zmienić.. Chociaż mógłby pójść do super przedszkola od marca gdyby się odpieluchował ale już przestałam na to liczyć niby wie o co mi chodzi ale ignoruje. Jak położę podkład na sofce to przyjdzie dupkę unosi itp ale żeby zrobić poza pieluchę nie ma szans.6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
U nas jeśli chodzi o mówienie nie w tej osobie co trzeba to hitem jest „chcesz zobaczyć” tzn ze Agatka chce coś zobaczyć
My ostatnio postanowiliśmy zacząć do niej mówić już normalnie, ciężko się przestawić po 2 latach nam dorosłym. Nie wiem czy to za szybko czy nie ale zaczyna trochę łapać różnice.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2020, 23:06
-
Haha mówiliśmy do niej w 3 osobie. Teraz mówimy już w 2 osobie.
W świecie dorosłych mówienie do kogoś w 3 osobie nie jest normalne od razu przed oczami staje mi scena z dnia świra u lekarza albo ta scena z filmu:
https://youtu.be/moYnDUSkjmYWiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2020, 12:00
-
Hmm.. nie wpadłam żeby tak mówić
Zawsze mówiłam chyba normalnie.. no chyba że takie wstawki, że kto ułożył puzzle? Igorek? I to można podciągnąć pod 3 osobę ale tak to normalnie jak do każdej innej osoby Chodź, weź, spróbuj itp itd a czemu w taki sposób mówiliście?
Nie wiem czy to rozumiem ale jak chciałaś żeby usiadła to nie mówiłaś, "Agatko, usiądź tutaj" tylko "Agatka tutaj usiądzie?" ?
6cs: 08.2018 - synek
-
Dobra nie jestem polonistką i może coś pokręciłam
Często mówiliśmy, np „Mama pójdzie po zabawkę” zamiast „Pójdę po zabawkę”. Z usiądź mówiliśmy normalnie czyli „Agatko, chcesz usiąść”? A Wy jak mówicie do dzieci o sobie?Marta..a lubi tę wiadomość
-
misia-kasia wrote:Dobra nie jestem polonistką i może coś pokręciłam
Często mówiliśmy, np „Mama pójdzie po zabawkę” zamiast „Pójdę po zabawkę”. Z usiądź mówiliśmy normalnie czyli „Agatko, chcesz usiąść”? A Wy jak mówicie do dzieci o sobie?
-
To tak to też mówię często ale odruchowo to wychodzi.. i chyba jak już natychmiast coś on chce i chcę go uspokoić i na spokojnie coś wytłumaczyć Bo też mówię zwyczajnie "przyniosę Ci zaraz" a jak nie skutkuje "poczekaj mama Ci zaraz przyniesie"
Nie mam pojęcia czy to poprawnie, nigdy się nad tym nie zastanawiałam tak szczerze powiem6cs: 08.2018 - synek
-
Dzieci mają czas do 3 roku życia na zrozumienie, że są odrębną jednostką i mówienie o sobie w 1 osobie więc spokojnie, mają jeszcze dużo czasuEmil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
My juz gotowe ciasteczka, choinka ubrana, pierogi i uszka gotowe, takze do przodu, zeby sobie na ostatnia chwile nie zostawiac...
Pod choinke bedzie lalka reborn, plecak trunki i puzzle...
Na Mikolaja dostala memory i kroliczka Alilo i to jest jak do tej pory kompletny sztos... najlepsza zabawka, niemalze sie z nim nie rozstaje, jeszcze nic nie bylo az takim hitem jak ten kroliczek
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Moja na mikołaja dostała skoczka- krowe i jak zobaczyła to powiedziała tylko: nie lubię! I krowa stoi w kącie:p
W ogóle taka się rozbrykana zrobiła ostatnio że jej nie poznaje:p już pomine napady złości o pomarszczony dywan, posmarowany placek czy źle złożony koc. W zeszłym tygodniu dwa razy spadła z rogówki, raz się walnęła o głowę w stół tak że ma sińca do teraz i jeszcze długo bedzie, a drugi raz poleciała prosto na choinkę, zawisła na lampkach, po czym poleciała na podłogę, mąż zdążył tylko choinkę złapać. Zeżarła mazaki ostatnio. Nic nie chce jeść, nie wiem z czego ona żyje. No obłęd! Nie wiem jak ona w wigilię tyle przy stole wysiedzi, chyba ją przywiąże do krzesła;p najgorsze jest to że mogę ją o coś prosić, powtarzać tysiąc razy by np nie skakała po rogówce bo znowu spadnie czy nie latała po schodach to ta mi robi na złość i prawie robi to na co jej nie pozwalam. Prosze, powiedzcie że nie tylko ja tak mam i że to minie:p17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
My mamy puzzle bo układa nałogowo 🙂 moja mama drewniane rybki z wędką i jakieś mówiące pióro , siostra kupiła jej takie plansze z kolorowymi pinezkami do dopasowywania kolorów, babcia druga ma szałas a chrzetsni kupili coś z lego duplo. Także będzie szał. A najbardziej cieszy się tata bo ma dużo wolnego po swiętach i będzie się tym wszystkim z nią bawił 🙂
A co do świąt to jutro ubieramy choinkę i pieczemy pierniczki i to tyle z moich przygotowań. Święta organizują nasi rodzice i nie chcą pomocy 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2020, 21:48
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
U nas choinka już od 6 grudnia stoi 🙂 na Mikołaja bardziej drobne prezenty były, kupiłam dla Staska drewniana pizze do kuchni i warzywa do krojenia plus książeczka, moi rodzice też byli więc dostał auto sterowane. Teraz dostanie remizę ze Strażaka Sama z autami i musiałam coś kupić żeby u drugiej babci było pod choinka więc te małe figurki psiego patrolu bo fan obydwu bajek.
Cierpliwa ja też kupiłam tego królika Alilo tylko tego Małego w formie grzechotki dla Laury i coś czuję, że dziewczyna nie skorzysta za dużo bo brat przejmie bo ostatnio ma szał na muzykę z takiej dużej kostki grającej, może pół dnia przy tej samej piosence tańczyć 😂
Do do przygotowań to jedziemy do rodziców więc pewnie jakieś ciasto zrobię i tyleAniołek 17.10.2017- 8t5d