Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Marta..a wrote:Liczymy tylko z tych miesięcy w których przepracowało się bez chorobowego co najmniej 50% miesiąca. Jezeli zdazy sie taki miesiac jest pomijany ale nie bierzemy za niego 13 miesiaca. Po prostu nie bierzemy go po uwage. Jeżeli wypadło Ci gdzieś chorobowe to uzupełnia się podstawę o te dni.
O, Marta, widzę że jesteś obeznana w temacieCzyli jakbym np. popracowała do 20 czerwca (czyli więcej niż 50% miesiąca), to do podstawy L4 i macierzyńskiego policzy mi się pełny miesiąc?
-
Marta..a wrote:Średnia z 12 miesięcy po odjeciu składek na ubezpieczenia społeczne czyli z każdego miesiąca z brutta odejmujesz 13,71% i to jest podstawą z tego miesiąca. Chyba że masz jakieś składniki wynagrodzenia które nie wchodzą do podstawy np. Nagrody itp. Liczymy tylko z tych miesięcy w których przepracowało się bez chorobowego co najmniej 50% miesiąca. Jezeli zdazy sie taki miesiac jest pomijany ale nie bierzemy za niego 13 miesiaca. Po prostu nie bierzemy go po uwage. Jeżeli wypadło Ci gdzieś chorobowe to uzupełnia się podstawę o te dni. Jak masz czystą stawkę miesięczną to po prostu bierze się pełna stawkę jak masz godzinowa i inne składniki to zależy od składnika.
Tak jak dziewczyny pisały. Podstawę przeliczamy na nowo jeżeli 3 pełne miesiące (od 1do ostatniego) nie miało się chorobowego lub przy zmianie wymiaru etatu.
Co do 100% czy 80%
Zwolnienie lekarskie dla ciężarnej musi mieć kod B wtedy bierzemy 100% podstawy. Możemy poprosić o nie wpisanie tego kodu! Np. Na początku ciąży żeby pracodawca się nie dowiedział. Ale dostaniemy bez niego tylko 80% podstawy
Macierzyński + rodzicielski tzw roczny cały jest płatny 80% podstawy
Jeżeli najpierw decydujemy się na sam macierzyński tzw pół roku, a później dopiero złożymy wniosek o urlop rodzicielski wtedy pierwsza część jest płatna 100% podstawy, a pozostała 60% podstawy.
Sumarycznie dostaniemy tyle samo pieniędzy przez rok. Kwestia czy najpierw wolimy więcej a później mniej czy cały czas jednakową kwotę.
Chorobowe i macierzyńskie zawsze liczymy podstawą/30*liczba dni dlatego np. W lutym dostaniemy mniej niż w marcu bo w lutym za 28 dni a w marcu za 31.
Jejkuś, BARDZO CI DZIEKUJE za szczegółowe opisanie wszystkiego! :*Marta..a lubi tę wiadomość
-
Leticia wrote:O, Marta, widzę że jesteś obeznana w temacie
Czyli jakbym np. popracowała do 20 czerwca (czyli więcej niż 50% miesiąca), to do podstawy L4 i macierzyńskiego policzy mi się pełny miesiąc?
Do podstawy naliczanej od tego czerwca niestety nie. Policzylby się później jakbyś od lipca do września nie miała chorobowego i poszła w październiku.6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Marta..a wrote:Do podstawy naliczanej od tego czerwca niestety nie. Policzylby się później jakbyś od lipca do września nie miała chorobowego i poszła w październiku.
A do podstawy macierzyńskiego też się w takim razie nie policzy?
No szkoda
Dzięki, miło mądrego posłuchać
-
Leticia wrote:A do podstawy macierzyńskiego też się w takim razie nie policzy?
No szkoda
Dzięki, miło mądrego posłuchać
Też nie bo nie będzie 3 miesięcy przerwy. Też staram się już dopracować każdy miesiąc do ostatniego teraz żeby wszedł do podstawy6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Wydaje mi się że dobrze mówisz.
Ja Juz po wizycie. Rzeczywiście tak jak mówilyscie- zwolnienie dostałam bez problemu.
W sumie odczułam że tyle ile bym chciała to na tyle bym dostała.Zuuziia, PLPaulina, d'nusia, Kasiaja, Dooti, Leticia, siuLa, pumka1990, Gypsy, polkosia lubią tę wiadomość
-
Ja już po prenatalnych!! Wszystko z dzidzią dobrze, mały/ mała fikał koziołki, a gdy miał się ustawić tak by zmierzyć przezierność karkową to przestał się ruszać:p pan doktor stwierdził że będzie niegrzeczne dziecko:) najbardziej podobało mi się jak skrzyżował nogi na kształt litery X. To nieprawdopodobne że dzidzia ma 6 i pół cm a już można zobaczyć jego serce, komory mózgowe czy żołądek:) najważniejsze że wszystko jest okej, odetchnęłam z ulgą
)
PLPaulina, d'nusia, justyna14, chabasse, Kasiaja, Dooti, Ada2405, Lavendova, Ania241188, Mili-lu, Qumish, ingelita, DobrejMysli, e_mii, marcela123, Leticia, siuLa, Anuleczek, pumka1990, Zozza, Gypsy, Eilleen, Paulinaaa, polkosia, niedograna, Marta..a, Existenz, Carolline lubią tę wiadomość
17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
nick nieaktualnyByłam u gin udało mi się wcisnąć.
Obejrzała moje piersi i wyciek.
Uważa że to co ja widzę wcale nie jest takie przezroczyste.i jest to siara.
Mówiła że mam się nie przejmować bo to u każdej kobiety pojawia się w innym czasie.
Ale że względu na dużą liczbę osób nie mogłam liczyć na wizyte z usg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 18:57
justyna14, DobrejMysli lubią tę wiadomość
-
Marta..a wrote:Średnia z 12 miesięcy po odjeciu składek na ubezpieczenia społeczne czyli z każdego miesiąca z brutta odejmujesz 13,71% i to jest podstawą z tego miesiąca.
Tak jak dziewczyny pisały. Podstawę przeliczamy na nowo jeżeli 3 pełne miesiące (od 1do ostatniego) nie miało się chorobowego lub przy zmianie wymiaru etatu.
Marta - widzę, że seerio znasz się na rzeczyJa mam dość zawiłą sytuację w pracy z moja umową, będę teraz robić jakieś zmiany. Czy mogę Cię dopytać prywatnie o kilka kwestii?
Wysłałam Ci zaproszenie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 19:44
-
PLPaulina wrote:Byłam u gin udało mi się wcisnąć.
Obejrzała moje piersi i wyciek.
Uważa że to co ja widzę wcale nie jest takie przezroczyste.i jest to siara.
Mówiła że mam się nie przejmować bo to u każdej kobiety pojawia się w innym czasie.
Ale że względu na dużą liczbę osób nie mogłam liczyć na wizyte z usg.7w3d 💔 -
Uff... w końcu Was nadrobiłam! Ale powiem szczerze że niemiło mi się czytało te sprzeczki:(
Ja już po wizycie. Z dzidziusiem wszystko dobrze:) kość nosowa obecna, przeziernosc karkowa 1.6:)
Iiii będzie chłopak!więc przepis na chłopczyka się sprawdził
Gratuluję Wam dzisiejszych dobrych wiesci po wizytach:)Qumish, marcela123, Kasiaja, PLPaulina, Lavendova, d'nusia, Leticia, e_mii, Ania241188, Ada2405, pumka1990, chabasse, Gypsy, Dooti, katka/85, polkosia, niedograna, Marta..a, Existenz, agania lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny czy któraś z Was może bierze witaminy Prenatal Duo. Brałam uno i było ok, a teraz kupiłam ta druga wersje i szczerze mnie przeraża lykanie tylu tabletek. Jedna Prenatal Classisc i 1 lub 2 Prenatal Dha. I w sumie nie wiem czy brać jedna tego Dha czy dwie. Mało to komfortowe dla mnie bo dodatkowo 3 razy dziennie biorę magnez więc niezły arsenal mi się robi. Ale moja wina bo przeoczyłam że to nie jest wszystko w jednej tabletce.Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
nick nieaktualny
-
marcela123 wrote:Dziewczyny czy któraś z Was może bierze witaminy Prenatal Duo. Brałam uno i było ok, a teraz kupiłam ta druga wersje i szczerze mnie przeraża lykanie tylu tabletek. Jedna Prenatal Classisc i 1 lub 2 Prenatal Dha. I w sumie nie wiem czy brać jedna tego Dha czy dwie. Mało to komfortowe dla mnie bo dodatkowo 3 razy dziennie biorę magnez więc niezły arsenal mi się robi. Ale moja wina bo przeoczyłam że to nie jest wszystko w jednej tabletce.
Ja biorę ale nie stanowi to dla mnie problemu bo to dwie sekundy i połkniętena samym początku przeszkadzał mi zapach tego dha ale już przywykłam
-
marcela123 wrote:Dziewczyny czy któraś z Was może bierze witaminy Prenatal Duo. Brałam uno i było ok, a teraz kupiłam ta druga wersje i szczerze mnie przeraża lykanie tylu tabletek. Jedna Prenatal Classisc i 1 lub 2 Prenatal Dha. I w sumie nie wiem czy brać jedna tego Dha czy dwie. Mało to komfortowe dla mnie bo dodatkowo 3 razy dziennie biorę magnez więc niezły arsenal mi się robi. Ale moja wina bo przeoczyłam że to nie jest wszystko w jednej tabletce.
Też je biorę jedną dha i classic biorę rano po śniadaniu a druga dha popołudniu/ wieczorem różnie. Dodatkowo witaminę C biore bo mam skłonności do przeziębień.
A i oczywiście mam jeszcze euthyrox 25 ale to bezpośrednio po przebudzeniu biorę zanim się ogarnę i zrobię śniadanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 22:03
25.07.2018 🦊
-
nick nieaktualny