X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Liczymy tylko z tych miesięcy w których przepracowało się bez chorobowego co najmniej 50% miesiąca. Jezeli zdazy sie taki miesiac jest pomijany ale nie bierzemy za niego 13 miesiaca. Po prostu nie bierzemy go po uwage. Jeżeli wypadło Ci gdzieś chorobowe to uzupełnia się podstawę o te dni.

O, Marta, widzę że jesteś obeznana w temacie :) Czyli jakbym np. popracowała do 20 czerwca (czyli więcej niż 50% miesiąca), to do podstawy L4 i macierzyńskiego policzy mi się pełny miesiąc?

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Średnia z 12 miesięcy po odjeciu składek na ubezpieczenia społeczne czyli z każdego miesiąca z brutta odejmujesz 13,71% i to jest podstawą z tego miesiąca. Chyba że masz jakieś składniki wynagrodzenia które nie wchodzą do podstawy np. Nagrody itp. Liczymy tylko z tych miesięcy w których przepracowało się bez chorobowego co najmniej 50% miesiąca. Jezeli zdazy sie taki miesiac jest pomijany ale nie bierzemy za niego 13 miesiaca. Po prostu nie bierzemy go po uwage. Jeżeli wypadło Ci gdzieś chorobowe to uzupełnia się podstawę o te dni. Jak masz czystą stawkę miesięczną to po prostu bierze się pełna stawkę jak masz godzinowa i inne składniki to zależy od składnika.

Tak jak dziewczyny pisały. Podstawę przeliczamy na nowo jeżeli 3 pełne miesiące (od 1do ostatniego) nie miało się chorobowego lub przy zmianie wymiaru etatu.

Co do 100% czy 80%
    Zwolnienie lekarskie dla ciężarnej musi mieć kod B wtedy bierzemy 100% podstawy. Możemy poprosić o nie wpisanie tego kodu! Np. Na początku ciąży żeby pracodawca się nie dowiedział. Ale dostaniemy bez niego tylko 80% podstawy

Macierzyński + rodzicielski tzw roczny cały jest płatny 80% podstawy

Jeżeli najpierw decydujemy się na sam macierzyński tzw pół roku, a później dopiero złożymy wniosek o urlop rodzicielski wtedy pierwsza część jest płatna 100% podstawy, a pozostała 60% podstawy.

Sumarycznie dostaniemy tyle samo pieniędzy przez rok. Kwestia czy najpierw wolimy więcej a później mniej czy cały czas jednakową kwotę.

Chorobowe i macierzyńskie zawsze liczymy podstawą/30*liczba dni dlatego np. W lutym dostaniemy mniej niż w marcu bo w lutym za 28 dni a w marcu za 31. :)

Jejkuś, BARDZO CI DZIEKUJE za szczegółowe opisanie wszystkiego! :*

Marta..a lubi tę wiadomość

3i492n0agf4rykt3.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    O, Marta, widzę że jesteś obeznana w temacie :) Czyli jakbym np. popracowała do 20 czerwca (czyli więcej niż 50% miesiąca), to do podstawy L4 i macierzyńskiego policzy mi się pełny miesiąc?

Do podstawy naliczanej od tego czerwca niestety nie. Policzylby się później jakbyś od lipca do września nie miała chorobowego i poszła w październiku. :(

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Do podstawy naliczanej od tego czerwca niestety nie. Policzylby się później jakbyś od lipca do września nie miała chorobowego i poszła w październiku. :(

A do podstawy macierzyńskiego też się w takim razie nie policzy?
    No szkoda :)

Dzięki, miło mądrego posłuchać :)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    A do podstawy macierzyńskiego też się w takim razie nie policzy?
    No szkoda :)

Dzięki, miło mądrego posłuchać :)

Też nie bo nie będzie 3 miesięcy przerwy. Też staram się już dopracować każdy miesiąc do ostatniego teraz żeby wszedł do podstawy

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo mi też się opłaca, bo dostałam od stycznia zauważalną podwyżkę ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak nie będę dawać rady, to najwyżej urlopem dobiję ;) Mam jeszcze cały z 2016 i 2017 :D

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jeśli ktoś przechodzi na l4 od 1 marca 2018 a 3 miesiące wcześniej nie był w ogole na l4 to znaczy żejego stawka liczona jest od 1 marca 2017 do 28 lutego 2018,dobrze to rozumiem?

3i492n0agf4rykt3.png
  • DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się że dobrze mówisz.

Ja Juz po wizycie. Rzeczywiście tak jak mówilyscie- zwolnienie dostałam bez problemu.
    W sumie odczułam że tyle ile bym chciała to na tyle bym dostała.

Zuuziia, PLPaulina, d'nusia, Kasiaja, Dooti, Leticia, siuLa, pumka1990, Gypsy, polkosia lubią tę wiadomość

klz9df9hzzd4pe9c.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po prenatalnych!! Wszystko z dzidzią dobrze, mały/ mała fikał koziołki, a gdy miał się ustawić tak by zmierzyć przezierność karkową to przestał się ruszać:p pan doktor stwierdził że będzie niegrzeczne dziecko:) najbardziej podobało mi się jak skrzyżował nogi na kształt litery X. To nieprawdopodobne że dzidzia ma 6 i pół cm a już można zobaczyć jego serce, komory mózgowe czy żołądek:) najważniejsze że wszystko jest okej, odetchnęłam z ulgą:))

PLPaulina, d'nusia, justyna14, chabasse, Kasiaja, Dooti, Ada2405, Lavendova, Ania241188, Mili-lu, Qumish, ingelita, DobrejMysli, e_mii, marcela123, Leticia, siuLa, Anuleczek, pumka1990, Zozza, Gypsy, Eilleen, Paulinaaa, polkosia, niedograna, Marta..a, Existenz, Carolline lubią tę wiadomość

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u gin udało mi się wcisnąć. :D
    Obejrzała moje piersi i wyciek.
    Uważa że to co ja widzę wcale nie jest takie przezroczyste. :D i jest to siara.
    Mówiła że mam się nie przejmować bo to u każdej kobiety pojawia się w innym czasie. :D

Ale że względu na dużą liczbę osób nie mogłam liczyć na wizyte z usg. :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 18:57

justyna14, DobrejMysli lubią tę wiadomość

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży miałam około 20 tygodnia. Po urodzeniu bym wykarmiła trojaczki:) musiałam ściągać bo się zastoje robiły. Co za ból:(

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Średnia z 12 miesięcy po odjeciu składek na ubezpieczenia społeczne czyli z każdego miesiąca z brutta odejmujesz 13,71% i to jest podstawą z tego miesiąca.

Tak jak dziewczyny pisały. Podstawę przeliczamy na nowo jeżeli 3 pełne miesiące (od 1do ostatniego) nie miało się chorobowego lub przy zmianie wymiaru etatu.

Marta - widzę, że seerio znasz się na rzeczy :) Ja mam dość zawiłą sytuację w pracy z moja umową, będę teraz robić jakieś zmiany. Czy mogę Cię dopytać prywatnie o kilka kwestii? :)
    Wysłałam Ci zaproszenie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 19:44

h84fwn15k5y02vr6.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Byłam u gin udało mi się wcisnąć. :D
    Obejrzała moje piersi i wyciek.
    Uważa że to co ja widzę wcale nie jest takie przezroczyste. :D i jest to siara.
    Mówiła że mam się nie przejmować bo to u każdej kobiety pojawia się w innym czasie. :D

Ale że względu na dużą liczbę osób nie mogłam liczyć na wizyte z usg. :(
    Super ze wszystko ok. Szybko siara sie pojawila ale to tylko dobrze wrozy :-)

7w3d 💔
  • siuLa Koleżanka

Wysłany: 16 lutego 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff... w końcu Was nadrobiłam! Ale powiem szczerze że niemiło mi się czytało te sprzeczki:(

Ja już po wizycie. Z dzidziusiem wszystko dobrze:) kość nosowa obecna, przeziernosc karkowa 1.6:)
    Iiii będzie chłopak! :) więc przepis na chłopczyka się sprawdził :)

Gratuluję Wam dzisiejszych dobrych wiesci po wizytach:)

Qumish, marcela123, Kasiaja, PLPaulina, Lavendova, d'nusia, Leticia, e_mii, Ania241188, Ada2405, pumka1990, chabasse, Gypsy, Dooti, katka/85, polkosia, niedograna, Marta..a, Existenz, agania lubią tę wiadomość

oar8gox1ykrczaoa.png
    qggbtel.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was może bierze witaminy Prenatal Duo. Brałam uno i było ok, a teraz kupiłam ta druga wersje i szczerze mnie przeraża lykanie tylu tabletek. Jedna Prenatal Classisc i 1 lub 2 Prenatal Dha. I w sumie nie wiem czy brać jedna tego Dha czy dwie. Mało to komfortowe dla mnie bo dodatkowo 3 razy dziennie biorę magnez więc niezły arsenal mi się robi. Ale moja wina bo przeoczyłam że to nie jest wszystko w jednej tabletce.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwasy dha chyba zawsze są w osobnej kapsułce. Jak masz tylko classis i dha i magnez do tego to to nie jest dużo, chyba ze bardzo nie lubisz lykac tabletek.

• cindi88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcela123 wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was może bierze witaminy Prenatal Duo. Brałam uno i było ok, a teraz kupiłam ta druga wersje i szczerze mnie przeraża lykanie tylu tabletek. Jedna Prenatal Classisc i 1 lub 2 Prenatal Dha. I w sumie nie wiem czy brać jedna tego Dha czy dwie. Mało to komfortowe dla mnie bo dodatkowo 3 razy dziennie biorę magnez więc niezły arsenal mi się robi. Ale moja wina bo przeoczyłam że to nie jest wszystko w jednej tabletce.

Ja biorę ale nie stanowi to dla mnie problemu bo to dwie sekundy i połknięte ;) na samym początku przeszkadzał mi zapach tego dha ale już przywykłam ;)

klz9tv7392oz6dq0.png

8599csqvw133gcva.png
  • Zuuziia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcela123 wrote:

Też je biorę jedną dha i classic biorę rano po śniadaniu a druga dha popołudniu/ wieczorem różnie. Dodatkowo witaminę C biore bo mam skłonności do przeziębień.

A i oczywiście mam jeszcze euthyrox 25 ale to bezpośrednio po przebudzeniu biorę zanim się ogarnę i zrobię śniadanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 22:03

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A bierzecie wit k2 do wit d3?

‹‹ 342 343 344 345 346 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ