X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Liczymy tylko z tych miesięcy w których przepracowało się bez chorobowego co najmniej 50% miesiąca. Jezeli zdazy sie taki miesiac jest pomijany ale nie bierzemy za niego 13 miesiaca. Po prostu nie bierzemy go po uwage. Jeżeli wypadło Ci gdzieś chorobowe to uzupełnia się podstawę o te dni.

O, Marta, widzę że jesteś obeznana w temacie :) Czyli jakbym np. popracowała do 20 czerwca (czyli więcej niż 50% miesiąca), to do podstawy L4 i macierzyńskiego policzy mi się pełny miesiąc?

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Średnia z 12 miesięcy po odjeciu składek na ubezpieczenia społeczne czyli z każdego miesiąca z brutta odejmujesz 13,71% i to jest podstawą z tego miesiąca. Chyba że masz jakieś składniki wynagrodzenia które nie wchodzą do podstawy np. Nagrody itp. Liczymy tylko z tych miesięcy w których przepracowało się bez chorobowego co najmniej 50% miesiąca. Jezeli zdazy sie taki miesiac jest pomijany ale nie bierzemy za niego 13 miesiaca. Po prostu nie bierzemy go po uwage. Jeżeli wypadło Ci gdzieś chorobowe to uzupełnia się podstawę o te dni. Jak masz czystą stawkę miesięczną to po prostu bierze się pełna stawkę jak masz godzinowa i inne składniki to zależy od składnika.

Tak jak dziewczyny pisały. Podstawę przeliczamy na nowo jeżeli 3 pełne miesiące (od 1do ostatniego) nie miało się chorobowego lub przy zmianie wymiaru etatu.

Co do 100% czy 80%
    Zwolnienie lekarskie dla ciężarnej musi mieć kod B wtedy bierzemy 100% podstawy. Możemy poprosić o nie wpisanie tego kodu! Np. Na początku ciąży żeby pracodawca się nie dowiedział. Ale dostaniemy bez niego tylko 80% podstawy

Macierzyński + rodzicielski tzw roczny cały jest płatny 80% podstawy

Jeżeli najpierw decydujemy się na sam macierzyński tzw pół roku, a później dopiero złożymy wniosek o urlop rodzicielski wtedy pierwsza część jest płatna 100% podstawy, a pozostała 60% podstawy.

Sumarycznie dostaniemy tyle samo pieniędzy przez rok. Kwestia czy najpierw wolimy więcej a później mniej czy cały czas jednakową kwotę.

Chorobowe i macierzyńskie zawsze liczymy podstawą/30*liczba dni dlatego np. W lutym dostaniemy mniej niż w marcu bo w lutym za 28 dni a w marcu za 31. :)

Jejkuś, BARDZO CI DZIEKUJE za szczegółowe opisanie wszystkiego! :*

Marta..a lubi tę wiadomość

3i492n0agf4rykt3.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    O, Marta, widzę że jesteś obeznana w temacie :) Czyli jakbym np. popracowała do 20 czerwca (czyli więcej niż 50% miesiąca), to do podstawy L4 i macierzyńskiego policzy mi się pełny miesiąc?

Do podstawy naliczanej od tego czerwca niestety nie. Policzylby się później jakbyś od lipca do września nie miała chorobowego i poszła w październiku. :(

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Do podstawy naliczanej od tego czerwca niestety nie. Policzylby się później jakbyś od lipca do września nie miała chorobowego i poszła w październiku. :(

A do podstawy macierzyńskiego też się w takim razie nie policzy?
    No szkoda :)

Dzięki, miło mądrego posłuchać :)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    A do podstawy macierzyńskiego też się w takim razie nie policzy?
    No szkoda :)

Dzięki, miło mądrego posłuchać :)

Też nie bo nie będzie 3 miesięcy przerwy. Też staram się już dopracować każdy miesiąc do ostatniego teraz żeby wszedł do podstawy

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo mi też się opłaca, bo dostałam od stycznia zauważalną podwyżkę ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak nie będę dawać rady, to najwyżej urlopem dobiję ;) Mam jeszcze cały z 2016 i 2017 :D

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jeśli ktoś przechodzi na l4 od 1 marca 2018 a 3 miesiące wcześniej nie był w ogole na l4 to znaczy żejego stawka liczona jest od 1 marca 2017 do 28 lutego 2018,dobrze to rozumiem?

3i492n0agf4rykt3.png
  • DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się że dobrze mówisz.

Ja Juz po wizycie. Rzeczywiście tak jak mówilyscie- zwolnienie dostałam bez problemu.
    W sumie odczułam że tyle ile bym chciała to na tyle bym dostała.

Zuuziia, PLPaulina, d'nusia, Kasiaja, Dooti, Leticia, siuLa, pumka1990, Gypsy, polkosia lubią tę wiadomość

klz9df9hzzd4pe9c.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po prenatalnych!! Wszystko z dzidzią dobrze, mały/ mała fikał koziołki, a gdy miał się ustawić tak by zmierzyć przezierność karkową to przestał się ruszać:p pan doktor stwierdził że będzie niegrzeczne dziecko:) najbardziej podobało mi się jak skrzyżował nogi na kształt litery X. To nieprawdopodobne że dzidzia ma 6 i pół cm a już można zobaczyć jego serce, komory mózgowe czy żołądek:) najważniejsze że wszystko jest okej, odetchnęłam z ulgą:))

PLPaulina, d'nusia, justyna14, chabasse, Kasiaja, Dooti, Ada2405, Lavendova, Ania241188, Mili-lu, Qumish, ingelita, DobrejMysli, e_mii, marcela123, Leticia, siuLa, Anuleczek, pumka1990, Zozza, Gypsy, Eilleen, Paulinaaa, polkosia, niedograna, Marta..a, Existenz, Carolline lubią tę wiadomość

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u gin udało mi się wcisnąć. :D
    Obejrzała moje piersi i wyciek.
    Uważa że to co ja widzę wcale nie jest takie przezroczyste. :D i jest to siara.
    Mówiła że mam się nie przejmować bo to u każdej kobiety pojawia się w innym czasie. :D

Ale że względu na dużą liczbę osób nie mogłam liczyć na wizyte z usg. :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 18:57

justyna14, DobrejMysli lubią tę wiadomość

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży miałam około 20 tygodnia. Po urodzeniu bym wykarmiła trojaczki:) musiałam ściągać bo się zastoje robiły. Co za ból:(

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Średnia z 12 miesięcy po odjeciu składek na ubezpieczenia społeczne czyli z każdego miesiąca z brutta odejmujesz 13,71% i to jest podstawą z tego miesiąca.

Tak jak dziewczyny pisały. Podstawę przeliczamy na nowo jeżeli 3 pełne miesiące (od 1do ostatniego) nie miało się chorobowego lub przy zmianie wymiaru etatu.

Marta - widzę, że seerio znasz się na rzeczy :) Ja mam dość zawiłą sytuację w pracy z moja umową, będę teraz robić jakieś zmiany. Czy mogę Cię dopytać prywatnie o kilka kwestii? :)
    Wysłałam Ci zaproszenie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 19:44

h84fwn15k5y02vr6.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Byłam u gin udało mi się wcisnąć. :D
    Obejrzała moje piersi i wyciek.
    Uważa że to co ja widzę wcale nie jest takie przezroczyste. :D i jest to siara.
    Mówiła że mam się nie przejmować bo to u każdej kobiety pojawia się w innym czasie. :D

Ale że względu na dużą liczbę osób nie mogłam liczyć na wizyte z usg. :(
    Super ze wszystko ok. Szybko siara sie pojawila ale to tylko dobrze wrozy :-)

7w3d 💔
  • siuLa Koleżanka

Wysłany: 16 lutego 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff... w końcu Was nadrobiłam! Ale powiem szczerze że niemiło mi się czytało te sprzeczki:(

Ja już po wizycie. Z dzidziusiem wszystko dobrze:) kość nosowa obecna, przeziernosc karkowa 1.6:)
    Iiii będzie chłopak! :) więc przepis na chłopczyka się sprawdził :)

Gratuluję Wam dzisiejszych dobrych wiesci po wizytach:)

Qumish, marcela123, Kasiaja, PLPaulina, Lavendova, d'nusia, Leticia, e_mii, Ania241188, Ada2405, pumka1990, chabasse, Gypsy, Dooti, katka/85, polkosia, niedograna, Marta..a, Existenz, agania lubią tę wiadomość

oar8gox1ykrczaoa.png
    qggbtel.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was może bierze witaminy Prenatal Duo. Brałam uno i było ok, a teraz kupiłam ta druga wersje i szczerze mnie przeraża lykanie tylu tabletek. Jedna Prenatal Classisc i 1 lub 2 Prenatal Dha. I w sumie nie wiem czy brać jedna tego Dha czy dwie. Mało to komfortowe dla mnie bo dodatkowo 3 razy dziennie biorę magnez więc niezły arsenal mi się robi. Ale moja wina bo przeoczyłam że to nie jest wszystko w jednej tabletce.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwasy dha chyba zawsze są w osobnej kapsułce. Jak masz tylko classis i dha i magnez do tego to to nie jest dużo, chyba ze bardzo nie lubisz lykac tabletek.

• cindi88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcela123 wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was może bierze witaminy Prenatal Duo. Brałam uno i było ok, a teraz kupiłam ta druga wersje i szczerze mnie przeraża lykanie tylu tabletek. Jedna Prenatal Classisc i 1 lub 2 Prenatal Dha. I w sumie nie wiem czy brać jedna tego Dha czy dwie. Mało to komfortowe dla mnie bo dodatkowo 3 razy dziennie biorę magnez więc niezły arsenal mi się robi. Ale moja wina bo przeoczyłam że to nie jest wszystko w jednej tabletce.

Ja biorę ale nie stanowi to dla mnie problemu bo to dwie sekundy i połknięte ;) na samym początku przeszkadzał mi zapach tego dha ale już przywykłam ;)

klz9tv7392oz6dq0.png

8599csqvw133gcva.png
  • Zuuziia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcela123 wrote:

Też je biorę jedną dha i classic biorę rano po śniadaniu a druga dha popołudniu/ wieczorem różnie. Dodatkowo witaminę C biore bo mam skłonności do przeziębień.

A i oczywiście mam jeszcze euthyrox 25 ale to bezpośrednio po przebudzeniu biorę zanim się ogarnę i zrobię śniadanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 22:03

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A bierzecie wit k2 do wit d3?

‹‹ 342 343 344 345 346 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ