Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nesssssa wrote:Dla dziewczyn które się borykają z niską hemoglobiną. Porada od dietetyka: koktajle na bazie naparu z pokrzyw. Z dodatkiem zielonych warzyw.
A ode mnie pytanie czy łykacie paracetamol i w jakiej dawce? Tak mnie głowa boli dzisiaj, że to chyba się zaczyna trzydniówka standardowa u mnie. Nie wiem czy to pomoże, ale mam już dość.nesssssa lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
Tez mnie nie było raptem 3 dni, a tu tyle czytania
Zazdroszczę Wam tych częstych usg, ja miałam połówkowe ostatnio w 21t a teraz czekam aż do 30t na kolejne. Nie wiem czy to normalne? Na środowej wizycie nie miałam usg, ale wszystko dobrze. Wyniki krwi dobre i nie mam juz infekcji intymnej.
Ja przytyłam 7,5kg z czego przez ostatnie 4 tygodnie tylko 0,5kg ale brzuszek ładnie urósł
-
Ja na tym szpitalnym jedzeniu to już chyba za dużo nie przytyję, dobrze że mnie mąż, mama i teściowa dożywiają
justyna14, pumka1990 lubią tę wiadomość
Nasz cud ANTOŚ24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
misia-kasia wrote:Tez mnie nie było raptem 3 dni, a tu tyle czytania
Zazdroszczę Wam tych częstych usg, ja miałam połówkowe ostatnio w 21t a teraz czekam aż do 30t na kolejne. Nie wiem czy to normalne? Na środowej wizycie nie miałam usg, ale wszystko dobrze. Wyniki krwi dobre i nie mam juz infekcji intymnej.
Ja przytyłam 7,5kg z czego przez ostatnie 4 tygodnie tylko 0,5kg ale brzuszek ładnie urósł
Ja też miałam ostatnie w 21 tygodniu miałam wizytę w poniedziałek i oczywiście nie robiła USG. Teraz zapisuje się na za tydzień prywatnie bo na NFZ się nie doczekam chyba...
U mnie 10kg do przodu i położna marudziła że za duzo ostatnio. Więc nie dojadam już po małej i rezygnuje ze słodyczy.
-
Ania241188 wrote:Ja też miałam ostatnie w 21 tygodniu miałam wizytę w poniedziałek i oczywiście nie robiła USG. Teraz zapisuje się na za tydzień prywatnie bo na NFZ się nie doczekam chyba..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 14:06
-
nick nieaktualny
-
No dokładnie ;p Ja tak chodzę. Jeszcze mocz+morfologia. Ciśnienie,waga i do widzenia. Aa, No i wcześniej rachuneczek
Miesiąc temu przyłożył głowice usg na minutę tylko żeby zmierzyć ciśnienie młodemu. Tydzień temu tętno już sprawdzał takim małym aparatem tylko do tego.
Usg połówkowe miałam w 19tyg, następne 11 czerwca. -
Lavendova wrote:Ja to w ogóle nie widzę sensu w wizycie bez usg. Po co to? Zwazyc zmierzyc ciśnienie i popatrzyc sobie w oczy?
Lekarz sprawdza mi zawsze na jakiej wysokości jest macica, bada szyjkę, ph, sprawdza wyniki badań i zaleca kolejne. Zamiast usg słuchamy tętna malucha jeszcze. Uważam, że to wystarczy jeżeli nic się nie dzieje. Młody tak się wierci ostatnio, że nie mam żadnych wątpliwości, że tam coś siedziTeż chodzę prywatnie tylko z pakietem z pracy, więc nie mam rachunku co wizytę tylko niecałe 20zł z wypłaty co miesiąc ściągane
Ja też miałam usg w 20tc gdzieś i teraz będę miała w 30 dopiero, szkoda mi, że go nie mogę podejrzeć ale z drugiej strony bardzo się cieszę, że lekarz nie widzi powodów do częstszego podglądania go bo wszystko jest okWiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 14:40
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Cześć dziewczyny.
Faktycznie jak pisały inne dziewczyny, chwila nieobecności na forum i takie zaległości od razu
Ja chodziłam do lekarza na nfz, ale czułam się tak olewana, że po dwóch wizytach stwierdziłam, że będę chodzić prywatnie i to był dobry krok. Mam zawsze usg, lekarka zainteresowana, słucha, mogę o każdej porze zadzwonić. Wiadomo trochę to kosztuje, ale chyba warto.
Ja dzisiaj mam weekendowe sprzątanie, jest mi coraz ciężej, mam ruchy jak ślimakZa chwilę będę musiała do tego męża zatrudnić
jej odbicie lubi tę wiadomość
-
Ania241188 wrote:Ja też miałam ostatnie w 21 tygodniu miałam wizytę w poniedziałek i oczywiście nie robiła USG. Teraz zapisuje się na za tydzień prywatnie bo na NFZ się nie doczekam chyba..
Też raz myślałam, żeby z ciekawości pójść na usg tak gdzieś indziej i zapłacić ale to co powiem lekarzowi? Na pytanie co panią sprowadza mam powiedzieć, a tak chciałam sobie synka pooglądać?
Nie mam wskazań do częstszego usg bo wszystko jest ok, więc chyba powinnyśmy się cieszyć6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
PLPaulina Ty chyba wspominałaś o tej butelce Mimijumi. Szukam takiej butli, która pozwoli mi wyjść z domu a jednocześnie nie rezygnować z karmienia piersią. Te opinie, które dostałaś potwierdziły że to możliwe?
Wczoraj jeszcze podobne opinie były na temat Medela Calma, ale że to sponsorowane warsztaty to do końca nie ufam
Ale z ciekawych rzeczy położna mówiła, że odciągnięte mleko można bez lodówki trzymać do 6 godzin jeśli temperatura powietrza nie przekracza bodajże 25 stopni.
-
Bylismy dziś sprawdzić fotelik w specjalnym przygotowanym do tego sklepie.
Właściwie byłam już zdecydowana po przeszukaniu netu, ale miałam z tylu głowy info o tym ze fotelik musi być dopasowany do kanapy samochodu-wiec pojechałam na przymiarkę. Mamy nie najstarsze volvo w kombi wiec sądziłam ze to będzie formalność... (w końcu mówi się ze to rodzinne samochody, maja isofix itp). i co? I SZOK! ..łatwiej by było zmienić samochód niż dopasować fotelik. Po rozmowie ze specjalista wiem już ze to wcale nie jest błaha sprawa: chodzi o to, ze fotel w miejscu, w którym jest główka dziecka powinien mieć kat nachylenia 40-45 stopni. Ddopuszczalne jest 35-50 - ale jak jest mniej niż 40 to małemu dziecku przez pierwsze pół roku główka będzie leciała do przodu. A przekroczenie tych marginesów 35-50 stopni nie daje gwarancji bezpieczeństwa przy kolizji.
Fotelik musi być bardzo precyzyjnie dopasowany do kształtu kanapy! Po przymierzeniu 9 różnych możemy rozważać tylko 2: jeden jest Ok (ale drogi, ciężki i bez możliwości wpięcia do innego samochodu na same pasy bez bazy..wiec właściwie tylko do 1 samochodu, dziadkowie go nie wezmą..), drugi na granicy akceptowalność z katem 38stopni (obu wcześniej wcale nie brałam pod uwagę).. kryterium cenowe, wagowe, estetyczne zeszło na drugi plan..
serio zgłupiałam. No ale ciężko teraz zignorować ta wiedzę. Dobrze ze nie zamówiłam z netu na podstawie opinii, dziecko w każdym zwijaloby mi się w precla
Mój M rozważa zmianę samochodu właśnie
No i stało się jasne skąd opinia, ze Polacy używają fotelików ale w ponad 80% nie są one właściwie stosowane.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 15:01
Gypsy lubi tę wiadomość
-
nesssssa wrote:PLPaulina Ty chyba wspominałaś o tej butelce Mimijumi. Szukam takiej butli, która pozwoli mi wyjść z domu a jednocześnie nie rezygnować z karmienia piersią. Te opinie, które dostałaś potwierdziły że to możliwe?
Wczoraj jeszcze podobne opinie były na temat Medela Calma, ale że to sponsorowane warsztaty to do końca nie ufam
Ale z ciekawych rzeczy położna mówiła, że odciągnięte mleko można bez lodówki trzymać do 6 godzin jeśli temperatura powietrza nie przekracza bodajże 25 stopni.
Mi konsultantka laktacyjna polecała Medela Calma albo Habermann. Miałam ta drugą i się sprawdziła.
Co do mleka, to ja dostałam info, że bez lodówki można trzymać do 4 godzin.
Dużo informacji na ten temat (i w ogóle na tematy okololaktacyjne) można znaleźć na blogu u Hafijinesssssa lubi tę wiadomość
-
Marta..a wrote:Też raz myślałam, żeby z ciekawości pójść na usg tak gdzieś indziej i zapłacić ale to co powiem lekarzowi? Na pytanie co panią sprowadza mam powiedzieć, a tak chciałam sobie synka pooglądać?
Nie mam wskazań do częstszego usg bo wszystko jest ok, więc chyba powinnyśmy się cieszyć
Z ciekawości ale i też aby sprawdzili ilość wód łożysko przepływy i szyjkę bo mnie nawet na fotelu nie bada.
Więc wolę iść zapłacić za wizytę i wtedy wiem że wszystko sprawdzi dokładnie. A na NFZ chodzę po skierowania.
-
Ja też chodze prywatnie do tego samego lekarza dzięki któremu zaszłam w ciąże. Z ciekawości ile płacicie za prywatne wizyty i co ile chodzicie? Wiem że ceny w różnych zakątkach Polski mogą być różne ale ciekawa jestem jak to u was wygląda. Ja na każdej wizycie mam usg no i na fotelu sprawdzaną szyjkę. Jedynie tydzień temu miałam wizyte bez usg i wściekła jestem do teraz bo miałam wrażenie że weszłam do gabinetu położyć mu tylko banknocik na biurko i wziąć recepte:/ no ale coż, podobno mu się spieszyło. Przed każdą wizytą mam też mierzone ciśnienie i wagę. A badania robimy tak średnio co miesiąc, teraz pójde za tydzień więc na pewno będą kolejne do zrobienia. A jeszcze pytanie z innej beczki:D czy grupa krwi ojca musi być zawsze znana czy jest tylko potrzebna gdy u matki występuje ten ujemny czynnik rh?17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33