Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Qumish no tak to wlasnie wyglada z fotelikami niestety... czy jeden z nich to kiddy evoluna? Ten ktory tylko u was i bez mozliwosci wpiecia na pasy w innym samochodzie plus wysoka cena?
Tez duzo osob uwaza ze jak isofix to wystarcza bo da sie wpiac... pewnie nawet producenci podaja do jakich samochodow mozna wpiac dana baze ale to ze mozna wpiac nie znaczy ze bedzie ona wpieta prawidliwo i ze fotelik bedzie dobrze lezal...
Ja sie niestety musialam radzic troche w ciemno bo czekamy na nowy samochod ktory mial byc w czerwcu do odbioru ale bedzie najprawdopodobniej opoznienie a tyle czekac nie moge... pozostalo mi liczyc na doswiadczenie specjalistów tu w de plus popytalam specjalistow z osiemgwiazdek i specjalistow ds.fotelikow z tylem.pl
A i co jeszcze lepsze rowniez bardzo wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego ze fotelimi maja tez cos takiego jak termin przydatnosci...Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 18:08
Gypsy lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualnyTe napary z pokrzywy w koktajlach na niską hemoglobę to jak robić? Dziś odebralam wyniki, Hemoglobina 11,5, hematokryt 35,2, erytrocyty na granicy normy(dla zwykłych ludzi). Czy powinnam się już martwić takimi wynikami?
Co do proszku, to od kilku dni zapominam kupić, proszek/płyn Dzidziuś - marka białego jelenia, polecała ją chyba Polkosia(?)
Dobrze ze piszecie o tych fotelikach. Już byłam zdecydowana na maxi cosi, na ich stronie jest lista samochodów i jakie ich foteliki do nich pasują, ale nie wiem czy rzetelnie to zrobili, czy byle kupić. Oczywiście planowałam przymierzyć do auta, ale myślałam ze to będzie formalność.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 18:15
-
Dietetyczka mówiła, że jak ktoś lubi to może pić zwykły napar jak herbatkę. A można wzbogacić właśnie.
Zalać, zaparzyć i ostudzić. Do tego jakieś zielone warzywa (jarmuż, kapustne, sałata, szpinak czy co tam kto woli).
Jakiś owoc do tego i voila.
Ja kiedyś robiłam smoothie na bazie soku jabłkowego tłoczonego, więc pewnie też dla smaku można dorzucić.
A co do poziomu hemoglobiny to lekarka mi powiedziała, że muszę utrzymać powyżej 10 żeby było ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 18:18
kozalia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kozalia to niestety nie formalnosc... to tylko info ze baze da sie wpiac lub ze pasy sa odpowiednio dlugie zeby zapiac fotelik co nie oznacza ze bedzie zapiety prawidlowo
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Lavendova wrote:Js rozumiem ale idąc za tym ze skoro wszystko jest w porządku to po co w ogóle wizyty? W dzisiejszym świecie juz nie trzeba miec wskazań do usg, po prostu je sie wykonuje bez wskazan aby sprawdzić dobrostan płodu, łożyska i wód plodowych. Sprawdza ci na jakiej wysokości jest macica palpacyjnie? To tak jak mojej mamie jak byla ze mną w ciąży w latach 80
Ja nie mam badań na fotelu juz na tym etapie, ostatnie w 9 tc, szyjki nikt mi nie maca tak samo żadnych wymazow nie robi. Nie ma infekcji nie ma potrzeby widocznie. Morfo ani moczu tez nie mam co miesiąc. Mam wizyty tylko z usg, jak wypada długa przerwa to płacę prywatnie i już. Palpacyjnie czy zmierzrnie tetna plodu nie da informacji czy łożysko jest w dobrym stanie i czy dziecko rosnie czy cos sie nie dzieje niepokojacego, czy nie wyszła jakaś wada naczyn nerek serca czy cokolwiek.
Jak to po co wizyty.. co za głupie pytanie, a po to wizyty żeby w porę zareagować gdyby coś się działo. Gdyby lekarz nie spojrzał i nie zrobił wymazu to bym nie wiedziała, że mam jakieś bakterie bo nie miałam żadnych objawów. Teraz już ich nie mam, bo robił wymaz kontrolny po leczeniu. Nie odlatuj ze skrajności w skrajność.. moja mama też nie miała usg robionych w ciąży ale nie mówię że to było dobre, ja mam te zalecane, jeżeli nie mam krwawień, bóli, infekcji itp. to usg nie jest potrzebne, gdyby była jakakolwiek przesłanka, że coś może być nie tak na pewno byłyby robione częściej. Zresztą nigdzie nie jest napisane, że usg nie szkodzi, nikt tego nie stwierdził ale tez nie zaprzeczył. Każdy lekarz który robił mi usg wspominał, że nie ma co przedłużać żeby małego nie męczyć. Uważam, że dobry lekarz przy takim badaniu jak ja mam spokojnie poprowadzi ciążę i zareaguje w porę jakby coś było nie tak.
A to, że nie masz badań np. moczu jest dla mnie dziwne bo jesteśmy teraz o wiele bardziej narażone na infekcje, które mogą się pojawić w każdej chwili, morfologię mam też co dwa miesiące tylko i toksoplazmozę ale to dlatego, że nigdy nie przechodziłam, wymaz będę miała robiony trzeci raz, też kontrolnie. A żeby sprawdzić czy nie ma wad są te zalecane usg w każdym trymestrze.Flowwer, vanilia120 lubią tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
A ja wizytymam co 3 tyg. Że względu na składająca szyjke 10 lat temu
130 -150 zł. Co druga wizyta morfo mocz. Teraz żelazo trzeci raz bo na granicy. Morfo też spada nieznacznie. Toxo 2 razy bo nie przechodzilam . Zawsze najpierw ciśnienie potem usg. Potem na fotel i paluchy wkłada i znowu na usg dopochwowe szyjke sprawdzić . Na końcu waga i recepta i zwolnienie.
10.08. Irenka. 3700 i 56
9m -9kg. 2 zabki.
13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r -
Ja mam wizyty co 4 tygodnie, koszt 150 a usg pewnie dodatkowo płatne bo gin zawsze dzwoni do rejestracji i dodatkowo rejestruje. Nie place nic bo mam pakiet z pracy, za polowkowe płaciłam 220 bo najwidoczniej nie wchodziło. Usg mam co wizytę bo zawsze proszę o to. Co do badań to robię tam w przychodni, ale wiem ze bez skierowania musiałabym i tak zapłacić mimo, że mam u nich pakiet.
Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
Byliśmy dzisiaj obejrzeć wózki, ale szczerze nic mnie aż tak nie urzekło. Jedyne które mi się spodobały to Riko model Sigma i Baby Merc Faster 2. Czy któraś z Was może coś słyszała o tych wózkach?
Wizualnie podoba mi sie Baby Paradise Melody lub Magnetico, ale na żywo bo nie widzialam. Możecie polecić jakieś sklepy z wózkami w Warszawie ?Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
Marcela my odkupiliśmy baby Paradise używany od koleżanki ona była bardzo zadowolona. Ale faktycznie w necie jest bardzo mało o tych wózkach opinii, ani w Poznaniu nie mogłam ich znaleźć w sklepach.
Baby merc faster miałam okazję prowadzić w majówkę, z dzieckiem kuzynki. Kacperek ma 5 miesięcy to w gondoli miał sporo miejsca, a wózek prowadziło się całkiem miło nawet po nierównym terenie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 20:14
TYMEK ur 30.06.2018r. W 34+4tc ❤️
-
Odnośnie fotelika to siostra męża miała fotelik Maxi cosi razem z wózkiem, wózek bierzemy ale fotelik jednak kupujemy nowy z tego względu żeby pasował do naszego auta. Jutro właśnie jedziemy pierwszy raz cos oglądać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 20:23
ingelita lubi tę wiadomość
-
marcela123 wrote:Byliśmy dzisiaj obejrzeć wózki, ale szczerze nic mnie aż tak nie urzekło. Jedyne które mi się spodobały to Riko model Sigma i Baby Merc Faster 2. Czy któraś z Was może coś słyszała o tych wózkach?
Wizualnie podoba mi sie Baby Paradise Melody lub Magnetico, ale na żywo bo nie widzialam. Możecie polecić jakieś sklepy z wózkami w Warszawie ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 20:30
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Przy pierwszym dziecku bardziej się stresowalam chodziłam prywatnie na USG bo niepewność. Teraz widzę, że prowadzenie ciąży na NFZ w Polsce jest na całkiem dobrym poziomie. Nie mam USG co wizytę bo nie ma.takiej konieczności. Od połowy ciąży słuchamy tentna, co druga wizyta musi być fotel, chyba że odczuwam jakie kłóciła, to i co wizytę. Tak samo krew mocz co wizytę. Podstawa to też ciśnienie ważenie i pogadanki ale to już z położna przed wizytą i lekarza. Nie ma co narzekać. Ale wiem, że przy pierwszej ciąży tak spokojna nie byłam , więc rozumie potrzebę kontroli częstszej dziecka i unaocznienia sobie dzidzi na ekranie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 21:07
7w3d 💔 -
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:Lavendowa ja uważam jak Marta, USG co 2-4 tyg niewiele mówi tak naprawdę, bo łożysko zaczyna się starzec dopiero teraz, więc USG w 3 trymestrze wystarczy jedno lub dwa. A badanie moczu i krew to jednak podstawa.
Lavendova lubi tę wiadomość
-
jej odbicie wrote:A ja uważam, że Usg raz w miesiącu to wcale nie dużo. Mam tyle koleżanek u których wykrywano wady w 16tc w 20 czy 22tc. Miały czas na organizację zbiórek i wyjazd do kliniki do dr Malca w Niemczech. A teraz u mnie wykryto mała ilość wód. Do obserwacji. Więc zawsze warto obejrzeć i pomierzyć i być gotowym.
A po za tym napisałam , że nie ma nic do USG, po prostu widzę że niea konieczności wykonywania go co wizytę.7w3d 💔 -
Ja mam usg raz w miesiącu, jak byłam na połówkowych, czy nawet w 12 tygodniu to już moja prowadząca nie robiła bo dopiero co oglądaliśmy malucha. Badanie zawsze, ciśnienie, waga, tętno dziecka, pogadanka. W zasadzie nie wyobrażam sobie żeby za 150zl tylko sobie pogadać i zobaczyć ile ważę :p
-
justa1509 wrote:Ja mam usg raz w miesiącu, jak byłam na połówkowych, czy nawet w 12 tygodniu to już moja prowadząca nie robiła bo dopiero co oglądaliśmy malucha. Badanie zawsze, ciśnienie, waga, tętno dziecka, pogadanka. W zasadzie nie wyobrażam sobie żeby za 150zl tylko sobie pogadać i zobaczyć ile ważę :p7w3d 💔
-
Ja mimo, że mam pakiet medyczny chodzę prywatnie, wizyta 150 zł z usg co 4 tyg ale pewnie od 3 trymestru będę chodzić co trzy. Ale badania robię w lux med, nie muszę mieć skierowania wystarczy karta ciąży od lekarza z grupy. Byłam ma początku u jednego żeby mi założył.
Jeśli chodzi o czynnik RH to ja i mój partner mamy ujemny jednak mimo to robię odczyn coombsa ( po jednym razie w każdym trymestrze) Skoro nie ma przeciwciał to nie widzę potrzeby brania zastrzyku z immunoglobuliny. W żadnej ciąży nie miałam konfliktu mimo, że w pierwszej mój były mąż miał RH +, Damian odziedziczył ujemny czynnik po mnieNa ostatniej wizycie mój lekarz cos wspomniał o tym zastrzyku i żebym się zastanowiła czy chce bo to koszt ok 400 zł. Zdziwiło mnie to bardzo bo w poprzedniej ciąży nawet słowem nie wspomniał. Czyżby sprzedaż spadła i teraz wciskają nawet bez potrzeby?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 21:37
[/url]