Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurczę, ja dla starszej mam fotelik, który nie posiada swoich pasów. Jest na isofix, ale przypina się go normalnym pasem. Ciężko zweryfikować, czy naprawdę był bezwypadkowy. Z drugiej strony, wypadków jest stosunkowo niewiele w porównaniu do ilości fotelików w obiegu, więc mogę mieć nadzieję... Ale swoją drogą, jutro sprawdzę datę ważności.
Na szczęście ten nosidełkowy kupowaliśmy nowy, i data powinna być ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 23:36
-
Ingelita chodzi o te małe pasy/paski w srodku do przypinania dzieciaczka. One chyba zawsze są w małych fotelikach. Dopiero większe dzieci przypina się tym samochodowym pasem..? No i z takim po wypadku to nie wiem czy da się coś zrobić żeby go ‚uniewaznic’. Chyba policja musiałaby je zabierać ze sobą
albo dziurawić ;p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 23:39
-
nick nieaktualnyZawsze radzą, że jak używany fotelik to że sprawdzonego źródła.
Ja bym się nie odważyła na używany.
Ceny nowego fotelika nie są jakieś wielkie.. A zaufania do sprzedających nie mam - więc nie wiadomo jaką przeszłość ma fotelik..Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 00:12
-
Qumish wrote:Ingelita chodzi o te małe pasy/paski w srodku do przypinania dzieciaczka. One chyba zawsze są w małych fotelikach. Dopiero większe dzieci przypina się tym samochodowym pasem..? No i z takim po wypadku to nie wiem czy da się coś zrobić żeby go ‚uniewaznic’. Chyba policja musiałaby je zabierać ze sobą
albo dziurawić ;p
-
PLPaulina wrote:Zawsze radzą, że jak używany fotelik to że sprawdzonego źródła.
Ja bym się nie odważyła na używany.
Ceny nowego fotelika nie są jakieś wielkie.. A zaufania do sprzedających nie mam - więc nie wiadomo jaką przeszłość ma fotelik.. -
jej odbicie gdyby ilość wód zależała od wypitej wody to kazda z nas miałaby dokładnie tą sama ilość i zmuszałaby się do wypijania 5l dziennie. To nie do konca tak działa a zalecenie picia wody w ciąży w dużej ilości przy małej ilości wód płodowych to żadna ostrożność. Nastraszył Cie i tyle. Przy małej ilości wód sprawdza się czy przypadkiem się nie sączą i przede wszystkim zwiększa częstotliwość kontroli.
wynik AFI Ci podał? normy to między 8-20 , niektórzy podają, że między 5 a 20. Czyli powyżej 8 nie ma co się martwic. Poniżej pewnie kładą do szpitala.
Słuchajcie to jak ja kupiłam zestwa 3w1 w 2014 roku dla synka to myslicie, że ten fotelik/nosidełko się już nie nadaje? Udziału w wypadku nie brało, zawsze wynoszone z dzieckiem z auta do domu. Kurcze , serio ten temat powinien być w Polsce może ciut nagłośniony, bo przekonuje mnie co piszecie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 07:26
7w3d 💔 -
W pierwszej ciąży byłam też na warsztatach, wtedy nam mówili że fotelik nadaje się do użycia 4 czy 5 lat od daty produkcji. Fotelik powinien mieć naklejkę czy coś takiego od spodu. Warto pamiętać, że data produkcji to nie data zakupu...
Mnie zastanawiają foteliki 9-36 kg, i kto to kupuje, fotelik ma bezpiecznie wozić dziecko przez ponad 10 lat? -
squirrel wrote:Ja po wizycie
Malutka ma ok 900 g. Mamy filmik. Jest przesłodka
Gorzej ze mną. Szaleje u mnie grzybica mimo że nie miałam żdanych objawów... Dopiero teraz po badaniu na fotelu wszysyko ze mnie wypływa.. Lekarka potwierdziła też hemoroidy
najgorsze że w zasadzie nie da się z tym za bardzo w ciąży nic zrobić bo to przez ucisk macicy i problem może się powiększać. Dostałam czopki i nie wiem jak ja je zaaplikuje... Nigdy tego nie robiłam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 07:51
-
nick nieaktualnyNikt nie napisał ze ilosc wód plodowych zależy od ilości wypitych płynów
Natomiast jeśli płynu owodniowego jest zbyt mało pierwszym podstawowym zaleceniem jest zwiększenie ilości wypitych płynów przez ciężarną. Z czegoś muszą sie te wody produkować. Nie koniecznie też musza sie sączyć. Wystarczą zaburzenia w pracy owodni czy łożyska lub wady nerek u dziecka. Czego również nie da sie określić bez usg a często występują dopiero po 30 tc.
-
nick nieaktualny
-
e_mii wrote:W pierwszej ciąży byłam też na warsztatach, wtedy nam mówili że fotelik nadaje się do użycia 4 czy 5 lat od daty produkcji. Fotelik powinien mieć naklejkę czy coś takiego od spodu. Warto pamiętać, że data produkcji to nie data zakupu...
Mnie zastanawiają foteliki 9-36 kg, i kto to kupuje, fotelik ma bezpiecznie wozić dziecko przez ponad 10 lat?
Edit. To jednak 150 cm więc tak może wyjść i 10 lat. Szok. Wcześniej się nad tym nie zastanawiałam nawetWiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 07:59
7w3d 💔 -
Lavendova wrote:Nikt nie napisał ze ilosc wód plodowych zależy od ilości wypitych płynów
Natomiast jeśli płynu owodniowego jest zbyt mało pierwszym podstawowym zaleceniem jest zwiększenie ilości wypitych płynów przez ciężarną. Z czegoś muszą sie te wody produkować. Nie koniecznie też musza sie sączyć. Wystarczą zaburzenia w pracy owodni czy łożyska lub wady nerek u dziecka. Czego również nie da sie określić bez usg a często występują dopiero po 30 tc.
7w3d 💔 -
Ostatnio kupowaliśmy córce fotelik 15-36, bo wyrosła wzrostowo właśnie z poprzedniego. Pani w sklepie tak zapewniała, że to już ostatni fotelik, bo do 12 lat. Wiem, że dziecko może wcześniej wyrosnąć
Poprostu o fotelikach najwięcej myśli się kupując ten pierwszy. Wszyscy są uświadamiani i chcą wybrać najlepiej. Później jakoś nie zwraca się na to uwagi. A dziecko chciałabym jak najdłużej wozić w foteliku, jakoś podstawka dla 6 czy 7 latki mnie nie przekonuje, chyba że ma 150cm wzrostu.
-
nick nieaktualnyCiężko znaleźć chyba fotelik dla dużego dziecka powyżej 135 cm. Moja starsza osiągnęła wzrost 150 cm dlugo przed 12 rokiem życia i jeździła juz bez fotelika. Ja mam 157 cm i 48 kg to może tez powinnam wg tego w foteliku jezdzic
Każdy kraj tez ma inne przepisy.
Te foteliki dla starszych dzieci są skrajnie niewygodne. Trzeba sie mocno naszukac żeby dziecko mogło w nim wysiedziec dłuższa podróż.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 08:44
-
vanilia120 wrote:Hmm a może to nie grzybica? Ja swojego czasu strasznie się martwilam że ja mam. Po każdym badaniu usg lub palpitwcyjnym gdzie lekarz uzywa żelu, po paru sekundach ten zel mi się strasznie roluje i później przez parę dni wychodzą że mnie takie jakby kawałki rozmoczonej chusteczki.( wiec wydzielina jakby nie oatrzec podobna do tej grzybiczej tylko mnie nic nie swedzialo)mialam robiony posiew z tego powodu dwa razy i wszystko wyszło dobrze, więc to wina tego żelu po prostu. Na noc po wizycie u ginekologa biorę dopochwowo probiotyk w tabletce( żeby szybciej wypadły mi te grudki razem z probiotykiem) i na 3 dzień po jej aplikacji nie zostają mi grudki na palcu po włożeniu tabletki. Zwróć uwagę czy nie robi Ci się właśnie tak samo po każdej wizycie u ginekologa.
Niestety to nie żel tylko typowe upławy grzybicze..🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Ja bardzo chciałam kupić fotelik który miałby jeszcze własne pasy, ale dla mojej córki też już takich nie ma, za wysoka. Z drugiej strony 3 letnie dziecko nie powinno jeździć przypięte pasem samochodowym. Też nie miałam wyjścia. Może gdybym drugi fotelik wybrała RWF, to nie miałabym takiego problemu, nie wiem. Chodzi mi o podejście sprzedawców, ani razu nikt nam nie wspomniał, że fotelik ma datę ważności. No chyba że większych fotelików takie zasady nie dotyczą...
-
ingelita wrote:Ten fotelik kupił nam teść, jako niespodziankę. Tak się cieszył, że znalazł najbezpieczniejszy na rynku, i że nowy taki kosztuje krocie, a on znalazł prawie nieużywany w dobrej cenie... Tak głupio było nie wziąć, zwłaszcza, że wyglądał na prawie nowy. Teraz widzę, że mocno staniały i kupię nowy raczej, tylko postaram się znaleźć tę samą wersję kolorystyczną, żeby teść nie zajarzył podmianki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 09:01