Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnye_mii wrote:Ja bardzo chciałam kupić fotelik który miałby jeszcze własne pasy, ale dla mojej córki też już takich nie ma, za wysoka. Z drugiej strony 3 letnie dziecko nie powinno jeździć przypięte pasem samochodowym. Też nie miałam wyjścia. Może gdybym drugi fotelik wybrała RWF, to nie miałabym takiego problemu, nie wiem. Chodzi mi o podejście sprzedawców, ani razu nikt nam nie wspomniał, że fotelik ma datę ważności. No chyba że większych fotelików takie zasady nie dotyczą...
Zobacz foteliki firmy Diono. -
Ok, doszukałam z instrukcji fotelika besafe izi go modular, fotelik 0-13 to nosidełko:
•NIE UŻYWAJ fotelika przez okres dłuższy niż 7 lat. Z uwagi na
starzenie się materiałów, ich jakość ulega pogorszeniu.
Czyli sprzedawcy mnie nie kłamali.. chociaż dziwne to skoro wszędzie internet krzyczy, ze te małe foteliki to max. 4 lata.
Doszukałam, że ta informacja o przydatności musi być w instrukcji i większy fotelik to ma ten termin przydatności dłuższy
Co do podkładek to tylko tak przytoczę ciekawostkę, że jeden ze sprzedawców w sklepie powiedział, że wg niego te podkładki, które kładzie się na siedzenie powinny być wycofanenie zagłębiałam się jeszcze w temat, więc od siebie nic nie dopowiem bo nie wiem
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnynesssssa wrote:Dziewczyny jakiej pojemności macie torby do szpitala? Chyba muszę coś kupić, bo ja plecakowo walizkowa.
Ja będę mieć 2.
☆50cm x 25cm x 30cm
chodzę z nią na basen nie jest duza. I ja wezmę ją do szpitala.
☆ wieksza ale tez bez przesady- dopiero szukam by kupić.. I te weźmie mąż..
Ja pakuje się na 3 dni.. liczę na to że wszystko dobrze pójdzie i tyle będę.
Ja ze względu na To, że mąż będzie pracował i ma z firmy do szpitala 40 km wolę wziąć co trzeba.. niż żeby wszystko potem dowozil.
U mnie w szpitalu torby im nie przeszkadzają.. Ale walizki na kółkach już tak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 10:42
nesssssa lubi tę wiadomość
-
Justyna popa5rz na date produkcji... bo faktycznie moze byc tak ze np fotelik byl wyprodukowany kilka miesiecy wczesniej jak go kupilas i moze powoli miec juz z 5 lat...
Emii no niestety bo malo sprzedawcow o tym mowija np tutaj kilka sklepow zaliczylam w de i tez zaden o tym nie napomknal bo po co... a zasada taka sama odnosnie kazdego fotelika... przy tych dla wiekszych dzieci jeszcze bardziej bo fotelik jest caly czas w samochodzie plastik musi znosic te np +60 stopni w srodku kiedy jest goraco na zewnatrz a samochod stoi jak i -15 zima wiec jest bardziej narazony na zmiany temperatur zarowno bardzo wysokie jak i bardzo niskie do tego promieniowanie sloneczne itp a juz samo to nie jest obojetne dla takiego fotelika
No i tez dlatego czesto sie mowi ze nie ma sensu kupowac fotelika 9-36 ludzie mysla biadolenie bo chca nas naciagac w sklepie na coraz to kolejny ale to nie o to chodzi... z tym ze przy okazji odradzenia takiego fotelika czesto sprzedawca nie uzywa konkretnych argumentow lub ich nawet nie zna wie tylko ze lepiej mniejszy przedział i tyle...
U nas tez wiekszosc z tych w niewiedzy i nie zwracaniu uwagi a my sie czasem az za glowe lapiemy...
Kuzynka moja az widac wypisz wymaluj ze ich fotelik na ich pochylych kanapach w jednym samochodzie lezy tak zle ze na kazdym zdjeciu jakie sla z drogi ich dziecko ma brode na klatce piersiowej i az wlos sie jezy ze dzieco tak spi...
Druga kuzynka ma fotelik od znajomych i jest dumna z siebie ze fotelik ma maxi cosi wiec wszystko bezpiecznie... to nic ze fotelik ma pizyczony od znajomych ktorych corka w nim jezdzaca ma juz 4 czy 5 lat pojecia nie maja o dacie waznosci a ostatnio z nia jechalam i tez baze maja tak zalozona ze jak wepna fotelik to wyglada na duzo bardziej pionowo i do przodu jak wtedy kiedy lezy za podlodze a dziecko w nim wygodnie bo po wpieciu tez glowa jakos dziwnie soe uklada do przodu...
I niestety bardzo duzo ludzi zyje w nieswiadomosci ze baza mimo ze wpieta to nie znaczy ze odpowiednio i pasuje a fotelik mimo ze bezwypadkowy moze sie juz do uzytku nie nadawac...
Ci znajomi co im fotelik pizyczyli staraja sie o drugie i tez pewnie beda brac ten fotelik pozniej i nadal w nim wozic...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Marta to fakt ze data waznosci zalezna jest od fotelika i modelu i tego z jakich materialow jest wykonany itp... wiadomo ze najkrotsza date waznosci beda mialy te typowe z zestawu 3w1 no name ktore nawet nie powinny byc w samochodzie wozone...
A trabio e jest zapewne o 4-5 latach bo niektorzy producenci naciagaja niestety ta date tak samo jak naciagaja i umieszczaja luste samochodow do ktorych da sie wpiac baze isofix ale nigdy taki producent nie wspomnial ze mimo ze sie wpiac da nie znaczy ze prawidłowo i fotelik bedzie ystawiony pod dobrym katem bo wtedy wiele samichodow musieliby usunac i juz byliby stratni a tak jesli ktos tylko na to popatrzy i zamowi z neta to dla nich czysty zysk taka niewiedza
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nesssssa wrote:Dziewczyny jakiej pojemności macie torby do szpitala? Chyba muszę coś kupić, bo ja plecakowo walizkowa.
Ja na samą porodówkę mam taką torbę z avon fioletową, ona ma mniej więcej wymiar 38x30x22, do niej jest dopięta taka pseudo torebka, że będę mogła tam dokumenty wsadzić.
A na porodówkę już mam z nike kupioną jakieś 5-6 lat temu, więc tez nie wiem ile ma litrów ale z tego co pamiętam to według ich rozmiarówki to jest ta średnia
Ja też nie chcę do niej pakować miliona rzeczy jakoś, mam ten luksus, że mąż mi dowiezie bo do każdego z dwóch szpitali nad którymi się waham mam max. 15min autem, więc biorę tak jakbym miała zostać tam te standardowe 2-3 dni.6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyJa akurat z obsługi w sklepie jestem zadowolona.
Pan nam wszystko wyjaśnił. Przymierzał i mówił o dacie ważności.
Nawet przez chwilę pokazywał nam te foteliki już dla starszych.
I faktycznie wspominał, że fotelik jest w aucie cały czas i ma wahania temperatur a to wszystko źle wpływa na plastik..
I ktoś kto nie ma gdzie auta schować to te foteliki są narażone na skrajne temperatury.
Nie wiem jak w innych krajach Ale w PL nie ma przepisu że fotelik musi odpowiednio leżeć i nie być stary.. A bez jakieś kampanii ludzie nie wiedzą.
-
nick nieaktualnyCo do podstawek to jest raczej rozwiązanie doraźne, na miasto kiedy dziecko rzadko jedzie autem krótkie odcinki. Na trasę napewno bezpieczniejszy fotelik. Tylko znowu ciężko jest znaleźć fotelik dla 8 letniego dziecka, tako żeby jemu bylo wygodnie i żeby sie zmiescil do auta. Skoro taki problem dopasować nosidelko które jest małe to co dopiero wielki forwl który jest prawie wielkości kanapy.
-
nesssssa wrote:a ktoś testował może te pieluchy? https://www.rossmann.pl/produkty/Pieluchy-jednorazowe,6737/Marka,Bambiboo
-
nick nieaktualnyingelita wrote:Podłączam się pod pytanie, bo kupiłam jedna pakę rozmiaru 1, jak była promocja w Rossmannie, i stwierdziłam, że zaksperymentuję na moim noworodku, ale może ktos coś wie?
ingelita, nesssssa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJustyna, nie będę z Tobą dyskutować, rozumiem że skończyłaś specjalizację lekarską pt. facebook, wikipedia lub podobną...
Ufam mojemu lekarzowi, mam w swojej rodzinie ich kilku, więc moja Pani dr na pewno jest lepszym ze specjalistów w mojej okolicy. Zresztą już sama miałam okazję się kilka razy przekonać jak postępuje z różnymi sprawami i nigdy nie miałam żadnych zarzutów na moje oko, ani nic nie podpadło mojemu rodzinnemu (najbliższa rodzina). Także gdyby to picie nie miało żadnego wpływu na nic to skąd te zalecenia, że ciężarne mają pić?
Tak więc, skończmy te dywagacje... ja tam chciałam tylko napisać o USG, że więcej korzyści niż minusów jak dla mnie... Jak dla Ciebie nie, też okej, szanuję Twoje zdanie, Twj sposób leczenia, nic do tego nie mam. Życzę zero problemów w ciąży jak i po rozwiązaniu -
Zolza_ wrote:O tych nic nie wiem ale sąsiadka polecala z biedronki.
-
ingelita wrote:Potwierdzam, Dada są bardzo w porządku:) Oczywiście zawsze może się zdarzyć, ze skóra dziecka którychś pieluch nie zaakceptuje, ale niestety nie dowiemy się, póki nie sprawdzimy. Moja nie tolerowała tylko pampers premium, a cała reszta (Zwykły pampers, Dada, Babydream, te tańsze z Lidla, pieluchomajtki babydream i pieluchomajtki zwykle pampersa) były i są okej. Ciekawa jestem tych nowych z Lidla, Lupilu.